Kreativ

ŠTÍTEK: Dědice

Ilustrační foto

V Pustiměři získali pohár domácí nohejbalisté

Pustiměř – Podesáté se v pustiměřské hale sešli nohejbalisté k Novoročnímu turnaji trojic. Osmička účastníků, Hlubočany, Dědice, Výbor OSN, Přerov, Moravské Prusy, Rozvíz a dvě domácí družstva, byla zárukou kvality a nejprve se utkala ve dvou základních skupinách.

Patnáctiletý judista se svému milovanému sportu věnuje už sedm let. Posbíral řadu medailí, i těch mezinárodních.

Judista ve finále nestačil jen na Rusa

Vyškov /MLADÉ TALENTY VYŠKOVSKA/ - Vyškovského školáka Daniela Brázdila to k bojovým sportům vždycky táhlo. Nakonec u něho zvítězilo japonské bojové umění judo, s kterým dosáhl řady výrazných úspěchů, dokonce i na mezinárodním poli. Navštěvuje judistický oddíl TJ Sokol Dědice, kde patří už mezi dorostence.

Ilustrační foto

Letošní Vánoce: Kosti v krku a opilci

Vyškovsko – Vánoce jsou známé jako svátky klidu a míru. Všichni lidé už se těší na štědrovečerní večeři, ale ta ne vždy dobře dopadne. Některé osoby trápilo i náledí, a tak zdravotníci měli o svátcích o práci postaráno.

Martin Gibala.

Dědické judo má další dvě stříbra

Plzeň – Do mládežnických přeborů republiky, kterým vyvrcholila sezona na tatami, vyslali dědičtí judisté více svých reprezentantů. Mnozí sahali po medailích, ale podařilo se to až dorostencům.

Ilustrační foto.

Čtyři mistrovské medaile putovaly hranickému Železu

Plzeň, Hranice – Letošní poslední Mistrovství České republiky jednotlivců proběhlo pro kategorii dorostu v Plzni. Na tento turnaj se nominovali jen nejlepší v jednotlivých váhových kategoriích, kteří museli projít sítem vyřazovacích bojů v Českém poháru a zajistit si nominaci na MČR.

Ilustrační foto

Švábenice zvládly ''poločas'' bez ztráty bodu

Vyškov – Okresní fotbalové soutěže dospěly do poloviny programu této sezony. Ve třináctém kole potvrdily Švábenice svoji letošní suverenitu vysokým vítězstvím v Nesovicích. Svěřenci trenéra Miroslava Boniattiho neztratili v první polovině soutěže ani bod! Fotbalový podzim skončí až o nadcházejícím víkendu předehrávaným prvním jarním kolem.

Vojtěch Baláš, místostarosta Ivanovic na Hané a předseda výkonného výboru Okresního fotbalového svazu Vyškov.

Rozloučení s Vojtěchem Balášem bude v pátek

Vyškov – Poslední rozloučení s dlouholetým předsedou výkonného výboru Okresního fotbalového svazu Vyškov a místostarostou města Ivanovice na Hané Vojtěchem Balášem bude v pátek 5. listopadu v 11.00 hodin v obřadní síni v Dědicích.

Ředitel slavkovského archivu Karel Mlateček (vlevo) přebírá od kurátora švábenického muzea Lubomíra Pištělky cechovní privilegium Františka II. z konce osmnáctého století.

Dávná privilegia putují do archivu

Švábenice /FOTOGALERIE/ - Vzácná cechovní privilegia ze 17. a 18. století v pondělí předalo Vlastivědné muzeum ve Švábenicích Státnímu okresnímu archivu Vyškov se sídlem ve Slavkově u Brna.

Pálenice v Kloboučkách.

Pálenice hlásí tragickou sezónu

Vyškovsko – Majitelé pálenic regionu nepamatují tak mizerný zájem milovníků kvalitní kořalky. Lidé nenosí ani lesní ovoce. Špatnou sezónu nezachrání už ani jablka nebo hrušky.

Ilustrační foto.

Pálenice hlásí tragickou sezónu

Vyškovsko - Majitelé pálenic regionu nepamatují tak mizerný zájem milovníků kvalitní kořalky. Lidé nenosí ani lesní ovoce. Špatnou sezónu nezachrání už ani jablka nebo hrušky.

