Kreativ

ŠTÍTEK: finance

Hokejisté HC Chotěboř (na archivním snímku v bílém) letos zaslouženě opanovali vysočinskou krajskou ligu.

Po triumfu na Vysočině dál touží po změně. Chceme hrát víc zápasů, říká Ludvík

Otevřená zpověď. Před třemi lety byli chotěbořští hokejisté proti zařazení svého klubu do nově vznikající Krajské ligy mužů Vysočiny. Jejich snaha o návrat zpět do společné soutěže Pardubického a Královéhradeckého kraje nevyprchala ani poté, co se letos HC Chotěboř stal vysočinským šampionem. Nejen o tom, proč mají v klubu odstředivou tendenci z kraje, pohovořil exkluzivně pro Deník předseda klubu Jaroslav Ludvík.

Pardubice investují do koupaliště Cihelna, zkušební provoz naplánován na léto

Pardubice investují do koupaliště Cihelna, zkušební provoz je naplánován na léto

Rekonstrukce koupaliště Cihelna v Pardubicích se chýlí ke svému dokončení, aby mohlo být v letních měsících otevřeno pro zkušební provoz. Přestože modernizace areálu překračuje rozpočet, červencové otevření se neodkládá. Radnice hledá dodatečné zdroje financí pro dokončení neplánovaných oprav a zlepšení komfortu návštěvníků.

Tyršův dům, sídlo České obce sokolské

Moučková končí v čele Sokola. Rezignaci jsem zvažovala od začátku, uvedla

Hana Moučková odstoupila z funkce starostky a členky předsednictva České obce sokolské (ČOS). Oznámila to na mimořádném jednání výboru obce, které se konalo kvůli odhalení bankovního a úvěrového podvodu v ČOS. Podle policie se ho dopustila bývalá asistentka Moučkové. Výbor bude volit nového starostu 27. dubna, do té doby je vedením Sokola pověřen první místostarosta Martin Chlumský. Ten novinářům řekl, že Sokol pod dočasným vedením vypíše externí audit financí a bude se dál připravovat na letní slet. Připojí se také k dědickém řízení po zaměstnankyni, která organizaci podle dosavadních zjištění ČOS připravila asi o 46 milionů korun.

Andrej Krajíček

Nový majitel SFC Andrej Krajíček o Opavě, financích, o změnách i rozpočtu

/ROZHOVOR/ Slovenský podnikatel a majitel stavební společnosti A.I.K. spol s.r.o. Andrej Krajíček se chopil vlády ve fotbalové Opavě. Rád by s klubem ze slezské metropole útočil na nejvyšší příčky. Nyní s velkým očekáváním vyhlíží nedělní  čtvrtfinálový duel MOL Cupu s pražskou Duklou. Jednačtyřicetiletý  Slovák věří, že jeho mise bude úspěšná. Sám fotbal hrával, a to za Žilinu a Bánovou. Aktivně se věnuje futsalu.

Roman Staněk pokračuje ve formuli 2, nadále bude členem itaslké stáje Trident.

Staněk věří, že i kluk ze Zašové se může dostat do F1. Chystá helmu s pizzou

Už od listopadového posledního závodu minulé sezony věděl, že pokud sežene potřebné peníze, bude ve formuli 2 pokračovat. Otázku financí nakonec Roman Staněk vyřešil a mohl si pořádně užít pondělní večer, kdy v Brně oznámil, že nadále bude hájit barvy stáje Trident. Na jih Moravy českého automobilového závodníka doprovodil i manažer italského týmu Giacomo Ricci. „Nemůžu se dočkat, až budu při prvním závodě v Bahrajnu reprezentovat na trati Českou republiku,“ předeslal devatenáctiletý pilot.

Halda Heřmanice, 20. prosince 2023, Ostrava.

Žádné riziko z heřmanické haldy nehrozí, ujišťuje Diamo. Je terčem vydírání?

Začínají se zajímat. Nejen o černou skládku, která u haldy vznikla v zemi, ale i o samotné zastavení sanace celého heřmanického odvalu s hlušinou. Na místě se nedávno byli podívat hejtman Jan Krkoška i ostravský primátor Jan Dohnal a v lehce rozšířené sestavě si celý problém nechali tento týden vysvětlit přímo na Diamu.

