Kreativ

ŠTÍTEK: divadlo

Divadlo v Úpici slaví 200 let

Divadlo v Úpici slaví 200 let

Spolek divadelních ochotníků Alois Jirásek v Úpici slaví divadelní sezónou 2023/2024 významné výročí 200 let trvání ochotnického divadla v Úpici.

První letošní velkou akcí budou v hospitálu Kuks Zahradnické trhy 26. - 28. dubna.

Vše pro truhlíky a záhony, Kuks zaplní Zahradnické trhy. Léto bude plné divadla

Zahradnické trhy v Kuksu zaplní od pátku 26. dubna do neděle 28. dubna areál hospitálu Kuks. Jako tradičně nabídnou široký sortiment balkónových i zahradních rostlin, bylinek, ovocných stromků, skalniček, kaktusů a vše potřebné pro vaše truhlíky a záhony. Barokní hospitál bude v letošním roce dějištěm řady dalších akcí, v létě bude na programu větší počet divadelních představení. Svůj termín už mají i hojně navštěvované Vánoční trhy a Vinobraní.

Prodaná nevěsta.

Netradiční místa, kurz pěvců, Kroj Pride. Divadlo se chystá na EHMK 2028

Jihočeské divadlo připravilo v rámci projektu České Budějovice Evropské hlavní město kultury 2028 (EHMK 2028) již na tento rok několik divadelních představení pod širým nebem nebo na neobvyklých scénách v rámci festivalu Jižní Svéráz a do budoucna má s tímto žánrem další plány. Festival Jižní Svéráz, na němž se podílí kromě Jihočeského divadla také Divadlo Continuo nebo REZI.DANCE Komařice, je podle ředitelky Jihočeského divadla Martiny Schlegelové jednou z hlavních linek EHMK 2028 pro tento rok.

Ostravská Lokálka 2024.

Na celostátní přehlídku dětského divadla postupují soubory z Havířova a Třince

Od pátku 19. do soboty 20. dubna probíhala v Divadle loutek Ostrava krajská přehlídka dětského divadla Ostravská Lokálka 2024. Doporučení na celostátní přehlídku Dětská scéna 2024 od poroty získal opavský Taneční soubor PULS s inscenací Z tajného deníku Cyrilky P. a Demokraticky založený dramaťák z Havířova s inscenací Košile – ta si odnesla i Cenu dětského diváka. Ocenění za tvořivou práci s tématem obdržel MAAHEENOOK Gang z Třince s inscenací Zrcadlo, zdcadlo a Tonny Kubeczka za autorský text Páteční chvilka šílenství.  

Spolupráce ZŠ Cyrila Boudy a Dětské opery Národního divadla.

ZŠ Kladno, Cyrila Boudy vychovává své žáky k lásce k divadlu

/FOTO/ Na jaře roku 2022, tedy v roce, kdy jsme se ještě mnozí báli doznívající epidemie koronaviru, začala spolupráce ZŠ Cyrila Boudy a Dětské opery Národního divadla. Na jaře toho roku za námi poprvé přijeli dětští zpěváci do Kladna a na prknech Městského divadla odehráli představení Opera nás baví o Mozartovi, tenkrát především díky ochotě tajemnice Divadla v Kladně, paní Marečkové, která nám pronájem sálu poprvé zajistila doslova na koleně.

Zpěvák a herec Josef Laufer

Zemřel zpěvák a herec Josef Laufer. Bylo mu 84 let

Ve věku 84 let zemřel zpěvák a herec Josef Laufer. Informaci webu Blesk.cz o zpěvákovu úmrtí potvrdil ČTK producent Oldřich Lichtenberg, kterému ji sdělila zpěvákova dcera Ester. Osudnou se mu stala operace srdeční chlopně v roce 2020, při níž mu selhalo srdce a následně byl uveden do umělého spánku. Až do své smrti zůstal ve vegetativním stavu.

Ilustrační foto.

Chebská pevnost Boyard nabídne zábavu i adrenalin

Okolí Západočeského divadla v Chebu se ve sváteční středu 8. května od 15 hodin rozžije velkolepou týmovou soutěží, inspirovanou legendární televizní Pevností Boyard. Přihlášené týmy o 4 až 6 hráčích si vyzkoušejí úkoly, které prověří jejich fyzičku i jasnou mysl. Účastníky čeká získávání klíčů i indicií, z nichž budou nakonec sestavovat heslo k pokladnici. Na své si přijdou i nesoutěžící diváci, kteří si kromě fandění vyzkoušejí některé atrakce.

Činohra Divadla J. K. Tyla v Plzni uvede v sobotu 20. dubna premiéru hry Požár německého dramatika Rolanda Schimmelpfenniga.

Plzeňské divadlo uvede českou premiéru hry Požár slavného německého dramatika

Kolem dvou potokem oddělených vesnic, z nichž jednu stíhají různé pohromy, zatímco té druhé se neštěstí vyhýbají, se točí příběh inscenace Požár, jejíž premiéru připravila činohra Divadla J. K. Tyla. Poprvé na české scéně uvede příběh o zkáze světa, potřebě lidské solidarity i o uprchlictví, který se souborem nastudoval mladý režisér Josef Doležal, v sobotu 20. dubna na Malé scéně.

