Kreativ

ŠTÍTEK: finance

Jaroslav Preiss

Šéf Živnobanky ovládal průmysl a finance masarykovského Československa

/MILIARDÁŘI PRVNÍ REPUBLIKY/ Jaroslav Preiss zasloužil se o stát a o národní hospodářství. Takovou parafrází známého „lex Masaryk" by sněmovna mohla zhodnotit význam mimořádného českého bankéře, kdyby chtěla napravit očernění, jaké mu po válce způsobili komunisté. Preiss z pozice šéfa Živnostenské banky po dvě desetiletí ovládal průmysl a finance masarykovského Československa.

Pavel Pacal.

Finance bude v Třebíči kontrolovat Pavel Pacal, investice Miloš Hrůza

Třebíč – Budoucí radní si v Třebíči už mezi sebe rozdělili kompetence. Nový starosta města Pavel Pacal (Pro Třebíč) bude řídit odbor kanceláře vedení města a tiskové oddělení, dále bude mít pod kontrolou městské finance, rozvoj města včetně územního plánování, incoming a školství.

Ilustrační foto

Město opět poskytne finance z Fondu zápůjček

Příbram - Město vyhlašuje v letošním roce již čtvrté výběrové řízení na zápůjčky z Fondu zápůjček města Příbram (FOZ). Lhůta pro podávání žádostí je stanovena do pátku 9. listopadu, výběrové řízení podaných žádostí proběhne v pondělí 12. listopadu. Z fondu si občané mohou žádat o zápůjčku na vnitřní i vnější úpravy staveb pro bydlení.

Ilustrační foto

SIRIUS Finance posiluje o bývalé vrcholové manažery Partners

Společnost SIRIUS Finance přichází na trh finančního zprostředkování s ambicí stát se jeho nejzářivější hvězdou. V následujících 12 měsících má v plánu dosáhnout provizního obratu ve výši 300 milionů korun a spolupracovat s 400 poradci. Vladislava Cisarzová, Karel Maroušek, Michal Oppl a Vít Mikolášek, kteří dosud zastávali vysoké posty v Partners, navíc získali ve firmě majoritní podíl a společně s původními zakladateli drží 100 procent akcií.

Ilustrační foto.

Finance nemocnic kraje se ozdravují

Střední Čechy – Finance středočeských oblastních nemocnic, které fungují jako akciové společnosti, jejichž jediným akcionářem je kraj, se podařilo ozdravit – a napříště už by neměly potřebovat takové peněžní injekce jako dřív. Byť na stabilizaci hospodaření je třeba stále pracovat.

Ilustrační foto.

Kde vzít kvanta peněz na opravy silnic?

Střední Čechy - Pomoci s opravami středočeských silnic II. a III. třídy a jejich mostů by měly i peníze, které mají na svých bankovních účtech příspěvkové organizace kraje. S tím, že tyto „spící“ prostředky probudí, aby pomohly při financování silničních staveb, s nimiž chce kraj v příštím roce masivně pokračovat, počítá náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO).

Zápisy do matričních knih je jen zlomek povinností a agendy, které zajišťují matriky. Zrušení těch na malých obcích by znamenalo velké problémy jak pro občany, tak pro matriky, kam by se agenda včetně kompletních archivů musela přestěhovat.

Změna financování matrik se odkládá. Malé obce si oddechly

Změnu financování matričních úřadů, které měly být od ledna financovány podle počtu provedených zápisů, ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) odložil. V tiskové zprávě dnes uvedl, že po jejím zavedení by na provoz matrik neměly některé radnice peníze. Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR), které se změnou dlouhodobě nesouhlasí, Hamáčkův krok uvítalo. Sdružení zdůraznilo, že se diskusi o změně financování nebrání, navrhuje ale, aby úřady dostávaly část financí paušálně.

Ester Ledecká coby světová šampionka v březnu 2018.

Sponzoři: Ester bude mít podporu i nadále. Nic však není černobílé

Nejde „pouze“ o peníze. Tohle už je nesmlouvavý byznys s příchutí slovní války. Důležitou roli v kauze Ester Ledecká vs. lyžařský svaz, která v posledních dnech hýbe republikou, totiž hrají kromě financí ze svazu také partneři obou stran. A to je ten problém: každý má představu o jiných sponzorech.

Radnice v Moravských Budějovicích.

