Kreativ

ŠTÍTEK: dýně

Dvoudenní Comic-Con Junior v Brně nabídne pestrý program. Foto z minulých ročníků.

Víkend v Brně a okolí. Na výstaviště zavítá Superman, Bohunice ovládnou dýně

Superman, hvězda Star Trecku nebo pohádkový král se potkají s fanoušky na brněnském výstavišti v rámci festivalu Comic-Con Junior. Dýňobraní v Bohunicích nabídne tvořivé odpoledne plné dlabání dýní i zábavných úkolů pro děti. Pavel Tomeš, známý z Comedy clubu a Na stojáka, zase rozveselí publikum svou stand-up comedy show v Semilassu v Brně.

Ilustrační foto

Víkend na Znojemsku: Tmavý večer rozzáří světla, milovníky vína čeká festival

Vrbovec na Znojemsku se chystá oslavit podzim světelným průvodem, při kterém stovky svíček a vydlabaných dýní rozzáří obec a přinesou magickou atmosféru. Souběžně se koná Dýňová stezka v obci Dyjákovice. Pro děti i dospělé zde budou připravené trasy s úkoly a tvořivé dílničky. Lákadlem pro milovníky vína je zase 32. Festival otevřených sklepů na Znojemsku, kde se návštěvníci mohou těšit na degustace mladých vín od velkých, středních i malých vinařů.

Běh pro republiku.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit o víkendu? Podzim patří nejen halloweenu a dýním

/FOTO, VIDEO/ Kam vyrazit o víkendu za podzimní zábavou? Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé akce na Příbramsku i na dalších místech ve středních Čechách. Na halloweeny, které se odehrávají i na zvláštních místech, třeba ve sklárně, na zámku nebo ve včelím světě, na dýňování, pochody a běhy, ale třeba také na keltské slavnosti, výstavu ušlechtilých morčat nebo rýžování českých granátů. Stačí si vybrat. 

Do Rakovníka opět přijede Popelka a s ní to nejlepší z dětské divadelní scény uplynulé sezony. Letos divákům nabídne až 13 her.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit o víkendu? Podzim patří nejen halloweenu a dýním

/FOTO, VIDEO/ Kam vyrazit o víkendu za podzimní zábavou? Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé akce na Rakovnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Na halloweeny, které se odehrávají i na zvláštních místech, třeba ve sklárně, na zámku nebo ve včelím světě, na dýňování, pochody a běhy, ale třeba také na keltské slavnosti, výstavu ušlechtilých morčat nebo rýžování českých granátů. Stačí si vybrat. 

Zámecké dýňování v Nelahozevsi.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit o víkendu? Podzim patří nejen halloweenu a dýním

/FOTOGALERIE/ Kam vyrazit o víkendu za podzimní zábavou? Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé akce na Mělnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Na halloweeny, které se odehrávají i na zvláštních místech, třeba ve sklárně, na zámku nebo ve včelím světě, na dýňování, pochody a běhy, ale třeba také na keltské slavnosti, výstavu ušlechtilých morčat nebo rýžování českých granátů. Stačí si vybrat. 

V Nižboru oslavovali Samhain, svátek Keltů.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit o víkendu? Podzim patří nejen halloweenu a dýním

/FOTOGALERIE/ Kam vyrazit o víkendu za podzimní zábavou? Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé akce na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách. Na halloweeny, které se odehrávají i na zvláštních místech, třeba ve sklárně, na zámku nebo ve včelím světě, na dýňování, pochody a běhy, ale třeba také na keltské slavnosti, výstavu ušlechtilých morčat nebo rýžování českých granátů. Stačí si vybrat. 

V Nižboru oslavovali Samhain, svátek Keltů.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit o víkendu? Podzim patří nejen halloweenu a dýním

/FOTO, VIDEO/ Kam vyrazit o víkendu za podzimní zábavou? Nabízíme vám desítky tipů na zajímavé akce na Berounsku i na dalších místech ve středních Čechách. Na halloweeny, které se odehrávají i na zvláštních místech, třeba ve sklárně, na zámku nebo ve včelím světě, na dýňování, pochody a běhy, ale třeba také na keltské slavnosti, výstavu ušlechtilých morčat nebo rýžování českých granátů. Stačí si vybrat. 

