Kreativ

ŠTÍTEK: dýně

Farmářské trhy na náměstí Jiřího z Poděbrad. Ilustrační foto.

Farmářům vrcholí sezona, trhy zpestří zabijačky, draci i víno

/INFOGRAFIKA/ Farmářské trhy v metropoli mají poslední tři měsíce v roce napilno. Zákazníci se mohou kromě úrody podzimní zeleniny těšit na nejrůznější slavnosti, děti se naučí dlabat dýně a vyrábět draky. Většina farmářských trhů v Praze přitom bude fungovat až do konce roku.

Malý pěstitel Josef Pumpr.

Dýňová sklizeň

Takovou úrodu dýní nám letos vypěstoval dědeček Josef Pumpr. Malý pěstitel je také Josef Pumpr. Jsme z Břilic u Třeboně. Pochlubte se také svou sklizní.

Pěstování dýní se Jakub Chaloupka věnuje asi deset let.

Rekordní výpěstky dýní

Pěstování dýní se věnuji asi 10 let. Velké dýně pěstuji ob jeden rok. Malé okrasné dýně máme většinou každý rok. Dříve jsem pěstoval většinou dva až tři druhy ale letos jsem udělal výjimku. Okrasných dýní mám šest druhů a dýně na zavařování tři druhy (goliáš, máslová dýně a hokkaidó).

Letos Věra Pragerová z Lásenice na jaře zasadila čtyři sazenice dýně. Urodila se jí jedna jediná - 47,5 kg.

Pošlete fotky dýní a vyhrajte

Nastal čas sklizně dýní. Některé tykve dosahují skutečně obřích rozměrů, jiné jsou zajímavé svým tvarem. Rozhodně se takové výpěstky stávají chloubou nejenom samotných pěstitelů, ale i celé rodiny.

Ilustrační foto.

Tip na sobotu 14. září: Parním vlakem na osoblažské Dýňobraní

Parní vlak 14. září vyjede v 10.45 hodin z Třemešné na osoblažské Dýňobraní. Od 12 do 17 hodin je v Osoblaze připravena ochutnávka dýňových specialit, prodejní výstava víc než dvaceti druhů jedlých dýní a spousta okrasných. Návštěvníky čeká v areálu zahradnictví na Nádražní ulici dýňové řezbářství i balkánské rytmy kapely Hazafele.

Ilustrační foto.

Parním vlakem na osoblažské Dýňobraní

Parní vlak 14. září vyjede v 10.45 hodin z Třemešné na osoblažské Dýňobraní. Od 12 do 17 hodin je v Osoblaze připravena ochutnávka dýňových specialit, prodejní výstava víc než dvaceti druhů jedlých dýní a spousta okrasných. Návštěvníky čeká v areálu zahradnictví na Nádražní ulici dýňové řezbářství i balkánské rytmy kapely Hazafele.

Dýňobraní ve Zlíně

Dýňobraní ve Zlíně bude plné zábavy

Ve Zlíně se chystá tradiční rodinná akce Dýňobraní. Podzimně laděná akce je součástí projektu Živý Zlín a už pošesté ji připravuje spolek Inspirace Zlín. Pro rodiny s dětmi bude připravena stezka s podzimními úkoly, dlabání halloweenských dýní, různé výtvarné tvoření s Mojí dílnou, Ateliérem Radost a tvořivou dílnou Ruce v akci… 

Ilustrační foto.

Ohlédnutí za rokem 2018

Jičínsko – Jaké zajímavé události, osobní příběhy a společenské akce přinesl uplynulý rok? Na co se můžete v našem regionu těšit v roce 2019?

Zapálená zábavná pyrotechnika. Ilustr. foto.

Hasiči varují před novoroční pyrotechnikou

Liberecký kraj – Silvestrovské oslavy s sebou přinášejí zvýšené riziko požárů, a to zejména kvůli používání zábavní pyrotechniky. V tento den jsou častější požáry ve venkovním prostředí, kde hoří keře nebo tráva zapálená právě od pyrotechniky. V Libereckém kraji jsou pak časté požáry odpadkových košů, popelnic a kontejnerů.

Úspěšný podzim mají za sebou fotbalisté Lhoty. Na archivním klubovém snímku jsou: (horní řada zleva) Böhm, M. Křížek, Horník, Šroubek, Záhrobský, Nový (není už v kádru), (dolní řada zleva) Langer, Kotrnoch, Varga, D. Křížek, Černý.

