Kreativ

ŠTÍTEK: finance

Kateřina Perknerová.

Glosa Kateřiny Perknerové: Komunistický rozpočet

Vláda a opozice se rok co rok střetávají nad základním zákonem, jímž je státní rozpočet. Letos ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) připravila schodkový rozpočet, za což sklidila nevoli opozice, neboť v dobách hojnosti není důvod počítat s deficitem.

Ilustrační fotografie.

Spolupráce města a univerzity se zasekla

Hradec Králové - Před dvěma lety podepsalo město Hradec Králové smlouvu s univerzitou o průzkumech, které pro magistrát obstarávala katedra sociologie Filozofické fakulty UHK. Nyní se vedení města rozhodlo, že spolupráci s místní univerzitou prozatím neprodlouží.

Škoda Auto je exportérem roku, už po čtyřiadvacáté. Má plány na čistě elektrický vůz.

Škoda Auto je exportérem roku, už po čtyřiadvacáté

Mladá Boleslav – Objem exportu 2017, Objem exportu 1993 – 2017 a Největší exportér Středočeského kraje. To jsou soutěžní kategorie, ve kterých společnost Škoda Auto zvítězila a stala se tak po čtyřiadvacáté Exportérem roku. Jak uvedli Tomáš Kotera, vedoucí komunikace produktu a Zdeněk Štěpánek, tiskový mluvčí prodej, finance a business, žádná jiná společnost nedosáhla v historii udělování tohoto ocenění lepší bilance než Škoda Auto.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.

Využít evropské dotace pomohou obcím peníze od kraje

Střední Čechy – Vedení kraje chce, aby obce dostaly větší podporu a mohly mít víc odvahy. To řekl Deníku náměstek středočeské hejtmanky s kompetencí pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO) v souvislosti s novými dotačními fondy kraje, které mají radnicím otevřít cestu ke snazšímu čerpání evropských peněz. Jeden se týká aktuálních projektů, protože umožňuje bezúročně získat peníze na takzvané předfinancování evropských dotací (ty se vyplácejí až zpětně, takže příjemce nejprve musí uhradit náklady v plné výši sám a evropské peníze obdrží až dodatečně). Druhý hledí do budoucnosti: jde o středočeský fond určený na včasnou přípravu projektů.

Ilustrační foto

Zadlužené obci pomůže půjčka od ministerstva

Karlovy Vary, Bublava - Kvůli zadlužení z minulosti vázl rozvoj obce Bublava. Dlouhé roky nemohla například čerpat dotace a realizovat nové projekty. Teď se situace mění a na úhradu zbylého dluhu ve výši 12,9 milionu korun dostala obec finanční výpomoc od Ministerstva financí.

Ilustrační foto.

Rozpočet je schválený. Kraj investuje přes čtyři miliardy

České Budějovice – V příštím roce počítá Jihočeský kraj s příjmy 17,9 miliardy a výdaji 18,4 miliardy korun. Rozpočet ve čtvrtek schválili krajští zastupitelé. Pro jeho přijetí hlasovalo 38, nikdo nebyl proti a 8 zastupitelů z ANO a ODS se zdrželo.

Andrej Babiš.

Babiš je ve střetu zájmů, rozhodl EP. Vyzval k zastavení dotací pro Agrofert

Evropský parlament doporučil komisi, aby pozastavila evropské finance pro Agrofert. Český premiér a bývalý majitel Agrofertu Andrej Babiš (ANO) je totiž podle europoslanců ve střetu zájmů. Schválili proto nejtvrdší ze čtyř usnesení k tématu, o kterém diskutovali. Usnesení Evropského parlamentu však není pro komisi závazné. 

Ilustrační foto.

Otevřít cestu k větším projektům mají obcím dotace na dotace

Střední Čechy – Novinkou, která má pomoci přinést do obcí peníze z evropských dotací, jsou peníze od kraje. Na úterním setkání vedení kraje se starosty středočeských obcí to zdůraznil náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO), když připomněl nový krajský dotační fond. Ten je určen speciálně na výpomoc obcím při získávání peněz na předfinancování akcí, které budou placeny z dotací.

Ilustrační foto.

Budějovický rozpočet podpoří Boudu na Mariánském

České Budějovice – Hlavně kolem peněz se točilo pondělní zasedání českobudějovického zastupitelstva. Při jednání byla řeč obecně o rozpočtu města na příští rok i o konkrétních částkách pro Jihočeské letiště nebo Jihočeské divadlo.

Ilustrační foto

Radnice mají poradit občanům, jak získat peníze na výměnu kotlů

Střední Čechy – Pomoc radnic při propagaci kotlíkových dotací očekává od představitelů obcí náměstek středočeské hejtmanky s kompetencí pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO). Uvedl to na úterním setkání představitelů kraje se starosty.

Alena Schillerová.

Ministryně Schillerová: Živnostníci si zaslouží podporu nejvíc ze všech

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) ještě v září ve sněmovně odmítala návrh na vrácení možnosti využít výdajové paušály pro živnostníky na roční příjem dva miliony korun. Nyní malým podnikatelům, kterých je v zemi necelý milion, nastavuje výrazně vstřícnější tvář. Proč tomu tak je, prozradila v rozhovoru pro Deník.

Ilustrační foto.

Hradec pokračuje s přípravou rozpočtu

Jindřichův Hradec - Zastupitelé za sebou mají první čtení návrhu rozpočtu na rok 2019. Důležitý dokument je ale zřejmě moc nezajímá, na schůzi se jich nedostavila ani polovina.