Trmické dýňování s horkou čokoládou a tanečkem nejmenších.

FOTO: Trmické dýňování s horkou čokoládou a tanečkem nejmenších

Říjen patří podzimním radovánkám. Běžci hltají poslední kilometry na lesních cestách, chystají se tradiční výlovy rybníků, drakiády, houbaři to ještě nechtějí vzdát. Klasik tvrdí, nastal čas dýňování. Oranžové koule plní výlohy prodejen, někdo přidá dobré víno, recept, zahradnickou soutěž. V Trmicích se v neděli 15. října dýňovalo U Kastnerů. Uprostřed tanečního sálu byla dlouhá řada stolů, u vchodu ohromná halda dýní, nechybělo občerstvení a horká čokoláda. 

Ilustrační foto

Oslavy podzimu začínají. Týden duchů doplní i výpravy do Světa koster

21. října vypukne v safari parku oblíbený Týden duchů. Areál ozdobí tisíce kilogramů dýní. Oranžové plody doplní i jídelníček zvířat a objeví se i v menu restaurací. Vrcholem bude Strašidelná zoo, která se koná v sobotu 28. října. Oslavy podzimu ale skončí až o týden později.

Děti oslavily podzim při 5. ročníku Velkého slánského dýňování.

Zábava, soutěže a stovky dýní. Na náměstí se konalo Velké slánské dýňování

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Stovky dětí si v pátek odpoledne užily 5. ročník Velkého slánského dýňování, které Dům dětí a mládeže Ostrov uspořádal na ploše Masarykova náměstí ve Slaném. Akci provázelo krásné slunečné říjnové počasí. Účastníci měli za úkol vyřezat co nejoriginálnější haloweenskou dýni a zúčastnit se s tak dýňové olympiády. Nechyběl ani další program, hudba a světelná show.

VIDEO: Otrava cuketou? Rarita. Ale pozor na přerostlou ze zahrádky

I když je cuketa normální zelenina, způsobila v minulých dnech 54leté Stanislavě ze Zlína vážnou otravu. Zapekla si ji, snědla a skončila těžce dehydratovaná a s ukrutnými bolestmi břicha na oddělení JIP krajské nemocnice ve Zlíně. Že je cuketa nějak hořká, si paní Stanislava všimla, až když toho na talíři moc nezbývalo. Lékaři byli příčinou otravy překvapeni. Cuketa byla hořká, protože obsahovala poměrně hodně cucurbitacinu. Tuto látku v sobě mají také tykve, dýně nebo okurky.

Z loňského festivalu Odraz v Příbrami.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka na Příbramsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ S dalším podzimním víkendem nabízí Deník desítky tipů na zajímavé akce na Příbramsku i na dalších místech ve středních Čechách. Kam vyrazit za zábavou? Na drakiády, dlabání dýní, posvícení nebo vycházky, ale také na festival kávy a čokolády, myslivecký den, pečení řepánků ve skanzenu nebo za Hurvínkem. Stačí si vybrat.   

Z Králodvorské drakiády.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka na Rakovnicku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ S dalším podzimním víkendem nabízí Deník desítky tipů na zajímavé akce na Rakovnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Kam vyrazit za zábavou? Na drakiády, dlabání dýní, posvícení nebo vycházky, ale také na festival kávy a čokolády, myslivecký den, pečení řepánků ve skanzenu nebo za Hurvínkem. Stačí si vybrat.   

Velké slánské dýňování má za sebou čtvrtý ročník. Přilákalo stovky účastníků.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka na Mělnicku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ S dalším podzimním víkendem nabízí Deník desítky tipů na zajímavé akce na Mělnicku i na dalších místech ve středních Čechách. Kam vyrazit za zábavou? Na drakiády, dlabání dýní, posvícení nebo vycházky, ale také na festival kávy a čokolády, myslivecký den, pečení řepánků ve skanzenu nebo za Hurvínkem. Stačí si vybrat.   

