Kreativ

ŠTÍTEK: divadlo

Ve čtvrtek 9. listopadu se děti z 1.B a 2.B vydaly do Divadla Spejbla a Hurvínka na představení „Hurvínek mezi osly“.

Žáci 1.B a 2.B Základní školy Mšeno navštívili Divadlo Spejbla a Hurvínka

/FOTOGALERIE/ Ve čtvrtek 9. listopadu se děti z 1.B a 2.B Základní školy Mšeno vydaly do Divadla Spejbla a Hurvínka na představení Hurvínek mezi osly. Byla to pro ně nejen příležitost zažít úžasné představení, ale také cesta do světa fantazie a zábavy. Už od samého rána byly natěšené a plné očekávání.

Víno - Ilustrační foto

Tipy na prodloužený víkend na Hodonínsku. Slavnosti vína i Noc divadel

Prodloužený víkend je před námi a s ním i další tipy na akce v Hodoníně a okolí. V Mutěnicích se budou konat Svatokateřinské slanosti vína. Ochutnávka zavede přítomné do různých světů chutí a vůní. Kdo by chtěl vyrazit za kulturou, bude mít v sobotu možnost. Noc divadel nabídne plno představení. 

Snímek z premiéry představení Česká kletba v ostravském Divadle Mír, 11. listopadu 2023.

Česká kletba Divadla Mír zasáhla Ostravu a uspěla. V kostele se totiž nelže

Na svatého Martina mohli lidé v Ostravě poprvé ochutnat nejen první mladá vína letošního ročníku, ale i první novinku nedávno slavnostně zahájené sezony Divadla Mír. V den svátku známého světce měla premiéru i nová originální komedie populárního ostravského souboru s názvem Česká kletba. A hned po jejím uvedení to vypadá, že jeho dosud nejúspěšnější představení Tik Tik bude mít vážnou konkurenci. Zklamán nemohl odejít vůbec nikdo. Naopak, mnohým možná nová hra i hodně pomohla a ještě pomůže…

Říjen v prachatické Mateřské škole Paraplíčko v České ulici.

Říjen v Paraplíčku byl plný smíchu, pohádek a zábavy

Od samého začátku října nás v Paraplíčku čekalo opět spousta akcí a zábavy. 3. října nás ve školce navštívila logopedka Mgr. Leona Červíková, která u vybraných dětí provedla diagnostiku. Po celou dobu byla přítomna i Lenka Cháberová, učitelka a logopedický preventista.

Střídmí Klusáci v Kulisách Višní.

Do varnsdorfského divadla přiletí Vítr z hor

Znalcům Cimrmanova díla netřeba představovat geniální Járovu únikovou kličku nazvanou Vichr z hor. Divadelní festival Vítr z hor je jemná parafráze, přitakání velkému českému všeumělovi, nicméně s pokorou – a proto nikoli vichr, leč vítr.

Robin Ferro při focení pro Deník v Divadle Mír, 27. října 2023, Ostrava.

Z Tygra v ostravském Míru Židem ve Zlaté labuti. Užívám si to, říká Robin Ferro

/ROZHOVOR/ Vystudovaný ostravský činoherní herec Robin Ferro se do širšího povědomí diváků dostal jako komik, člen nyní již kultovní ostravské skupiny Tři Tygři a herec souboru Divadla Mír. V současné době ho mohou diváci sledovat rovněž v oblíbeném seriálu televize Nova Zlatá labuť, ale tentokrát ve zcela jiné roli, než na jakou u něj mohli být doposud zvyklí.

Robin Ferro při focení pro Deník v Divadle Mír, 27. října 2023, Ostrava.

Z Tygra v ostravském Míru Židem ve Zlaté labuti. Užívám si to, říká Robin Ferro

/ROZHOVOR/ Vystudovaný ostravský činoherní herec Robin Ferro se do širšího povědomí diváků dostal jako komik, člen nyní již kultovní ostravské skupiny Tři Tygři a herec souboru Divadla Mír. V současné době ho mohou diváci sledovat rovněž v oblíbeném seriálu televize Nova Zlatá labuť, ale tentokrát ve zcela jiné roli, než na jakou u něj mohli být doposud zvyklí.

