Kreativ

ŠTÍTEK: Dědice

Vyškovanům se nelíbí, že kontejnery na textil a vysloužilá elektozařízení jsou neustále terčem sociálně slabých. Ti je vybírají, a co se jim nehodí, nechají ležet u kontejneru.

Mají pomáhat. Kontejnery na oblečení však lákají zloděje

Vyškov – Na parkovišti za hygienou v dolní části náměstí Čsl. armády, u centra Moravan v Dědicích nebo třeba u jednoho z vyškovských obchodních center. Různá místa, stejné scénáře. Zatímco jedni chtějí pomoci druhým či životnímu prostředí, opodál stojí ti, co jim jejich snahu maří. Nekoukají doleva ani doprava, co se jim nehodí, vyhazují ven. Řeč je o kontejnerech na textil nebo elektroodpad, které jsou dlouhodobě pod tlakem sociálně slabých. Ač nesmí, vybírají je, a dělají u toho slušný nepořádek.

Ilustrační foto.

Kam za sportem nejen na Vyškovsku

Vyškov – Ve víkendové vyškovské sportovní nabídce převažuje fotbal. Futsalisté rozehrají nový ročník okresního přeboru, druholigoví nohejbalisté naopak ukončí základní část soutěže.

Z osady Rošťoutky, která spadá pod Milonice, by současné vedení obce v budoucnu rádo vidělo něco jako průmyslovou zónu. Vzhledem k tomu, že místní si nedávno opravili domy, je prozatím uskutečnění plánu u ledu.

Jedna adresa označuje dva domy. Kojátky po spojení se Šardičkami řeší problém

Vyškovsko – Mají společnou samosprávu a často také místa sloužící k setkávání, třeba kostel nebo školu. Na Vyškovsku je hned několik vesniček, které se v minulosti spojily s jinými a přijaly jejich název. Obyvatelé osad se nicméně ke svým kořenům hrdě hlásí. Ačkoliv v těchto spojených obcích v regionu zpravidla nevládne rivalita, sloučení někdy přináší problémy. Třeba v Kojátkách a jejich osadě Šardičky, kde obyvatele dlouhodobě trápí problémy s duplikovanými popisnými čísly domů.

Křižovatce u areálu vojenské posádky chybí podle města a silničářů pořádný rozhled. Vyškované si myslí něco jiného: i kvůli malému provozu.

Město vítá čtvrtý kruhový objezd. Vyrůst má u vojáků

Vyškov – Tři roky jezdí Petra Vymazalová z vyškovských Dědic pro svoje děti do Základní školy Morávkovy. Ve směru od Radslavic v ulici Víta Nejedlého se pak musí hodně snažit, aby měla na křižovatce potřebný rozhled. „Prakticky najíždím až do hlavní silnice, abych něco viděla. Vpravo zaparkovaná auta tomu totiž příliš nepomáhají," upozornila řidička.

Ilustrační foto.

Kam za sportem nejen na Vyškovsku

Vyškovsko – Ve sportovní nabídce tohoto víkendu převažuje fotbal. Ligový MFK Vyškov hraje v sobotu v Třebíči, takže na nejvyšší třídu – krajský přebor – půjdou na Vyškovsku fandové Rousínova. Tatran doma v neděli přivítá ještě na jaře divizní Mutěnice. Dvoudenní dostaveníčko mají baseballisté v Bučovicích.

Ilustrační foto

Pro pečivo musí k sousedům. Udržet prodejny na vesnicích je stále těžší

Vyškovsko – Ujít čtyři kilometry je pro mladého člověka hračkou, staršímu se ale můžou zdát nepřekonatelné. Mluvit o tom můžou třeba důchodci z vyškovské místní části Hamiltony, kteří třeba jen pro pár čerstvých rohlíků musí chodit do obchodu v sousedních Dědicích. Ten u nich letos skončil.

Ilustrační foto.