Velké slánské dýňování má za sebou čtvrtý ročník. Přilákalo stovky účastníků.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka na Kladensku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ S dalším podzimním víkendem nabízí Deník desítky tipů na zajímavé akce na Kladensku i na dalších místech ve středních Čechách. Kam vyrazit za zábavou? Na drakiády, dlabání dýní, posvícení nebo vycházky, ale také na festival kávy a čokolády, myslivecký den, pečení řepánků ve skanzenu nebo za Hurvínkem. Stačí si vybrat.   

Z Králodvorské drakiády.

TIPY DENÍKU: Kam vyrazit? Víkendová nabídka na Berounsku i u sousedů je pestrá

/FOTO, VIDEO/ S dalším podzimním víkendem nabízí Deník desítky tipů na zajímavé akce na Berounsku i na dalších místech ve středních Čechách. Kam vyrazit za zábavou? Na drakiády, dlabání dýní, posvícení nebo vycházky, ale také na festival kávy a čokolády, myslivecký den, pečení řepánků ve skanzenu nebo za Hurvínkem. Stačí si vybrat.   

Střítežské dýňování.

Dýňování se zadařilo. Dýně zaplnily Zahradnictví Boškovi ve Stříteži

/VIDEO/ Zahradnictví Boškovi připravilo na sobotu 7. října již 7. ročník soutěže Střítežské dýňování. „Vypěstovali jsme stovky dýní různých velikostí a děti i dospělí budou mít možnost si vyřezat vlastní strašidlo. Ale dýně se dají také dobře využít v kuchyni, takže jsme pozvali známého kuchaře Petra Stupku,“ řekl organizátor akce Václav Boška.

Dikobraz jihoafrický.

Máte přebytek? Dýně, tykve a další plody podzimu pro Zoo Ostrava

Ostravská zoologická zahrada se opět obrací na zahrádkáře a pěstitele, kterým se urodilo nebývalé množství zejména dýní, cuket a dalších plodů tykvovitých rostlin. Pokud nevíte co s nimi, zoo ráda vaše pěstitelské přebytky přijme. Dýně i cukety poslouží k výzdobě areálu podzimní zoo, ale hlavně jako krmivo pro zvířata.

Masarykovo náměstí v Přerově ožilo veřejným land artem. Děti z mateřských a základních škol vytvořily na náměstí koberec z přírodnin ve tvaru slunce. 19. října 2022

Koberec z přírodnin letos ozdobí náměstí Přerovského povstání

Koberec z přírodních materiálů, jako jsou šišky, listy, dýně, šípky, kaštany nebo jablka, budou i letos vytvářet děti z přerovských mateřinek a škol. Oblíbená akce s názvem landart se ale tentokrát stěhuje z Masarykova náměstí ke kinu Hvězda. Na tvořivý den se mohou děti těšit ve středu 18. října v době od 10 do 16 hodin.

Tipy na víkend na Brněnsku. Lidé zažijí hororový cirkus i noc plnou vědy

Tipy na víkend na Brněnsku. Lidé zažijí hororový cirkus i noc plnou vědy

Brno se o druhém říjnovém víkendu stane centrem široké škály vzrušujících akcí. Páteční večer přivítá akci Noc vědců, která poskytne jedinečnou příležitost nahlédnout do světa vědy. Ohana Horor cirkus připravil nabitou show s názvem Poslední nádech, která diváky přenese do postapokalyptického světa. Pro nadšené sportovce je zase připraven běžecký závod Vokolo Priglu.

Na nádvoří slavkovského zámku se desítky dětí s rodiči doslova obklopili dýněmi.

