Kreativ

ŠTÍTEK: Štýrský Hradec

ETNICKÝ ČECH. David Matásek v inscenaci Můj soused, můj nepřítel.

David Matásek: Není na škodu občas v hlavě vyvětrat

Praha /ROZHOVOR/ – Tématem nečekaně aktuálním – soužitím Čechů a Romů – se zabývá dokumentární představení autorky a režisérky Viktorie Čermákové Můj soused, můj nepřítel. Právě ve středu bude mít premiéru v Ateliéru Národního divadla na Anenském náměstí v Praze. V rolích Romů se objeví aktivista a herec Ladislav Goral, hudebník a bývalý terénní pracovník Vojtěch Lavička ze skupiny Gipsy.cz a romista David Tišer, hlavní hrdina filmu Roma boys (Příběh lásky). Českou úřednici ztvární performerka a herečka Daniela Voráčková. Jediným kmenovým hercem Národního divadla bude ve hře David Matásek coby etnický Čech. „Chtěl jsem do toho jít od začátku, mám takové projekty rád,“ uvedl Matásek.

Přežil 36 žihadel.

Soused dostal 36 sršních žihadel

Linec -Při ranní procházce lesem mezi Dörnbachem a Leondingem zaútočili na 51letého Ludwiga Gebetsbergera sršni, podle něho zřejmě vyprovokovaní černou barvou jeho kalhot.

Ilustrační foto

V Rakousku padaly kroupy velikostí tenisových míčků

Vídeň – Prudké bouře s krupobitím zasáhly ve čtvrtek večer jihovýchodní část Rakouska, zejména oblast Štýrského Hradce a sousedního Burgenlandska. Na řadě míst se vylily vodní toky z břehů a zaplavovaly sklepy a přízemí domů, místy padaly kroupy až velikosti tenisových míčků.

ilustrační foto

Katem házenkářů Talentu byl Erlangen

Plzeň – Pouze jediného přemožitele našli házenkáři staršího i mladšího dorostu Talentu Plzeň na víkendovém mezinárodním turnaji Memoriál Miroslava Šafra, který se konal za podpory Plzeňského kraje, Nadace sportující mládeže a Nadace 700 let města Plzně v hale 31. ZŠ v Plzni na Lochotíně.

Vítkovičtí hokejisté. Ilustrační foto.

Vítkovice vstaly proti Trenčínu z mrtvých

Ostrava – Hokejisté Vítkovic porazili ve včerejším divokém přípravném utkání Duklu Trenčín 7:6 po samostatných nájezdech. Vicemistr ukázal svou sílu a utkání nezabalil ani ve chvíli, kdy prohrával na konci druhé třetiny 2:6.

Objednávejte přímo v kuchyni!

Zrušili Hessův hrob

Linec – V hostinci Stockinger v Ansfeldenu u Lince si mohou hosté objednávat smartphonem.

Ilustrační foto

Po nehodě autobusu jsou ještě dva lidé v nemocnici

Štýrský Hradec - Po sobotní nehodě českého autobusu na jihu Rakouska ještě zůstávají v péči tamních zdravotníků dva účastníci zájezdu. Podle nedělního vyjádření českého vicekonzula ve Vídni Pavla Sladkého jsou ošetřovaní ve stabilizovaném stavu a mimo ohrožení života.

Ilustrační foto

Po další nehodě českého autobusu sedmnáct zraněných

Štýrský Hradec - Nejméně čtyři těžká zranění a 13 lehčích si v noci na sobotu podle vyžádala nehoda českého autobusu na dálnici A9 ve Štýrsku na jihu Rakouska. Autobus směřující s turisty do Chorvatska sjel z vozovky a narazil na boční násep.

Šéf Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz-Christian Strache.

Svobodné v Rakousku vede opět Strache

Štýrský Hradec - Svobodní, které v minulosti vedl již zemřelý populista Jörg Haider, na voliče působí svou tradiční rétorikou proti cizincům a muslimům.

Ilustrační foto.

Novojičínští plavci testovali aktuální formu

Nový Jičín – O minulém víkendu začaly mistrovské plavecké soutěže kategorií nejmladších žáků. Desetiletí se sjeli do Karviné a jedenáctiletí do Prostějova. Nejúspěšnějším mladším žákem PK Nový Jičín se stal Josef Kratochvíl (2001), který vybojoval stříbrnou medaili na 200 m polohový závod a byl ještě 4krát 6., v disciplínách 100 znak, 50 volný způsob, 50 motýlek a 100 polohový závod.

Ilustrační foto.

Lapinová si nemohla přát lepší start, vyhrála v Rakousku

Hranice – Dvojité zastoupení měl Rocktechnik triatlon Hranice v Grazu, kde se uskutečnil 9. ročník Austrian půltriatlonu. Předzávodní příprava se nesla v trošku hektickém duchu. Nejdříve Kristýna Lapinová zjistila, že si doma zapomněla tachometr, pak musely být provedeny drobné změny na jejím novém časovkářském speciálu (bylo třeba zkrátit sedlovou trubku), takže o zábavu před startem bylo postaráno.

