Kreativ

ŠTÍTEK: dýně

Do obecního dvora v Šatově lákalo v sobotu dýňové odpoledne.

OBRAZEM: Děti dlabaly dýně, dospělé lákaly likéry

Šatov – Bez ostychu a otálení proudí v pošmourném sobotním odpoledni hloučky dětí a rodičů v Šatově do chřtánu dýňového strašidla. Alespoň návštěvníci s bujnější fantazií by si tak mohli vyložit svěže oranžovou dřevěnou výzdobu rámující vchod do šatovského obecního dvora. Obří dýně s poulícíma očima a vyřezanými zubisky napovídá, čím se budou děti celé odpoledne bavit.

Dýňová stezka odvahy a zručnosti v prostějovských Smetanových sadech - 18. října 2019

Smetanovy sady rozzářily dýně. Podívejte se

/FOTOGALERIE/ Vyřezané dýně, blikající balónky, děti v převlecích a hlavně skvělá atmosféra. I tak by se dal popsat čtvrtý ročník Dýňové stezky odvahy a zručnosti, kterou pořádal Okrašlovací spolek Prostějov ve spolupráci s prostějovskými mateřskými školkami a Rodinným centrem Lodička.

Ilustrační foto

Tip na sobotu 19. října: Při dlabání si smlsnete i na chuťovkách z dýní

Vyřezávání dýní k podzimu patří a vědí to i v Kobeřicích. V tamní motorkářské chatě na Olšině Dolní je totiž na sobotu 19. října připraveno od 13 hodin právě dlabání dýní. Ty si mohou zájemci přinést vlastní nebo si je zakoupí za poplatek od 30 do 80 korun na místě. Přichystány budou i dýňové chuťovky a další občerstvení.

Halloweenské dýně ve Smetanových sadech v Prostějově

Dýně na večerní stezku odvahy už čekají v parku, zatím je hlídá policista

Měsíc říjen se nese ve znamení Halloweenu. Avšak v Česku zdomácněly slavnosti spojené s dýněmi a lampionovými průvody. Na akci, jejíž název prozrazuje mnohé: Dýňovou stezkou odvahy a zručnosti, kterou pořádá Okrašlovací spolek města Prostějova ve spolupráci s mateřskými školkami a Rodinným centrem Lodička, můžete s celou rodinou zavítat již dnes 18. října v 18 hodin do Smetanových sadů.

Dýňobraní. Ilustrační foto

Vyřežte si svou dýni

Dýňování se uskuteční ve čtvrtek 24. října od 16.30 hodin v areálu základní školy v Brance u Opavy. Rodiče, pomozte svým dětem vydlabat a vyřezat dýni, s sebou si vezměte nožíky, lžíce a svíčky.

Počátecké dýňobraní.

Sokolovnu ovládly dýně 2019

V sobotu 5. října 2019 pořádalo naše mateřské centrum MC Lvíček Dýňobraní. Po měsíci příprav, kdy jsme plánovali, sháněli, nakupovali, vyzvedávali a převáželi vše potřebné, jsme před 14. hodinou přivítali první nedočkavé účastníky akce. Ti si koupili dýni, kterou mohli vydlabávat.  

Dýňování a slámování v Plandrech.

V Plandrech si lidé užili den plný zábavy

Plandry - Vyřezávání dýní, dovádění ve slámě, tvoření v dílničkách nebo projížďku na koni. To vše si užili lidé na sobotní akci v Zámecké stáji Plandry.  

Oblastní zahrádkářská výstava v Třebíči.

Pozornost budily obří dýně a kolekce jablek

Třebíč - Jablka, chryzantémy, bonsaje a léčivé rostliny ukázala Oblastní zahrádkářská výstava v Třebíči. Pozornost budily zejména obří dýně Vlastimila Ferdy z Číhalína a expozice jablek Zdeňka Simka ze Znojma.