Víkend na Vyškovsku: Nádvoří slavkovského zámku zaplní dýně, bude se tvořit

Vyškovsko nabídne víkend plný zábavy a kreativity. V neděli 8. října zveme na nádvoří slavkovského zámku na tradiční oslavu podzimu s vyřezáváním dýní a bohatým doprovodným programem, včetně minijarmarku. Pro milovníky zvířat je tu zase speciální akce v Zoo parku ve Vyškově. Ta nabídne odpoledne plné aktivit a tvořivých dílniček s cílem připomenout, jakou radost nám zvířecí přátelé přinášejí.

Koncert Tublatanky v Plzni, 28. 9. 2023.

Tipy na víkend na Hodonínsku: Koncert skupiny Tublatanka i pochod mezi vinohrady

Druhý říjnový víkend na Hodonínsku přináší akce pro hudební fanoušky i milovníky vína. Legendární rocková skupina Tublatanka oslaví své 40. výročí novým albem a turném, které zahrnuje i zastávku v Hodoníně. Milovníci vína se zase mohou těšit na další ročník oblíbeného Pochodu slováckými vinohrady, který se koná v sobotu 7. října.

Víkend v Blansku a okolí. Boskovice ovládne dýňování, Drnovice zase jablkobraní

Víkend v Blansku a okolí. Boskovice ovládne dýňování, Drnovice zase jablkobraní

Drnovické jablkobraní a Dýňování v Arboretu Šmelcovna - dvě podzimní akce, na které byste neměli zapomenout. V sobotu 7. října si lidé v Drnovicích užíjí bohatý program plný ochutnávek, hudebních vystoupení a kulinářských dovedností oblíbené herečky Markéty Hrubešové. Ve stejný den se v Arboretu Šmelcovna uskuteční 6. ročník Dýňování, kde se návštěvníci mohou těšit na tvůrčí aktivity, jako je vyřezávání dýní. Obě akce jsou skvělou příležitostí, jak oslavit podzim a užít si den plný zábavy a dobrého jídla.

Den české státnosti v žimutické školce.

Etiketa, lukostřelba i cval na koni. Den české státnosti v žimutické školce

Svátek svatého Václava a Den české státnosti oslavily děti z mateřské školy v Žimuticích v posledním zářijovém týdnu. Prostřednictvím pohádky se seznámily s patronem české země – svatým Václavem a s legendou o blanických rytířích. Ústředním tématem se pak staly některé rytířské ctnosti a dovednosti.

Dýňová samoobsluha v Petříkovicích na Jistebnicku funguje nonstop do vyprodání zásob.

Farmář z Jistebnicka zasel dýně. Urodily se a nyní je prodává v samoobsluze

Rodinná Farma Turnovec v Petříkovicích na Jistebnicku na rozhraní Táborska a Písecka se kromě živočišné výroby zabývá i pěstováním různých plodin. Loni farmáři zaznamenali zájem o okrasné i velkoplodé dýně, a tak jich letos zaseli celé pole. Urodilo se, a tak nabízí své výpěstky za lidové ceny v „Dýňové samoobsluze“.

Lysický zámek zpestří dýňobraní.

Víkend v Blansku a okolí. Lysický zámek se rozzáří oranžovou barvou

Nadešel poslední zářijový víkend, který nabídne opět spoustu akcí na Blanensku. Jednou z nich bude dýňobraní na zámku v Lysicích. Děti i dopělí tak mohou upustit uzdu fantazie a vyřezat si dýni dle svých představ. Na čtvrteční státní svátek je připravený tradiční půlmaraton Moravským krasem. Zdatní běžci zde předvedou své síly v náročných tratích. Závodu se bude mít možnost účastnit i široká veřejnost.

Dýňobraní v Osoblaze ukazuje nepřeberné množství odrůd, které se liší barvou, konzistencí, chutí i velikostí. Září 2023

Zdravě a chutně? Zkuste výlet na dýňové trhy v Úvalně

Září nabízí tipy, kam mohou výletníci vyrazit v kulisách pozdního léta za krásou a chutí dýní. Tradiční osoblažské Dýňobraní se odehrálo minulý víkend. O tomto víkendu pořádá Dýňové slavnosti Zahrada Flora Úvalno v sobotu 23. a v neděli 24. září.