Kreativ

ŠTÍTEK: Dědice

Centrum vyškovských Dědic v sobotu dopoledne zabraly historické vozy. Na spanilou jízdu do nich usedly i děti.

Trabant i jaguar. Dědickou spanilou jízdu veteránů si užily také děti

Vyškov /REPORTÁŽ/ – Vínově červeného veterána značky Austin-Healey z roku 1963 má Bohuslav Šebek z vyškovských Dědic deset let. Nejde o jediné historické auto, které vlastní. V garáži mu stojí další dvě. Šanci svézt se v nich dostanou za několik málo minut děti, které se svými rodiči nebo prarodiči okukují tyto a další nablýskané skvosty zaparkované na náměstí Svobody v Dědicích. To sice moc velké není, zhruba padesátka vozů se na něj ale vejde.

Děti z mateřské školy Šikulka už dobře vědí, co jsou to řemesla.

Ponky probudily u dětí vztah k řemeslům. Baví je vyrábět draky nebo ptačí budky

Vyškov – Naučit děti vážit si lidské práce a probudit v nich vztah k řemeslům. To je smyslem technické výchovy, kterou zhruba před rokem zahájila mateřská školka Šikulka z vyškovských Dědic. Navázala spolupráci se Střední odbornou školou a Středním odborným učilištěm Vyškov, kam chodí na exkurze. A také s vyškovskou firmou SMC, která dětem pořídila tři dřevěné dílenské ponky.

U kaple Strachotínka ve vyškovských Hamiltonech si nově lidé přečtou o historii lokality i pověsti.

Pověsti i historická fakta. U Strachotínky lidé získají víc informací

Vyškov /FOTOGALERIE/ – K hamiltonské kapli svatého Cyrila a Metoděje láká řadu lidí zejména pramen, který pod ní vyvěrá a jehož voda má podle nich mnohem lepší chuť než ta z kohoutku. Ne každý už však ví, jaké pověsti jsou s místem spojené, a nejspíš ještě míň příchozích zná historii samotné kaple. To se však nedělním odpolednem mění. Po Májové pobožnosti vyškovský farář Michal Pořízek žehná i nové informační tabuli, na kterou Hamiltonští čekali řadu měsíců.

Cyklotrasa od Opatovic k Dědicím budí mezi lidmi emoce. Někteří nechápou její šířku, jiným vadí materiál, ze kterého vzniká.

Nová cyklotrasa je obří, diví se Vyškované

Vyškov /FOTOGALERIE/ – Lidé na cyklotrasu propojující vyškovské místní části Opatovice a Dědice čekali řadu let. První část stavby už získává jasné obrysy. Podle některých lidí však mnohem větší, než si představovali. V některých úsecích totiž leží až padesát centimetrů nad terénem. Údiv budí i její šířka. V užších úsecích má kolem pěti metrů, v širších ještě víc.

Vyškovské Sídliště Víta Nejedlého. Ilustrační foto.

Auta vojáků blokují sídliště. Pomůže rezidenční zóna, zní z armády

Vyškov – Na trávníku, na cestě i kdekoliv jinde. Všude, kde najdou volné místo, parkují účastníci kurzů Velitelství výcviku – Vojenské akademie na sídlišti Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích. A přestože loni armáda v areálu uvolnila stovky míst, situace se nelepší. „Parkují, kde se dá," potvrdil zastupitel Vyškova a současně obyvatel sídliště Petr Nováček.

Soud s lobbistou Martinem Dědicem.

Kauza Dědic: vypovídaly svědkyně „bez tváře“

Videokonferencí se dvěma svědkyněmi, které jsou pod ochranou policie, pokračovalo ve středu u Krajského soudu v Ostravě hlavní líčení s ostravským lobbistou Martinem Dědicem. Ten je obžalován z ovlivňování veřejných zakázek.

Nový majitel Posádkového domu armády se rozhodl objekt znovu nabídnout k prodeji. Vlastník chátrající budovy však není nikomu známý. Kontakt by přitom potřebovali i strážníci.

