Kreativ

ŠTÍTEK: dýně

Nový web Deníku 77plus1.cz nabízí regionální zajímavosti, fotografie, videa i něco navíc

77plus1: Farář versus dýně, nehoda jako z akčního filmu i rybí zahrada

Kauzou uplynulého týdne je bezpochyby ta z jihomoravského Kurdějova. Však se dostala dokonce na webové stránky britské BBC. Farář zničil dětem vyřezané dýně! A dokonce dvakrát! Vysvětlil to tím, že je považuje za satanské symboly. Nejen obyvatele obce tím naprosto šokoval, i když se později omluvil, hlavně za to, že zranil city dětí. Přitom svátek Halloween, potažmo vyřezané dýně jako jeho symbol, nemá se satanem nic společného. Jedná se původně o pradávný keltský lidový svátek. Ale i když má pan farář jiný názor, rozhodně mohl zvolit spoustu přijatelnějších způsobů, jak jej projevit.

K Halloweenu patří dlabání dýní. Ilustrační foto.

Chcete si vyřezat dýni a trochu se bát? Vyrazte na halloweenské akce na Hradecku

Halloween, to je období, kdy se stírá hranice mezi světem živých a mrtvých. Přibývá tmy, dlabáme dýně, zapalujeme svíčky a chceme se trochu bát. Na Hradecku můžete vyrazit na halloweenské workshopy, kde vám ukáží, jak oranžového strašáka vyřezat. Bát se můžete třeba na speciální stezce odvahy a chybět nebude ani maškarní party.

Archivní foto z akce.

Podzimní prázdniny na Znojemsku: Halloween v podzemí i Světýlkové putování

Znojemsko nabídne o podzimních prázdninách spoustu akcí. Jednou z nich je Halloween ve Znojemském podzemí, který nabídne netradiční strašidelnou prohlídku v podobě stezky odvahy. Zavítat můžete také do Vranova nad Dyjí, kam pořadatelé zvou na Světýlkové putování spolu s lampionovým průvodem. Ten se koná také v Hrušovanech nad Jevišovkou. Všechny akce se uskuteční na státní svátek, tedy v sobotu 28. října. 

Dýně. Ilustrační foto

Podzimní prázdniny na Břeclavsku: Děsivá procházka podzemím i oslava výročí ČSR

Břeclavsko nabídne o podzimních prázdninách spoustu akcí. Jednou z nich je Halloween v podzemí, který se koná ve Valticích. Tajemné chodby zaplní dýně, takže o zvláštní atmosféru nebude nouze. V pátek si lidé v Břeclavi připomenou 105. výročí od vzniku Československa. Setkání začne v půl páté u památníku Svornosti na Smetanově nábřeží. Akce je spojená s lampionovým průvodem.

Halloween v brněnské ZOO

Tipy na podzimní prázdniny na Brněnsku: Halloween v zoo i výlov rybníka Vrkoč

Brněnsko nabídne o podzimních prázdninách spoustu akcí. Jednou z nich je Halloween v zoo. Na návštěvníky čeká dlabání dýní, ohňová a světelná show nebo komentované krmení velbloudů. Kdo by si rád pochutnal na rybích specialitách, může vyrazit na výlov rybníka Vrkoč. Tři dny slávy s rybími dobrotami zde lidé zažijí od pátku 27. října do neděle 29. října. 

V Hybrálci opět rozsvítili halloweenskou výzdobu.

Tipy na víkend na Jihlavsku. Na Helloudýně do Hybrálce, vyloví rybník v Telči

Konec října na Jihlavsku se ponese v duchu halloweenských akcí a také dozvuků podzimních výlovů. V neděli se v Hybrálci koná akce Helloudýně pro děti i dospělé, v sobotu vyloví Štěpnický rybník v Telči. Podzimní slavnost s dýněmi bude i v jihlavské zoologické zahradě a Masarykovo náměstí bude patřit Mint Marketu. Slavit republiku budou na Starce.

Halloweenské tvoření ve Znojmě. Děti s rodiči vyřezaly krásné dýně

Halloweenské tvoření ve Znojmě. Děti s rodiči vyřezali krásné dýně

Příjemné odpoledne si čtyřiadvacátého října užily děti ze Základní školy Prokopa Diviše a Mateřské školy Znojmo - Přímětice. Spolu s rodiči zde totiž tvořily dýně, kterým vyřezaly halloweenské obličeje. Zárověň si malí i velcí pochutnali na muffinkách, které si z dýní upekli. 

V Kladně se poslední říjnovou neděli uskutečnila podzimní slavnost.

KAM VYRAZIT: Poslední říjnový víkend nabízí i spoustu zábavy za korunu

/FOTO, VIDEO/ Poslední říjnový víkend nabízí na Kladensku i dalších místech ve středních Čechách spoustu akcí pod střechou, ale i pod širým nebem. Sváteční sobota i následující neděle patří především halloweenským slavnostem, lampionovým průvodům, strašidelným nebo dýňovým stezkám, ale i Dnům Středočeského kraje, které znamenají pro návštěvníky symbolické vstupné pouhou jednu korunu. 

Z Dušičkového jarmarku na mělnickém náměstí Míru.

