Kreativ

ŠTÍTEK: dramatická forma

Jihostroj České Budějovice

Jihostroj vybojoval dva body v Praze

Praha – Do základní sestavy Jihostroje se pro utkání v Praze vrátil smečař Jiří Kraffer, trenér René Dvořák tak s jasným záměrem posílil především přihrávku českobudějovického celku.

Jihostroj České Budějovice v extralize

Jihostroj veze z Prahy dva body

Praha - V osmnáctém kole extraligy volejbalistů vybojoval Jihostroj v Praze dva body.  Jihočeši otočili průběh utkání, ve kterém 1:2 na sety prohrávali.

Basketbalové derby mezi Děčínem a Ústím nad Labem.

FOTO: Válečníci po dlouhém dramatu ztratili také druhé derby

Děčín - Basketbalový Děčín smutní. Svěřenci Pavla Budínského po dlouhých šestnácti let na vlastní půdě ztratili derby proti Ústí nad Labem. Sluneta tak svého tradičního rivala porazila i podruhé v sezóně, tentokrát po třetím prodloužení 109:106. 

Velká radost po velkém vítězství. Basketbalistky Trutnova vyhrály nad Nymburkem 82:79 po trojce Kateřiny Kozumplíkové v poslední vteřině zápasu.

Basketbalistky senzačně porazily Nymburk, trojkou v poslední sekundě

Trutnov - Trojka kapitánky Kateřiny Kozumplíkové 0,6 sekundy před koncem zápasu rozhodla o vítězství basketbalistek trutnovské Lokomotivy nad favorizovaným Nymburkem. V utkání 17. kola ŽBL domácí tým senzačně vyhrál 82:79. Byla to koncovka, jaká se jen tak nevidí.

Umělecký šéf Městských divadel pražských Michal Dočekal

Divadelní premiéra: Andělé v Americe hledají naději v nelehkém světě

/ROZHOVOR/ Slavné dvoudílné drama Andělé v Americe, které dle slov jeho autora Tonyho Kushnera pojednává o lidech sestupujících do jámy pekla a nacházejících cestu ven, má dnes českou premiéru v Divadle ABC. Režijně se jej chopil umělecký šéf Městských divadel pražských Michal Dočekal.

Ilustrační foto.

Z bytu plného kouře zachraňovali hasiči nemohoucí ženu

Žirovnice – Dramatické okamžiky zažili ve čtvrtek policisté, hasiči i zdravotníci v Žirovnici. Nejprve pomáhali staršímu muži, který zkolaboval na ulici, a poté osamocené nemohoucí ženě v bytě, kam navíc pronikal štiplavý kouř z kotle na tuhá paliva.

Ilustrační foto

Trh s hypotékami se nepropadl, kontruje ČNB. Objem úvěrů byl loni rekordní

Celkový objem nových hypoték a půjček na bydlení loni meziročně vzrostl o 15 miliard na rekordních 232 miliard korun. Nové hypotéky z toho činily 187 miliard, o rok dříve to bylo 174 miliard korun. Uvedla to dnes Česká národní banka (ČNB). Podle ní se tak nenaplnily pesimistické předpovědi o výrazném propadu trhu s hypotékami.

Litovel (v modrém) porazila Lovosice 28:27. Marek Páleš

Od házené jsem si oddechl, o to větší teď mám chuť, říká Páleš

/ROZHOVOR/ Trenér Ivo Vávra si po zimní pauze pochvaloval, že do Litovle přivedl nadstandardní posilu. Čtyřiadvacetiletý slovenský pivot Marek Páleš své kvality potvrdil hned při své premiéře a Tatranu pomohl skvělým výkonem v obraně i v útoku k překvapivé výhře 28:27 nad Lovosicemi a tedy i premiérovým bodům sezony.

Divadlo otevřených dveří v Jihlavě. Ilustrační foto.

V Kině DIOD bude maďarský film

Jihlava – V jihlavském DIODu dnes startuje nová akce, která fanouškům nabídne nejrůznější díla světové kinematografie. Jako první si pořadatelé vybrali Soumrak.

Jiří Bouška během zápasu proti České Lípě.

Florbalisté vyhráli a dál vedou

Mladá Boleslav – Na prvním místě florbalové Tipsport Superligy zůstává i nadále Mladá Boleslav. V sobotu hrál vedoucí tým s Českou Lípou, která v předchozím vzájemném utkání favorita trápila a padla těsně 5:6. Tentokrát ale boleslavští hráči žádné drama nedopustili a vyhráli vcelku jasně 7:2.

Secesní předscéna v divadle ve Stráži je řešena v podobě renesanční architektury s portréty slavných českých divadelníků J. K. Tyla a V. Kl. Klicpery.

Obnoví divadelní předscénu z roku 1890

Stráž nad Nežárkou – Divadelní ochotníci ze Stráže připravují knihu o zdejším spolku. Během sběru informací získali popis původní předscény, která bývala součástí jeviště. Vzápětí se dohledala i samotná předscéna.

Ilustrační foto.

