Kreativ

ŠTÍTEK: dýně

Pojedenácté uspořádali v sobotu 16. března v Nivnici košt slivovice.

Raritou koštu slivovice v Nivnici byla pálenka z dýní

Pojedenácté uspořádali v sobotu 16. března v Nivnici košt slivovice. Konal se v sále besedy a 350 návštěvníků si pochutnávalo na 156 vzorcích z modrého ovoce a 25 vzorcích pálenek z ostatního ovoce, mezi nimiž byla také pálenka z dýní.

Podzim maluje, aneb kouzelný říjen v MŠ Pomněnka.

FOTO: Pestrý podzim MŠ Pomněnka. Sport, výlet, strašidla i tvoření

/FOTOGALERIE/ Podzimní příroda nabízí spoustu darů v podobě různých přírodnin, barevných listů, oříšků a zajímavých odolných rostlin. Děti z MŠ Pomněnka se svými rodiči jmenované věci poctivě sbíraly a nosily do školky, kde se použily na výzdobu environmentálního výukového záhonu.

Ze soutěže zeleninových řezbářů Czech Carving Cup v rámci výstavy For Gastro v pražských Letňanech.

Zeleninoví řezbáři proměnili dýně v parádní kousky. Soutěžila i dívka z Vlašimi

/FOTO/ Po čtyřech letech se ve čtvrtek 2. listopadu konalo podzimní klání pro zeleninové řezbáře. Pauza byla způsobená především covidovým obdobím. Organizátoři se vrátili k názvu Czech Carving Cup, jenž nahradil „Dýňový šampionát“. Došlo rovněž na změnu místa. Soutěžilo v rámci výstavy For Gastro v pražských Letňanech, a to i za účasti Hany Hoškové z vlašimské školy.

Sklizeň dýní v Hluzově

Čtyřicet kousků a skoro 300 kilo. Sklizeň dýní v Hluzově opět nezklamala

„Letošní úroda ovoce na stromech nebyla velká, ale vše nám v Hluzově vynahradila sklizeň dýní. Těch se nám podařilo vypěstovat přes 40 kusů, které dohromady vážily 279 kg. Díky tomu máme my i naši známí postaráno o mnoho hezkých chvil spojených s jejich různou úpravou,“ napsala Deníku Adéla Vozáková.

Halloweenské dlabání dýní v Hulíně.

FOTO, VIDEA: V Hulíně dlabali a zdobili dýně. Podívejte se

Na nejstrašidelnější den v roce - úterý 31. října - jsme si pro širokou veřejnost připravili podzimní dlabání dýní. Bohužel nám počasí nepřálo, abychom akci uspořádali na relaxační zahradě. Hned po obědě se spustil vytrvalý déšť, který nás donutil přesunout dílničky do knihovny. I přes ztížené podmínky se akce velmi vydařila.

Podzimní prázdniny ve Středolesí.

Ve Středolesí slavili Halloween i státní svátek. Vyřezali i mega dýni

Děti měly podzimní prázdniny a taky byl důvod k oslavám. Ale každý slaví jiný svátek nebo někdo všechny, jak jdou po sobě. A proč ne? Aspoň se lidé sejdou a popovídají si o problémech a radostech života. Vždyť ta covidová doba byla hrozně dlouhá a pořád nevíme, kdy se může zase vrátit.

Halloweenské odpoledne se soutěžemi, ale hlavně dlabáním dýní připravili dnešičtí junáci. Na závěr účastníci v nejlepších maskách převzali drobné odměny.

Junáci v Dnešicích připravili halloweenské odpoledne

Okolí junácké klubovny v Dnešicích ožilo minulou sobotu divokým rejem čarodějnic, divoženek, kouzelníků, procházela se tu malá smrtka, poletovali motýlci. Členové místního junáckého střediska totiž přichystali strašidelné halloweenské odpoledne pro malé i velké.

Halloweenská výzdoba poškozená vandaly.

K nepochopení. Vandalové rozkopali dětem z benešovské školy Na Karlově dýně

/FOTOGALERIE/ Radost ze zdařilého díla dětí z benešovské Základní školy Na Karlově i jejich rodičů vystřídaly záhy jiné emoce - smutek, lítost a možná také zlost. Oprávněně. Tak, jako už řadu let tentokrát v pondělí 30. října vystavily děti u školy své vydlabané dýně, jeden ze symbolů stále populárnějšího Halloweenu. Bohužel některé výrobky nepřečkaly bez úhony ani do druhého dne.

Výzdoba v Jihlavě

VIDEO: Wednesday i zubaté dýně. Podívejte na zábavnou výzdobu v Jihlavě

Mami, to je Wednesday a je tu i ta její ruka. A podívej se na tu zubatou dýni, ta je krásná vyřezaná. Já chci taky takovou. A čarodějnice už zatopily pod kotlem, to je hezké. Takhle veselo bylo na Paloučku poblíž jihlavské nemocnice v úterý 31. října. Lidé tam postupně přicházeli, aby se právě v tento den pokochali krásnou výzdobou v halloweenském stylu. Vy se na ni můžete podívat prostřednictvím videa i fotografií.

I v deštivém počasí si užili v úterý vpodvečer malí i velcí první ročník akce s názvem Dýňování, která se konala na Masarykově náměstí v Přerově.