KAM VYRAZIT: Poslední říjnový víkend nabízí i spoustu zábavy za korunu

/FOTO, VIDEO/ Poslední říjnový víkend nabízí na Mělnicku i dalších místech ve středních Čechách spoustu akcí pod střechou, ale i pod širým nebem. Sváteční sobota i následující neděle patří především halloweenským slavnostem, lampionovým průvodům, strašidelným nebo dýňovým stezkám, ale i Dnům Středočeského kraje, které znamenají pro návštěvníky symbolické vstupné pouhou jednu korunu. 

Dýňová výstava v pražské botanické zahradě. Na fotce tenistky Lucie Šafářová, Barbora Strýcová a Andrea Sestini Hlaváčková s dětmi.

Dýně kam se podíváš. Botanická zahrada zve na dlabání i lampionový průvod

Přišel podzim a s ním i oblíbená dýňová sezóna. V Botanické zahradě hlavního města Prahy v těchto dnech vrcholí dýňová výstava, která je pro tento rok inspirována Asií a její kulturou. Přijďte se podívat na dýňové draky, samuraje, gejši a další motivy. Tento víkend je navíc pro návštěvníky připraveno dlabání dýní a lampionový průvod.

Halloweenská dýně. Ilustrační foto

Vyřezávání dýní je staročeský zvyk. Češi si ho oblíbili před více než 100 lety

Nedávný svérázný zákrok kurdějovského faráře Jaromíra Smejkala, který rozkopal dětem vyřezávané dýně, dostal Česko na chvíli do středu pozornosti světových médií. Farář se hájil, že v dýních viděl symboly satanistického svátku „Halovin“. V této souvislosti stojí za zmínku, že vyřezávání dýní o Dušičkách je překvapivě i staročeský zvyk, známý už z konce 19. století.

Oranžová úroda z Radňova, podívejte se.

Dýňová samoobsluha v Radňově zase zkouší lidskou poctivost. Podívejte se

/VIDEO/ Oranžové kopce dýní nelze přehlédnout. Přímo svítí u silnice. Uprostřed nich stojí váha. Princip nákupu je jednoduchý. Zákazník si vybere dýni, osobně zváží a do kasičky hodí peníze. O dýňovou samoobsluhu v Radňově na Havlíčkobrodsku je velký zájem a lidé by tak neměli s nákupem příliš dlouho váhat.

Halloween v Zoo Zlín. Ilustrační foto.

Zoo Zlín oslaví Halloween bohatým programem. DSZO mimořádně posílí spoje MHD

Letošní oslavy Halloweenu se blíží a připravují se na ně také ve zlínské zoo. Od čtvrtku do neděle nabídnou návštěvníkům speciální program pro malé i velké. Areál tradičně zpestří zábavná duchařská výzdoba. Letos bude lemovat cestu od hlavního vstupu po pavilon tapírů. Děti se mohou těšit na oblíbená zákoutí s čarodějnicemi, pavouky, kostlivci a dýněmi.

V Pavlově na Pelhřimovsku každoročně zdobí vlastní vypěstované dýně.

Strašidla i prsatá čarodějnice z dýně. Podívejte se na výtvory z Pavlova

/VIDEOKOLÁŽ/ Na jaře letošního roku vyhlásil obecní úřad v Pavlově na Pelhřimovsku soutěž pro zahrádkáře a kutily, která měla za cíl vyzdobit a zkrášlit obec. Za tím účelem si mohli obyvatelé obce vyzvednout na obecním úřadě semínka dýní a slunečnic. Komu se urodilo, ten si v sobotu mohl dýni vyřezat na společné akci.

Halloweenská dýně. Ilustrační snímek

Výjimka mezi zeleninou. České dýně inflaci ustály, svou cenu si drží

Bývala popelkou, teď je královnou podzimu. Obliba dýní v Česku roste a současně s ní i tuzemská produkce. Ročně se na českých polích vypěstují tykve za stamiliony. Podle prodejců jich letos bude dostatek pro nové recepty i halloweenské dekorace a navzdory inflaci nebudou ceny výrazně vyšší než loni. Poptávku zvládnou zajistit domácí zemědělci.

Kralupské i přespolní děti si páteční strašidelné odpoledne užily.

Strašidla, pavouci i dýně. Děti v Kralupech slavily blížící se Halloween

/VIDEO, FOTO/ Trefovat netopýra nebo házet dýní mohly děti v pátek 20. října na hřišti TJ Sokol v Kralupech nad Vltavou. Strašidla v podání kralupských sokolů připravila malým návštěvníkům strašidelné odpoledne plné soutěží včetně opékání buřtů, malování na obličej nebo lampionového průvodu.

Elektrický robot Slopehelper poprvé představený při práci v moravské vinici, a to nad Nechvalínem.

Nepije a neremcá. Elektrický robot pracoval poprvé ve vinici nad Nechvalínem

/VIDEO/ Svého typu jedinečný a také zatím jediný v České republice. Elektrický robot Slopehelper se představil v pátek ve vinici nad Nechvalínem na Hodonínsku. Zástupce smart chytrého a moderního zemědělství ukázal, jak mu jde práce s mulčovačem. Připravený byl také rozmetač hnojiv. Modrooranžový dělník původem ze Slovinska zvládá úkoly bez posádky.