Ilustrační foto

Při dlabání si smlsnete i na chuťovkách z dýní

Vyřezávání dýní k podzimu patří a vědí to i v Kobeřicích. V tamní motorkářské chatě na Olšině Dolní je totiž na sobotu 19. října připraveno od 13 hodin právě dlabání dýní. Ty si mohou zájemci přinést vlastní nebo si je zakoupí za poplatek od 30 do 80 korun na místě. Přichystány budou i dýňové chuťovky a další občerstvení.

Ilustrační fotografie.

Dlabátka do akce!

Tradiční dlabání dýní se uskuteční ve čtvrtek 17. října od 16.30 hodin v kulturním domě v Uhlířově.

Ochutnat více než deset druhů dýňových pomazánek, vydlabat si dýni nebo dozvědět se něco nového o těchto tykvovitých rostlinách přišli v neděli lidé do brněnské otevřené zahrady. Koná se tam dýňová slavnost.Ochutnat více než deset druhů dýňových pomazánek

Dětí tvoří bubáky, dospělí porovnávají pomazánky. V zahradě oslavují dýně

Brno – Okolní dění nevnímá. Desetiletá Amálie se soustředí pouze na to, aby byl obličej vyřezaný do dýně perfektní. Doufá, že s ním na sedmém ročníku dýňových slavnost v brněnské Otevřené zahradě vyhraje soutěž O nejlepšího dýňového bubáka. „Nemůžu prozradit, jaký obličej tam přesně bude, ale bude speciální. Nikdo takového mít nebude,“ chlubí se děvče.  

Dýně

Tipy na víkend: Vyřežou si dýni na jarmarku a uvidí Budiž světlo

Vyškovsko - Jarmark a tradiční dýňobraní se konají v Drysicích. Návštěvníci si vydlabou dýni a zároveň se můžou zúčastnit doprovodného programu jarmarku. Večer pak ve Vyškově promítají film Budiž světlo. Příchozí mohou potkat i Františka Beleše, který ve filmu ztvárnil jednu z hlavních rolí. 

Dlabání dýní. Ilustrační foto

Městem projde průvod světel až do skály

Kouřimský večer kouzelných světýlek je na programu 26. října. V 18 hodin u muzea je sraz na společnou cestu městem se světýlky, která bude ukončená ve skále. 

Dýně rodiny Strapkových z Lenory.

Dýním se letos daří

Obří dýně vyrostla na zahradě rodiny Strapkových z Lenory. Fotografii nám zaslala Monika Strapková.

Ilustrační foto

Halloween v knihovně i na Práchovně

Halloween v knihovně se uskuteční 31. října odpoledne na dětském oddělení knihovny v Husově ulici v Kolíně. Na programu je dlabání dýní, malování na obličej, čtení strašidelných příběhů. Nezapomeňte na hrůzostrašný převlek. 

vila Čerych

Vila Čerych zve na tradiční dýňování

Ve čtvrtek můžete v kavárně Vily Čerych ochutnat dýňové speciality. Čeká vás výstava výrobků z dýní, možnost zakoupit si dýně a na místě si je s dětmi vydlabat.

Vzdělávací dřevěný strom.

Samice divokého prasete? Prase, rozesmál chlapec návštěvníky Dne zvířat

Vyškov – Chladný vítr a slabší déšť dávají na vědomí, že je léto definitivně pryč. Z Hanáckého statku ve vyškovském ZOO parku se nese šum a hlasitý smích malých dětí, které právě pobíhají a honí jeden druhého. Probíhají kolem různých stanovišť, která jsou rozmístěna všude ve velkých prostorách statku. V přízemí i v patře v malých skupinkách jsou rodiče s dětmi a společně plní zrovna úkoly. Ostatní děti si hrají a někteří dospělí postávají a povídají si. Uvolněnou podzimní atmosféru sobotního Dnu zvířat podtrhuje sedící pán, který na lavičce vyřezává dýně.

Dýně Jiřího Vávry z Netolic.

Parádní úrodička dýní

Fotografii vnuka Filípka a obrovských dýní z vlastní zahrádky nám poslal Jiří Vávra z Netolic, kterému se letos opravdu dařilo.