Žáci 3. ročníku ekonomického lycea Obchodní akademie Vlašim před budovou České národní banky v Praze.

Do světa ekonomiky a financí pronikli akademici z Vlašimi v České národní bance

Žáci třetích ročníků vlašimské obchodní akademie navštívili pod vedením vyučujících ekonomických předmětů Lucie Neradové, Hany Jirouškové a Venduly Slosiarikové Českou národní banku v Praze. Exkurze se na začátku prosince konala ve dvou zábavně-vzdělávacích expozicích Lidé a peníze a Za měnou. V nich se žáci seznámili se světem ekonomiky a financí, získali informace o centrální bance a o zajímavostech české měny.

Dobrým nástrojem finanční gramotnosti je týdenní a později měsíční kapesné, postavené na výchovných požadavcích rodičů. Ilustrační foto

Bankomat není tiskárna na peníze. Dětem chybí finanční gramotnost

Rodiče jsou pro děti vzor. Řešíme, jestli být direktivní, nebo tolerantní. Vštěpujeme jim do hlavy, jak se chovat a jak žít. Ale umíme s nimi mluvit i o penězích? Vědí, že bankomat není tiskárna na peníze a že nic není zadarmo? Totiž to, jak děti budou nakládat s penězi v dospělosti a jestli budou úspěšné, záleží hlavně na tom, co se od nás rodičů naučí a co od nás uslyší.

Současný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš se přijel na situaci do Terezína podívat v dubnu 2022.

Na záchranu historických objektů v Terezíně a Josefově našel stát tři miliardy

Některé historicky cenné objekty v Terezíně a Josefově už řadu let bezútěšně chátrají. Až dosud zoufale chyběly finance na jejich údržbu nebo rekonstrukci. Podle čerstvých informací z Ministerstva pro místní rozvoj se to však změní. Stát dá v příštích deseti letech na záchranu kulturních památek v těchto pevnostních městech až tři miliardy korun.

Na podzim Zbuzany porazily Sokolov 2:0.

Do budoucna budou zpátky dobré Zbuzany, věří majitel Huňáček po sestupu z ČFL

Pouhý bod dělil fotbalisty Zbuzan od záchrany v ČFL. Stávka hráčů kvůli údajně neuhrazeným pohledávkám, kontumovaný zápas v Plzni a dohrávání sezony s B týmem ale napomohly tomu, že se mužstvo z Prahy – západ s třetí nejvyšší soutěží rozloučí. Jak to s mužstvem, o kterém se toho v závěru ročníku hodně napsalo, bude dál? „Samozřejmě chceme divizi hrát a děláme všechno pro to, abychom to celé konsolidovali,“ hlásí majitel Josef Huňáček a nezastírá, že celý tým projde zásadní proměnou.

Ladislav Kolář opustil finance a zařídil si kávovníkovou plantáž v Tanzanii

Neuvěřitelný příběh. Z finančníka se Čech stal pěstitelem kávy v Africe

Utekl od počítače, tabulek i čísel rovnou do Afriky. Ladislav Kolář z Jindřichova Hradce otočil svůj život na ruby a z úspěšného finančníka a spolumajitele makléřské společnosti se stal pěstitelem kávy. V Tanzanii spravuje vlastní kávovníkovou plantáž o velikosti téměř 30 hektarů. Dal práci místním lidem a podporuje také školy. Jak náročné byly pro Ladislava Koláře začátky podnikání na černém kontinentu, jací jsou místní lidé a proč opustil svoji bývalou práci? Nejen to řekl Deníku. 

Ladislav Kolář opustil finance a zařídil si kávovníkovou plantáž v Tanzanii.

Neuvěřitelný příběh Hradečáka. Z finančníka se stal pěstitelem kávy

Utekl od počítače, tabulek i čísel rovnou do Afriky. Ladislav Kolář z Jindřichova Hradce otočil svůj život na ruby a z úspěšného finančníka a spolumajitele makléřské společnosti se stal pěstitelem kávy. V Tanzanii spravuje vlastní kávovníkovou plantáž o velikosti téměř 30 hektarů. Dal práci místním lidem a podporuje také školy. Jak náročné byly pro Ladislava Koláře začátky podnikání na černém kontinentu, jací jsou místní lidé a proč opustil svoji bývalou práci? Nejen o tom si přečtete v následujícím rozhovoru.

