Kreativ

ŠTÍTEK: dýně

Na šestém koštu slivovice v Nivnici se sešel rekordně malý počet pálenek. Návštěvníci však mohli ochutnat i pálenku z dýní.

Košt slivovic doplnila pálenka z dýní

Minulý rok byl pro pěstitele ovoce v Nivnici kritický. Teploty kolem minus osmi stupňů, které panovaly vloni na začátku května totiž většinu úrody zničily.

Dlabání dýňáků na základní škole v Příkazech

Děti dlabaly „dýňáky" na putování za Martinem

Příkazy – Na středeční odpoledne se školáci z Příkaz těšili hodně dlouho. V družině vyráběli strašidelné „dýňáky" a chystání výzdoby na tradiční putování po stopách svatého Martina je pro ně velký zážitek.

Strom z listí, šišek, dýní, jablek, kukuřic i kaštanů vznikl ve středu na přerovském náměstí T.G. Masaryka.

Děti vytvořily na náměstí originální koberec

Přerov – Každý přišel s vlastním nápadem. Někdo přinesl listí, jiný kukuřičné šustí, dýně, kaštany nebo šišky. Masarykovo náměstí v Přerově ve středu pokryl originální koberec z přírodnin, který vytvářely děti z mateřských a základních škol, ale také lidé, kteří šli náhodou kolem. Podobná akce se ve městě koná vůbec poprvé.

Ženu při tradiční soutěži ve vrhu dýněmi v neděli zranily součástky z dýňového katapultu, který explodoval. Lehčí poranění utrpěl také jeden muž.

Ženu v USA těžce zranila exploze katapultu na vrh dýněmi

New York - V kritickém stavu v nemocnici skončila Američanka ze státu Delaware, kterou při tradiční soutěži ve vrhu dýněmi v neděli zranily součástky z dýňového katapultu, který explodoval. Lehčí poranění utrpěl také jeden muž. S odvoláním na místní policii o tom dnes informovaly tiskové agentury.

Ivan Baborák

Na dlabání dýní dlabu, raději mám polévku

Ahoj. Tak máme za sebou udílení vyznamenání na Pražském hradě. Uděluje pan prezident Zeman na návrh různých organizací. Komu nakonec metál dá, je jen a jen na něm. Nebudu omílat, omleté, ale my Chrudimáci máme velkou radost, že byl oceněn pan generál Jaroslav Klemeš, Čestný občan města Chrudim, ke kterému cítíme obdiv, úctu a hluboký respekt za vše, co pro nás a naší zem udělal, neb je z těch, co konali.

 Kurz podzimního zdravého vaření v Podomí.

Semínka z dýně vyhodit do koše? Raději na čaj, inspirovala lektorka

Podomí /REPORTÁŽ/ – Že dýni Hokaido není třeba při vaření loupat, ví hodně kuchařek. Po zpracování tuhé dužiny však většina zdánlivé přebytky, semena a vláknitý střed, vyhazuje. A zatímco se v sobotu v podvečer stoly v kuchyňce základní školy v Podomí prohýbají pod různými druhy sezónní zeleniny a ovoce, lektorka Marie Julínková vysvětluje účastníkům kurzu podzimního zdravého vaření, že z dýně lze efektivně využít vše.

Ilustrační foto

Dušičky i Halloween mají kořeny v keltských zvycích

Rakovnicko – Halloween se slaví 31. října večer. Přišel k nám teprve nedávno, ale ujal se velmi dobře. Už několik let pravidelně pořádá přesně v tento den Dům dětí a mládeže průvod Halloweenů s lampiony a Muzeum T. G. Masaryka v Rakovníku strašení na Vysoké bráně. Oslavy se ale přesunují až na víkend. Je to pokaždé milé setkání dětí i dospělých jako například v Přílepích a v Hořesedlích.

Halloween na Základní škole v Klášterci nad Orlicí.

Halloweenské dopoledne v Masarykově ZŠ v Klášterci nad Orlicí

Klášterec nad Orlicí /Píšete nám/ - Tento anglosaský svátek, který je sice rozšířen především v anglicky mluvících zemích, je čím dál víc oblíben i v dalších koutech světa. Ani Česká republika není výjimkou. Typické „Trick or Treat" těžko zaznamenáme, ale vyřezané dýně, různé masky a party už jsou celkem běžné. A školy nezůstávají pozadu. Snaží se něco zajímavého na tento den vymyslet. Ani v Klášterci nad Orlicí tomu nebylo jinak.

O nejkrásnější halloweenskou dýni soutěžily děti v pondělí 31. října ve venkovních prostorách Střediska volného času Atlas a Bios v Žižkově ulici v Přerově.

O nejkrásnější dýni hlasovali v Atlase

Přerov – Dvanáct vyřezávaných dýní ozdobilo v pondělní podvečer prostranství před budovou Střediska volného času Atlas a Bios v Žižkově ulici v Přerově. Tradiční soutěž o nejkrásnější halloweenskou dýni podpořili návštěvou rodiče i prarodiče dětí.

Vinaři v Moravské Nové Vsi spojili ochutnávky vína a dýní.