Strašidelné Dýňování v Přerově na náměstí si v dešti užili malí i velcí

/VIDEO/ Kostlivec, houpající se nad hlavami kolemjdoucích, pavoučí hnízda a strašidelné dýně v přítmí dvora radnice. Pravou halloweenskou atmosféru se podařilo vykouzlit organizátorům prvního ročníku akce s názvem Dýňování, na kterou dorazily v úterý vpodvečer na Masarykovo náměstí v Přerově desítky dětí.

Výzdoba v Jihlavě.

Wednesday i zubaté dýně v Jihlavě. Mrkněte na výzdobu, která právě teď baví děti

/VIDEO, FOTO/ Mami, to je Wednesday a je tu i ta její ruka. A podívej se na tu zubatou dýni, ta je krásná vyřezaná. Já chci taky takovou. A čarodějnice už zatopily pod kotlem, to je hezké. Takhle veselo je na Paloučku poblíž jihlavské nemocnice v úterý 31. října kolem páté hodiny odpolední. Lidé tam postupně přicházejí, aby se právě v tento den pokochali krásnou výzdobou v halloweenském stylu.

V rámci tvořivých dílniček vytvořily ženy z Trpíst společně s dětmi výzdobu ke kapličce na návsi. Vydlabanými dýněmi ozdobili svá obydlí i další obyvatelé.

V Trpístech si obyvatelé dýněmi vyzdobili náves i svá obydlí

Rozsvícené vydlabané dýně u domů po celých Trpístech a vprostřed návsi svítícími dýněmi obležená zářící osmiboká kaple barokního původu. K tomu efektně rozvěšené a rozsvícené světelné koule na stromech před kaplí. Takový pohled se nabídl v sobotu 28. října návštěvníkům, kteří do obce proudili na další světelnou podívanou, a to do místního, pro veřejnost výjimečně otevřeného zámku.

Užijte si Halloween v botanické zahradě.

Tipy na úterý 31. října

Jak si zpestříte poslední říjnový den tohoto roku? Podívejte se níže na přehled dnešních zajímavých akcí.

Jankovicemi se táhl strašidelný lampionový průvod

Jankovicemi se táhl strašidelný lampionový průvod

O posledním říjnovém pátku, den před státním svátkem s názvem Den vzniku samostatného československého státu (1918), si v Jankovicích chtěli rozsvítit Strašidelný lampionový průvod. Jenže ten jim od pátečního rána do pozdního večera hatil déšť.

Letos se sešlo hodně čarodějů a kouzelnic, kostlivců, mrtvých nevěst, dýní či oživlých mrtvol. Z některých masek se stala umělecká díla.

Halloween party s lovením jablka z kádě pořádala žimutická malotřídka

V úterý 24. října jsme si na naší malotřídní škole uspořádali Halloween party - společně s dětmi z mateřské školy a školáky v tělocvičně školy. Víme, že tento americký obyčej má původ v Evropě. Již před objevením Ameriky vytvářeli Irové strašidelné obličeje z urostlých řep a kladli je na okenní římsy, aby od domu během noci Všech svatých odehnali zlé duchy. Pro ty dobré dávali za domovní dveře něco dobrého na zub.

Máťa si dýni oblíbil.

Máťova první dýně

Nemá ani jméno. Dvouletý Máťa jí říká prostě dýně. Děkujeme za příspěvek čtenáři Davidu M. ze Soběslavi.

Magdaléna Blažková.

Co je cizí, nemusí být hned špatné

Přelom října a listopadu je obdobím rozjímání a nostalgie, kdy lidé vzpomínají na své zemřelé. V Česku jsou tyto dny spojené s dušičkami, v severní Americe s Halloweenem a v latinskoamerických zemích slaví lidé takzvaný Día de los Muertos, neboli Den mrtvých.

Den dýní si užili dospělí i děti ve Žďáře nad Sázavou. Foto: Deník/Jiří Uchytil

Den dýní na zámku ve Žďáře: děti zdobily a vyráběly lucerny do průvodu

/VIDEO, FOTOGALERIE/ Podzim přinesl na žďárský zámek nejen chladnější počasí, ale také zvláštní kouzlo, které s sebou nese Den dýní. Ten se v sobotu 28. října konal už poněkolikáté. Návštěvníci se již tradičně mohli těšit na program plný tvoření, her a dobrého jídla. Večer navíc ještě návštěvníky potěšil světélkový průvod na Zelenou horu.

Slavné tenistky se pustily do výroby halloweenských dýní.

Halloween v Botanické zahradě. Jak slavné tenistky dlabaly dýně

/FOTOGALERIE/ Sportovní kariéra je už minulostí, a tak se pustily do oranžových dýní. Bývalé tenistky, které vybojovaly dohromady deset grandslamových titulů a tři olympijské medaile, se sešly v pražské Botanické zahradě, aby se poměřily ve vyřezávání dýní.

První prázdniny nového školního roku jsou v plném proudu a na Lipně se ponesou v halloweenském duchu.

Halloween na Lipně si užijí i děti z dětského domova. Bude i stezka odvahy

První prázdniny nového školního roku jsou v plném proudu a ponesou se v halloweenském duchu. Víkend na Lipně tak bude plný dýní, soutěží, strašení, lahodných halloweenských zákusků, ale budou se plnit i přání. Konkrétně dětskému domovu Radenín, jehož sedmačtyřicet dětí zavítá na Stezku korunami stromů a do Království lesa. V sobotu nebude chybět Halloweenská stezka s lišákem Foxem nebo podvečerní stezka odvahy.