Začala sklizeň. Klasy budou podle zemědělců menší kvůli rekordnímu suchu

Vyškovsko – Žně na Vyškovsku už dávno neohlašují blížící se konec prázdnin. Kombajny místy vyjíždějí dokonce v prvním červencovém týdnu, jak tomu bylo například v Krásensku nebo Rostěnicích. Naopak začátek sklizně na příští týden plánují třeba v Dědicích nebo Rousínově. Úroda ovšem rekordní statistiky rozhodně nepřepíše, shodují se agronomové. „Začínáme přibližně ve stejné době jako loni, vlna veder nakonec termín žní neovlivnila," poznamenal rostěnický agronom Pavel Šlimar.

Vizualizace úprav vyškovské střední zdravotnické školy.

Kraj má studii školy v Dědicích: myslí na byty i postižené

Vyškov /VIZUALIZACE/ – Nechat si vyprat, zajít na polední menu a pak ještě chvíli posedět u dobré kávy? A navrch pomoci lidem s postižením? Možná už zanedlouho nikoliv jen vize, ale realita. V plánu je totiž záměr, který by byl unikátem v celém Jihomoravském kra­ji.

Vyškovská radnice. Ilustrační fotografie.

Sdružení se nakonec stáhlo, Dědice zůstávají místní částí Vyškova

Vyškov – Nejdřív emotivní diskuse, odvážné vize, po půl roce však už jen ticho po pěšině. Vidina vlastní samosprávy, peněz i územního plánu se rozplynula. Aktivity sdružení Naše Dědice za odtržení vyškovské místní části od okresního města utichly. Důvodem je podle iniciátorů akce hlavně nulový zájem lidí.

Vyškovská radnice. Ilustrační fotografie.

Sdružení se nakonec stáhlo, Dědice zůstávají místní částí Vyškova

Vyškov – Nejdřív emotivní diskuse, odvážné vize, po půl roce však už jen ticho po pěšině. Vidina vlastní samosprávy, peněz i územního plánu se rozplynula. Aktivity sdružení Naše Dědice za odtržení vyškovské místní části od okresního města utichly. Důvodem je podle iniciátorů akce hlavně nulový zájem lidí.

Ilustrační foto.

Za mír poběží i vyškovští skauti. Už v sobotu

Vyškov - V ruce svírají hořící pochodeň, kterou předávají tisícům dětí a dospělých s přáním dobré vůle a harmonie ve světě. Minulý týden ve středu odstartovali v Aši. Ve čtvrtek vybíhají z Pelhřimova. Cíl mají jasný. Běžet napříč celou Českou republikou do Polska, Slovenska a 11. června štafetový Mírový běh ukončit na ukrajinské hranici. Ještě před tím ale dorazí i do Vyškova. Už v sobotu.

Narovnání vyškovské Havlíčkovy ulice pomocí přeložky je v plánu už desítky let. O možnosti se začalo uvažovat v sedmdesátých letech. Za vykoupené, případně směněné pozemky už radnice utratila okolo deseti milionů korun.

Narovnání Havlíčkovy ulice? Jednání jsou na mrtvém bodě

Vyškov – Poslední nehoda se na křižovatce vyškovské Havlíčkovy ulice a 9. května stala na začátku dubna. Mladá řidička jela po hlavní silnici a odbočovala vlevo. Nedala však přednost BMW. Její Škoda Felicie se převrátila na střechu.

Vyškovská radnice. Ilustrační fotografie.

Krutílek se pře s radnicí: odmítá chystanou opravu cesty na dědické hřiště

Vyškov – Před fotbalovým hřištěm ve vyškovských Dědicích vede cesta s asfaltovým povrchem. Leží na třech parcelách. Jejich vlastníkem je zemědělec Jiří Krutílek. Kvůli nedávné výstavbě kanalizace byla cesta poškozená. Město ji chce nyní uvést do původního stavu. Podle bývalého opozičního zastupitele je však černou stavbou. Její opravu proto odmítá. A chce, aby zmizela.

Ilustrační foto.

