Kreativ

ŠTÍTEK: divadlo

Městské divadlo v Kolíně po rekonstrukci fasád.

Divadlo v Kolíně prokouklo. Parádu udělaly nové fasády a efektní noční nasvícení

/FOTO/ O tom, že se Kolín mění před očima, se přesvědčují obyvatelé i návštěvníci města. Další parády se nedávno dočkali po rekonstrukci fasád divadla, významné funkcionalistické stavby od pražského architekta Jindřicha Freiwalda z let 1937 - 1938. Vnější podoba se tak přiblížila jeho původnímu záměru a doplněna byla i velmi efektním nočním nasvícením.

22. ročník divadelní přehlídky Valašské křoví se uskuteční ve Slavičíně od 6. do 9. března 2024.

Divadelní práce v malém městě, to není jako naplnit jednorázově O2 arénu

Začátek března mají příznivci divadla na Zlínsku neodmyslitelně spjatý s přehlídkou Valašské křoví. Od 6. března se slavičínská sokolovna na pět dní promění ve velké jeviště, na kterém se potkávají amatérští, poloprofesionální i profesionální umělci. Herci, dramaturgové, režiséři, scénografové, šéfové kamenných divadel, pedagogové z DAMU i JAMU, divadelní vědci, ale také malíři a hudebníci.

Městské divadlo v Kolíně po rekonstrukci fasád

Divadlo v Kolíně prokouklo. Parádu udělaly nové fasády a efektní noční nasvícení

O tom, že se Kolín mění před očima, se přesvědčují obyvatelé i návštěvníci města. Další parády se nedávno dočkali po rekonstrukci fasád divadla, významné funkcionalistické stavby od pražského architekta Jindřicha Freiwalda z let 1937 až 1938. Vnější podoba se tak přiblížila jeho původnímu záměru a doplněna byla i velmi efektním nočním nasvícením.

Divadlo v Mladé Boleslavi uvádí komedii Petera Quiltera Je úchvatná. Příběh vypráví o nejhorší pěvkyni všech dob Florence Foster Jenkinsové.

Divadlo tento týden nabídne známou pohádku i konverzační komedii

/FOTO, VIDEO/ Městské divadlo Mladá Boleslav nabízí i tento týden zajímavý program. Naposledy se na boleslavských prknech před již nyní vyprodaným hledištěm předvede nejhorší operní zpěvačka všech dob. Diváci se ale mohou těšit i na komedii pikantní konverzační komedii, známou pohádku nebo koncert vážné hudby.

Zpěvačka Marka Míková střídá hraní v kapele Zuby Nehty s psaním knížek pro děti.

Zpěvačka a autorka Marka Míková: Dokud mě budou napadat příběhy, budu psát dál

Na první pohled je jasné, že Marka Míková je věčná holka. Tedy ne doslova – samozřejmě, že je to dáma a respektovaná autorka úspěšných knih pro děti. Také to kdysi byla filmová princezna. Ale dokáže být i komediantkou, ať už za klávesami v kapele Zuby nehty, nebo v rámci projektu Loutky v nemocnici, s jehož pomocí rozdává radost těžce nemocným dětem.

Rybářský ples v Krušnohorském divadle Teplice, 24. února.

Byli jste na Rybářském plese v divadle v Teplicích? Najděte se na fotkách

Krušnohorské divadlo v Teplicích zažilo v sobotu 24. února premiéru. Nikoli však na jevišti velkého sálu, ale v dalších prostorách kulturního a gastronomického provozu. Poprvé se zde konal Rybářský ples 2024, který sem teplická organizace Českého rybářského svazu letos poprvé přesunula z tradičních prostor v proboštovské Sokolovně. Byli jste se podívat, zatančit si nebo se pobavit se známými? Třeba se najdete v naší fotogalerii.  

V Ústí nad Labem byla v sobotu vyhlášena anketa Nejlepší letecký sportovec roku 2023. Vítězi pogratuloval i prezident ČR Petr Pavel.

FOTO: Severočeské divadlo patřilo leteckému sportu. Přišel i prezident Pavel

/VIDEO/ Galavečer leteckého sportu hostilo v sobotu večer Severočeské divadlo opery a baletu v Ústí nad Labem. Předávalo se zde totiž prestižní ocenění Letecký sportovec roku 2023. Na nejvyšší ocenění byli nominováni sportovci Aeroklubu České republiky, Letecké amatérské asociace a Svazu modelářů ČR.

Karel Hubáček.