Dýně a víno. Moravská Nová Ves žila podzimním spojením

Moravská Nová Ves /FOTOGALERIE/ – Přibližně dvě stě lidí si v sobotu nenechalo ujít akci, která se uskutečnila v Moravské Nové Vsi. Tamní vinaři sdružení ve spolku Vinaříček pro návštěvníky spojili ochutnávku vína a dýní. „Jde o zpestření podzimu. Dříve se u nás jedla hlavně jádra a zbytek se dával prasatům. Dýně ale lze zužitkovat i jinak, mnohé z nich jsou tělu velmi prospěšné," uvedla za organizátory Iva Fic Tomanová. Lidé v neoveských vinařských uličkách Výmol a Zátiší ochutnávali rozličné moučníky, polévku nebo úpravu na způsob dipu. Ten posloužil jako doplněk k masu.

Dospělí i děti si odnášeli krásné zážitky z Halloweenu na Plumlovském zámku.

Návštěvníci Plumlova prožili Halloween za svitu ohňů a výskotu dětí

Plumlov – Kdo má rád dýně, v sobotu v Plumlově nemohl chybět. A děti, které si rády zahopsají a zatancují, už vůbec ne. Na nádvoří zámku i ve sklepení památky se totiž po celé odpoledne a dlouho do večera konal Halloween na plumlovský způsob. Nudit se přitom nemuseli ani dospělí. Završením večera totiž byla ohňová show skupiny historického šermu Tartas.

Halloween. Ilustrační foto.

Strašidelná prohlídka zoo kostlivci, pavouci, duchové i dlabání lampy z dýně

Zlín - Zcela speciální návštěvu areálu v duchu svátku Halloween zoo připravuje na sobotu 29. října. Na návštěvníky čeká originální výzdoba s čarodějnicemi, pavouky, duchy a kostlivci, dlabání dýní, dětská halloweenská komentovaná prohlídka a premiérově strašidelná procházka noční zoo. V sobotu bude prodloužena i otevírací doba zoo do 19.30 hod.

Dýně se dokutálely do žďárského zámku.

Do zámku se dokutálely dýně

Žďár nad Sázavou - Dýně se dokutálely do zámku ve Žďáru nad Sázavou a v sobotu 29. října od 15 do 18 hodin bude jejich velký den. Budou z nich vyřezané obličeje, vydlabané vázy s naaranžovanými květinami a polévka i dezerty. Děti budou moci tvořit v keramických dílnách nebo z podzimních plodů.

Libličtí oslavili podzim v prostorách místní školy.

Podzimním slavnostem vévodily dýně

Liblice -  Libličtí se opět sešli v budově místní střední školy, aby oslavili podzim. Přízemí a první patro budovy se proměnilo v tvořivé dílny.

Halloween. Ilustrační foto.

SERVIS: Dvanáctka oslaví Halloween

Praha - Nasaďte strašidelné masky a oslavte Halloween. Vydlabete si dýni a ochutnáte sezónní speciality. Vyvrcholením odpoledne bude ohňová show a rozsvěcení strašáků. Chuchelská 1, Praha 12, 26. října, od 15 hodin

LENKA WIMMEROVÁ (na snímku) vypěstovala nejhezčí dýně,které se umístily na předních místech.

Ochutnat dýně přišly i tchýně

Meziměstí - „Skliďte dýni, přiberte tchýni a hurá do Walzelovky." Tímto sloganem zvalo volné sdružení pěstitelů dýní na druhý ročník Dýňových slavností, který se konal v meziměstském Centru Walzel. Soutěžilo se zde o největší a nejkrásnější dýni a o nejlepší dýňový zákusek.

Lidé hojně navštívili každoroční podzimní dílničky v Křenovicích.

Dýně děti zdobily i jedly. Křenovický sál zase praskal ve švech

Křenovice /REPORTÁŽ/ – Podesáté. Jubilejně. A znovu ve velkém stylu. Na desátém ročníku dětských podzimních dílniček v Křenovicích nemohla redakce Vyškovského deníku Rovnost chybět. Společenský sál byl v sobotu plný dětí a velmi příjemné atmosféry.

Hallowenské tvoření v DDm Rakovník

Děti vyráběly příšerky, pavpouky a dlabaly dýně

Rakovník - Ve středu odpoledne měly děti i jejich vedoucí v klubu Domu dětí a mládeže napilno. Marie Círová a Miroslava Donátová slepovaly tavnou pistolí 
z lékařských špachtlí jednu příšerku za druhou.

Dýňový podzim v botanické zahradě v Troji.

Podzim v botanické zahradě ovládnou dýně. Na své si přijdou gurmáni i děti

Praha /FOTOGALERIE/ - Ať už tyhle žluté, zelené a oranžové plody nejraději opečováváte na záhonu, milujete na talíři, nebo v nich vidíte příležitost k výtvarnému tvoření, nezapomeňte si do diářů zapsat akce v Botanické zahradě hlavního města Prahy. Velká část podzimu tam bude patřit právě dýním.

Dýňový podzim v botanické zahradě v Troji.

Podzim v botanické zahradě ovládnou dýně. Na své si přijdou gurmáni i děti

Praha - Ať už tyhle žluté, zelené a oranžové plody nejraději opečováváte na záhonu, milujete na talíři, nebo v nich vidíte příležitost k výtvarnému tvoření, nezapomeňte si do diářů zapsat akce v Botanické zahradě hl. města Prahy. Velká část podzimu tam bude patřit právě dýním. Návštěvníky čeká výstava dýní, víkend s dýňovými hrátkami a také bohatý halloweenský program zejména pro děti a rodiče.