Černo místo písmen. Zpráva o kontrole se hemžila zakrytými údaji

Moravské Budějovice – Ke kuriózní situaci došlo v Moravských Budějovicích. Když se dva zastupitelé František Dostál (ODS) a Radek Doležal (KDU-ČSL) pídili, jak vlastně dopadla běžná každoroční kontrola hospodaření Městského kulturního střediska Beseda, kterou prováděl zdejší radniční odbor financí, Dostál dokument neobdržel vůbec. Doležal ho nakonec získal, ovšem stránky byly plné začerněných údajů jako jsou jména a finanční částky.

Tučňák oslí - Ilustrační foto

Brexit ohrozí tučňáky. Falklandy přijdou o evropské finance

Práce na záchranu více než milionové populace tučňáků na Falklandách je v ohrožení. Ostrovy, patřící pod správu Velké Británie, by v případě realizace brexitu mohly přijít o statisíce liber (v přepočtu miliony až desítky milionů korun) z evropských programů na ochranu životního prostředí. Zprávu zveřejnil britský deník Independent.

Andrej Babiš a Alena Schillerová po schůzce s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech.

Státní dluh klesá, uvedl v Lánech Babiš. Plošné zvyšování platů odmítá

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) obhájili dnes při návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Lánech státní rozpočet na příští rok se schodkem 50 miliard korun. Hlava státu přitom ještě nedávno ve Sněmovně řekla, že souhlasí s deficitem v době krize, nikoli v době růstu ekonomiky.

Petr Krčál

Krčál rozpočet letos nenavýší. Pro příští rok chce nejméně o 10 miliard více

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) nemá požadavky na navýšení rozpočtu pro letošní rok. S ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) řeší pouze přesuny uvnitř své kapitoly. Ministr dnes nechtěl ČTK říci výši celkové sumy, o kterou bude počátkem srpna žádat navýšení rozpočtu sociálních věcí na příští rok. Jednat se nicméně bude minimálně zhruba o deset miliard korun.  

Eva Samková.

Snowboardistka Samková shání podporu pro „oprsklouše“

Vrchlabí – Česká snowboardcrossová reprezentace si vybojovala účast na srpnovém mistrovství světa juniorů na Novém Zélandě (MSJ). Deset nadějí, deset šancí poprat se o medaile. Má to však jeden háček. Finance stačí na pokrytí nákladů dvou závodníků a jednoho trenéra.

Ilustrační foto.

Babiš slíbil zdravotním sestrám příplatek pět tisíc. Dočká se i školství

Premiér Andrej Babiš (ANO), ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO) představili na společné tiskové konferenci plán na zvyšování mezd ve veřejné správě a služeb. Vláda chce tento rok zvýšit sumu na platy ve veřejném sektoru o deset procent. Jako prioritu vidí zdravotnictví a školství. Zaměstnavatelé mají přidávat v oblastech, kde je nedostatek pracovních míst.

Ilustrační foto

Lidé z Kladenska nejvíce utratí za jídlo a zábavu

Kladensko - Podle nejnovějších průzkumů vynaloží Středočeši nejvíce financí za jídlo a bydlení, naopak nejméně peněž utratí za vzdělávání. Ve srovnání se zbytkem republiky přesto utratí za bydlení nejméně. Nejvíce ze všech krajů pak dají za dopravu.

Ilustrační foto.

Údržba a rozšiřování zeleně ve městech stojí většinou dost sil i financí

Kladensko /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Zeleň byla, je a také bude v případě měst věčné téma. Zatímco jedni by místo parku nebo květinového záhonku raději uvítali například parkovací místa, druzí už teď lamentují kvůli nedostatku zeleně poblíž svého bydliště. Vedení měst tak musí hledat kompromis, což většinou nebývá snadné.

Ilustrační foto

Fotbalovým klubům vesměs chybí finance

Rakovnicko /INFOGRAFIKA/ – Kluby všech možných sportovních odvětví si často stěžují, že nemají peníze na provoz, údržbu areálu, trenéry a podobně. Finanční problémy řeší i ve sportu číslo jedna – tedy fotbalu. Rakovnický deník provedl sondu čtyřmi nejvýše postavenými fotbalovými kluby na okrese, aby zjistil, jak na tom dané oddíly jsou.

