Kreativ

ŠTÍTEK: Dědice

Radnice ve Vyškově.

Hlas osad? Ve Vyškově doposud mlčí

Vyškovsko – Hádky ukončily březnové jednání zastupitelstva, které mělo zvolit představitele vyškovských osadních výborů. Zejména některé opoziční zastupitele rozlítily radou navržené nominace. „Vše bylo jako v minulých letech, tentokrát však s tím, že jsme snížili počet členů ve výborech,“ upozornila přitom místostarostka Vyškova Karin Šulcová, která má problematiku osadních výborů na starosti.

Ilustrační foto.

Uctí Lea Anderleho. Novou ulici Vyškovští pojmenují po letci Royal Air Force

Vyškov – Patří k jedněm z nejvýznamnějších příslušníků československého letectva v druhé světové válce. Leo Anderle, který se narodil se ve Vyškově v roce 1913, totiž působil v nejtajnější jednotce Royal Air Force, do které odešel po okupaci země. Přestože absolvoval desítky bombardovacích náletů na Německo i nebezpečné výsadky odbojářů nad okupovaným územím, v Česku je po něm pojmenovaná jen jedna ulice. Vedení Vyškova to brzy změní.  

První vizualizace Domova pro seniory po demolici zdravotnické školy.

Demolice zdravotnické školy? Ve hře je opět i její záchrana

Vyškov, Velké Opatovice – Rozezleně podepisovali petice, ostře se vyhrazovali proti rozhodnutí města. Tak reagovala část obyvatel vyškovských Dědic, když se dozvěděli, jaké mají radní plány s budovou bývalé zdravotnické školy. Podle rozhodnutí tehdejších zastupitelů ji čekala demolice. Noví představitelé radnice připouštějí, že se historická budova v centru Dědic nakonec zkáze vyhne.

První vizualizace Domova pro seniory po demolici zdravotnické školy.

Demolice zdravotnické školy ve Vyškově ? Ve hře je opět i její záchrana

Rozezleně podepisovali petice, ostře se vyhrazovali proti rozhodnutí města. Tak reagovala část obyvatel vyškovských Dědic, když se dozvěděli, jaké mají radní plány s budovou bývalé zdravotnické školy. Podle rozhodnutí tehdejších zastupitelů ji čekala demolice. Noví představitelé radnice připouštějí, že se historická budova v centru Dědic nakonec zkáze vyhne.

Renesanční radnice s věží je hlavní dominantou Masarykova náměstí ve Vyškově. Ilustrační foto.

Vyškov čekají volby pěti osadních výborů

Vyškov - Dědice, Hamiltony, Lhota, Opatovice, Rychtářov. To je pětice místních částí Vyškova, které od říjnových voleb nemají své zástupce pro komunikaci s radnicí. Změnit se to má za několik týdnů.

Shromáždění Vyškovanů na náměstí 29. října 1918. K obyvatelům promluvil starosta Jan Venhuda, který potvrdil převrat a to, že je naše země konečně svobodná. Také v centru města zavlály vlajky v národních barvách.

Říjen 1918 ve Vyškově: Lidé přestali pracovat, z oken vyvěsili české vlajky

Vyškov – Psal se 28. říjen 1918. Ve Vyškově to byl všední válečný den. O tom, že se mění budoucnost celé země, neměli obyvatelé ani potuchy. Zprávy o převratu se jim donesly o den později. Díky agrárnickému politikovi Isidoru Zahradníkovi, který spěchal na pražské vlakové nádraží, aby informaci rozeslal železniční poštou.

Ilustrační foto.

Odmítám odpovědnost za bezpečnost lidí na mé cestě, tvrdí Krutílek. Odvolá se

Vyškov – Víc než pět let trvá spor mezi zemědělcem Jiřím Krutílkem a Vyškovem. Týká se příjezdové cesty k zahrádkářské kolonii ve vyškovských Dědicích. Ta totiž vede přes Krutílkovy pozemky. Muž postupně cestu rozoral, později na ni umístil balvany. A přestože minulý týden vyškovský soud žalobu města zamítl, Krutílek spokojený není.