Chátrající Posádkový dům armády je opět na prodej. Za víc peněz a bez parkoviště

Vyškov – PET lahve od piva, poházené špinavé hadry, vyražené dveře a neustávající zvonění zvonku v jedné z místností. Dvěma slovy nepříjemná atmosféra. Ta provázela úterní návštěvu redaktorky Vyškovského deníku Rovnost okolí Posádkového domu armády ve vyškovských Dědicích. Objekt, kde ještě před pár lety prožívali studenti své taneční a kde si lidé užívali plesů a koncertů, dnes svým zjevem spíš děsí.

Chlapce z Dědic na hrkání baví nejen to, že pomáhají udržet tradice. Lákavý je pro ně i pořádný hluk, který se jim s trakači a hrkačkami daří opravdu pořádný.

Chlapci z Dědic hrkali v ulicích. Poprvé s novými trakači i říkadly

Vyškov /VIDEO, REPORTÁŽ/ – Klekání zvoníme, Jidáše honíme, cos, Jidáši, cos učinil, žes svého mistra židům prozradil. Oni ho jali, ukřižovali, na Velký pátek do hrobu ho dali, na Bílou sobotu poradu drželi. Je půl osmé ráno a od kostela ve vyškovských Dědicích se ozývá rýmovačka. Je jiná než ta, kterou místní slyšeli z úst chlapců předchozí dva dny. Dnes je totiž Bílá sobota a pochůzky, při kterých chlapci v ulicích Dědic od Zeleného čtvrtka hrkají, se blíží ke svému závěru.

Ilustrační foto.

V bytě po osamělé vdově zůstalo téměř půl milionu

Litoměřice – Velké překvapení čekalo na pracovníky litoměřického pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) při vyklízení bytu po zemřelé ženě z Litoměřic. Kromě velkého množství nahromaděných a zcela bezcenných věcí tam našli také trezor, ve kterém bylo uloženo 416 tisíc korun, 130 amerických dolarů a dvě vkladní knížky.

Ilustrační foto.

Do školky s přestupem? Hamiltonské straší spádovost

Vyškov – Dřív lidé z vyškovské části Hamiltony dávali své děti zejména do školky Šikulka na sídlišti Víta Nejedlého v Dědicích. Od příštího roku však budou předškoláky přihlašovat v další z místních částí Opatovicích. Kvůli nově zavedené spádovosti. Do Opatovic se však autobusem jen tak lehce nedostanou.

Ilustrační foto.

Za nadávky sousedům dostal pokutu tisíc korun. Směšné, povzdechla si obyvatelka

Vyškov – Sprostě nadává obyvatelům sousedního bytového domu na Sídlišti Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích. A to nejen mužům, ale i ženám a dětem. Také nabádá hosty, aby močili pod okny domů, a vulgární nadávky křičí do megafonu. Řeč je o italském restauratérovi Massimu Misirocchim, který má v Dědicích podnik.

Vkladní knížka. Ilustrační foto.

Po smrti majitele získal vše stát

Třebíč, Dolní Vilémovice – Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových získal 24 pozemků u Dolních Vilémovic o rozloze přes 65,5 tisíce metrů čtverečních po zemřelém obyvateli Třebíče.

Ilustrační foto.

Bez dědiců. 400 tisíc korun po zemřelé ženě z Kroměříže získal stát

Kroměříž – Téměř čtyři sta tisíc korun z vkladních knížek po zemřelé ženě z Kroměříže připadlo v minulých dnech státu. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) v Kroměříži tak odvedl do státního rozpočtu hotovost, která připadla úřadu jako takzvaná odúmrť na základě rozhodnutí Okresního soudu v Kroměříži.

Vyškovské Sídliště Víta Nejedlého. Ilustrační foto.

Po čtyřiceti letech má sídliště moderní hřiště. Chybí už jen položit povrch

Vyškov – Popraskaný a vydutý asfalt, zrezivělý a částečně zborcený plot prorostlý náletovou zelení. To ale není konečný výčet stavu víc než čtyřicetiletého hřiště na Sídlišti Víta Nejedlého v Dědicích. Osvětlení na silničních sloupech nebylo funkční a přístupový chodník vlastně ani nebyl vidět. Vzhledem k tomu, že jeho stav nesplňoval ani základní požadavky na sportovní vybavení, rozhodl se ho Vyškov nechat opravit.