Fabiana Bytyqi

Bitva o světový pás? Konečný platil akci ze svého, Bytyqi boxovala zadarmo

Jak se dělá profesionální box v Česku? No, není to vůbec žádná selanka. Mizerné finance, nouze o sponzory, děravý budget látaný z vlastních úspor. Ani zatraceně bídné podmínky ale neodradí Lukáše Konečného od pořádání světových akcí. Jako byla ta v Brně, na které Fabiána Bytyqi obhájila světový pás prestižní organizace WBC.

Hospic dostane od města na provoz o 80 tisíc méně.

Hradec zkrátil na dotacích Hospic sv. Kleofáše. Lidé se skládají na jeho provoz

Hospic sv. Kleofáše dostane od města méně peněz. Zastupitelé Jindřichova Hradce na svém posledním jednání prodiskutovali žádost zařízení o dotaci na jeho provoz. Nakonec ale hospic získá o desítky tisíc méně, než žádal. Na jeho podporu proto vznikla sbírka, kde se obyvatelé města skládají, aby finance na provoz dorovnali.

Dluhonice

Cyklostezka v Dluhonicích se opět odkládá. Radnice nespěchá, kritizuje senátorka

Před lety svitla po návštěvě bývalého premiéra Andreje Babiše obyvatelům Dluhonic naděje, že se dočkají kompenzací za zhoršení života v této přerovské místní části, které souvisí s výstavbou dálnice D1. Olomoucký kraj obdržel od státu finance a v souladu s požadavky Přerova je městu poskytuje na odsouhlasené akce.

Depozitum Jana.

Kastrujte kočky! Z jedné nevykastrované může být za 8 let až 2 miliony koček

Právě před dvěma lety vznikl v Brně Charitativní kočičí spolek Kryšpín. Ten finančně podporuje jihomoravské kočičí útulky. Za dobu své existence pomohl kočkám v celkem třinácti útulcích částkou přesahující jeden a půl milionu korun. Všechny útulky vyzývají ke kastraci koček, což je jediná humánní prevence jejich přemnožení a utrpení.

Šéf ekonomické komise FAČR, SKFS a také předseda OFS Příbram Pavel Chán.

Vesnický fotbal, kraj i špička FAČR. Pavel Chán spravuje finance všech úrovní

Pavel Chán hrál fotbal za malý klub na Příbramsku, vedl zavedenou firmu. A rozhodně nečekal, že se ve fotbalové funkcionářské hierarchii začne posouvat nahoru doslova rychlostí světla. Nejprve vyhrál volbu předsedy Okresního fotbalového svazu na Příbramsku, následně se stal také členem výkonného výboru středočeského svazu (SKFS) a nakonec mu zavolal předseda FAČR Petr Fousek, zda by se nechtěl ujmout ekonomické komise největšího sportovního svazu u nás. „Neváhal jsem,“ usmál třiačtyřicetiletý výkonný ředitel společnosti MESIT air.

Nelze říct, které znamení je nejlepší. Každé má své klady a zápory.

Na co se znamení mohou těšit v roce 2023? Na kariéru snů nebo finanční hojnost

Přemýšlíte o změně kariéry? Nebo je vaším letošním cílem zvýšení zůstatku na bankovním účtu? S rozhodováním a navedením na správnou cestu vám může pomoci britská astroložka Mystic Meg. Ta se poradila s hvězdami a zjistila, co jednotlivá znamení čeká v roce 2023 v oblasti kariéry a finančních záležitostí.

Nejlepší znalosti z oblasti ekonomie a financí prokázali Tomáš Kadeřábek ze 4. OA a Martin Škuthan a Martin Kubíček ze 4. L. Všichni tři postupují do krajského kola.

Nejlepší znalosti z oblasti ekonomie a financí prokázali tři studenti

Na přelomu listopadu a prosince se žáci 3. a 4. ročníků oborů ekonomického lycea a obchodní akademie v Žatci tradičně zúčastnili soutěže Ekonomická olympiáda. Nejlepší znalosti z oblasti ekonomie a financí prokázali Tomáš Kadeřábek ze 4. OA a Martin Škuthan a Martin Kubíček ze 4. L.

