Kreativ

ŠTÍTEK: dýně

V Semechnicích rozsvítí Jackovu lucernu.

O víkendu v Semechnicích rozsvítí Jackovu lucernu

Semechnice - Halloween se nezadržitelně blíží a na tento „strašidelný“ den pamatují i v Semechnicích, kde se v sobotu 28. října koná na hřišti Slavnost dýní - vyřezávání strašidel. To vypukne v 15 hodin a pořadatelé vyzývají účastníky, aby si přinesli nože a dýně. V plánu je i závěrečná procházka mezi strašidly.

Na strašidla z dýně je potřeba ostrý nůž

Přestože Halloween jako takový u nás dosud nezdomácněl, strašidelné dekorace se těší čím dál větší oblibě. Už kvůli dětem. Nakonec, i naše Dušičky si o trochu toho strašidelna říkají, tak proč tu svíčku neposadit do vydlabané dýně.

Koberec z přírodnin na přerovském náměstí TGM

Přijďte si vyrobit koberec z přírodnin! Na přerovské náměstí TGM

Vyzdobit dýněmi, listím a šiškami celé náměstí? V Přerově nic nemožného! Už loňský ročník happeningu s podtitulem „Spolu proti betonu“ ukázal, že pokud se síly spojí, může mít náměstí zcela jiný a romantičtější vzhled. Akce se uskuteční ve středu 1. listopadu v době od 10 do 16 hodin na náměstí T. G. Masaryka v Přerově.

Kolomutské dýňování.

OBRAZEM: Kolomutské dýňování

Kolomuty – Sportovní areál v Kolomutech u Mladé Boleslavi opět žil. Děti za pomoci maminek, dvou tatínků a babiček dlabaly, tvořily a zdobily dýně. V rámci druhého ročníku Kolomutského dýňování děti také dýně nejen dlabaly, ale i kreslily. 

Ilustrační foto.

Sobota bude ve znamení dýní

/POZVÁNKA/ Těžko by se našla typičtější podzimní zelenina, než je dýně. A právě dýně budou v hlavní roli v sobotu 21. října v Kobeřicích.

Děti si v setmělém parku užily stezku plnou dýní i úkolů.

Dýňovou stezku si prošly stovky dětí. Podívejte se

Spousta her, úkolů, ale ještě více dýní. Děti se během pátečního večera v prostějovských Smetanových sadech nenudily. Organizátoři kolem zastupitelky Milady Sokolové totiž pro ně připravili dýňovou stezku, na které děti prokazovali svůj um i odvahu.

Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti.

Malou Ameriku provoněly speciality z dýní. Bodovaly lasagne i zelí

/FOTOGALERIE/ Dýňovou polévku s javorovým sirupem, sladký koláč nebo třeba burgery s kachním masem mohli v sobotu ochutnat lidé v Brně. Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti. Ty už druhým rokem prezentují dýňové speciality místních restaurací. Letos nechyběla kuchařská show, kde šéfkuchař vařil na pomoc dětem.

Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti.

Malou Ameriku provoněly speciality z dýní. Bodovaly dýňové lasagne i zelí

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ - Dýňovou polévku s javorovým sirupem, sladký koláč nebo třeba burgery s kachním masem mohli v sobotu ochutnat lidé v Brně. Malá Amerika hostila Městské dýňové slavnosti. Ty už druhým rokem prezentují dýňové speciality místních restaurací. Letos nechyběla kuchařská show, kde šéfkuchař vařil na pomoc dětem.

Ilustrační foto.

Na co kam: Vila Čerych bude patřit dýním

Královéhradecko /POZVÁNKY/ - Dýně, cukety i patisony všech barev, velikostí, tvarů a v různých podobách budou k vidění ve čtvrtek v českoskalické Vile Čerych, kde odpoledne vypukne Den dýní 2017.

Druhý ročník hranického Dýňování přilákal několik desítek návštěnvíků. Místní děti přišly skoro všechny,

V Hnanicích hrály hlavní roli dýně. Děti z nich vytvořily i pankáče

Hnanice /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Na trávníku před kostelem sv. Wolfganga uprostřed Hnanic je při sobotním odpoledni živo. Hloučky dětí i dospělých stojí kolem několika dřevěných lavic, jedni soustředně dlabou dýně, druzí jim radí. Pár kluků odbíhá stranou. Našli si jinou kulatou zábavu. Poletuje mezi nimi fotbalový míč.

Opravdu dost pěkný kousek!

Sousedovi vyrostla nejkrásnější dýně

Linec – Mimořádnou dýni letos vypěstoval Gottfried Kaar (56), štábní praporčík a hobby zahradník z Lasbergu. Na zemské zahradnické výstavě vyhrála soutěž o nejkrásnější v Horních Rakousích.

Vyřež/š si svou dýni, Arboretum Nový Dvůr

Dýně v arboretu brali lidé útokem

/FOTOGALERIE/ Devátý ročník populární akce Vyřež/š si svou dýni, která se pravidelně koná v areálu Arboreta Nový Dvůr, se i během uplynulého víkendu setkala s velkým úspěchem.

Dýňohraní Třebčín 2017

V Třebčíně soutěžili o nejhezčí vyřezávanou dýni

Na první pohled se zdá, že do Třebčína dorazil předčasně Halloween, Čaroděj s dýní místo hlavy nebo strašidelný dům, před kterým se plíží dýňový pavouk. Výzdoba před pivnicí na rohu křižovatky ale ve skutečnosti znamená, že zde každou chvílí vypukne letošní dýňohraní.

Dýně ve všech podobách najdete v zámku ve Žďáře v sobotu 30. září od 13 do 17 hodin.

V zámku opět chystají Den dýní

Žďár nad Sázavou – Vydlabávat dýně a aranžovat do nich květy i podzimní plody, mini jarmark, potrhlé dýňové obličeje i jídlo, které bude jak jinak než z dýní. Dýně ve všech podobách najdete v zámku ve Žďáře v sobotu 30. září od 13 do 17 hodin.

Petr Klíma, šéfkuchař restaurace Country Life

Petr Klíma: Královnami podzimu jsou dýně a červená řepa

/ROZHOVOR/ Své motto: „Baví mě čerstvá, sezonní, kreativní, pestrá, zdravá a přitom chutná kuchyně bez masa,“ praktikuje denně, doma i v zaměstnání. Po řadě zahraničních angažmá zakotvil Petr Klíma v mekce zdravého stravování, v síti restaurací Counry Life. Šéfkuchař, gurmán, autor zajímavé a inspirativní Zeleninové kuchařky se podělil o zkušenosti, názory a připravil podzimní menu plné vitaminů a zajímavých chutí.

Na dodržování rychlosti ve Valticích dohlíží policista, který má hlavu z dýně.

Policista dohlíží na rychlost aut. Má hlavu z dýně

Valtice – Na první pohled jsem si myslel, že tam opravdu stojí policista, přiznal starosta Valtic na Břeclavsku Pavel Trojan. Tak jako jiné řidiče a kolemjdoucí ho upoutala figurína v uniformě stojící u hlavní silnice v Břeclavské ulici. Dohlíží tam na projíždějící auta. Místo hlavy má však dýni.