Fotbalový okresní přebor mladších žáků: FK Čáslav D - FK Uhlířské Janovice 4:3 (1:0).

Sportovní kluby by uvítaly menší administrativu a více financí

Kladensko /INFOGRAFIKA/ - Jaké jsou skutečné podmínky v tělovýchovných jednotách a sportovních klubech? Tuto otázku zodpověděl reprezentativní průzkum, který provedla Česká unie sportu v průběhu letošního února ve svých členských subjektech. Do tohoto výzkumu se zapojili představitelé z 2000 klubů či jednot. Závěry jsou alarmující – 76 % tělovýchovných jednot a sportovních klubů nemá dostatek prostředků na svoji činnost, 94 % klubů a jednot uvedlo, že jim chybí dostatek zdrojů na ohodnocení kvalifikovaných trenérů.

SPORTOVIŠTĚ CHÁTRAJÍ. V Hrubém Jeseníku se snaží vyřešit výměnu střechy nad kabinami už deset let. Zatím marně

Problém číslo jedna: chátrající sportoviště

Nymbursko – Kluby všech možných sportovních odvětví často brečí, že nemají peníze na provoz, údržbu areálu, trenéry a podobně. Nymburský deník provedl sondu několika spolky, aby zjistil, jak na tom dané oddíly jsou. Pěti zástupcům jsme položili čtyři stejné otázky. Tady je výsledek…

Bohoslužby. Ilustrační foto: archiv Deníku

Chystaná vláda chce peníze pro církve převést na resort financí

Agenda církví a náboženských společností by měla podle programového prohlášení vznikající vlády ANO a ČSSD zůstat v gesci ministerstva kultury. Výjimkou bude vyplácení finanční náhrady a příspěvku na podporu jejich činnosti, které budou převedeny na ministerstvo financí. Uvádí se to v programovém prohlášení vznikající vlády ANO a ČSSD. 

Hokejbalisté HBC Rakovník zdolali v dalším extraligovém kole Most 3:1.

Tvarůžek: Pokud seženeme sponzory, extraliga bude

Rakovník – Pouze jediný duel play out hokejbalové extraligy rozhodl o tom, že rakovničtí hokejbalisté zachrání nejvyšší soutěž i pro příští rok. Do baráže poputuje pražské KOVO, které porazili Ráčci jednoznačně 5:1. Hokejbalista Martin Tvarůžek hodnotí sezonu celkem kladně, i když bodový progres není až tak veliký. Zda se v Rakovníku bude hrát extraliga i v další sezoně ale jasné není. Záležet bude na financích.

Oprava kanalizace. Ilustrační foto.

Město usiluje o dostavbu kanalizace už dva roky

Nové Strašecí – Už více, než dva roky se město Nové Strašecí snaží o dostavbu kanalizace a výstavbu nové čističky odpadních vod. Zadané výběrové řízení, ale muselo být zrušeno a město musí vypsat nové.

Ilustrační fotografie.

Stát dá v příštím roce na vědu a výzkum 36 miliard korun

Stát dá v příštím roce na vědu a výzkum 36 miliard korun, což je o 2,1 miliardy více než letos. Novinářům to řekl místopředseda Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI) Karel Havlíček. Podle něj také bude možné čerpat část nevyužitých peněz z minulých let, které celkově činí 6,9 miliardy korun.

Předseda ČSSD Jan Hamáček.

Pět ministerstev a vláda bez stíhaného Babiše. ČSSD trvá na podmínkách

Jednání o vládě dnes pokročila v otázce programu, naopak personální záležitosti jsou i nadále zásadní problém. Novinářům to po schůzce se zástupci hnutí ANO řekl předseda ČSSD Jan Hamáček, který připomněl výhrady sjezdu sociální demokracie k účasti trestně stíhaného člověka ve vládě. ANO si podle Hamáčka vzalo týden na rozmyšlenou, aby přišlo s návrhem řešení. Příští pátek se pak sejde předsednictvo ČSSD, které nabídku posoudí. 

Ilustrační foto

K žadatelům míří další desítky milionů na nové kotle

Střední Čechy – Částka 87 milionů korun z takzvaných kotlíkových dotací na výměnu starých uhelných kotlů s ručním přikládáním ve středočeských rodinných domech za moderní a ekologičtější zdroje tepla má čerstvě našlápnuto k 802 příjemcům.