Kreativ

ŠTÍTEK: finance

Ilustrační foto

Rozhýbat dění v malých obcích chce nový fond půjček od kraje

Střední Čechy – Finanční podporu na uskutečnění jejich záměrů chce nově těm nejmenším obcím nabídnout Středočeský kraj. Pro obce do 500 obyvatel (či ve výjimečných případech s doložením finanční tísně vlastními silami neřešitelné až do jednoho tisíce hlav), jejichž představitelé nemají zábrany rozjet projekty spolufinancované z fondů Evropské unie nebo národních zdrojů, chystá hejtmanství cosi jako bezúročnou půjčku. Na dobu až jednoho roku.

HORSKÁ KOLA jsou teď pro Jakuba Rulfa prioritou. „Ale na amatérské úrovni, na ty nejlepší nemám,“ přiznal.

Jednokolka? To byly super časy, říká mistr světa

Děčín – Svého času byl jediným českým závodníkem, který se vrcholově věnoval jízdě na jednokolce. Stal se dvakrát mistrem světa, netradiční sport ho zavedl na zajímavá místa a seznámil se zajímavými lidmi.

Petra se stará spíše o papíry a řeší ekonomiku a Marcel zase obstarává chov, krmivo a provoz zemědělských strojů.

FOTO: Medunovi se vrhli do hospodaření po hlavě, chovají býky na maso

Teplicko /ROZHOVOR/ – Do hospodaření se Medunovi vrhli po hlavě. „Manžel měl představu, co ho čeká. Jeho otec a děda pracovali na statku. Já jsem z města, takže pro mě to bylo všechno nové,“ říká s úsměvem 31letá Petra Medunová. Bývalou „traktorku“ tedy hospodářskou usedlost na návsi koupili před necelými osmi lety a postupně ji renovují.

Řemeslník - ilustrační foto

Živnostníkům může pomoci. Svazu průmyslu se odvodový paušál zamlouvá

Po kritice kroků poškozujících zájmy drobných podnikatelů přišla ze strany Svazu průmyslu a dopravy ČR na adresu vlády pochvala. Svaz přivítal plán ministerstva financí na zavedení paušálního odvodu pro živnostníky s ročním příjmem do milionu korun. Ten na ideové konferenci ANO představila ministryně financí Alena Schillerová.

Ilustrační foto

Kraj podpoří téměř všechny sociální služby, rozdá ale méně peněz

Ústecký kraj – I když na sociální služby půjde letos v Ústeckém kraji více než 1,46 miliardy korun, jejich poskytovatelům bude chybět zhruba 400 milionů korun. Kraj původně žádal Ministerstvo práce a sociálních věcí o téměř 2,1 miliardy korun. Provozovatelé služeb jsou s tím smířeni.

Ilustrační foto.

Zloděj ukradl i pokladničku

Náchod - Policisté pátrají po zloději, který se vloupal do rodinného domu poblíž Náchoda a ukradl peníze v obálce i dětskou pokladničku prasátko.

Dobrovolníci z organizace Fousky pomáhají opuštěným a zatoulaným kočkám. Potulná zvířata odchytnou a nechají na své náklady ošetřit.

Fousky už zachránily více než 200 koček

Plzeň – Před téměř čtyřmi lety se plzeňská nezisková organizace Fousky začala starat o zatoulaná zvířata. Dnes finančně pomáhá také nemohoucím lidem či sociálně slabším rodinám.

Sídliště Pod Chlumem v Jeseníku.

Obnova parku a sídliště v Jeseníku vyjde na čtvrt miliardy

Více než 230 milionů korun bez DPH. To je hrubý odhad nákladů na revitalizaci sídliště Pod Chlumem a Smetanových sadů v Jeseníku. Vyplývá to z územních studií těchto veřejných prostranství, jejichž konečná podoba má být známa v nejbližších týdnech.

Ilustrační foto.

Hospice si rozdělí šestnáct milionů na podporu péče

Červený Kostelec - Zdejší Hospic Anežky České, který pečuje o nevyléčitelně a těžce nemocné osoby, si spolu s dalšími třemi hospici rozdělí 16 milionů korun, které jim poprvé vyplatí kraj z dotačního programu na podporu hospicové péče.

Americký prezident Donald Trump a jeho ruský protějšek Vladimir Putin na summitu v Helsinkách.

Trump byl během prezidentské kampaně v kontaktu s Rusy, ukázalo vyšetřování

Během prezidentské kampaně v roce 2016 a do nástupu do Bílého domu měl Donald Trump a nejméně 17 jeho spolupracovníků kontakty s Rusy, s investigativním serverem WikiLeaks nebo s jejich prostředníky. Napsal to dnes list The New York Times na základě analýzy veřejně dostupných informací a soudních dokumentů. Americká média v sobotu komentují i uvolnění financí na provoz vládních úřadů. Ústupek prezidenta Trumpa považují za pokořující porážku.

Americký prezident Donald Trump

Trump přistoupil na dohodu. Dočasně obnoví financování úřadů

Americký prezident Donald Trump oznámil, že souhlasí s návrhem uvolnit vládní finance na dobu několika týdnů, aby státní zaměstnanci dostali plat a úřady mohly normálně pracovat. Prezident chce mezitím debatovat o posílení ochrany hranic s Mexikem. Dohodu v noci schválily obě komory parlamentu a prezidentův podpis ochromení úřadů nejméně na tři týdny ukončil.

Momentka z maršovického útulku z doby, kdy tam KVS prováděla kontrolu.

Psí útulek v Maršovicích končí, nalezence sídla vozí do Opřetic

Benešovsko - Psí útulek v Maršovicích, kam obce a města vozily mnoho let psí nalezence, končí. Potvrzuje to strohá zpráva na jeho internetové prezentaci: „Oznamujeme, že útulek Maršovice ukončuje svoji činnost. Větší část psů je již rozmístěna, o zbývajících se jedná.“

Ilustrační foto.

