Kreativ

ŠTÍTEK: Dědice

Na kostelní věž chrámu Nejsvětější Trojice ve vyškovské části Dědice se v pátek vrátil třetí zvon.

Nový zvon v Dědicích zavěsili pomocí jeřábu. Poprvé zazvonil v neděli

/FOTO/ Na kostelní věž chrámu Nejsvětější Trojice ve vyškovské části Dědice se v pátek vrátil třetí zvon, který nese jméno Panny Marie. Váží devět set kilogramů. Jeřáb vyzdvihl nejprve dřevěné břevno, srdce zvonu a nakonec i samotný zvon. Zástupci vyškovské radnice o tom informovali na sociálních sítích.

Roman Smutný.

KANONÝR DENÍKU: Nejlepší střelec okresu Roman Smutný držel palce Vyškovu i Brnu

Na trůn okresního kanonýra za odehrané kolo se prostřílel podruhé v této sezoně. Na podzim se na vítězství Lysovic 8:0 nad Dědicemi podílel hattrickem, teď poslal do sítě Kroužku ještě o jeden míč víc, když lídr tabulky A skupiny III. třídy vyhrál 6:0. S celkem 39 góly je Roman Smutný nejlepším střelcem v okresních soutěžích v této sezoně. Všichni ostatní kanonýři na prvních místech svých soutěží dali 27 branek.

Aktuální stav místní komunikace na sídlišti Víta Nejedlého v Dědicích.

Rekonstrukce na sídlišti Víta Nejedlého: přibude i čtyřicet parkovacích stání

/FOTO, VIDEO/ Více parkovacích míst, nové chodníky a dlažba. I takové změny pocítí řidiči a obyvatelé na sídlišti Víta Nejedlého v Dědicích. Záměr rekonstrukce ve vyškovské místní části schválili radní. „Jedná se o specifické sídliště se spoustou zeleně, uspořádání parkování nicméně chybí pravidla. Lidé parkují, kde se dá, samozřejmě většinou co nejblíže bytovým domům. Ovšem mnohdy na pozemcích, které na to nejsou uzpůsobené,“ přiblížil vyškovský místostarosta Roman Celý.

Česká pošta plánuje zrušit pobočku na Purkyňově ulici ve Vyškově.

Ve Vyškově od července zruší pobočku České pošty na Purkyňově ulici

/FOTO, VIDEO/ Pobočku České pošty na Purkyňově ulici ve Vyškově čeká zrušení. Je jedinou na Vyškovsku, kterou zasáhne aktuální záměr schválený vládou, v celém kraji je takových poboček celkem třiadvacet. V lokalitě ukončí služby pro zákazníky od prvního července letošního roku. „Každá taková změna není rozhodně příjemná. Pokud však vnímám argumenty České pošty, která se potýká s dlouhodobě špatným hospodařením, chápu restrikce, ke kterým musí přistoupit,“ reagoval na situaci vyškovský místostarosta Roman Celý.

Uzavírka mostu na Olomoucké ulici ve Vyškově komplikuje od středy jízdu řidičům.

Ve Vyškově začala uzavírka mostu na Olomoucké. Silničáři rozmisťují zábrany

/FOTO, VIDEO/ Uzavírka mostu na Olomoucké ulici ve Vyškově komplikuje od středy jízdu řidičům. Ještě v ranních hodinách přitom někteří lokalitou projížděli. Krajští silničáři s tím mají zkušenost z podzimní uzavírky při první fázi oprav mostu. Už v dopoledních hodinách však rozmisťovali k zákazovým značkám zábrany, které tady zůstanou po dobu stavby. „Nelze ale stoprocentně zaručit, že někteří řidiči, kteří nerespektují dopravní značení, tyto zábrany posunou tak, aby mohli daným místem projet,“ sdělil Richard Pokorný ze Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Bývalá střední zdravotnická škola v Dědicích.

Město plánuje demolici přístavby školy v Dědicích. Budova najde nové využití

Obyvatelé vyškovské místní části Dědice se dočkají obnovy bývalé střední zdravotnické školy na náměstí Svobody. Najdou v ní však nové využití, během letošního roku je ale v plánu nejdříve demolice její novější přístavby. „Koncem ledna máme jednání s projektantem, kdy si nastavíme etapizaci rekonstrukce. První etapou bude demolice nové části budovy, následné fáze pak zahrnou postupnou rekonstrukcí historické části někdejší školy,“ potvrdila vyškovská starostka Karin Šulcová.