Hacker - Ilustrační foto

Internetové podvody na Zlínsku: Dávejte pozor a přemýšlejte, radí policie

Jen od začátku listopadu se policie na Zlínsku zabývá již jedenácti internetovými podvody v celkové výši přesahující osm set tisíc korun. V případě vypátrání a odsouzení hrozí pachatelům trest odnětí svobody na dva roky až deset let, podle výše způsobené škody. Internetoví lapkové se nevyhýbají lidem jakéhokoli věku, od čerstvě plnoletých až po seniory.

Novým náměstkem hejtmanky Středočeského kraje byl v pondělí zvolen Michael Kašpar (STAN), který se v radě kraje bude starat o finance a dotace. Pracovat bude hned od 1. listopadu 2022 jako neuvolněný náměstek.

Starosta Kolína si ještě přibírá post náměstka hejtmanky. Na částečný úvazek

Opět kompletní je od počátku listopadu tým radních Středočeského kraje. Dosavadní desítku členů rady kraje, dvě ženy a osm mužů, v souladu s návrhem hejtmanky Petry Peckové (STAN) v pondělí 31. října doplnil devátý muž: Michael Kašpar reprezentující stejné stranické barvy jako ona, známý nejenom jako krajský zastupitel, ale především jako starosta Kolína.

Hoštice účetní kvůli hazardu připravila o 2,5 milionu. Ilustrační foto.

Účetní prohrála obecní miliony v hazardních hrách. Okradla i Hoštice

Markéta N. (39) měla velmi dobrou pověst, jako účetní se starala o finance hned dvou obecních úřadů. Jenže zcela propadla hazardu, a aby měla peníze na hru, sáhla po obecních penězích. Celkem si na svoje účty poslala bezmála čtyři miliony korun, jihočeské Hoštice připravila o 2,5 milionu. Naprostou většinu z nich prohrála. Hrozí jí osm let, státní zástupce ale pro ni chce podmínku. 

V moderním a příjemném prostředí posluchárny Kampusu UJEP v Ústí nad Labem proběhla konference s názvem Sport a finance.

V kampusu UJEP byla přednáška na téma Sport a finance

V moderním a příjemném prostředí posluchárny Kampusu UJEP Ústí nad Labem proběhla 5. října konference s názvem Sport a finance. Hlavní organizátor této konference firma SMIMfin pozvala na tuto akci trio kapacit ve svém oboru, a to Markétu Šichtařovou, Jana Mühlfeita a Mariana Jelínka.

Potraviny - ilustrační foto

Obavy ze zdražování rostou. Na potravinách šetří dvě třetiny Čechů

Kvůli rostoucí inflaci šetří na potravinách téměř dvě třetiny Čechů. Podíl těch, kteří mají strach o své finance kvůli rostoucím cenám energie, vzrostl za poslední půlrok téměř na polovinu. Rostoucí míry inflace se obává 38 procent lidí. Naopak výrazně klesly obavy z války na Ukrajině. Vyplývá to z průzkumu Instant pro Generali Investments, který se konal 10. až 16. srpna mezi 1028 respondentů.

Výtěžek z Půlmaratonu pro Sdílení činil krásných 200 tisíc korun.

Rekordní Sdílení. Tajemný dárce dorovnal výtěžek běhu na dvě stě tisíc

Skvělé běžecké výkony, radost a štědrost provázely sobotní Půlmaraton pro Sdílení. Akci již podruhé organizoval pro telčskou organizaci Martin Švec. „O Sdílení jsem se dozvěděl již před několika lety, a to díky jejich pomoci v naší rodině. Rozhodl jsem se tuto organizaci podpořit tím, co nadevše miluji, a to je sport. Mým přáním je, aby služby Sdílení byly i nadále dostupné všem, kteří je potřebují,“ vysvětluje Martin Švec. Za fotografie z půlmaratonu děkujeme Jiřímu Zamazalovi.

Stále podléháme stereotypní představě, že peníze jsou mužská záležitost a kdo je má, má právo rozhodovat.

Neživíš? Tak nepřepínej. Jak ve vztahu řešit finance

Ačkoliv ženy vydělávají peníze a mají vlastní bankovní konto, hlavou rodiny v otázce financí zůstávají často muži. A žena? Věří mu, spoléhá na něj, je ráda, že má o starost míň… Z dlouhodobého hlediska to ovšem rozumná strategie není. Vinit ze situace muže je poněkud krátkozraké.