Z vernisáže nymburské všestranné umělkyně Evy Hrubé ve foyeru Hálkova divadla.

Ojedinělá výstava. Nymburská umělkyně kombinuje malování s digitální fotkou

/FOTO, VIDEO/ Výstava originálních obrazů je k vidění od čtvrtka ve foyeru Hálkova divadla. Nymburská básnířka, dramatička, ale také fotografka a malířka Eva Hrubá začala kombinovat malování na displej telefonu s digitální fotografií. Věnuje se tak modernímu uměleckému směru, který dostal název Digital Art. Výsledkem kombinace techniky fotografování a malování jsou obrazy, které na první pohled mohou zdánlivě připomínat i plátna starých mistrů.

Orchestr Harmonie 1872 vystoupil v kolínském Městském divadle.

Muzikanti z Harmonie 1872 beznadějně vyprodali divadlo, lákala nejen muzika

/FOTOGALERIE, VIDEO/ V letošním roce je to už dvacet let, kdy z tehdejší kolínské Městské hudby Františka Kmocha odešla většina muzikantů a založila si svůj vlastní orchestr. Ten po mnoha peripetiích dostal jméno Harmonie 1872 a nakonec zapadl do kolínského hudebního světa. Pravidelně se zúčastňuje festivalu Kmochův Kolín a organizuje další koncerty. Jedním z těch pravidelných je Svatomartinský, který se uskutečnil ve středu v kolínském Městském divadle. 

Křest charitativního kalendáře Slunce v Žižkovském divadle Járy Cimrmana

V Žižkovském divadle Járy Cimrmana pokřtili charitativní kalendář Slunce

/FOTOGALERIE/ Kalendář Nadačního fondu Slunce pro všechny, který každoročně vzniká za účelem pomoci dětem a dospělým s mentálním postižením, se může pochlubit nejen krásnými fotografiemi, ale také známými tvářemi, které se do něj zapojily. Křest se uskutečnil 2. listopadu před benefičním představením hry Posel z Liptákova v Žižkovském divadle Járy Cimrmana.

Svatý Martin nebude chybět na Martinských trzích v Plzni na náměstí Republiky ani letos. A dorazí i na jiná místa v Plzeňském kraji.

Tipy na víkend: Řada akcí věnovaných sv. Martinovi, koncerty a divadla

Nejvíc akcí v Plzeňském kraji bude o nadcházejícím víkendu patřit sv. Martinovi, dorazí například na Radyni, do Klatov či Tachova. Připravena je divadelní přehlídka v Poběžovicích, v Plzni koncertují Xindl X nebo Bára Poláková, zapomenout se nesmí ani na Movember nebo Den veteránů. 

Několik divadelních souborů předvede na divadelním festivalu v Hluboké nad Vltavou hlavně komedie.

Napoleon a svazek mrkve na ochotnickém festivalu v Hluboké

V Hluboké nad Vltavou chystají další ročník festivalu ochotnických divadel. Nabídne hru Generálka císaře Napoleona od Jiřího Hubače, pohádku Zahrada od Jiřího Trnky nebo středověký sitcom Rytířova dcera, který mohl být inspirován dávným kronikářským zápisem.

Honosný pětipatrový bytový dům v Maislově ulici č. 21/41 navrhli architekt a stavitel František Weyr a architekt Richard Klenka.

Jak bydlel Oldřich Nový? Slavný filmový milovník žil v nádherném secesním domě

Jen pár kroků od vyhlášené Pařížské ulice stojí nádherný secesní dům. V jednom z jeho bytů žil dlouhé roky herec Oldřich Nový. Stejně jako nedaleká Pařížská byl i on celý život symbolem elegance, vytříbeného vkusu a společenského bontonu. Slavný filmový milovník vnesl na české filmové plátno vzácné spojení noblesy s jemným vtipem a nadsázkou. Jeho největší láskou však bylo divadlo.

