Kreativ

ŠTÍTEK: Dědice

Ilustrační foto

Kam za sportem nejen na Vyškovsku

Vyškov – Magnetem víkendové nabídky je bezesporu sobotní semifinále ragbyové extraligy Jimi Vyškov – Mountfield Říčany. Výborný nohejbal by měl být k vidění v Holubicích, kde se utkají dva nejlepší týmy druhé ligy. Největší „šrumec" ale asi bude v Kozlanech. Tam je na pořadu další ročník tradičních cyklistických závodů pro registrované jezdce i širokou veřejnost všech věkových kategorií.

Ilustrační foto.

Kam za sportem nejen na Vyškovsku

Vyškov – Fotbalisté Vyškova sice v Moravskoslezské lize hostí Břeclav, ale větší fotbalová sláva asi bude v Bučovicích, kde si připomenou 95. výročí založení prvního klubu. Hlavním menu bude sobotní start jedenáctky Vladimíra Menšíka s řadou brněnských osobností z kultury a sportu.

Ludmila Rakušanová.

Sobotník Lídy Rakušanové váženému Karlu IV., Otci vlasti

Vážený Karle IV, Otče vlasti, asi byste jen nechápavě kroutil hlavou, kdybyste viděl, jak se ani teď, po sedmi stoletích, nemůžeme s našimi západními sousedy dohodnout, které že to vlasti jste vlastně otec. Přitom Vy sám jste takové, s prominutím, prkotiny, nikdy neřešil, protože jste se považoval za dědice evropské říše všech bohabojných křesťanů. Takže v tomto smyslu by si Vás mohli přivlastňovat nejen Češi a Němci, ale i Francouzi, u jejichž dvora jste byl vychován.

Ilustrační foto

Kam za sportem nejen na Vyškovsku

Vyškov – Víkendové nabídce vévodí sobotní automobilová Rally Vyškov. Zajímavé zápasy čekají na fotbalisty dvou nejlepších okresních týmů. Jak MFK Vyškov, tak Tatran Rousínov se střetnou s lídry svých soutěží. Rousínov k tomu bude mít výhodu domácího prostředí.

Ilustrační foto.

Na kole po cyklostezce do Opatovic? Asi až na přelomu zimy

Vyškov – Obyvatelé vyškovských místních částí Opatovice i Dědice ji netrpělivě očekávají. Už rok a půl. A přestože část cyklotrasy propojující obě lokality měla stát v průběhu letních prázdnin, nakonec se termín prací z důvodu získání potřebných povolení znovu odsune. Na přelom podzimu a zimy.

Ilustrační foto.

Kolty i koňská show. V Boskovicích ožije Divoký západ, v Dědicích folklor

Blanensko, Vyškovsko – Nejen na kouzelnou filipojakubskou noc, kterou opět ovládne rej čarodějnic, se můžou těšit lidé z Blanenska a Vyškovska. Tam je potěší mimo jiné i skřípání brzd a spokojené klokotání motorů, v Boskovicích na Blanensku zase otevření westernového městečka s premiérou divadelního představení.

Ilustrační foto.

Kolty i koňská show. V Boskovicích ožije Divoký západ, v Dědicích folklor

Blanensko, Vyškovsko – Nejen na kouzelnou filipojakubskou noc, kterou opět ovládne rej čarodějnic, se můžou těšit lidé z Blanenska a Vyškovska. Tam je potěší mimo jiné i skřípání brzd a spokojené klokotání motorů, v Boskovicích na Blanensku zase otevření westernového městečka s premiérou divadelního představení.

Ilustrační foto.

Kam za sportem nejen na Vyškovsku: ragbisté hostí Spartu Praha

Vyškov – Vyškovští fanoušci ragby se dočkali. Po třech zápasech Jimi RC na hřištích soupeřů konečně mohou jít na extraligu ve Vyškově. V atraktivním utkání domácí hostí Spartu Praha. Ta má za sebou šňůru pěti vítězství, ale hlavně jí Vyškovští mají oplácet březnou porážku 14:17 z Prahy.

Opravenému kříži na dědickém hřbitově už stačí jen doplnit nápis na pomníku.

Kříž na dědickém hřbitově hrozil zhroucením. Podloží tak vyztužili

Vyškov – Kříž Ježíše Krista stojí na hřbitově ve vyškovských Dědicích už řadu let. A ty se na jeho stavu výrazně podepsaly. Kvůli působení vody dokonce začal být nebezpečný návštěvníkům hřbitova. Mohl totiž spadnout. „Pod podstavcem byla půda úplně podemletá. A hrozilo tak, že se při větším větru na někoho zřítí," popsal předseda osadního výboru Dědice Jiří Wasserburger.