Ilustrační foto.

Do Dědic děti jezdí na judo až z Vysočiny

Dědice – Díky zlaté medaili judisty Lukáše Krpálka z olympijských her v brazilském Riu se stále více dětí chce věnovat tomuto bojovému sportu. V Dědicích trenéři velice dobře pracují s mládeží a členové tamního oddílu Sokol Judo Dědice pravidelně vozí medaile z nejrůznějších závodů.

Vyškovské sídliště Dukelská. Ilustrační foto.

Obnovu sídliště Dukelská zdržují dotace. Přitom už za rok měla končit

Vyškov – Program regenerace zastupitelé schválili v roce 2014. V násle­dujícím roce město dokončilo první etapu. Na zbývající dvě si však obyvatelé musí počkat. Přestože obnova vnitrobloku mezi Sportovní, Letní a Jarní ulicí na vyškovském sídlišti Dukelská byla v plánu na letošek, dělníky v místě obyvatelé nepotkali.

Kříž Ježíše Krista stojí ve vyškovské místní části Dědice od roku 1890. Letos se dočkal opravy.

Kříž v Dědicích opravili. Prý v rekordním čase

Vyškov – Kříž Ježíše Krista stojí ve vyškovské místní části Dědice od roku 1890. Jeho stav už však byl žalostný. Jak tvrdí předseda osadního výboru Jiří Wasserburger, letos se dočkal jedné z nejrychlejších rekonstrukcí tohoto typu, jakou zná. Trvala jen několik měsíců.

O skoro milion víc stály stavební práce u obchodního domu Moravan ve vyškovských Dědicích.

Rampa u Moravanu je hotová. Vyžádala si víc peněz

Vyškov – O tři sta sedmdesát tisíc se zvýšila cena za práce na původní části rampy. Za spojovací chodník pak radnice zaplatila přes šest set dvacet tisíc. Celkové zvýšení ceny za výstavbu pěší rampy namísto starého a nebezpečného schodiště u obchodního domu Moravan ve vyškovských Dědicích tak dosáhlo téměř milionu korun. Radnice za ni zaplatila přes dva miliony sedm set sedmdesát tisíc. Stavební práce jsou nyní definitivně hotové.

Ilustrační foto.

Úsek v Dukelské byl podle silničářů havarijní. Radnice čekala práce i jinde

Vyškov – Už jen vodorovné značení a hotovo. Vyškované si v uplynulých dnech užili desítky minut popojíždění kvůli pracím na průtahu městem. Pět let po zásadních opravách za desítky milionů korun se na úsek od odbočky k aquaparku až ke křižovatce s Havlíčkovou ulicí vrhla těžká technika. Znovu se ukázalo, že ohleduplnost a trpělivost nepatří mezi ctnosti mnoha řidičů. „Jenže je těžké zůstat v klidu, když je zároveň neprůjezdná Dvořákova ulice a práce pokračují také v okolí Základní školy Nádražní 5. Prostě se zase sešlo několik úseků, kde se tvořily dlouhé fronty," zdůraznil například řidič Vojtěch Cupák.

Posádkový dům armády ve Vyškově.

Obavy ve Vyškově: Nový majitel posádkového domu armády? Necelý rok stará firma

Vyškov – Podle obchodního rejstříku tvoří její základní kapitál dvanáct tisíc korun. Vznikla v únoru. Jak zjistil Vyškovský deník Rovnost, statutárním orgánem společnosti je a samostatně ji zastupuje jediný jednatel, Ondřej Vemola. Pražská společnost s ručením omezeným Hleda Consulting, která se zabývá pronájmem nemovitostí, bytů a nebytových prostor, koupila Posádkový dům armády ve vyškovských Dědicích.

Včelařská výstava ve vyškovských Dědicích nabídla například zdobení medových perníčků, ukázku včelařských pomůcek, výrobu svíček z včelího vosku, vzdělávací panely i třeba dvě poutavé přednášky o životě včel. Zájem lidí byl velmi slušný.