Vlašim vyhrála v Písku, když dala všechny branky do přestávky

Písek - Utkání s třetiligovým Pískem mají za sebou fotbalisté FC Sellier & Bellot Vlašim. Na půdě jihočeského celku odehrál tým Ericha Brabce slušný zápas, ve kterém vedl dokonce 3:0. Domácí však v závěru dokázali dvěma góly zápas zdramatizovat, ale aktuálně osmý celek FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY drama nepřipustil a nakonec zvítězil 3:2.

Avengers - Infinity war

Nejvíce diváků i rekordní tržby. Rok 2018 byl v českých kinech úspěšný

Už je to jisté. V loňském roce navštívilo kinosály po celém Česku nejvíce diváků od vzniku samostatné republiky. Magické číslo roku 2018 je 16 344 483. Přesně tolik diváků přivítala podle unie distributorů domácí kina, která tak mohou právem slavit. Jde o rekordní návštěvnost, a totéž se týká tržeb. 

Schindlerovi Židé

Schindlerův seznam před 25 lety ve Svitavách

Svitavy - Unikátní seriál Deníku na historických fotografiích přináší v dalším díle malý výlet do minulosti. Tentokrát se podíváme 25 let zpátky, kdy měl ve Svitavách předpremiéru Spielbergův film Schindlerův seznam. Historické drama získalo v roce 1994 celkem 12 nominací na ocenění americké Akademie, sedm z nich, včetně Nejelpšího filmu, proměnilo. Na svém kontě má i řadu dalších cen.

Vimperští florbalisté přivezli ze dvou zápasů čtyři body.

Florbalisté Vimperka vezou čtyři body

Vimperk – Po více než měsíční pauze se vydali vimperští florbalisté k dalšímu turnaji, tentokrát do Jindřichova Hradce. Ve zdejší sportovní hale se jim do cesty postavily týmy z Milevska a Českých Budějovic.

Ilustrační foto.

Repríza úspěšné divadelní hry

Jičín - Narozen 28. října, divadelní hra o „malých lidech ve velké době“ v provedení amatérského divadelního souboru K-klubu Jičín.

Český Krumlov, ilustrační foto.

Krumlovská ČSSD má nového předsedu

Český Krumlov - Po deseti letech opustil post předsedy Okresního výkonného výboru České strany sociálně demokratické (ČSSD) Jindřich Florián, v čele ho vystřídal Antonín Krák.

Schindlerův seznam

Schindlerův list opět na scéně

Svitavy – Město dnes žije obnovenou premiérou 25 let starého oskarového filmu Schindlerův seznam, natočeného světoznámým režisérem Stevenem Spielbergem.

Městský soud v Praze projednával žalobu Martina Bursíka (vlevo) na postup policie a magistrátu.

Skončí absurdní havlovské drama? Bursíkovi a spol. vyhověl Ústavní soud

Když v březnu 2016 zavítal do Prahy čínský prezident Si Ťin-pching, hlavní město každý ze tří dnů jeho návštěvy hlídala tisícovka policistů. Zatčeno bylo 23 demonstrantů i příznivců komunistické Číny. Protest před Pražským hradem však znemožnila dopravní uzavírka. Aktivisté včetně bývalého vicepremiéra Martina Bursíka a jeho ženy Kateřiny Jaques si stěžovali u soudu. Případ se teď na základě rozhodnutí Ústavního soudu vrátí k Nejvyššímu správnímu soudu (NSS).

Karolína Plíšková

Plíšková se těší na čtvrtfinále: Sereně mám určitě co vracet

Ty dva mače se lišily jako noc a den. Nejdřív si Karolína Plíšková suverénně poradila se Španělkou Garbiñe Muguruzaovou, které na kurtu nedovolila skoro nic, jen čtyři gamy. Za slabou hodinku bylo po všem. Kdo čekal dechberoucí tenisové drama, odškodnil se o něco později: Serena Williamsová se Simonou Halepovou nabídly nefalšovanou grandslamovou show.

Ilustrační foto

Basketbalistům se v Opavě povedl parádní obrat

Jihlava, Opava – Před poslední čtvrtinou to vypadalo na jasný zápas pro Opavu, ale nakonec z toho byl famózní obrat s vítězným koncem pro hosty! Basketbalisté BC Vysočina odjížděli v pátek večer domů nesmírně unavení, ale s výhrou v kapse!

Středoevropská mládežnická basketbalová liga.

Evropský turnaj mladých basketbalistů s leskem bronzu

Litomyšl – Třetího turnaje Středoevropské mládežnické basketbalové ligy se zúčastnili žáci z klubu Adfors Basket. Tentokrát strávili tři pěkné dny v německé Jeně, kde se jim dařilo herně i výsledkově a přivezli bronzové medaile.

František Večeřa jako král Berenger I.

V Divadle „12“ zemře král

Ostrava – Nové komorní Divadlo „12“ v komplexu Divadla Jiřího Myrona čeká ve čtvrtek 24. ledna 2019 od 19 hodin vůbec první premiérová inscenace s názvem Král umírá dramatika Eugèna Ioneska.