Ilustrační foto.

Kam za sportem nejen na Vyškovsku

Vyškov – Jeden z hlavních kandidátů na postup do druhé fotbalové ligy MFK Vítkovice by měl na vyškovský stadion nalákat početnou návštěvu. Zápas Moravskoslezské ligy je na pořadu v sobotu odpoledne. První jarní kolo má na programu okresní přebor futsalistů.

Podnikatel a lobbista Martin Dědic (na snímku uprostřed) u ostravského soudu.

Vyšetřování kauzy Dědic a ostravských zakázek skončilo

Vyšetřování korupční aféry kolem ostravské lobbisty Martina Dědice a ostravských zakázek skončilo. Osm obviněných lidí a zástupci čtyř firem se již seznámili s kompletním spisovým materiálem. Ten se nyní přesune na státní zastupitelství, které rozhodne o dalším postupu.

Kostelní zvony, které podle církevní tradice odletěly do Říma, utichly a nahradilo je pořádně hlučné hrkání. Po deseti letech znovu i v Dědicích.

Hrkači se do Dědic vrátili po deseti letech. Od lidí dostali bonbony a oplatky

Vyškov /REPORTÁŽ/ – Hrkači, klepotáři, vrkači i řehtači. Pojmenování mají víc, ale rámus dělají stejný. A to pořádný. Přesně takový se ozývá i vyškovskými Dědicemi. Do ulic o letošních velikonočních svátcích už potřetí vyrážejí hrkači se svými dřevěnými nástroji. Tradice se musí dodržovat, a tak jednu ze dvou skupinek chlapců doprovází i pětiletá Elin Ramis Nadal ze španělské Mallorky. Do Dědic jezdí za svými prarodiči. „Hrkání mě moc baví, byli jsme už v pátek večer s mámou a dědečkem. Chtěla jsem vyrazit také dnes ráno, ale nikdo nechtěl se mnou," stěžuje si v sobotu dívka.

Ilustrační foto.

Dědicemi se po deseti letech rozezní hrkání. Na Bučovicku budou řádit Jidáši

Vyškovsko – Na Zelený čtvrtek Ježíše zradili a zajali. Na Velký pátek ho mučili, ukřižovali a pohřbili. V hrobě odpočíval po celou Bílou sobotu. Proto v tyto tři dny nezvoní zvony kostelů, ale ozývá se pouze smutný zvuk dřevěných hrkaček. Zatímco například na Bučovicku má tento zvyk už dlouhou tradici, do vyškovských Dědic se k němu letos po deseti letech vrátí.

POZŮSTALÍ. Miroslav Etzler a Denisa Pfauserová.

Miroslav Etzler: Když mě pro hru oslovil Juraj Herz, neváhal jsem

Praha /ROZHOVOR/ - V bytě zesnulého fotografa Pascala se sjedou pozůstalí - ne, jak se ukáže, aby oplakali zesnulého, ale aby se bez skrupulí vrhli na rabování, protože dědit chtějí všichni. Když se kromě přítelkyně nebožtíka přihlásí ještě milenka a do toho přijde instalatérka opravovat plynový kotel, začne jít opravdu do tuhého.

POZŮSTALÍ. Miroslav Etzler a Denisa Pfauserová.

Miroslav Etzler: Když mě pro hru oslovil Juraj Herz, neváhal jsem

Praha /ROZHOVOR/ – V bytě zesnulého fotografa Pascala se sjedou pozůstalí – ne, jak se ukáže, aby oplakali zesnulého, ale aby se bez skrupulí vrhli na rabování, protože dědit chtějí všichni. Když se kromě přítelkyně nebožtíka přihlásí ještě milenka a do toho přijde instalatérka opravovat plynový kotel, začne jít opravdu do tuhého…

V úterý se budoucí prvňáčci vyškovské Základní školy Morávkova seznamovali s tím, co je od září čeká. Naučili se i anglickou písničku.

OBRAZEM: Budoucí prvňáci se seznamovali se školou. Pomohla jim žabka

Vyškov – Jak to chodí ve škole? S tím se po tři březnová úterý seznamují budoucí prvňáčci, kteří se chystají od září do Základní školy Morávkova ve vyškovských Dědicích. Tento týden je odpolednem a různými úkoly je provedla budoucí starší spolužačka v kostýmu žabky.

Ilustrační foto

Jedna generace věřících nám chybí, říká vyškovský jáhen

Vyškovsko – Když se naposledy ve vyškovské farnosti sčítali věřící, přišlo do kostela ve Vyškově a v místních částech Dědice a Rychtářov něco málo přes pět set obyvatel. Na město, v němž žije přes jednadvacet tisíc obyvatel, je to podle farníků málo. Konkrétně do vyškovského kostela tehdy dorazilo tři sta sedmdesát lidí, do Dědic asi devadesát. A jak tvrdí jáhen Jiří Štreit, číslo je už několik let podobné.