Ústečtí senioři ve Františkových Lázních.

Ústečtí senioři ve Františkových Lázních: léčebné procedury, výlety i divadlo

/FOTO/ Ve Františkových Lázních to předsedkyně okresní organizace tělesně postižených Ústí nad Labem Milena Černá dobře zná, zdraví ji personál hotelů, primář ji hrál na harmoniku k narozeninám, ředitel předával ohromnou kytici růží, s gratulací přispěchal i herec Petr Rychlý po odehraném divadelním představení v divadle Boženy Němcové.

Z koncertu zpěvačky Kateřiny Ševidové za klavírního doprovodu Zdeňka Kopeckého v Divadle U Jelena v Bystřici.

Zpěvačka Kateřina Ševidová šířila ve vyprodaném sále divadla dobrou náladu

/FOTO/ Zpěvačka Kateřina Ševidová s klavírním doprovodem Zdeňka Kopeckého opět zavítali přesně po roce ve středu 1. listopadu do Divadla U Jelena v Bystřici. V programovém bloku Písně mého srdce zazněly populární kousky, kterým tentokrát kralovaly skladby Lenky Filipové, Hany Zagorové a další lyrické písničky.

Divadlo pro radost přivezlo do táborského Divadla Oskara Nedbala v sobotu 4. listopadu svůj pohádkový muzikál Kouzelná zahrada.

Kouzelná zahrada naplnila táborské divadlo, bavili nemrtví i skřítek Medumil

Divadlo Oskara Nedbala v Táboře se v sobotu večer stalo místem, kde se setkala magie a realita, dobro se utkalo se zlem, a to vše na pozadí krásné hudby a kouzelných kostýmů. A co bylo možná nejdůležitější, byl závěrečný aplaus, kterým desítky diváků odměnily účinkující Divadla pro radost a jejich úsilí, které umělci věnovali přípravě muzikálové pohádky Kouzelná zahrada.

Herce Jiřího Dvořáka znají diváci nejen ze StarDance a z divadla. Zahrál si také v seriálu Hlava Medúzy.

Herec Jiří Dvořák: Na StarDance vzpomínám jako na úplné peklo

Jiří Dvořák je vítězem soutěže StarDance a divákem sobotních tanečních večerů. V rozhovoru pro časopis Story prozradil, kdo ho letos překvapil a komu drží palce. Před pěti lety herec během soutěže zhubnul dvanáct kilo. V publiku mu pravidelně fandila dcera Anna. Na tátu mohla být právem pyšná, stal se králem tanečního parketu. Umělecké srdce Jiřího Dvořáka však patří především divadlu, hraje v pražské Viole. 

Výstava o Africe v Jihočeském muzeu nabídne v Jihočeském muzeu besedu o Tanzanii.

Kultura v regionu: Tančení na Borku, kuchyňka v Týně, muzika na Večeru S

Nová výstava v Týně nad Vltavou připomene známou výtvarnici. Na Borku začaly taneční večery pro seniory. V Jihočeském muzeu bude beseda o Africe. V Bavorsku i v Čechách uctí Karla Klostermanna. V budějovickém divadle U Kapličky nabídnou další hudební Večer S. jihočeské divadlo chystá několik premiér. V Alšově jihočeské galerii vystavují díla Miloše Ševčíka.

Štrúdl, 2017.

Divadelní soubor ochotníků Paseka slaví v sobotu 10 let od své 1. premiéry

Je to neuvěřitelné, ale už je to 10 let, co tato Sopka v Pasece začala doutnat a probouzet se k životu. Už je to 10 let, kdy se v září 2012 sešli první ochotní ochotníci v našem kulturáku s myšlenkou, že založí ochotnické divadlo. Měla to být jen taková „povedená taškařice“, abychom podpořili školní projekt Je nás slyšet, ale není nás vidět.

