Kreativ

ŠTÍTEK: finance

Stále podléháme stereotypní představě, že peníze jsou mužská záležitost a kdo je má, má právo rozhodovat.

Neživíš? Tak nepřepínej. Jak ve vztahu řešit finance

Ačkoliv ženy vydělávají peníze a mají vlastní bankovní konto, hlavou rodiny v otázce financí zůstávají často muži. A žena? Věří mu, spoléhá na něj, je ráda, že má o starost míň… Z dlouhodobého hlediska to ovšem rozumná strategie není. Vinit ze situace muže je poněkud krátkozraké.

Petr Ryška.

Náměstek Ryška k nové aréně v Jihlavě: Obálky otevřeme posledního května

  /ROZHOVOR/ Poslední měsíc. Do závěrečné fáze vstupují přípravy demolice jihlavského zimního stadionu a následné výstavby nové multifunkční areny. Jak prozradil v rozhovoru náměstek jihlavské primátorky Petr Ryška, termín pro podávání nabídek byl kvůli řadě dotazů posunut na konec května. „Počítáme s tím, že demolice začne někdy v červenci či srpnu,“ odhaduje.

Předseda Jinců Martin Vůjtěch

Při postupu budu muset řešit střídačky, říká předseda lídra okresu

Postoupit z okresního fotbalového přeboru do krajské soutěže je pro malý klub na takovéto úrovni velkou událostí. Jince na Příbramsku se na ní letos chystají. Po podzimu jsou první a na jaře chtějí dokonat rozdělanou práci. Předseda klubu Martin Vůjtěch dělá pro splnění cíle vše, co je v jeho silách. Administrativa mu nevadí, horší už je to s financemi, které mu dělají vrásky. Na vyšší soutěž jich bude potřebovat ještě víc.

Josef Zajíček, předseda představenstva Autodrom Most a.s.

Co stojí světový motorsport? Autodromu pomáhá, ale musí si na něj vydělat

Mostecký autodrom hostil v minulém roce poprvé ve své historii hned dvě mistrovství světa, podařilo se uskutečnit také světový šampionát cestovních vozů a řadu dalších atraktivních podniků. Česká republika se tak stala opět důležitou součástí světového motorsportu. Co všechno to obnáší, a jak pomáhají tyto aktivity v mosteckém regionu, vysvětluje Josef Zajíček, předseda představenstva Autodrom Most a.s.

Ilustrační foto.

Žena z Havířova naletěla. Skoro půl milionu převedla na bitcoiny a přišla o ně

Moravskoslezští policisté v těchto dnech řeší dva závažné podvody, které mají společného jmenovatele. V obou případech dosud neznámý pachatel či pachatelé podvodnými telefonáty vyvolali ve svých obětech natolik závažnou obavu o jejich finanční prostředky, že je v podstatě „donutili“ převést peníze na neznámé účty.

Patrik Pizinger

Karlovarský kraj chce z fondu víc peněz

Karlovarský kraj společně s Moravskoslezským a Ústeckým krajem má velkou šanci v příštích měsících a letech získat 41 miliard korun z EU na řešení přeměny regionu po útlumu těžby hnědého uhlí a na tvorbu nových pracovních míst. O tom, co to bude pro kraj znamenat, hovořil krajský radní pro oblast regionálního rozvoje a projektového řízení Patrik Pizinger.

Ilustrační foto.

Sliboval tipy na "zaručené" sázky, vydělal skoro půl milonu. Podvodník dopaden

Rád bys víc peněz? Pošli mi co máš, mám zaručený tip na sportovní zápas, vsadím a výdělek ti zašlu. Takto většinou začínala komunikace mezi dvacetiletým pachatelem a důvěřivými lidmi, kteří s vidinou snadného výdělku zaslali své úspory muži, který je naopak okradl. Díky pečlivé práci frýdecko-místecké policie se podvodníka s celorepublikovou působností podařilo dopadnout. 

Z minulého ročníku.

Podpora města nestačí! Nad Rally Příbram visí otazník

Fanoušci rally z Berounska rádi vyráželi i na Rally Příbram, v minulosti se některé rychlostní zkoušky jezdily i na území berounského okresu. Hlavně v Zaječově hodně vzpomínají, ale i rychlostka přes Stašov, Praskolesy a Kočvary byla hodně zajímavá.

Děti z vinařické školy, které se účastnily soutěže ve finanční gramotnosti.