Výstava s vůní medu zve do Dědic. Včelaření je o pokoře, tvrdí organizátor

Vyškov – Například z výcviku psa nebo pedagogické praxe je zvyklý na to, že co si naplánuje, to také klape. Že on je šéfem a tahounem. „U včel ale lídr nejsem, tam to takhle nefunguje. Udělám něco a myslím si, že je to tak nejlepší, ale včely a práce kolem nich mě přesvědčí o opaku. Se včelami se dá spolupracovat, ale nedají se řídit," směje se včelař a předseda dědického osadního výboru Jiří Wasserburger s tím, že podstatnou roli hraje i samotná příroda. Právě on stojí za Včelařskou výstavou, která po čtyři dny až do neděle trvá v Katolickém domě ve vyškovských Dědicích.

Bylinková zahrádka. Ilustrační foto.

Sušárna na bylinky, vedle ní včelín. Vyškovská charita je staví pro nemocné

Vyškov – Loni zřídili bylinnou zahradu. A od příštího roku už budou vypěstované rostliny zpracovávat v sušárně. Stejně jako produkty od obyvatelek nového včelína. Obě stavby už v charitním sadě za kostelem ve vyškovských Dědicích začínají růst. Určené jsou hlavně pro lidi s duševním onemocněním. Hotovo má být do konce listopadu.

Stovky těžkých aut denně projížděly Vyškovem kvůli opravám dálnice D1.

Hrboly ve Vyškově po opravě D1 vyhladí. Skoro za tři miliony

Vyškov – Vyjeté koleje, vytlačené vlny asfaltu. Tak vypadá několik měsíců po ukončení činnosti betonárky v Opatovicích silnice na celé trase mezi vyškovskou místní částí a dálnicí D1. Právě z Opatovic stovky těžkých aut denně vozily beton na opravu dálnice.

Ilustrační foto.

Čtyřicetileté hřiště na sídlišti Víta Nejedlého opraví. A rozpůlí

Vyškov – Popraskaný a vydutý asfalt, zrezivělé a částečně zborcené oplocení i nefunkční osvětlení. To je stav víc než čtyřicetiletého hřiště na sídlišti Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích. Je však jediným, kde si můžou dědické děti zasportovat. Vzhledem k tomu, že nesplňuje ani základní požadavky na sportovní vybavení, rozhodla se vyškovská radnice přistoupit k jeho rekonstrukci.

Posádkový dům armády ve Vyškově. Ilustrační foto.

Kupec PDA může být známý do týdne. Stačí jen doplatit částku

Vyškov - Loni zájemce od koupě ustoupil. Letos to však vypadá, že se podobná situace nezopakuje. Po čtrnácti kolech výběrových řízení a víc než čtyřech letech čekání přejde Posádkový dům armády ve vyškovských Dědicích z rukou ministerstva obrany k novému majiteli. Alespoň tomu nasvědčuje dosavadní průběh prodeje.

O víkendu proběhly ve Vyškově vojenské slavnosti. Lidé se mohli podívat například na parašutisty nebo si vyzkoušet množství nejrůznějších trenažérů.

Armádní oslavy ve Vyškově: vojáci naučili, jak se dostat z auta na střeše

Vyškov /REPORTÁŽ/ – Je sobota kolem desáté ráno, obloha jako vymetená a z ní se na Vyškov snáší první výsadkář. Je jedním z několika, jejichž cílem bude oproti předchozím rokům místo Masarykova náměstí zámecká zahrada. Záhy už z ní míří zástupy lidí do vyškovského centra. Právě tam si letos armáda připomíná dvacetileté výročí od vzniku vojenské akademie ve městě a osmdesát let od zahájení činnosti Pluku útočné vozby 2 v Dědicích.

Zchátralé schodiště u obchodního domu Moravan.