V Hradešíně se mohou těšit na nový rozhlas

Hradešín - Rekonstrukci bezdrátového rozhlasu, který již dosloužil a je potřeba ho vyměnit, si v roce 2019 naplánovala obec Hradešín. Ráda by rekonstruovala mnohem více, než jí finanční situace dovoluje, i přesto se ale snaží.

Americký prezident Donald Trump

Trump odložil významný projev k poslancům. Počká na vyřešení krize

Americký prezident Donald Trump přednese svůj projev o stavu země až poté, co bude vyřešen jeho spor s Kongresem o finance na obranu hranice s Mexikem. Požádala ho o to předsedkyně dolní komory Nancy Pelosi. Podle amerických médií by zákonodárci mohli přistoupit na kompromis a Trumpovi peníze poskytnout, místo stavby zdi by však sloužily k pořízení dronů, čidel či zvýšení platů pohraničníkům.

Ilustrační foto.

Kraj dá hospicům 16 milionů korun

Hradec Králové - Kraj poprvé finančně podpoří hospicovou péči. Z dotačního programu vyplatí 16 milionů korun čtyřem společnostem, které se starají o nevyléčitelně a těžce nemocné lidi.

Fotbalisté Humpolce sehrají v přípravě na jarní divizní boje pět zápasů.

Humpolec zahájil přípravu bez posil. Chybí Kolčava

Humpolec – Rozjezdový týden zimní přípravy mají za sebou fotbalisté humpoleckého AFC. Tu zahájily zatím výhradně známé tváře, změna v kádru divizního účastníka je jediná. „Netrénuje s námi Kolčava, který se připravuje s jihlavskou juniorkou,“ informoval trenér Ján Kubík.

Americký prezident Donald Trump

Rozpočtová krize v USA trvá. Trump se rozčílil na opoziční demokraty

Americká rozpočtová krize pokračuje již 31. den. Řešení nepřinesl ani víkendový návrh prezidenta Donalda Trumpa, který přislíbil výměnou za finance na výstavbu zdi na hranici s Mexikem učinit ústupky ve vztahu k migrantům. Opoziční demokraté jeho kompromis zamítli, což hlavu státu rozčílilo. Demokratickou předsedkyni sněmovny Nancy Pelosi označil za „radikálku“ která jedná „iracionálně“.

Ilustrační foto

Další miliony do kotlíků

Karlovy Vary – Další výzvu pro kraje, v jejímž rámci mohou požádat o dotaci pro občany na podporu výměny starých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním, vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí ČR.

Ilustrační foto.

Svojšín chce opravit staré silnice

Svojšín – Obec Svojšín chce v letošním roce opravit nevyhovující komunikace. Nového povrchu a odvodnění komunikace by se v případě získání financí mohla dočkat silnice vedoucí od místního hřbitova do areálu bývalého letního tábora Tosty.

Zámek Slatiňany.

Ze zámku vyženou dřevomorku

Slatiňany - Zámek Slatiňany teď čerpá prostředky na obnovu z dotačního titulu EU. Momentálně zde probíhá kompletní rekonstrukce zámeckého parku i rekonstrukce částí samotného zámku.

Příbramská radnice.

Město připravuje soupis majetku, který vlastní

Příbram – Soupis městského majetku v současné době připravuje místostarosta Martin Buršík. Cílem tohoto opatření je zjistit, který majetek je pro město potřebný a naopak, který je zbytný, nebo v takovém stavu, že by jeho oprava městu nevyplatila.

Ilustrační foto

Pěstounů je neustále třeba. V regionu jich chybí stovka

Karlovarský kraj – Nezisková organizace Centrum pro dítě a rodinu Valika stále hledá v Karlovarském kraji pěstouny. Jednu z kampaní proto spustila například i měsíc před Štědrým dnem. V regionu totiž chybějí desítky pěstounů.

Spojnice Šimkových sadů a druhého břehu Labe v Hradci Králové.

Nová lávka by mohla Labe překlenout ještě letos

Hradec Králové - Stavba nové lávky přes řeku Labe v Hradci Králové u Aldisu by mohla začít ještě do letních prázdnin. Projekt má platné stavební povolení a v úterý na svém zasedání hradečtí zastupitelé schválili podmínky výběru stavební firmy, která bude mít osm měsíců na dokončení tohoto propojení Eliščina a Smetanova nábřeží.

Velký Pařezitý rybník.

Na zadržení vody v krajině dá stát letos přes miliardu korun

Zadržet vodu ze srážek v krajině dlouhodobě. To je hlavní cíl nového přístupu k pozemkovým úpravám, který plánuje ministerstvo zemědělství. Státní pozemkový úřad má na budování polních cest či remízků nachystáno 1,3 miliardy korun, které by chtěl utratit už letos. Na přípravu dalších podobných projektů se počítá ještě s částkou 700 milionů korun.  

Ilustrační foto.

Dolní Benešov má problém, hledá brankáře

V pátek odstartují zimní přípravu fotbalisté Dolního Benešova. Trenér nováčka MSFL Marcel Melecký má plnou hlavu starostí s obsazením brankářského postu. Klidně se může stát, že ani jeden z dvojice Bolek Chvěja v benešovských barvách chytat nebude.  

Ilustrační foto.

Město Beroun zachraňuje veřejné osvětlení

Beroun - Poruchy veřejného osvětlení trápí od loňského roku občany v mnoha ulicích Berouna. Nové vedení města je řeší ve spolupráci se společností AVE. Vzhledem k tomu, že se jedná o veřejné osvětlení v mnoha ulicích, musí jeho opravy vedení města řešit postupně.