Kreativ

ŠTÍTEK: divadlo

Jihomoravský kraj opraví objekt Základní umělecké školy Blansko v ulici Kollárova. Využívá ho také Divadlo Kolárka. Vizualizace.

Část blanenské Zušky v novém za 27 milionů. Na Kolárce opraví i divadelní sál

/VIDEO, VIZUALIZACE/ Oprýskaná okna, nevzhledná fasáda, staré střechy. Objekt Základní umělecké školy Blansko v ulici Kollárova, který obklopuje velká zahrada, vypadá zvenčí už léta ve velmi žalostném stavu. Čas se zastavil také v interiéru, kde se návštěvníci vrací o několik desítek let zpět. To se má však letos změnit.

Senior taxi v Pardubicích

Už od pondělí do Senior taxi pouze s novým průkazem

Výhradně s novým průkazem mohou od poloviny ledna jezdit za zvýhodněných podmínek pardubičtí senioři a handicapovaní se službou Senior taxi. Výměnu, ale i zřízení těchto nových průkazek si mohou senioři vyřizovat již od začátku listopadu, a to s platným občanským průkazem, popřípadě průkazem ZTP, ZTP/P na odboru sociálních věcí v ulici U Divadla 828.

Tublatanka

Co chystá klub Kofola v roce 2024? Tublatanku i další pecky

Vyhlášený hudební klub v Krnově Kostelci se zrodil před třiceti dvěma lety se z bývalého kina. Program Kofola Music Clubu KMC každoročně nabídne kolem stovky akcí.  Koncerty, divadlo, tancovačky, večírky, ale třeba i burzy pro fanoušky vinylu. 

Zdeněk Kymlička z Brné na Ústecku.

Když se divák směje, Zdeněk Kymlička září. Vetchý je férový chlap a profík, říká

/ROZHOVOR/ Bydlí v Brné, jeho agentura For (1990) dlouhé roky zve Ústečany na podzimní divadelní Forbínu, znají ho české hvězdy filmového plátna i oblíbení zpěváci. Malou kancelář má v posledním patře Obchodního domu Labe, je plná plakátů a vzpomínek. Když se divák směje, Zdeněk Kymlička je v sedmém nebi, ale zároveň hned dodává, že je to někdy pěkná dřina. Ve středu 10. ledna usedl do svého oblíbeného křesla, očima pohladil známé tváře na stěnách a klidným hlasem odpovídal na otázky Deníku.

Ze života hmyzu v podání Nezávislého divadla.

Letní premiéra. Nezávislé divadlo začalo zkoušet novou komedii o Donu Quijotovi

/FOTO/ Je to už deset let, co vzniklo Nezávislé divadlo a zatím se jeho členové věnovali výhradně dětským představení a animačním programům. Vyjímkou byla uvedení Čapkovy hry „Ze života hmyzu“ u příležitosti 1000 představení divadla. Od té doby vévodily repertoáru pouze pohádky. To se ale v roce 2024 změní.

V dobách největší slávy v minulém století působilo ve městě na třicet školních a spolkových divadel. Nejvýznamnějším se stalo loutkové divadlo Vladimíra Matouška Radost.

Břeclav uctívali jako mekku loutkového divadla. Dočká se expozice i festivalu

/FOTOGALERIE/ Publikum bavili v Praze i rakouské Vídni, kde v dobách největší slávy pravidelně hostovali. Ještě v minulém století ve městě působilo na třicet školních a spolkových divadel. Až nyní, po více jak sto letech, se úspěšní břeclavští loutkáři dočkají vlastní expozice v místním kině. V plánu je i víkendový podzimní loutkářský festival.

Leden je věnován náchodské architektuře.

Náchod startuje celoroční oslavy 770 let města, začne architekturou

Připomínkou na slavného rodáka architekta Jana Letzela budou dnes 8. ledna v podvečer od 19 hodin v divadle Dr. J. Čížka zahájeny oslavy 770 let, jež si letos město připomíná od první písemné zmínky. Město toto jubileum využije k mnoha akcím rozprostřených do celého roku, kdy bude vzdávat hold osobnostem, historickým událostem i odvážným rozhodnutím jedinců, kteří se zasloužili o rozvoj bývalé trhové vesnice.

Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška.

Co přinesou festivaly v roce 2024: Hudební megaakce, festivaly i představení

Vedle zavedených megaakcí jako jsou Colours of Ostrava, MFF Karlovy Vary nebo Mezinárodní festival Divadlo se letos můžete těšit i na menší podniky, které nabídnou prostor třeba metalové hudbě, komiksovým filmům a videohrám nebo alternativním divadelníkům. Deník vám přináší přehled očekávaných festivalových akcí roku napříč žánry i republikou.

Filip Nuckolls bude od léta 2024 novým ředitelem Městského divadla v Mostě.

Divadlo v Mostě posílí finančně i personálně. Povede ho režisér Nuckolls

Letošní novinkou v Mostě budou personální změny ve vedení městského divadla, které míří do další tvůrčí etapy s posíleným financováním. Novým ředitelem a jednatelem se koncem června stane známý český režisér Filip Nuckolls, jenž ve funkci nahradí dlouholetého šéfa divadla Václava Hofmanna. Ten podal písemnou rezignaci valné hromadě mosteckého divadla už na podzim loňského roku, ale ve funkci jednatele zůstane až do letošních letních prázdnin.

Poslední rozloučení s Anetkou Richterovou v jaroměřském divadle. Její život krutě ukončila střelba v budově FF UK v Praze.