Karel Hubáček by oslavil stovku. V regionu si připomenou jeho odkaz a život

Odvaha, inovace, splněné sny i skromnost. Taková slova vystihují jediného českého nositele Perretovy ceny Karla Hubáčka, který by letos 23. února oslavil sto let. Liberecký kraj, město Liberec, Technická univerzita v Liberci, Paměť národa, Severočeské muzeum v Liberci a další instituce neformálně vyhlašují rok 2024 Rokem Karla Hubáčka a chystají společně pro letošek celou řadu akcí, které jeho život, dílo, myšlení a odkaz připomenou. To vše pod společnou značkou „Karel Hubáček 100“, která už dobývá liberecké ulice.

Král Ubu aneb Mše za vznešené duše HKU – Divadla Jesličky Josefa Tejkla Hradec Králové.

Z Kostelce si postup odvezli divadelníci z České Třebové a hradeckých Jesliček

Celý víkend patřil v Červeném Kostelci amatérským divadelníkům. Ti se v Divadle J. K. Tyla jako každý rok utkali o postup na celostátní přehlídku Divadelní Piknik ve Volyni. Ten si vysloužily inscenace Fernando Krapp mi napsal dopis souboru TRIARIUS Česká Třebová a Král Ubu aneb Mše za vznešené duše HKU – Divadla Jesličky Josefa Tejkla Hradec Králové.

Symfonický orchestr Dalibora Havlíčka.

Vinnetou, Rocky či Harry Potter. Koncert filmové hudby rozezní Tylovo divadlo

/FOTO, VIDEO/ Slavné filmové melodie v podání Symfonického orchestru Dalibora Havlíčka zazní ve čtvrtek 22. února od 19 hodin v Městském Tylově divadle v Kutné Hoře. Mladé hudební těleso tvořené zejména absolventy a studenty pražských konzervatoří navštíví stříbrné město v rámci svého turné.

Míra Kuželka ve Studiu3.

Dost lidí o nás ještě neví, ale vstupenky online frčí, říká šéf Studia3 v Mostě

/ROZHOVOR/ Dřív tam bylo kino, pak diskotéka a po ní sklad s různým harampádím. Teď v přízemí budovy městské knihovny už třetím rokem funguje Studio3, které oživuje kulturní dění v Mostě koncerty, divadlem, besedami, kvízy, výstavami i jinými akcemi. Kaskádový multifunkční sál vybudoval se svým týmem Míra Kuželka, který loni získal titul Srdcař Mostu. „Studio3 není o byznysu,“ říká v rozhovoru, v němž přibližuje provoz ojedinělého zařízení i svůj pohled do budoucna.

Divadlo Schod ve Skaličce.

Divadlo Schod přivezlo do Skaličky Kompot. Lidé se bavili

Divadlo u nás ve Skaličce má stále v kulturně společenském životě své místo. Před padesáti lety se pravidelně pětkrát ročně přes zimní období jezdilo autobusem do divadla do Olomouce. Posledních dvacet let jezdí divadelní soubory do Skaličky, ale nezapomíná se na návštěvy divadla v Ostravě nebo Praze.

Film o životě skladatele Bedřicha Smetany se točil v libereckém divadle.

VIDEO: Bedřich Smetana zavítal do libereckého divadla. Natáčí o něm film

/FOTO/ „Ticho! Klapka! A akce!“ Podobné pokyny se rozléhají libereckým Divadlem F. X. Šaldy, kde Česká televize natáčí scény pro film o Bedřichu Smetanovi. Letos totiž uplyne dvě stě let od narození tohoto významného českého hudebního skladatele, který se narodil 2. března 1824 v Litomyšli.

S Františkem Němcem v Hamletovi v roce 1982.

Momenty s Janou Hlaváčovou: dávno zapomenuté archivní skvosty

Na konci ledna proběhlo poslední rozloučení s herečkou Janou Hlaváčovou. V historické budově Národního divadla drželi čestnou stráž například Dagmar Havlová, Jana Boušková s Františkem Němcem a dalšími kolegy či přáteli zesnulé herečky. Na náměstí Václava Havla vzniklo také pietní místo, kde stovky hereččiných fanoušků zapalovaly svíčky. Čím to, že právě Jana Hlaváčová si získala tak nesmazatelné místo v srdcích a duších diváků?

Jednotka intenzivní lásky.

Amatérští divadelníci z východních Čech míří i letos do Červeného Kostelce

Už 27. ročník přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla bude hostit od 15. do 18. února Divadlo J. K. Tyla v Červeném Kostelci. V letošním roce se během čtyř dnů představí celkem dvanáct inscenací divadelních souborů z Královéhradeckého a Pardubického kraje. Na diváky tu čekají především komedie, chybět ale nebude ani autorské divadlo a špetka hudby. Ty nejlepší soubory postoupí na celorepublikovou přehlídku ve Volyni.