Výstava je přístupná v prostorách Společenského klubu kasáren Dědice až do jednatřicátého prosince.

FOTO: Tvoří modely letadel a lodí napříč historií, ve Vyškově vystavují modeláři

Až do jednatřicátého prosince si zájemci prohlédnou v prostorách Společenského klubu kasáren Dědice předvánoční výstavu. Zblízka se seznámí s do detailů zhotovenými leteckými modely z různého období světové historie a také modely lodí. „Vystavovatelem je člen našeho modelářského kroužku při společenském klubu praporčík Pavel Šugárek a přátelé,“ přiblížil za organizátory Bronislava Krejčí.

Dagmar Martinková.

Vraždili nacisti i ukrajinští nacionalisti, říká autorka výstavy o Volyni

/VIDEO/ Její prarodiče, volyňští Češi, přišli na Vyškovsko z ukrajinské Volyně po druhé světové válce jako součást osvoboditelské armády. Dnes Dagmar Martinková z Bohdalic vzdává hold jim i dalším více než deseti tisícům volyňských Čechů bojujícím na východní frontě. Jak? Je autorkou putovní výstavy jejich osudů. Navštívit ji lze od pondělí do pátku ve společenském klubu kasáren v Dědicích.

Střípky ze sobotního programu v zámecké zahradě.

VIDEO: Vyškov ovládly o víkendu Dny památek. V neděli otevře i židovský hřbitov

O víkendu si zájemci ve Vyškově užívají tradiční Dny památek. V sobotu navštěvovali také dobový program v zámecké zahradě, který zahrnul mimo jiné i vystoupení žonglérů a šermířů nebo rytířský turnaj. „Pochopitelně nechybí řemeslné stánky, historická hudba a tance, kolotoč či historická mincovna,“ vyjmenoval ředitel Městského kulturního střediska Luboš Kadlec.

Kanonýr okresu: Josef Hradil, Sokol Chvalkovice na Hané.

Kanonýr okresu: Chvalkovický střelec Josef Hradil dostal za gól slevu z pokuty

O majestát nejlepšího kanonýra odehraného kola se ucházel už v minulý týden. To Josef Hradil z Chvalkovic na Hané dal Dědicím tři góly (výhra 6:2). V sobotu nasázel Opatovicím (5:1) ještě o jeden víc. Se sedmi zásahy vede po dvou utkáních pořadí nejlepších střelců A skupiny IV. třídy, přestože někteří konkurenti na tento post mají odehrán o zápas víc.

Roman Smutný se vrací na okresní trávníky. V Lysovicích se v prvním utkání uvedl dvěma góly, doma ve druhém hattrickem.

KANONÝR OKRESU: Holomka už Smutný asi nedožene, ale Lysovicím chce pomoct

Říká se, že jediným českým fotbalistou, který dal gól ve všech úrovních soutěží, tedy od 1. ligy po nejnižší IV. třídu, je bývalý brněnský kanonýr Patrik Holomek. V tomto směru se mu blíží odchovanec Drnovic a rovněž i bývalý zbrojovák Roman Smutný. Ve víkendovém kole A skupiny III. třídy se na vítězství Lysovic 8:0 nad Dědicemi podílel hattrickem.

Lucie Trávníčková (vpravo) se svojí svěřenkyní.

Vyškovanky táhne k medailím. Nejsme ničím svázané, říká trenérka Trávníčková

/FOTO/ Když se nyní šestadvacetiletá Lucie Trávníčková zahledí do dálky, vidí v ní chorvatský Zadar a evropský šampionát mažoretek. Energická žena společně se dvěma sestrami vede mažoretkový klub ve Vyškově a právě se svými svěřenkyněmi do přímořské destinace za čtyři týdny vyrazí. „Už to vyhlížíme,“ přikyvuje Trávníčková při rozhovoru s redaktorem Deníku Rovnost.

Socha Panny Marie potřebuje nutnou renovaci.

Socha Panny Marie má ještě stopy po střelbě z války. Vyškované ji zrenovují

/FOTO/ Socha panny Marie na křižovatce polních cest za vyškovskou místní částí Dědice se po 117 letech dočká renovace a přemístění. „Je výrazně poškozená, ale podařilo se nám ji převézt do depozitu, kde čeká na vydatné zásahy. Věnovali ji manželé Kulíškovi z Dědic, o čemž svědčí kromě textu na podstavci označení svaté Kateřiny a svatého Ondřeje v nikách po stranách podstavce,“ sdělil místostarosta Josef Kachlík.