Schody u Moravanu odstraní. Místo nich postaví rampu

Vyškov – Je hrozné, jak vypadají. Nesáhlo se na ně už několik let. Přes školní rok po nich chodí děti z autobusů do škol, využívají je i obyvatelé sídliště, a tak si myslím, že na tak vytížené trase by měly schody vypadat úplně jinak. To před časem tvrdila Vyškovanka Alena Richterová. „Už jsem byla svědkem několika zaškobrtnutí, jednu paní jsem viděla i upadnout. Schody sice je možné obejít po vybetonovaném chodníku, ten je ale poměrně příkrý a v zimě klouže," vyjmenovala na adresu schodiště u centra Moravan ve vyškovských Dědicích Richterová.

Ilustrační foto.

Muž prý křičí v noci do megafonu. Vysvětlí to přestupkové komisi

Vyškov – Vše začalo loni. Tehdy prý restauratér nedodržoval noční klid a hlasití hosté podniku rušili spánek obyvatel přilehlých domů. Hlavně toho, co se přes silnici nachází přímo naproti. Po čase pak situace okolo Pizzerie u Massima na Sídlišti Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích vygradovala. Její majitel Massimo Misirocchi údajně dělá lidem ze života peklo. Kromě nadávek jim má v noci svítit do oken halogeny.

Po několika letech vyškovská radnice přistoupila k opravě alespoň části spojovací silnice na Sídlišti Víta Nejedlého v Dědicích.

Konec hrbolům. Po třech letech naléhání opravují cestu na sídlišti Nejedlého

Vyškov – Je ostudou města. Pro chodce je nebezpečná. V prohlubních se drží voda, a když přes ně projedou autobusy, čekající cestující postříká. Takové výhrady měli obyvatelé Sídliště Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích k víc než stometrovému úseku cesty tvořené dlažebními kostkami, která je využívaná jako příjezdová k autobusovým zastávkám.

Stovky těžkých aut denně projížděly Vyškovem kvůli opravám dálnice D1.

Trápí je popraskané fasády. Obyvatelé Dědic se chtějí bránit

Vyškov – Když před devíti lety stavěli kanalizaci, objevily se rodině na domě velké praskliny a sesunula se část střechy. Na své náklady vše musela opravit, od nikoho nic jako náhradu škody nedostala. Nyní má obyvatelka Palackého ulice ve vyškovských Dědicích Jarmila Kryštofová znovu obavy z nákladných oprav. Dům jí totiž začal zase praskat. Viník je ale někde jinde. Tentokrát podle ní za potíže může vysoká dopravní zátěž. Kolem jejího domu totiž v posledních týdnech projely tisíce těžce naložených aut. Z betonárky v Opatovicích.

Bude se nacházet ve svahu, a proto bude hodně drahý. I tak ale vyškovská radnice rozhodla, že chybějící chodník v místní části Lhota postaví. Na nepřehledné silnici totiž hrozí chodcům nebezpečí. Včetně dětí.

Lhotečtí budou mít chodník. Po patnácti letech čekání

Vyškov – Celý život chodí příkopem, aby je nesrazilo auto. Někteří obyvatelé vyškovské místní části Lhota tak už ani nevěří, že se chodníku v rizikovém úseku mezi vodárnou a autobusovou zastávkou dočkají. „Mluví se o ní už hodně dlouho. Ve spodní části Lhoty žiji čtyřiadvacet let a požadavky místních na stavbu chodníku pamatuji už asi před patnácti lety," uvedla obyvatelka Marie Pořízková.

Ilustrační foto

Školáky poslali za odměnu na tábor. V Polsku představí také Vyškov

Vyškov – Za práci na školním časopise, výborné výsledky i účast v soutěžích a na olympiádách. To jsou kritéria, podle kterých vybírala Základní škola Morávkova ve vyškovských Dědicích žáky, kteří se zúčastní letního tábora za hranicemi republiky. Podobné to bylo i na ostatních základních školách, jejichž zřizovatelem je vyškovská radnice. Mezinárodní letní tábor partnerských měst se letos koná v polské Jarosławi.

Ilustrační foto.