Zámeček Ferdinandsko si zahrál v televizních seriálech Četnické humoresky a Příběhy železné opony

Melicko: kraj zaniklých hradů a vesnic

Vyškovsko /MIKROREGION VYŠKOVSKA/ - Svazek obcí Melicko patří k nejmladším na Vyškovsku, vznikl až v roce 2001. Sdružuje obce pozoruhodného regionu, který dostal název podle zříceniny nejznámějšího hradu na Vyškovsku, Melic.

Klement Gottwald.

Muzeum získalo bronzové sochy Lenina a Gottwalda

Vyškov Zastupitelé okresního města na svém posledním zasedání rozhodli o darování bronzových soch Klementa Gottwalda a Vladimíra Iljiče Lenina Muzeu Vyškovska. Obě sochy byly po odstranění z míst, kde stály, uložené v požární zbrojnici vyškovských dobrovolných hasičů.

Ilustrační fotografie.

Třebíčsko čekají v příštích dnech dvě výluky

Třebíčsko – S dalšími dvěma výlukami se budou v nejbližších dnech potýkat cestující po železnici na Třebíčsku. Hned po státním svátku, tedy 29. září, začíná výluka na trati mezi Náměští nad Oslavou a Brnem. Potrvá dva dny vždy v čase od 8.15 do 15.55.

Ilustrační foto

VV: Megalomanských projektů jsme už zažili dost

Vyškov /AKTUALIZOVÁNO, INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Co bude znamenat pro Vyškovany vybudování dopravního přivaděče? Podle vedení města má zejména pomoci odlehčit dopravu. Téma, které se na vyškovské radnici probírá už několik let, má však stále řadu odpůrců.

František Korvas na konci září odstupuje z pozice ředitele Muzea Vyškovska.

Ředitel muzea Korvas: Sbíráme i současné věci

Vyškov /OSOBNOSTI VYŠKOVSKA, ROZHOVOR/ - Celý svůj život zasvětil František Korvas kultuře Vyškova a okolí. Působil postupně v řadě organizací. Letos k poslednímu září odchází z funkce ředitele Muzea Vyškovska.

Muzeum Vyškovska - ilustrační foto

Muzeum Vyškovska opouští dosavadní ředitel

Vyškov /UVNITŘ ROZHOVOR/ -František Korvas končí v pozici šéfa Muzea Vyškovska ve Vyškově. Jihomoravský kraj nyní připravuje výběrové řízení na nového ředitele této instituce.

Ilustrační foto.

Úroda ovoce je slabá, pálit se letos ale bude

Vyškovsko - Zatímco v minulém roce si sadaři úrodu pochvalovali a v pálenicích si majitelé mnuli ruce nad hromadou zakázek, letos je tomu přesně naopak. Sadaři pláčou a pálenice tak většinou zejí prázdnotou. Pálit už se ale začalo.

Ilustrační foto.

Do Holubic přijede volejbalová kvalita

Holubice - Obecně to budou brát ještě jako část hrubé přípravy a z porážek si nebudou dělat velkou hlavu. Ale že by nechtěli zažít vítězné finále celého turnaje, to zase ne. V silné konkurenci to ale, pro nikoho nebude jednoduché.

Dopravní a bezpečnostní akce ve Vyškově.

Děti zkoušely kotrmelce v autě i první pomoc

Vyškov /FOTOGALERIE/ - Jak vypadá jízda pod vlivem alkoholu, role řidiče policejního Volkswagenu Passat, který dostihne každého silničního piráta nebo jaké to je, když skončí auto na střeše? Přesně to i řadu dalších zajímavých ukázek nebo pomůcek při řešení krizových situací nabídla tradiční akce Den prevence a osvěty v dopravě.

Ilustrační foto

Příliš dlouhá auta na koleje nesmí, malá vlaku ujedou

Třebíčsko – Jak bezpečné jsou železniční přejezdy na Třebíčsku, to kontrolovali drážní inspektoři. Od loňského dubna do letošního března zjistili pochybení, konkrétně špatný výhled kvůli trávě a dřevinám, v devíti případech. Namátkou na přejezdech mezi Okříškami a Číchovem, Dědicemi a Rácovicemi, nebo mezi Náměští a Studencem.