Ilustrační foto.

Vyškov má územní plán. Obchvat města skončil v rezervě

Vyškov – Jen málokdy vyvolá tvorba nového územního plánu takové emoce, jaké vzbudila mezi lidmi ve Vyškově. Kvůli zaznačení obchvatu města přes vyškovské Dědice se vedly dlouhé diskuse. Skupina Naše Dědice dokonce vyzývala své sousedy k odtržení místní části a vytvoření vlastního samosprávního území. A přestože bouřlivé debaty utichly, důvod ke spokojenosti někteří stále nemají.

Vyškovská zdravotnická škola. Ilustrační foto.

Komunitní dům? Bydlení ve zdravotnické škole si vyžádá změnu územního plánu

Vyškov /VIZUALIZACE/ – Dvanáct měsíců prací, nová parkovací místa, dvě samostatné budovy, desítky nových bytů. Tak vypadají plány Jihomoravského kraje na komunitní dům, který má vzniknout ve vyškovských Dědicích v místě zdravotnické školy. V cestě zatím stojí dvě překážky: středoškoláci, kteří se v budově stále učí, a územní plán Vyškova. Ten sice vyškovští zastupitelé aktuálně schválili, jenže nepředpokládá využití budovy pro trvalé bydlení.

Pátý ročník Memoriálu Ing. Jana Procházky v Rousínově vyhráli volejbalisté Vítovic.

Procházkův memoriál v Rousínově vyhráli volejbalisté Vítovic

Rousínov /FOTOGALERIE/ – V pátém ročníku Memoriálu Jana Procházky se v nové rousínovské hale utkalo šest týmů z okresní volejbalové soutěže mužů. Nejprve hrály ve dvou tříčlenných skupinách a pak ve vyřazovacím play-off. Po vyrovnaných utkáních se do finále probojovalo domácí družstvo a téměř domácí Vítovice. Ty s bývalým ligovým hráčem Petrem Chromým pak ve finále jednoznačně zvítězily a obhájily loňský primát.

Ilustrační foto.

Nová cyklotrasa do Dědic skončí v poli

Vyškov – O propojení Dědic a Opatovic cyklotrasou se mluví zhruba rok a půl. Zpevněná cesta, na kterou se jejich obyvatelé tolik těší, je nyní ve stadiu dokončování projektu. Pak už bude zbývat pouze vyřídit stavební povolení. A co nevidět má být i hotovo. Jako o spojnici dvou místních částí se o ní nicméně tak úplně nebude dát mluvit. Kvůli sporu radnice s dědickým podnikatelem skončí v podstatě v poli.

Ilustrační foto.

Kinu Brigáda Valentýnem začíná nová etapa

Vyškovsko – Pouze jeden muž s tímto jménem žije podle statistik na Vyškovsku. Jeho svátek však udělá radost stovkám lidí z regionu. Řeč není o nikom jiném než o Valentýnovi. Malou pozornost tak dostane v neděli například přítelkyně Michaela Němce z Vyškova. „Koupím jí květinu. Na den svatého Valentýna si sice moc nepotrpí, ale rád využiji příležitosti. Asi vyberu rudou růži," naznačil Němec.

Ilustrační foto.

Taxikáři: Přespolní nám berou výdělky, lákají na zdánlivě nižší ceny

Vyškov – Když se potřebuje Zuzana Ryšánková dostat večer z Vyškova domů do Račic, zpravidla využívá taxislužby. Autobusů už totiž v té době moc nejezdí. „Mám svého oblíbeného řidiče. Vím, že mě odveze za rozumnou cenu, což je pro mě jako pro studentku důležité, a ještě si popovídáme. Když jsem jela s jiným, odvezl mě o dvě ulice dál, než jsem chtěla. Podle všeho potřeboval zakulatit cenu na taxametru," poznamenala dívka.

Ilustrační foto.

Na kole ze Slavkova do Hodějic? Zřejmě už za rok

Vyškovsko – Přibližně deset let se mluví o stavbě cyklostezky mezi Slavkovem u Brna a Hodějicemi. Po problémech s výkupy pozemků a hledáním nové trasy má vedení Slavkova pro obyvatele dobrou zprávu: letos se začne stavět.

Ilustrační foto.