Vinařičtí páťáci ovládají finanční gramotnost! V soutěži brali páté místo

V současné době slýcháme pojem finanční gramotnost mnohem častěji, než tomu bylo dřív. První informace získávají děti již v předškolním věku. Na základních školách se touto problematikou zabývají učitelé napříč všemi ročníky. Žákům umožňují porozumět financím, učí je správně s nimi zacházet v různých životních situacích. Své dovednosti a znalosti si mohou prohlubovat různými způsoby. Jedním z nich je Soutěž finanční gramotnosti, kterou organizuje spolek METODICA, institut pro další vzdělávání, ve spolupráci s Evropskou asociací finančního plánování Česká republika a hlavním partnerem soutěže Abecedou peněz České spořitelny. Letošního 10. ročníku se zúčastnili také žáci ZŠ Vinařice.

Rally Příbram 2020

Podpora města nestačí! Rally Příbram má problémy s rozpočtem, hrozí i zrušení

/FOTOGALERIE/ Město Příbram schválilo finanční podporu letošního 41. ročníku Rally Příbram. Na účely konání tradičního automobilového závodu, který by se měl podle stanoveného plánu uskutečnit v červenci, uvolní ze svého rozpočtu částku dvou set tisíc korun. Organizátoři tento krok přivítali, ještě ale nemají zcela vyhráno. „Rozpočet pořád nemáme naplněný,“ přiznává necelé tři měsíce před startem Petr Šefr.

Spokojený prezident. Luboš From bere premiérovou sezonu kolínských hokejistů v Chance lize jako úspěšnou co se týče předváděné hry. Nejvíce ho potěšila výhra nad Vsetínem

Z pohledu předváděných výkonů můžeme být celkem spokojeni, říká prezident From

/ROZHOVOR/ Už je to rok, co měli pořádné dilema. Vzít postup do Chance ligy, nebo zůstat ve druhé lize? Vedení kolínského hokejového klubu se rozhodlo pro cestu složitější a náročnější. Jenže Kozlové v konkurenci týmů z druhé nejvyšší soutěže obstáli. I když konečné šestnácté místo tabulky v osmnáctičlenném pelotonu zase tak lichotivé není.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Politický střet: Vedení Prahy coby zadřená brzda. Schillerová jako Pinocchio

Pražská koalice Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil (TOP 09, STAN, KDU-ČSL) se opět pustila do menšinové vlády Andreje Babiše (ANO). Magistrátní politiky popudil výrok ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO), která na tiskové konferenci uvedla v souvislosti s hospodařením krajů a obcí, že Praha má na účtě neproinvestované miliardy korun. Primátorův náměstek pro finance Pavel Vyhnánek (Praha sobě) řekl, že Schillerová lže, „míchá hrušky s jablky“ a snaží se zakrýt rozvrat veřejných financí.

Přerovská sokolovna

Přerovský Sokol bojuje o existenci. Ubylo členů i financí

Téměř poloviční úbytek členů, nedostatek financí na provoz a nucené volno pro zaměstnance tak, aby byla možnost dosáhnout alespoň na jeden z vládních programů. To jsou problémy, s nimiž se aktuálně potýká přerovská organizace Sokol.

Ostře sledovaný soud ohledně údajných manipulací se sportovními dotacemi. Miroslav Pelta (uprostřed).

Vyhazování peněz? Šéf fotbalu Pelta létal do Brna či Mnichova

Přes 90 tisíc za výlet na Ligu mistrů do Mnichova, na další dokonce téměř 120 tisíc. 100 tisíc za let z Prahy do Brna na „prý“ neodkladnou schůzku. Bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta tuze rád využíval leteckou taxislužbu. Na případ upozornil web iRozhlas.cz.

Ostře sledovaný soud ohledně údajných manipulací se sportovními dotacemi. Miroslav Pelta (uprostřed).

Vyhazování peněz? Šéf fotbalu Pelta létal do Brna či Mnichova

Přes 90 tisíc za výlet na Ligu mistrů do Mnichova, na další dokonce téměř 120 tisíc. 100 tisíc za let z Prahy do Brna na „prý“ neodkladnou schůzku. Bývalý předseda fotbalové asociace Miroslav Pelta tuze rád využíval leteckou taxislužbu. Na případ upozornil web iRozhlas.cz.

Fotbalisté Sokolu Maršovice, týmová fotografie.

Chceme udržet horní část tabulky, říká maršovický trenér Hašek

Maršovští fotbalisté přezimovali na třetí pozici v tabulce okresního přeboru. Trenéra Michala Haška kromě obav z nejasného návratu na trávník trápí také to, že hráči vypadli ze zápasového tempa. „Přestávka už je dlouhá a hráči si odvykli na pravidelnou zátěž,” poznamenal Hašek.