V Litíči chybí anděl. V jaroměřském divadle se loučili se zastřelenou Anetkou

Člověk může v životě ztratit mnoho, ale na náhlou ztrátu blízkého člověka nejsme připraveni nikdy. Dva týdny po tragické střelbě v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze stovky smutečních hostů zaplnily jaroměřské divadlo, kde se byly rozloučit s Anetkou Richterovou z Litíče na Trutnovsku. Mladá dívka byla jednou z těch, jejichž životní cesty byly 21. prosince 2023 tragicky zmařeny rukou vraha.

Ve čtvrtek hodinu před polednem se jaroměřské divadlo stane místem posledního rozloučení s 20letou Anetkou Richterovou z Litíče. Studentka a dobrovolná hasička SDH Velichovky se stala obětí nesmyslné střelby na FF UK.

S obětí střelby na univerzitě se rozloučí ve čtvrtek v jaroměřském divadle

Ve čtvrtek 4. ledna hodinu před polednem se jaroměřské divadlo stane místem posledního rozloučení s obětí nedávné tragédie, k níž došlo 21. prosince v budově FF UK v Praze. Nesmyslná střelba tři dny před Vánoci předčasně a krutě ukončila mladý život 20leté Anetky Richterové z Litíče, obce ležící jen pár kilometrů Jaroměře.

Muzikálová adaptace známého dramatu Karla Čapka o touze po věčném mládí.

Přehled divadelní sezóny v Pardubicích 2023: Triumf Emilie Marty a divácký boom

Pardubická divadelní sezóna 2023 zářila pod taktovkou Makropulos musical, vyhlášeného jako inscenace roku. S nejnavštěvovanějším představením, Pekařova žena, a rekordní návštěvností potvrdilo Východočeské divadlo svůj status nejnavštěvovanějšího regionálního divadla. Ocenění novinářů pak získalo originální zpracování Maryši, završující úspěšný a umělecky bohatý rok.

Pedagog Milan Ludvík jde předat vedení města petici proti spojení Moravské filharmonie Olomouc a Moravského divadla Olomouc v jednu kulturní instituci, 4. května 2023

Sloučení divadla a filharmonie: výzva k diskuzi a hledání jiné cesty

Musím úvodem poděkovat Olomouckému deníku, že se nebrání zprostředkovat svým čtenářům diskuzi na téma „Sloučit či nesloučit Moravské divadlo a Moravskou filharmonii?!“ Velmi mne ovšem mrzí, že tato diskuze se nevedla před jednáními zastupitelstva a na odborné úrovni, alespoň s odborníky v Olomouci, kterých je tu celá řada.

Divadlo Iroquois na snímku z roku 1903 krátce před požárem

V roce 1903 se zlatá kaplička v Chicagu změnila v smrtící past. Umírali i Češi

Ve středu 30. prosince 1903, tedy právě před 120 lety, postihla to „nejčeštější z amerických měst“, tedy Chicago, obrovská tragédie. Ve zbrusu novém a velkolepém Divadle Iroquois vypukl během představení muzikálu Pan Modrovous ničivý oheň, který se během pár minut rozšířil na celou budovu. Zahynulo 602 lidí, včetně českých přistěhovalců. Oběťmi byly zejména ženy a děti.

O půlnoci na Štědrý den se v pardubickém Městském divadle opět po roce uskutečnilo neformální setkání herců s diváky nazvané Štědrovečerní zpívání v divadle..

Pardubické divadlo vybralo na nemocnu Rozárku přes 130 tisíc korun

Štědré Vánoce ve Východočeském divadle Pardubice. I letošní adventní program pardubického divadla završilo tradiční Štědronoční zpívání. O půlnoci na Štědrý den se v Městském divadle opět po roce uskutečnilo neformální setkání herců s diváky, při kterém se za doprovodu kapely Kosteam zpívají (nejen) koledy.

Premiéra Velké poruchy je na plánovaná na 28. prosince 2023.

Dárek. Nový soubor Horáckého divadla sehraje Velkou poruchu

V Horáckém divadle v Jihlavě bude mít premiéru rodinný muzikál s názvem Velká porucha. Na svědomí ho má nově vzniklý soubor Horáckého divadla s názvem HD_Jéé, který se od ledna 2024 bude programově věnovat tvorbě pro děti a mladé publikum

Poslední rozloučení s hercem a dabérem Ladislavem Županičem.

Obřadní síň v Praze se dlouhým potleskem rozloučila s Ladislavem Županičem

/VIDEO, FOTO/ Zaplněná obřadní síň krematoria v pražských Strašnicích se dnes dlouhým potleskem rozloučila s divadelním a filmovým hercem a dabérem Ladislavem Županičem. Prezident Herecké asociace Ondřej Kepka ve své smuteční řeči připomněl, že s odchodem Županiče ztratil hlas i americký herec Clint Eastwood, kterého úspěšně daboval.

Zleva rozhlasová redaktorka Dagmar Misařová, Miroslav Sehnal a herec Norbert Lichý při „rozptylu“ knihy Hodinu pod drnem, kterou napsal Mirek společně s  Břetislavem Uhlářem.

Zítřek je dneškem včerejška, říká Miroslav Sehnal. Dnes slaví 70. narozeniny

/ROZHOVOR/ Dnes, 18. prosince, slaví sedmdesátiny spisovatel, publicista, dramaturg a ostravský pábitel Miroslav Sehnal. Jeho profesní život by svou překotností vydal na seriál. Spolupracoval s tiskem, rozhlasem i televizí, napsal desítku satirických knižních titulů a svou dramaturgickou stopu zanechal v mnoha ostravských kulturních zařízeních.