Ilustrační foto.

Na nově postavené stezce vyrostly sloupky. Schválnost, myslí si Krutílek

Vyškov – Na firmu, úředníky i vedení radnice. Na ty podal začátkem května zemědělec z vyškovských Dědic Jiří Krutílek trestní oznámení na policii. První májový den totiž začal na jeho pozemcích pracovat bagr. „Odvážel zeminu a navážel rumisko. Navíc odvážením ornice mi vznikla škoda za pětatřicet tisíc,“ poukázal Krutílek.

Město Vyškov zveřejnilo první vizualizaci Domova pro seniory po demolici Zdravotnické školy.

Budova školy k nám patří, tvrdí předseda dědického osadního výboru Wasserburger

Vyškov – Nelíbí se mi nová podoba, budu se snažit demolici bývalé zdravotnické školy zabránit. To jsou slova předsedy Osadního výboru Dědice Jiřího Wasserburgera. Po zveřejnění vizualizace nové podoby náměstí Svobody s plánovaným domovem důchodců je prý v šoku. „Jsem vystudovaný stavbař, takže tomu trochu rozumím. Nový návrh je betonová kostka, z mého pohledu jde o velké zklamání,“ řekl Wasserburger.

Rozkopané chodníky v Květné ulici

Vyškovští opravují chodníky, v plánu jsou i parkovací místa

Vyškov /FOTOGALERIE/ - Na nové chodníky v několika částech města se mohou těšit lidé ve Vyškově. Například v Brněnské ulici začnou práce hned poté, co energetici dokončí výměnu rozvodů. „Nastoupí tam zaměstnanci vybrané firmy a asfalt nahradí zámkovou dlažbou,“ oznámil vyškovský místostarosta Břetislav Usnul.

Budova bývalé střední zdravotnické školy ve Vyškově

Dědice se bouří proti bourání bývalé zdravotnické školy

Vyškov /FOTOGALERIE/ – Město se bálo, aby budovu bývalé zdravotnické školy ve vyškovské místní části Dědice nezískal podnikatel, který by tam ubytoval problémové nájemníky. Proto ji odkoupilo od kraje. Pak ale přišlo s návrhem, který se obyvatelům nelíbí. Budovu za devět a půl milionu chce zbourat. Místní podepisují petici proti demolici.

Třetí ročník předvelikonočního hrkání v Dědicích.

Baví mě, že někoho můžeme i probudit, směje se hrkač. Obnovu tradice lidé vítají

Vyškov /VIDEO/ – Hrkačky. Dřevěné nástroje, které dokáží udělat neskutečný rámus. Od čtvrtka až do soboty jdou slyšet dřevěné zvuky hlasitých nástrojů od ulice Víta Nejedlého až po Pazdernu. Ve vyškovských Dědicích ale není snad nikdo, komu by zrovna tento rámus vadil. Lidé ho naopak vítají. Podle místních je to pěkná tradice a jsou rádi, že se v Dědicích obnovila.

Bývalá zdravotnická škola ve Vyškově. Ilustrační foto.

Většina rozhodla. Vyškov se bude zabývat demolicí zdravotnické školy

Vyškov – Cíl je jasný. Vytvořit z bývalé zdravotnické školy v Dědicích bydlení pro staré lidi se zvláštním režimem. Cestu, jakou se k němu vydají, v pondělí volili vyškovští zastupitelé. Stáli mezi dvěma možnostmi. Buď mohli nechat objekt zbourat a postavit nový, nebo jej zrekonstruovat, zbourat internát a zajistit dostavbu. Jednadvacet zastupitelů zvolilo první variantu.

Ilustrační foto.

Stromy k výročí republiky rostou i na Kutnohorsku

Kutnohorsko – Výročí vzniku Československa letos připomínají nejrůznější akce. Mezi nimi jsou i projekty Stromy svobody a Lípy republiky. Jejich cílem je zmapovat stromy, které vysadili Češi při oslavách vzniku republiky a následných výročích, a připomenout si i jejich příběh.