Kladno po roce opět stříbrné, titul bere Karlovarsko // Kladno volejbal cz - Karlovarsko 2:3, finále Extraliga volejbalu (stav 0:3), Kladno, 26.4.2018

Dva v jednom, aneb slivovice s becherovkou

Kladno – Dvě sportovní lahůdky čekají v pondělí fanoušky sportu v Kladně. Přijedou silní soupeři, kteří jsou zároveň zástupci regionů, které se proslavily také lahodnými nápoji. Valašskou slivovici budou hájit hokejisté Vsetína a karlovarskou becherovku místní volejbaloví mistři republiky. Pozor! Hokejová vstupenka bude platná i pro duel pod vysokou sítí!

Hejtman Jiří Štěpán si v doprovodu místostarosty města Petra Mareše prohlíží nově odkoupený fotbalový stadion.

Rokytnice plánuje modernizaci stadionu

Rokytnice v Orlických horách - Město Rokytnice v Orlických horách letos odkoupilo areál fotbalového stadionu a chce se ucházet o finanční podporu na jeho modernizaci. Informovalo o tom na svých facebookových stránkách.

Chráněné bydlení FOKUSU Vysočina bylo slavnostně otevřeno před třemi lety.

Chráněné bydlení FOKUSU pomáhá už tři roky

Havlíčkův Brod – Je to už tři roky, co FOKUS Vysočina otevřel v Havlíčkobrodské ulici 5. května chráněné bydlení. Až dvanáct lidí, dosud často dlouhodobě hospitalizovaných v psychiatrických nemocnicích, dostalo s podporou FOKUSU tehdy šanci na nový začátek života.

Poslanecká sněmovna

Poslanci navrhli změny rozpočtu. Chtějí přesunout 134 miliard

Poslanci chtějí v rozpočtu na rok 2019 přesunout celkem přibližně 134 miliard korun, což představuje asi devět procent všech výdajů. Podle České televize se sešlo devět desítek návrhů. Loni při stejné příležitosti navrhli poslanci přesuny za téměř 100 miliard.

Ilustrační foto

Hokej bavil i pomáhal

Příbram – Již počtvrté se v příbramské hale konal předvánoční hokejový turnaj, kterého se tentokrát zúčastnili hráči příbramských Vorlů, Višňové, Staré Huti Stealths a Predators Příbram, kteří se zároveň stali i celkovými vítězi.

Park Rochus v Uherském Hradišti. Ilustrační foto.

Hradiště zachraňuje Park Rochus milionovou injekcí

Výpadek skupiny SYNOT, která nadále nehodlá financovat provoz Parku Rochus, způsobil Uherskému Hradišti nemalé problémy. Město totiž zůstalo jako jediný donátor a sponzor aktivit oblíbeného kulturně historického areálu.

Tadeáš Kucharič (vlevo) a Tomáš Kozel (vpravo) z iniciativy "Proč? Proto!" rozvinuli 4. prosince 2018 ve Sněmovně transparent s požadavkem na demisi premiéra Andreje Babiše při tiskové konferenci poslaneckého klubu ANO.

Demisi. Dva muži s transparentem narušili tiskový brífink ANO

Úterní brífink hnutí ANO v Poslanecké sněmovně narušili dva protestující. Během vystoupení šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka a ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) před kamery v tichosti přišli dva muži a rozvinuli transparent s nápisem „demisi“. Demonstranti ze skupiny Proč? Proto! Tak protestovali proti premiérovi a předsedovi ANO Andreji Babišovi.

Zleva Michal Zácha (lídr ODS), Petr Vrána (radní a poslanec za hnutí ANO) a Tomáš Dostal (KDU-ČSL

Vedení Přerova představilo svou vizi na čtyři roky

Hospodářské oživení a snaha ulevit dopravě. Ale také zbytečně nezadlužovat město a pro zásadní investice využít státní dotace a evropské finance. Takové jsou hlavní teze programového prohlášení Rady města, které představili zástupci radniční koalice. V Přerově ji tvoří hnutí ANO 2011, ODS a KDU-ČSL s TOP 09.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Zastupitelé schválili schodkový rozpočet

Královéhradecko - Královéhradecký kraj bude příští rok hospodařit s rozpočtem, který bude mít schodek ve výši 337,5 milionu korun. Rozpočet v pondělí schválili krajští zastupitelé.

Prodej vánočních stromků. Ilustrační snímek.

Nejzelenější, nejkošatější, nejlevnější. Začíná honba za vánočními stromky

/ANKETA/ Shon a stres související s nákupem vánočních dárků může korunovat i honba za vánočním stromkem. Jelikož tyto stromky rozhodně nejsou levné, jejich nákup si rodiny rozmýšlejí pečlivě dopředu. Nejčastěji se přitom rozhodují, zda si pořídí živý či umělý. Důležitá je i velikost a také práce, kterou je nutné vynaložit na ozdobení.  

Ilustrační foto.

Zastupitelé budou řešit rozpočtové provizorium i vyhlášky

Kladno - Na pondělním kladenském zastupitelstvu, které se koná v Kokosu na Sítné od 16 hodin, se bude mimo jiné projednávat rozpočtové provizorium. Město Kladno schvaluje rozpočet přibližně v únoru až v březnu a do té doby lze čerpat finance pouze do tří dvanáctin.