Špitálská ulice roku 1902.

RETRO. Cukrovar, obchůdky na náměstí i park. Poznejte Vyškov včera a dnes

/VIDEO/ - Baví vás černobílé fotky a dávné vzpomínky? Zajímá vás, jak ulice, kterými denně procházíte, změnily svou tvář? Připravili jsme další zajímavou fotografickou výpravu do minulosti. Podniknout ji můžeme jen díky srovnávacím fotografiím pana Jindřicha Holíčka. Děkujeme za laskavé svolení k jejich využití.

Momentky z letošní rekonstrukce katolického domu.

Sociální byty v Dědicích: ožijí už příští rok

/FOTO/ Již před dokončením je šestice nových sociálních bytů v katolického domu ve vyškovských Dědicích. Nastěhují se do nich nájemníci. „Jeden bude v mezipatře, zatímco dalších pět v půdním prostoru. Velikost mají od osmadvaceti do čtyřiceti metrů čtverečních, dva jsou upraveny bezbariérově a jsou dostupné výtahem. Uzavření nájemních smluv tady předpokládáme nejdříve příští rok v lednu po odstranění všech vad a nedodělků,“ ujistil předseda Katolického domu Dědice František Adamec.

Nástupiště vojáků v dědických kasárnách.

V Dědicích se vojáci chystají na cestu do Afriky. Podívejte se

Taktický výcvik pro misi v africké Mali zahájili vojáci v dědických kasárnách na Vyškovsku. Už v listopadu jich do ciziny vyrazí zhruba stovka. „Cílem je prověření schopnosti k plnění úkolů v prostoru nasazení. Výcvik je zároveň uzavřením několikaměsíční přípravy vojáků z mechanizovaného praporu v Hranicích,“ zdůraznila mluvčí Vojenské akademie Vyškov Monika Nováková.

Soukromý zemědělec Jiří Krutílek chová ve vyškovských Dědicích desítky ovcí.

Zemědělec našel šest roztrhaných ovcí. Někdo sem mohl přijít cíleně, míní

Nepříjemné překvapení čekalo tento týden Jiřího Krutílka, který chová ve vyškovských Dědicích mimo dalších hospodářských zvířat i desítky ovcí. Kvůli útoku neznámého zvířete jich ztratil celkem šest. Dle jeho slov na místo záhy vyrazili také policisté. Soukromý zemědělec má pro svá zvířata připravené prostorné ohrady, v klidné lokalitě ale za dlouhé roky ničemu podobnému nikdy nečelil.

Soukromý zemědělec Jiří Krutílek chová ve vyškovských Dědicích desítky ovcí.

Šest roztrhaných ovcí v Dědicích: Mohl sem někdo přijít cíleně, míní zemědělec

/FOTO/ Nepříjemné překvapení čekalo tento týden Jiřího Krutílka, který chová ve vyškovských Dědicích mimo dalších hospodářských zvířat i desítky ovcí. Kvůli útoku neznámého zvířete jich ztratil celkem šest. Dle jeho slov na místo záhy vyrazili také policisté. Soukromý zemědělec má pro svá zvířata připravené prostorné ohrady, v klidné lokalitě ale za dlouhé roky ničemu podobnému nikdy nečelil.

Kříž na hřbitově. Ilustrační snímek.

Opustili nás na Vyškovsku: 6. týden

V pravidelné rubrice zveřejňujeme jména těch, kteří v posledních dnech navždy opustili své blízké. Rodině a přátelům vyslovujeme upřímnou soustrat.

Posádkový dům armády v Dědicích.

Budoucnost Posádkového domu armády ve Vyškově? Majitel chce domov pro důchodce

Domov pro 150 důchodců se čtyřiadvacetihodinovou zdravotní péčí. Soukromý vlastník ho plánuje v bývalém Posádkovém domě armády ve vyškovských Dědicích. Objekt poslední roky zůstává bez využití a chátrá. „V pobytových zařízeních v našem regionu je trvalý nedostatek volných míst a naši důchodci mnohdy i několik let čekají na umístění. Někdy jim nezbývá, než aby si zvolili o mnoho kilometrů vzdálenější alternativu. Myslím si, že tento projekt uvítají,“ komentovala vyškovská místostarostka Karin Šulcová.