Cyklostezka ve Smetanových sadech.

Vyškov plánuje postavit nový chodník. Naváže na cyklostezku

Vyškov - S opravami chodníků a cest počítá vedení Vyškova i v městských místních částech. A chybět nemá ani výstavba nových. Například nového dvě sta metrů dlouhého chodníku, který naváže na cyklostezku ve Smetanových sadech, se dočkají obyvatelé Dědic. Končit bude na začátku Jízdárenské ulice.

Ilustrační foto.

Chlapec se přiotrávil při úniku plynu

Vyškov – Obyvatelé jednoho z bytů na sídlišti Víta Nejedlého v Dědicích, místní části Vyškova, zavolali před sedmou hodinou večer na pomoc hasiče a záchranáře. Kvůli úniku plynu.

Parkovací stání obyvatelům Sídliště Víta Nejedlého často zabírají rekruti.

Místo vojáků sídliště po letech obsadí místní

Blanensko, Vyškovsko – Když začne kurz, okolí zaplní auta. Stojí na cestě i na trávníku. Obyvatelé sídliště Víta Nejedlého ve vyškovských Dědicích kvůli vojákům z přilehlé vojenské akademie museli parkovat i stovky metrů od domovů. „Problémy jsou hlavně při velkých slavnostech. Kde je místo, tam si lidé auto odstaví,“ potvrdila jedna z místních Jarmila Bášová.

Ilustrační foto.

Pět lidí se zranilo při nehodě na Třebíčsku

Třebíčsko - Nehoda, při které se zranilo pět lidí, se stala ve čtvrtek 21. prosince po 19. hodině na Třebíčsku. Čtyřiadvacetiletý řidič osobního vozidla Citroen Saxo boural na silnici mezi Rácovicemi a Dědicemi.

Smuteční síň ve vyškovských Dědicích. Ilustrační foto

Ve Vyškově obnovují smuteční síň. Dodají i nový řečnický pult

Vyškov - Po rozsáhlé sedmimilionové rekonstrukci v roce 2013 se vyškovská radnice znovu pustila do zvelebování smuteční síně ve vyškovských Dědicích. Prací se znovu ujal Valerian Kováč, který se v posledních týdnech zabývá například obnovou částí svícnů, tvorbou nového řečnického pultu, tří stojanů na věnce a kovového stojanu na kytice.

Hřbitov v Bučovicích. Ilustrační foto.

Hřbitovy i kolumbária: míst ubývá. Někde plánují stavbu nových

Vyškovsko, Blanensko – Zuzana Pavlíčková z Bučovic na Vyškovsku si na dušičky všimla, že místa na další hroby na městském hřbitově rychle docházejí. Není sama. „I další lidé se baví o tom, že za chvíli nebudou žádná volná místa,“ potvrdila Pavlíčková. Podle ní by byla škoda, kdyby kvůli tomu museli Bučovičtí své blízké pohřbívat jinde než tam, kde prožili celý život.

Vyškovská zdravotnická škola. Ilustrační foto.

Bývalá zdravotnická škola bude Vyškova. Její budoucnost představí do konce roku

Vyškov – Devět milionů čtyři sta šedesát tisíc korun si musí připravit vyškovská radnice. Kvůli obavám z toho, že z bývalé zdravotnické školy ve vyškovských Dědicích vznikne ubytovna, se vedení města rozhodlo zúčastnit se výběrového řízení Jihomoravského kraje na její koupi. A jako jediný účastník ho vyhrálo.

Advokát Zdeněk Altner

ČSSD nabídla Altnerovým dědicům mimosoudní vyrovnání. Nejstarší syn odmítl

ČSSD nabídla dědicům zesnulého právníka Zdeňka Altnera mimosoudní vyrovnání. Strana se tak chtěla s dědici vyrovnat dřív, než o pohledávce rozhodne Nejvyšší soud. Radiožurnálu to potvrdily tři důvěryhodné zdroje, podle kterých ČSSD nabízela dědicům 180 milionů korun. Soud má definitivně rozhodnout, jestli strana zaplatí 338 milionů za to, že jí právník pomohl v roce 2000 získat Lidový dům. 