Fasády od bláta? Ulice bude mít kamery už v letošním roce

Slavkov u Brna – Nanejvýš třicítkou můžou jezdit řidiči v ulici Boženy Němcové ve Slavkově u Brna. Podle místních to ale dodržuje málokdo. A tak zase museli obyvatelé několika domů v uplynulých dnech drhnout fasády. Auto, které kolem nich projelo daleko rychleji, než mělo, je nahodilo blátem. „A není to poprvé, co se taková věc stala," poznamenal Radek Čermák z ulice Boženy Němcové.

Ilustrační foto.

Stavby nových domů si v Pustiměři vyžádají lepší čistírnu odpadních vod

Vyškovsko – Je přetížená, technicky zastaralá a opotřebovaná. A za to, že nezvládne plnit požadované limity znečištění na odtoku, dostává společnost Vodovody a kanalizace Vyškov pravidelně pokuty. Proto bude letošní největší investice vodohospodářů směřovat právě do čistírny odpadních vod v Pustiměři.

Ilustrační foto.

Švýcarské banky zveřejnily jména majitelů spících účtů

Curych - Švýcarské banky zveřejnily jména více než 2600 majitelů účtů, na kterých nejméně 60 let nezbyla zaznamenána žádná aktivita. Dědicové tak mají poslední možnost požádat o majetek, než připadne státu. Na zmíněných účtech je kolem 44 milionů švýcarských franků (1,1 miliardy Kč). Informuje o tom agentura Reuters.

Lukáš Mandát (vlevo) a Stanislav Pešl se v těchto dnech nachází v novozélandském městě Opotiki.

Na druhém konci světa jsou lidé milejší a pozornější

Dědice - Jako Kluci z Dědic na cestách se označují Lukáš Mandát a Stanislav Pešl. Jak název napovídá, cestují po světě a na svém facebookovém profilu své zahraniční cesty přibližují fanouškům. Od roku 2011 procestovali několik evropských států a nyní jsou třetím týdnem na Novém Zélandu. K cestování je přivedla touha po poznání a nových dobrodružstvích.

Ilustrační foto

Jeďte opatrně přes naši obec, prosí na ceduli děti z Dědic

Vyškov – Na začátku ulice žádají řidiče, aby dali nohu z plynu, na konci jim se zdviženým palcem děkují. Řeč je o dětech z vyškovské místní části Dědice, které se nechaly vyfotit na ceduli pro Potoční ulici a upozorňují z ní šoféry, že vjíždí do místa s omezenou rychlostí.

Parkovací stání obyvatelům Sídliště Víta Nejedlého často zabírají rekruti.

Vojáci blokují průjezd, stěžují si lidé z Víta Nejedlého

Vyškov – Problém první: často nemají kde zaparkovat. Problém druhý: auta vojáků navíc blokují průjezd. A to je podle lidí ještě závažnější. Muži v zeleném totiž podle nich nedodržují povinné volné místo v silničních pruzích. Lidé tak mají obavy, že v případě nutnosti se k nim nedostane sanitka, o větším hasičském voze ani nemluvě. Obyvatelé Sídliště Víta Nejedlého ve vyškovské místní části Dědice tak volají po nápravě.

Nákladní auto, které převáželo asfaltovou obalovanou hmotu, začalo v neděli tři hodiny po poledni hořet na silnici u vyškovských Dědic. Místo bylo neprůjezdné, řidiči kamionu se nic nestalo.

U Vyškova hořel kamion. Škoda vystoupala zhruba na milion korun

Vyškov – Nákladní auto, které převáželo asfaltovou obalovanou hmotu, začalo v neděli tři hodiny po poledni hořet na silnici u vyškovských Dědic. Místo bylo neprůjezdné, řidiči kamionu se nic nestalo. „Kolegové v době příjezdu zaznamenali požár na zadní nápravě, kabinu plameny nezasáhly. Řidič se tak naštěstí nezranil. Tři jednotky hasičů zahájily hašení pomocí dvou vodních proudů," informovala mluvčí krajských hasičů Pavla Pražáková.

Ilustrační foto.

Kam za sportem nejen na Vyškovsku

Vyškov – Největším magnetem víkendové sportovní nabídky beze sporu bude start II. ligy futsalistů. Amor Vyškov v prvním kole přivítá ostravské báňské vysokoškoláky. Úvodní kolo má na pořadu i druhá liga volejbalistů, ale oba zástupci Vyškovska jedou ke svým soupeřům.

Ilustrační foto.

Kam za sportem nejen na Vyškovsku

Vyškov – I mistrovství republiky, tentokrát mladých šachistů, nabízí víkendový program klubů a oddílů z Vyškovska. Z kolektivních sportů je magnetem ragbyová extraliga, v níž JIMI Vyškov hostí nováčka z Petrovic.