Děti vyřezali dýně společně s rodiči

Vyřezali dýně s rodiči

Klobouky u Brna - Společné dýňování si užili minulý čtvrtek děti s rodiči v Kloboukách u Brna. Připravily ho pro ně vychovatelky školní družiny při základní škole. Děti, rodiče i prarodiče přišli v hojném počtu a ve velmi příjemné atmosféře jsme si společně užili krásný podzimní den.

Podzimní Flora Olomouc 2019

Podzimní Flora začala. Podívejte se dovnitř, jak jí to letos sluší

/FOTOGALERIE/ Podzimní etapa výstavy Flora Olomouc přilákala během prvního dne na výstaviště stovky návštěvníků. Obdivují nejen sezonní květiny, ale především úrodu – jablka, hrušky, zeleninu, dýně a prohlédnout si mohou také desítky druhů lesních hub. Hlavní expozice zároveň připomíná 30 let, která uplynou od sametové revoluce. Obsahuje rovněž prvky odkazující na absurdní drama Václava Havla Zahradní slavnost.

Podzimní Flora Olomouc 2019

Podzimní Flora začala. Podívejte se dovnitř

Podzimní etapa výstavy Flora Olomouc přilákala během prvního dne na výstaviště stovky návštěvníků. Obdivují nejen sezonní květiny, ale především úrodu – jablka, hrušky, zeleninu, dýně a prohlédnout si mohou také desítky druhů lesních hub. Hlavní expozice zároveň připomíná 30 let, která uplynou od sametové revoluce. Obsahuje rovněž prvky odkazující na absurdní drama Václava Havla Zahradní slavnost.

Dýně vypěstoval pan Josef Janeček z Nového Dražejova se svojí pravnučkou Terezkou Páníkovou.

To jsou parádní dýně!

Krásné dýně vypěstovali na své zahradě Josef Janeček z Nového Dražejova se svojí pravnučkou Terezkou Páníkovou.

Z podzimní zahrádkářské výstavy v klubovně Českého svazu zahrádkářů v Benešově.

Opět je tady zahrádkářská výstava v pestrých barvách

I přes slabší úrodu ovoce, na kterou si dělají nárok letos vosy víc než obvykle, zahrádkářská výstava v prostorách klubu Českého svazu zahrádkářů v Benešově poskytuje ještě do čtvrtka 3. října hezkou podívanou na různé druhy především jablek, hrušek, ale i obrovitých paprik nebo dýní. Vše dolaďují podzimní vázané kytice a dekorace z květů, především jiřin, slunečnic či trvalek.

Skvělá úroda pana Hloušky z Netolic.

Povedená úroda dýní

Dýně se letos Petru Hlouškovi z Netolic opravdu urodily. Neváhal a poslal nám fotografii výpěstků se svou vnučkou.

STRAŠNÝ VEČER. K podzimní atmosféře prvního říjnového pátku budou na Modré patřit dýňoví strašáci.

Na Modré bude v pátek Strašný večer. Třeste se!

Projít se ulicemi Modré, v nichž pouze na jeden večer pohasnou pouliční světla a vynikne v nich žlutosvit několika stovek dýní, to se vám může naskytnout jen jednou v roce, a to o prvním pátečním večeru měsíce října.

Strašný večer čeká děti na Modré.

Na Modré bude v pátek Strašný večer

Projít se ulicemi Modré, v nichž pouze na jeden večer pohasnou pouliční světla a vynikne v nich žlutosvit několika stovek dýní, to se vám může naskytnout jen jednou v roce, a to o prvním pátečním večeru měsíce října.

Ilustrační foto.

Kamenný Újezd patří dýním

Kamenný Újezd – Benjamínci i tři dříve narození obyvatelé obce v sousedství Rokycan si dnes odpoledne mohou vytvořit podzimní dekorace a vybavit se na nadcházející zimu.

"Fotila jsem jenom krásu a barevnost přírody pro své potěšení."

Krása a barevnost přírody

„Moje dýně určitě nebudou patřit mezi největší, ale fotila jsem jenom krásu a barevnost přírody pro své potěšení. Proto se ráda podělím i se čtenáři," uvedla paní Jarmila Bláhová ke snímku svých výpěstků.