Konec chátrání topolanské fary. Chtějí v ní garsonky pro zdravotně postižené

Topolany, Vyškov – Nemá žádné využití. Brzy se v ní však zřejmě objeví řemeslníci a za vydatné podpory peněz z Evropské unie získá zázemí pro poskytování pečovatelské a ošetřovatelské služby. Roky nevyužívaná fara v Topolanech se totiž ocitla v hledáčku Charity Vyškov. Plánuje v ní bydlení pro zdravotně postižené a seniory. „Nápad vznikl ve spolupráci s vyškovským děkanátem, který nás informoval, že fara je volná a k dispozici. Domluvili jsme dlouhodobý bezplatný pronájem. Charita by v ní poskytovala služby a bydlení pro zdravotně postižené," potvrdil ředitel vyškovské charity Karel Kosina.

Stovky těžkých aut denně projížděly Vyškovem kvůli opravám dálnice D1.

Týden kamionové dopravy přes Dědice: lidé cítí otřesy, řidiči ale jezdí slušně

Vyškov – Kruhový objezd drží. Co se týká cest, také to vypadá, že zatím nijak zvlášť neutrpěly. Provoz je ale několikanásobně vyšší. Řidiči jsou nicméně slušní. Zhruba tak hodnotí předseda osadního výboru vyškovské místní části Dědice Jiří Wasserburger situaci s kamiony, které přibližně týden vozí beton z vyškovských Opatovic k právě rekonstruované dálnici D1 u Vyškova.

Posádkový dům armády ve Vyškově.

Posádkový dům armády má nového kupce. Lidé se obávají budoucího využití objektu

Vyškov – Trvalo to čtyři roky. Čtrnáct kol výběrových řízení i výrazná sleva oproti původnímu odhadu. Jak zjistil Vyškovský deník Rovnost, zájemce o koupi Posádkového domu armády ve vyškovských Dědicích se nakonec našel. Z plánovaných sto milionů korun ovšem ministerstvo obrany utrží pouhou desetinu. Něco málo přes deset milionů.

Ilustrační foto

Konec slučování: s gymnáziem se loučí budoucí zemědělci, využijí i školní statek

Vyškovsko – Čtyři roky to je na papíře. Ale až od nového školního roku se studenti bučovické obchodní akademie podívají do nových prostor. Ačkoliv je sloučená s gymnáziem, dosud navštěvovali původní budovu na Komenského náměstí. Nové učebny vznikly právě pro ně. Ostatně stejně jsou na tom mladí zdravotníci z Vyškova. Ti se z Dědic přesunou do budovy gymnázia v centru města.

Malí opraváři. Ilustrační foto.

Šroubovák? Neznám. Projekt představí dětem řemesla už ve školce

Vyškov – Vzít do ruky kladivo a zatlouct hřebík? Pro řadu dospělých žádný problém. Jenže u dětí je to mnohdy naopak. Vynikají v práci s počítačem, ale vzít do ruky lopatu nebo správně používat právě kladivo je pro ně mnohdy nadlidský výkon. Zvrátit nezájem o řemeslo má ve Vyškově nový projekt zaměřený na ty nejmenší. I děti z mateřinky si tak nejspíš už brzy osahají některé z nářadí. A třeba je řemeslo uchvátí natolik, že se v deváté třídě rozhodnou pro cestu manuální profese.

Parkovací stání obyvatelům Sídliště Víta Nejedlého často zabírají rekruti.

Vojáci ve Vyškově hledají místa pro parkování. Hlavně uvnitř kasáren

Vyškov – Nástupy rekrutů, účastníků kurzů nebo slavnostní vojenské přísahy. To jsou podle náčelníka štábu Velitelství výcviku – Vojenské akademie Jaroslava Medka jedny z hlavních důvodů, proč bývá Sídliště Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích plné aut. Slíbil, že se to zanedlouho změní.

Ilustrační foto.

Vlasta Redl se setká s fanoušky. V Dědicích dospělé i děti svezou veteráni

Blanensko, Vyškovsko /TIP NA VÍKEND/ – Příležitost k setkání s velikány české hudební i sportovní scény přichází jen jednou ročně. A to na hřišti v Kobeřicích u Brna na Vyškovsku. Poslední květnová sobota tam už desítky let patří neobvyklému fotbalovému zápasu doplněnému doslova hudební smrští. Tento termín je už roky vyhrazený také tradičnímu setkání ve střední části Moravského krasu.