Prázdno po zdravotnické škole zaplní možná i důchodci

Vyškov – Možná mladé rodiny, možná starší lidé vystřídají budoucí zdravotní sestry studující ve vyškovské místní části Dědice. Z budovy současné střední zdravotnické školy se zanedlouho přestěhují do Vyškova a objekt po nich zůstane prázdný. Kraj, který je jeho majitelem, pro něj ovšem už teď hledá využití.

V monacké katedrále se konaly křtiny knížecích dvojčat.

V monacké katedrále se konaly křtiny knížecích dvojčat

Monako - V monacké katedrále Neposkvrněného početí Panny Marie vyzdobené 6000 květy se dnes konaly křtiny knížecích dvojčat, dědice trůnu Jacquesa a jeho sestry Gabrielly. Dvojčata, narozená loni v prosinci, byla oblečená v dlouhých šatičkách od Diora, informovala agentura AFP.

Základní škola Morávkova se dočká zateplení za několik milionů.

Morávkovu zateplí. Práce vyjdou na víc než 10 milionů

Vyškov – Výrazné snížení nákladů na vytápění. Nejenom to si slibuje vyškovská radnice od stavebních prací, které se už zanedlouho rozjedou na Základní škole Morávkova v místní části Dědice. Plánuje ji totiž kompletně zateplit.

Ilustrační foto

Přivaděč? Chtějí podat námitky proti jeho existenci v územním plánu

Vyškov /VIZUALIZACE/ - Má cenu město rozdělit rušnou silnicí tak, jak ho už nyní dělí průtah mezi kostelem a gymnáziem? Jedna z otázek, kterou klade před schválením nového územního plánu Vyškova Bohumil Sláma z Dědické ulice. Proti tomu, aby byl severozápadní obchvat města do plánu zapracovaný, však nestojí sám.

Ilustrační foto.

Místa na hřbitově výrazně zdraží. O stovky procent

Vyškov – Nově uzavřená smlouva a podstatně vyšší poplatek. Vyškovští radní odsouhlasili, že za pronájem hřbitovních míst a služeb lidé nově zaplatí víc. I o několik set procent. „Dosavadní ceny zůstávaly v posledních letech na velmi nízké úrovni. Například pronájem kolumbária se skleněnými dvířky na deset let vyšel na hřbitově ve Vyškově na sedm set korun, v Dědicích na čtyři sta. Na obou hřbitovech pak lidé za desetiletý pronájem pozemku pro hrob platili osmdesát korun za metr čtvereční," vyčíslila mluvčí vyškovské radnice Petra Bezdomniková.

Smrtelnošky v Dědicích

Na Třebíčsku chodí poručníci i smrtelnošky

Třebíčsko – Velikonoce jsou největším křesťanským svátkem. Zároveň je toto období bohaté také na původně pohanské zvyky. Tím je i ona pondělní obchůzka s pomlázkou. Na otázky kolem velikonočních zvyků a tradic zejména na Třebíčsku odpovídala etnografka Muzea vysočiny Třebíč Eva Tomášová.

Ilustrační foto.

Na jednosměrku si řidiči ještě počkají. U školy bude bezpečno

Vyškov – O zásazích vyškovská radnice mluvila loni hned několikrát. Některé strany je slibovaly ve svých volebních programech. Zastupitelstvo už i přikleplo patnáct milionů korun do letošního rozpočtu. Plány ovšem padly. Rekonstrukce ulic Hřbitovní a Cukrovarská, která mimo jiné zahrnuje i jejich zjednosměrnění, se o rok odsouvá.

Konvoj amerických vojáků dorazil v neděli odpoledne do Vyškova. Respektive jeho první část, druhá měla výrazné zpoždění.

Americký konvoj vítaly tisíce lidí. Vyškov zažil dopravní kolaps

Vyškovsko – Jedna z nejsledovanějších událostí tohoto týdne: průjezd tří konvojů americké armády. Příslušníci takzvané Dragoon Ride v neděli dopoledne překročili hranice České republiky a jedna z kolon úderem třetí odpoledne dorazila do Vyškova. Američany jako první přivítali lidé u Drysic a v Pustiměři.