Fotbalisté Lhoty mají za sebou povedený podzim

Plzeň – Úspěšnou podzimní část soutěže za sebou mají fotbalisté Lhoty. Svěřenci trenéra Eduarda Kubaty přezimují v krajském přeboru na pěkném 5. místě tabulky a před nevyzpytatelnými jarními boji mají velmi dobrou výchozí pozici.

Vynikající čtvrtkař odchází.

Štěpán Bosák odešel do Prahy

České Budějovice – Asi poslední atletická zpráva roku z jihočeského Deníku: Štěpán Bosák (20) ze Sokola ČB přestoupil do Slavie.

Přání vidět na vlastní oči živého rysa se splnilo asi stovce návštěvníků páteční besedy s Martinem Tomášem v Domě Natura v Příbrami.

Návštěvníci besedy se mohli pozdravit s rysem Rýšou

Příbram /FOTOGALERIE/ - Přání vidět na vlastní oči živého rysa se splnilo asi stovce návštěvníků páteční besedy s Martinem Tomášem v Domě Natura v Příbrami. Ochránce a populizátor rysů Martin Tomáš tam od 18 hodin přítomné seznámil s aktuálním stavem populace rysů v České republice a v Evropě, přiblížil zábavnou formou jejich život, rozmnožování, ochranu a komplikace s jejich ochranou.

Příprava na Vánoce v ženské věznici ve Světlé nad Sázavou.

Štědrý den bez rodiny? I tak může být hezký

Havlíčkobrodsko - I Vánoce strávené mimo domov mohou být hezké. Co o Štědrém dni čeká ženy ve věznici, děti v dětském domově, klienty domovů pro seniory nebo pacienty v nemocnici?

Děčínská zoo připravila pro zvířata dýňové hody

FOTO: Děčínská zoo připravila pro zvířata dýňové hody

Děčín - Vydlabané dýně nemusí sloužit pouze jako ozdoba, ale spoustu legrace se s nimi dá užít například při krmení zvířat. Právě takové zpestření zvířecího jídelníčku i volného času probíhalo tento týden v děčínské zoo.

Dýňový den naplnil sázavský ostrov návštěvníky.

OBRAZEM: Dýňový den naplnil sázavský ostrov návštěvníky

Sázava - Hlavni roli měly v neděli 4. listopadu odpoledne dýně. Spolek Woskovky uspořádal na Ostrově v Sázavě Dýňový den. Na programu bylo nejen stále více oblíbené dlabání dýní, ale i třeba ochutnávka dýňového menu, které bylo připraveno pod vedením výživové poradkyně Jitky Růžičkové. Pro nejmenší pak byly připraveny tvořivé dílničky.

V děčínské zoo strašilo.

FOTO: Čáry, máry a dýně! V děčínské zoo strašilo

Děčín – Akci plnou dýní, lampionů a strašidel má za sebou děčínská zoo. V sobotu 3. listopadu ve svém areálu uspořádala oblíbené odpoledne s názvem Strašidelná zoo, která se letos nesla v duchu filmu o čarodějnickém učni Harry Potterovi. Halloweenské odpoledne začalo dlabáním dýní a soutěží o tu nejkrásnější.

Děti a rodiče vyřezávali dýně.

Děti s rodiči vyřezávali dýně

Třemošnice /FOTO/ - V sobotu 3. listopadu bylo typické dušičkové počasí, mlha a občasný déšť. Na procházky venku to nebylo zrovna ideální. V třemošnické cukrárně na náměstí se od 13 hodin konalo Dýňování.

V sobotu se v Kamenném Újezdu uskutečnilo tradiční dýňování.

OBRAZEM: Dýně proměnili v příšery

Kamenný Újezd - Dýně, kam se podíváš. Tak to v sobotu 3. listopadu v podvečer vypadalo v Kamenném Újezdu. Vtisknout dýním nějakou mimiku sem přišli nejen malí návštěvníci, ale i jejich rodiče.