Šmardovo sousedské divadlo - ilustrační foto.

Tipy na víkend na Břeclavsku: Dušičkový guláš i sousedské divadlo

Milovnici guláše i dobré slivovice se mohou těšit na čtrnáctý ročník podzimní gastronomická akce. Ta se koná v Drnholci a účastníci souteže budou vábit svými pokrymy nejednoho návštěvníka. Pozveme vás také na Šmardovo sousedské divadlo v Hustopečích, které nabídne přehlídku amatérských divadelních souborů. Zavítat můžete také do města Klobouky u Brna, kde se koná lampionový průvod a uspávání broučků. 

Režisér Radek Balaš na zkoušce muzikálu Do nebes! o letci Janu Kašparovi. Na snímku s dramaturgyní Janou Pithartovou a scénografem Markem Zákosteleckým.

Motivy z Kašparova života by vydaly na televizní seriál, říká Radek Balaš

Nový muzikál Do nebes! o letci Janu Kašparovi vznikal přes pět let. Režiséra a autora libreta Radka Balaše zajímá především první část aviatikova života do jeho slavného přeletu z Pardubic do pražské Chuchle. „Kašpar byl pro mě ikonou. Jakmile jsem se do jeho příběhu začetl, začal mě fascinovat,“ říká režisér.

Představení CrossDance v Městském divadle.

Taneční klub CrossDance učinil další umělecký krok vystoupením Roztančená Carmen

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Kolínský taneční klub CrossDance plní místní Městské divadlo pravidelně každý rok svým tanečním představením odehrávajícím se především v rytmu standardních, latinsko - amerických a karibských tanců. Poslední říjnový den však v divadle představili zcela jiný projekt. Tanečníci své síly spojili se špičkovým slovenským hudebním souborem Cigánski Diabli, jehož muzikanti je doprovodili na pódiu živě.

Pohádka Princezna ze mlýna v podání Divadla Star.

Divadlo Star se vrací do Dobrovice, tentokrát s pohádkou Princezna ze mlýna

/FOTO/ Protože Divadlo Star sklidilo před necelými dvěma měsíci v Městském divadle Dobrovice s muzikálem Ať žijí strašidla úspěch, tak se vrací znovu, tentokrát s oblíbenou pohádkou Princezna ze mlýna. Na tu se diváci mohou těšit v neděli 5. listopadu od 15 hodin. K vidění budou čert, vodník, čarodějnice a spoustu dalších postav.

Z inscenace Limonádový Joe v podání Divadla A. Dvořáka Příbram v Hálkově divadle v Nymburce.

Noci jsou tady chladné? Limonádový Joe přijel do Nymburka i s neřádem Hámou

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Zaplněné Hálkovo divadlo v Nymburce si užilo divoký a zábavný pondělní večer. Kultovní příběh Limonádového Joe z pera Jiřího Brdečky proslavený především filmovým zpracováním přivezlo příbramské divadlo Antonína Dvořáka. Nejznámějším hercem na pódiu byl Aleš Háma v roli padoucha Horáce Badmana alias Hogo Fogo, který si svou roli absolutního „záporáka“ náležitě užíval.

Z Pohoří u příležitosti zasazení stromu Miloně Čepelky.

Na jevišti vás přestane i všecko bolet, říká rodák z Pohoří Miloň Čepelka

/ROZHOVOR/ Medaili I. stupně Za zásluhy v oblasti umění a kultury převzal v sobotu 28. října z rukou prezidenta Petra Pavla na pražském Hradě Miloň Čepelka, spoluzakladatel Divadla Járy Cimrmana, člen jeho ansámblu, spisovatel, básník, textař a mimo jiné také rozhlasový moderátor. Velmi silný zážitek však pro něj připravilo hned následující den i jeho rodné Pohoří na Rychnovsku, kde byl vysazen Strom Miloně Čepelky. I o vzpomínkách na Pohoří, divadle a knihách byl náš rozhovor.