Ulice Vyškova budou zanedlouho čistější. Vedení města v pátek zahajuje blokové čištění.

Řidiče ve Vyškově čeká měsíc zákazů. Začíná úklid po zimě

Vyškov /INFOGRAFIKA/ – Se zákazy vjezdu se od pátku budou setkávat řidiči v jednotlivých vyškovských ulicích. S jarním úklidem v těchto dnech nezačínají jen mnohé hospodyňky, pouští se do něj i vyškovská radnice. Během několika následujících týdnů tak z místních cest i chodníků zmizí písek, který na nich zůstal po zimní údržbě.

Zasedání výboru. Ilustrační foto.

Osadní výbory: nově bez horní hranice počtu členů

Vyškov – Minimálně tři členy musí mít osadní výbory vyškovských místních částí. Horní hranici, tedy sedm lidí, vyškovští zastupitelé na svém pondělním zasedání zrušili. Ve výborech tak bude v tomto volebním období nově pracovat až osm lidí.

Dědické občanské sdružení EkoAktivity je proti stavbě západního obchvatu Vyškova natolik, že usiluje o osamostatnění Dědic od města. Ne všichni místní s ním nyní souhlasí.

Občanské sdružení usiluje o odtržení Dědic od Vyškova

Vyškov – Vlastní samospráva, peníze i územní plán. A zejména obrovská nevole proti západnímu přivaděči. To jsou některé z důvodů, proč se nyní v Dědicích, které jsou místní částí Vyškova, někteří snaží o jejich oddělení od města.

Ilustrační foto

Do Pustiměře na kole stezkou? Obce jednají i o připojení Drysic

Vyškovsko – Zhruba osm kilometrů a dvě stě metrů. Přesně tolik měří všechny cyklotrasy a cyklopruhy ve Vyškově, které město buduje už deset let. Poslední stovky metrů přibyly loni v listopadu, kdy byla dokončená stezka okolo rybníka Kačence. Aktuální novinka pro milovníky cyklistiky vyšla přibližně na jeden a půl milionu korun.

Dědické občanské sdružení EkoAktivity je proti stavbě západního obchvatu Vyškova natolik, že usiluje o osamostatnění Dědic od města. Ne všichni místní s ním nyní souhlasí.

Občanské sdružení usiluje o odtržení Dědic od Vyškova

Vyškov – Vlastní samospráva, peníze i územní plán. A zejména obrovská nevole proti západnímu přivaděči. To jsou některé z důvodů, proč se nyní v Dědicích, které jsou místní částí Vyškova, někteří snaží o jejich oddělení od města.

Folklorní soubor Trnka letos oslaví čtyřicet let od založení. Životní jubileum čeká i jeho zakladatelku, která brzy oslaví pětaosmdesátku.

K dívkám se přidali vojáci. A vznikla Trnka

Vyškov /SERIÁL BAVÍ NÁS Z PÓDIA/ – Název si vybrali podle tance, který vyjadřuje náladu při vaření povidel, jimž se na Vyškovsku říká trnky. Šlo ovšem o samé ženy, respektive dívky. Folklorní soubor bez zástupců mužského pohlaví je však jak hrnek bez ucha, takže nezbylo, než hledat. Tanečnice z Trnky nemusely ani moc daleko.

Ples. Ilustrační snímek

Víkend na Vyškovsku: Plesy zkusí přebít veselé pohádky

Vyškovsko – Pohádky o čertech a doktorech se vklínily mezi samé plesy. I tak by se dala shrnout poměrně dietní nabídka víkendových akcí, kterým na Vyškovsku dominují společenská setkání. Pánové ve smokingu, dámy v nádherných róbách. V sále se rozezní živá hudba, zavlní šaty a na parketu je po prvotním ostychu plno.