Dlabání dýní. Ilustrační foto

KRÁTCE: Odpoledne ve Zruči nad Sázavou stráví s dýněmi

Zruč nad Sázavou - Dýňování pořádají v sobotu 3. listopadu ve Zruči nad Sázavou. Od 10 hodin se koná dýňové tvoření a dlabání, k němuž účastníci zakousnou sladké i slané dobroty připravené z dýní. V poledne se vydají na dýňový pochod do Chaběřic a zpátky.

Týden duchů v Safari Parku.

Dýně už jsou skoro vydlabané

Dvůr Králové nad Labem - V Safari Parku probíhá Týden duchů. Především děti denně vydlabávají rozmanité výtvory z dýní, aby jimi ozdobily jakékoliv místo v zoo.

Kuchařská show v podání šéfkuchařů z Catering Šafrán v čele s Lukášem Krepčíkem proběhla 31. října v OC Central Jablonec.

Kuchaři čarovali v Jablonci s dýněmi

Jablonec nad Nisou – Kuchařské čarování z dýní předvedli v obchodním domě Central Jablonec šéfkuchaři z Catering Šafrán v čele s Lukášem Krepčíkem. Pro diváky si připravili několik zajímavých ukázek jídel, jejichž součástí byly především lahodné dýně.

Polenské středisko volného času Tempo uspořádalo pro malé i velké podzimní akci s názvem Dýňování.

Děti se o prázdninách zabavily výrobou bubáků z dýní

Polná -  Na poslední prázdninový den si v Polné na Jihlavsku pro děti vymysleli zábavu související s Halloweenem, tedy se svátkem spojeným s posledním říjnovým večerem. Zájemci si tam totiž mohli vyrobit speciální dýňáky, bubáky a příšerky z dýní podle vlastní fantazie.

Dlabání dýní na Farmě Bláto v sobotu 27. října

OBRAZEM: Na Farmě Bláto se dlabaly dýně

Bláto - Na Farmě Bláto si mohli v sobotu 27. října fandové u nás už skoro tradiční, podzimní výzdoby vydlabat svou dýni. Akce byla zároveň zakončením sezóny Letního baru a Blátozmrzliny.

Halloween ve Ptení

Ptenští školáci oslavili Halloween

V pátek 26. října uspořádala Základní škola ve Ptení oslavu Halloweenu. Akce byla pojatá jako poděkování dětem a rodičům za jejich účast při sběru starého papíru. Pro návštěvníky bylo připravené vydlabávání dýní, strašidelná stezka a punč zdarma.

Zájemci si mohli vyrobit zajímavé dekorace z dýní.

Zámecký areál zaplnily dýně

Žďár nad Sázavou – Dýně v hlavní roli – tak to vypadalo v sobotu v areálu žďárského zámku, kde se uskutečnil v pořadí již třetí ročník Dne dýní.

Necelá tisícovka lidí přišla v sobotu oslavit Halloween do brněnské zoo.

V zoo oslavili i přes déšť Halloween. Lidé dlabali dýně

Brno /FOTOGALERIE, VIDEO/ – Americký svátek Halloween přišla oslavit v sobotu necelá tisícovka lidí do brněnské zoologické zahrady. Návštěvníci si tam odpoledne a v podvečer mohli vydlabat a ozdobit vlastní dýni. „Máme jich asi tisíc, rozdáváme je všem návštěvníkům. Vydlabané a ozdobené dýně nám pak lidé dají a vybereme z nich nejhezčí, které potom odměníme,“ řekl mluvčí zoo Michal Vaňáč.

Vyřezávání dýní v zahradě Lišky Bystroušky

V zahradě Lišky Bystroušky se v neděli dýňovalo

Dýně, zelenina, symbol svátku Halloween jsou právě v plné barevné kráse i sezóně. Proto k atmosféře předposlední říjnové neděle v zahradě Lišky Bystroušky Domu dětí a mládeže (DDM) Šikula Uherské Hradiště patřil třetí ročník Dýňování.

Kolomutské dýňování 2018.

OBRAZEM: Kolomutské dýňování

Kolomuty - Ve Sportovním areálu Kolomuty proběhla v neděli další akce. Děti současně za pomoci maminek, též dvou tatínků a babiček dlabaly, tvořily a zdobily dýně. Proběhlo také "výtvarné" malování dýní na výkresech. Děti též mlsaly z pohoštění, které pro ně bylo připraveno. Opět velmi vydařená akce proběhla jako součást třetího ročníku "Kolomutského dýňování".