Vyškovská zdravotnická škola. Ilustrační foto.

Bývalá zdravotní škola je na prodej. Ubytovnu z ní nechceme, zní z města

Vyškov – Místo starých lidí a maminek s dětmi můžou bývalou zdravotnickou školu v Dědicích obsadit sociálně slabí a nepřizpůsobiví. Toho se momentálně obává vedení Vyškova, dědického osadního výboru i obyvatelé města. Objekt v centru Dědic totiž Jihomoravský kraj nabídl k prodeji.

Ilustrační foto.

Cigareta uvnitř u piva? Majitelé zvažují předělávání hospod na kluby

Jižní Morava – Každý den chodí Jana Bébarová do práce se slzami v očích. Rodinnou hospodu v Křižanovicích u Bučovic ničí protikuřácký zákon. „Pro podnikatele na venkově je to katastrofa. Lidi teď sice sedí a kouří před hospodou, ale jen když je hezky. Když prší nebo se ochladí, nepřijde skoro nikdo. Předtím k nám přitom chodila i omladina, seděli v druhé části hospody a v klidu kouřili. Od května tam neseděl nikdo. Tržby jsou mnohem menší, a to ještě není podzim,“ těžko se brání pláči Bebarová.

Ilustrační foto.

Na osm bytů mají Ivanovičtí šedesát zájemců

Ivanovice na Hané, Vyškov – Tři měsíce před původně ohlášeným termínem skončila v Ivanovicích na Hané stavba osmi sociálních bytů. Stavaři hlásili hotovo už poslední červnový den. „Teď máme na místě elektrikáře, kteří montují elektroměry. Pak budeme čekat na kontrolu od hasičů a v nejbližších dnech plánujeme kopat novou přípojku vody,“ uvedl starosta města na Vyškovsku Vlastislav Drobílek.

Vyškovské pivo si v pivovarské prodejně už nikdo nekoupí.

Vyškovské pivo došlo. Čeká se na soud

Vyškov - Pustá místnost, na okně visí cedulka s nápisem Prodej zastaven. Podniková prodejna vyškovského pivovaru je bez života. Krize v něm podle všeho dosáhla vrcholu. Pivo došlo a další se nevyrábí.

Děti s vojáky za osm měsíců nasbírali 280 kilogramů víček od PET lahví.

Nemocné dívce pomohli děti s vojáky. Měsíce sbírali víčka

Vyškov – Od narození trpí neznámou nemocí připomínající dětskou mozkovou obrnu spojenou s centrální svalovou hypotonií. Nemoc devítileté Michalce Zahradníkové znemožňuje běžný pohyb, nemůže ani sama chodit. Rodiče dívky uspořádali sbírku, do které lze přispívat přímo nebo sběrem víček od PET lahví.

Balvany na cestu u fotbalového hřiště umístil zemědělec Jiří Krutílek. Mimo jiné mají zabránit parkování fotbalových fanoušků na jeho pozemku.

Cesta k zahrádkám u soudu: Krutílek prohrál, odvolá se

Vyškov – Nejdříve na ni zakázal jezdit. Poté ji rozoral a následně na ni umístil balvany. Donedávna jedinou příjezdovou cestu k zahrádkářské kolonii ve vyškovských Dědicích, která vede přes pozemky tamního zemědělce Jiřího Krutílka, ve čtvrtek znovu řešil vyškovský soud. V závěru dal za pravdu žalobci, městu Vyškov. Zemědělec se musí zdržet veškerých zásahů, které by znemožňovaly průjezd.

Ilustrační foto.

Narodili se na Táborsku

Tábor - Představujeme miminka, která se v táborské porodnici narodila v době od 29. května do 5. června.