Krušnohorské divadlo Teplice.

Secesní budova Krušnohorského divadla Teplice slaví letos 100 let

Slavnostním galavečerem, kdy byl na programu koncert Severočeské filharmonie pod taktovkou Norberta Baxy, si lidé v severočeských Teplicích připomněli 100 let od dokončení a otevření secesní budovy Krušnohorského divadla v Teplicích. Dům kultury Teplice, který Krušnohorské divadlo Teplice provozuje, připravil ke100. výročí další bohatý repertoár. Oslav se účastní také profesor z Paříže. Jeho předci v prvorepublikových Teplicích žili a někteří řadu let působili právě v Krušnohorském divadle Teplice. Oslavy stoletého výročí budou pokračovat dalšími představeními a koncerty.

Herec, spisovatel a lektor komunikace Josef Kubáník s prezidentem Petrem Pavlem.

Prezident Petr Pavel? Nemáš pocit, že bys měl před sebou „úřad“, říká Kubáník

Jaký podíl měla spolupráce herce Josefa Kubáníka v předvolební kampani prezidenta republiky Petra Pavla při jeho nadcházející návštěvě Slováckého divadla, čím mu prezident imponuje nebo v čem si herec myslí, že je osoba Petra Pavla v úřadu hlavy státu pro naši společnost největším přínosem. To vše a mnohem víc exkluzivně prozradil Josef Kubáník čtenářům Slováckého deníku krátce před příjezdem prezidenta Petra Pavla na Slovácko.

Anna Štemberová

Paní Anna letos oslaví stovku. Přesto stále hraje v divadle a učí se cizí jazyky

Kulturní dům pro seniory Rezidence RoSa oslaví 9. rok existence, tímto centrem prošlo už více jak devět tisíc seniorů a mezi nimi je i divadelnice Anna Štemberová, které bude za pár dní rovných sto let. „Nejdůležitější je, aby byl člověk zdravý a měl dobrou mysl," říká seniorka, která stále hyří aktivním přístupem k životu a hraje v seniorském divadle.

Autorem díla inspirovaného mýtickým příběhem je malíř Jan Kokeš.

Návštěvníci divadla v Chrudimi obdivovali starou oponu. Je starší, než Hynaisova

Sobotní Brány památek dokořán připomněly návštěvníkům chrudimského divadla osobnost Karla Pippicha, výrazné osobnosti města, po kterém je kulturní stánek pojmenován. Jedním z lákadel bylo rozjímání u staré divadelní opony, která byla k vidění na hlavní scéně divadla. Krásné umělecké dílo bývá vystaveno jen při výjimečných příležitostech.

Fenomenální vypravěč a známý herec a bavič Miroslav Donutil zavítal v pondělí 8. dubna do červenokosteleckého divadla. Přijel představit jednu ze svých nejnovějších one man show v pořadu Na kus řeči.

Na kus řečí s Miroslavem Donutilem. Divadlo v Červeném Kostelci burácelo smíchy

/FOTO, VIDEO/ Fenomenální vypravěč a známý herec a bavič Miroslav Donutil zavítal v pondělí 8. dubna do červenokosteleckého divadla. Přijel představit jednu ze svých nejnovějších one man show v pořadu Na kus řeči. A měl obrovský úspěch. Diváci se smáli od začátku až do konce. Místa v sále byla vyprodaná včetně přistavených židlí navíc.

Východočeské divadlo Pardubice připravilo v režii Kateřiny Duškové inscenaci hry Pořád jsem to já. V hlavní roli ženy bojující s Alzheimerovou chorobou se představí Petra Janečková.

Pořád jsem to já. Divadlo chystá hru o Alzheimerově chorobě

O vážné nemoci s empatií a nadhledem. Tak by se dala charakterizovat inscenace Pořád jsem to já, kterou Východočeské divadlo Pardubice poprvé uvede v sobotu 13. dubna. Režisérka Kateřina Dušková nastudovala dramatizaci knižního bestselleru, který se dočkal i filmového zpracování.

Komentovaná prohlídka výstavy Oko za oko, zub za zub! se koná v sobotu 13. dubna od 14 h na Hluboké v Alšově jihočeské galerii.

Senioři zvou k tanci, Porta a Večery S do divadla a univerzita na novou knihu

Kulturní nabídka na další dny je pestrá. Seniorské taneční večery pořádají v Borku, festival Porta a muzikantské Večery S se konají v budějovickém Divadle U Kapličky a u Lavičky Václava Havla v areálu Jihočeské univerzity představí knihu rozhovorů s jihočeskými vědci. V Alšovce chystají komentovanou prohlídku a v Nových Hradech výlety i koncerty. V Budějovicích pak můžete zajít i na debatu o EU.