Student druhého ročníku gymnázia ve Vyškově Igor Turčan z Dědic.

Mladý fyzik jezdí po přednáškách, ale i po koncertech

Dědice - Fyzikální a matematické olympiády, hra na hudební nástroje, zpěv nebo žonglování. To jsou koníčky studenta druhého ročníku gymnázia ve Vyškově Igora Turčana z Dědic. Nadaný mladík pravidelně reprezentuje Vyškov hlavně v oboru fyziky.

Judisté vzali útokem Berlín. Brázdil dobyl medaili

Dědice - Dědičtí Sokoli si v posledních závodech postavili laťku hodně vysoko. Vydali se do Berlína, aby se tam pokusili vzdorovat konkurenci domácích, dále Švédů, Poláků, Rusů, Francouzů a borců z dalších judisticky vyspělých zemí. A předčili snad i své představy.

Zřícenina tajemného hradu Kuchlova se tyčí nad Malou Hanou v lese mezi Rychtářovem a Ruprechtovem. Vede k němu i cyklostezka.

Zaniklé hrady mají tajemnou historii

Ruprechtov /TAJEMNÁ MÍSTA REGIONU, FOTOGALERIE/ - V okolí vesnice Ruprechtov je spousta tajemných míst, která některým lidem zůstávají skrytá. Patří mezi ně třeba zaniklá vesnice Hamlíkov, Hlavní skála v Rakoveckém údolí, památka Tři smrky nebo také zříceniny hradu Kuchlov a Stagnov.

Úspěšné reprezentantky břeclavského juda Barbora Lucká (vlevo) a Anna Třináctá.

Vítězství břeclavské judistky bolelo

Prostějov - Poslední předprázdninová soutěž judo, která se konala uplynulý víkend v Prostějově, byla pro malé judistky ze Soukromé školy bojových sportů velmi úspěšnou. Sešlo se zde nečekané množství závodníků, kteří se snažili dosáhnout na post nejvyšší.

Ilustrační foto

Čtenáři ocenili ragbyovou oporu Svobodu

vyškov /HVĚZDNÝ VÝKON, VÝSLEDKY/ - V prvním anketním ročníku se moc neprosazovali, ve druhém se s jejich oceněními roztrhl pytel. Kdo? Zástupci kolektivních sportů. K minulému vítězi, hokejovému gólmanovi, se teď přidal ragbista. I když těsně.

Ilustrační foto

Ve Vyškově chybí pořádné zahradnictví

Vyškov /DISKUTUJTE/ - Vyškované postrádají prodejnu, ve které by si vybrali zrozmanitých druhů květin a dřevin. Hypermarkety často nevěnují rostlinám správnou péči a zahradnictví je ve Vyškově jenjedno.

Ilustrační foto.

Mladí judisté z Dědic ulovili na tatami medaile

Týn nad Vltavou – Důležitost cítili hned dvojitou. Šlo o prestižní Český pohár mládeže. A hlavně se bojovalo o účast na českém mistrovství republiky. Dědičtí to zvládli výborně, ba i medailově.

Zbytky hradu Dědice.

V lese u Hamilton prý bloudí duše mrtvých vojáků

Hamiltony /TAJEMNÁ MÍSTA REGIONU, FOTOGALERIE/ - Hamiltony jsou sice malá osada u Vyškova, ale na jednom kousku místa jsou hned tři zajímavé výletní cíle. Míří k nim znalci historie i ti, kteří se chtějí trochu bát.

Odpovídá Mgr. Milena Řepíková.

PRÁVNÍ PORADNA: Předlužené dědictví

Litoměřice - Přinášíme vám opět Právní poradnu. Dotazy můžete psát na email michal.zavada@ denik.cz, případně poštou na adresu Litoměřický Deník, Mírové náměstí 28, 412 01 Litoměřice.

Zámeček Ferdinandsko si zahrál v televizních seriálech Četnické humoresky a Příběhy železné opony

Ferdinandsko je skryté ve vojenských lesích

Březina /TAJEMNÁ MÍSTA REGIONU/ - Ačkoli je někdejší lovecký zámeček památkově chráněný, pomalu, ale jistě chátrá. Armáda by ho ráda opravila, ale nemá na to peníze