Vrch Veliš u Jičína - archivní snímek ještě s konstrukcí lešení na vrcholu, které již bylo odstraněno.

Dozvíte se, jak kdysi vypadal hrad na Veliši

Veliš – Málokdo je ochoten uvěřit, že na nedalekém vrchu Veliši, který je dnes doslova rozkrájen čedičovým lomem, stával jeden z nejmohutnějších hradů středověkých a raně novověkých Čech.

Veliš, kde kdysi stával hrad, obraz.

Historie a stavební vývoj na Veliši

Jičín – Na nedalekém vrchu Veliši, který je dnes doslova rozkrájen čedičovým lomem, stával jeden z nejmohutnějších hradů středověkých a raně novověkých Čech.

Mistrovství České republiky v hip hopu se konalo v neděli v jablonecké Městské sportovní Corny hale u přehrady.

Mistrovský titul získali v X-Dance po jedenácté

Jablonec n. N. /FOTOGALERIE/ – Jedno první a jedno druhé místo. S takových výsledků se radovaly tanečnice jablonecké školy X–Dance po nedělním Mistrovství České republiky, které se konalo na domácí půdě v Městské sportovní Corny hale u jablonecké přehrady.

Pozor na "pandy" - pozorně prohlédnout!

Trochu drahé "pandy"

Linec – Levné dekorativní „doražby“ cenných čínských zlatých „panda“ mincí zakoupil nezaměstnaný 36letý Dolnorakušan u internetových obchodníků.

Mohyla je kamenný památník, který se nad Krnovem tyčí rovných sto let. Byl postaven v roce 1910 pro Petera Roseggera.

VÝROČÍ: krnovská mohyla má sto let

Krnov /FOTOGALERIE/ – Nad krnovským nádražím se tyčí Bezručův vrch, kterému už sto let dominuje kamenný památník Mohyla Petra Bezruče. Před sto lety ho ale Krnované postavili na počest úplně jiného literáta – rakouského spisovatele Petera Roseggera. Dnešní Krnované, kteří chodí k mohyle na výlety kvůli nádherným rozhledům na město, se o Petru Bezručovi učili ve škole a jeho Maryčku Magdonovu umí nazpaměť. Jméno Petera Roseggera jim ale nic neříká, protože tento autor psal jen v němčině.

Ondřej Maštalíř.

Maštalíř: Rodina mě v mém sportování podporuje

Třinec - Výtečně se s rokem 2010 rozloučil perspektivní karatista Třince Ondřej Maštalíř. Na nedávném mistrovství republiky v Hodoníně získal dvě medaile - zlatou v kumite dorostenců do 57 kg a stříbrnou v kata dorostenců.

Zápasníci TJ Sokol Tichá. Ilustrační foto.

Zápasníci přivezli medaile

Tichá – Zápasnický oddíl TJ Sokol Moravská Ostrava II uspořádal 19. ročník Memoriálu Ladislava Holečka pro přípravku a žáky v zápase řecko-římském a ve volném stylu. Mezi zúčastněnými kluby se opět neztratil oddíl zápasu Sokolu Tichá.

Ilustrační foto

Grand Prix juniorů posedmé v Ostravě

Ostrava- Po úspěšném mistrovství světa juniorů v roce 2003, pěti závodech Grand Prix juniorů (1999, 2000, 2001, 2003, 2008) a jeho finále (2005) se tento prestižní seriál po dvouleté přestávce znovu vrací do moravskoslezské metropole.

Univerzita zakázala nošení muslimských závojů

Rakousko - Lékařská univerzita ve Štýrském Hradci zakázala muslimským studentkám nošení závojů, které halí tvář. Nesmějí je mít na zkouškách, při cvičeních a v kontaktu s pacienty. Podle vedení školy je opatření ale jen čistě praktické a nemá muslimky nijak omezovat. Ostatní rakouské lékařské univerzity a další školy k podobnému nařízení zatím nepřistoupily.

Ilustrační fotografie.

Sestřelte si minaret, vybízela hra Rakušany

Vídeň – Na monitoru počítače začne na alpském pozadí za zvuku harmoniky vyrůstat věžička muslimského minaretu a za chvíli ji následuje další. Chcete je zastavit? Vystřelte po nich značku STOP, lákala Rakušany hra.

Tomáš Vokrouhlík.

Maratonce čeká převýšení 2556 metrů

Brno – Tři osamělí bojovníci mezi sto sedmdesáti cyklisty z jedenatřiceti zemí lačnící po světovém úspěchu. Tak si budou připadat čeští bikeři Tomáš Vokrouhlík, Jan Jobánek a Ivan Rybařík na nedělním startu mistrovství světa v maratonu na horských kolech.

Modlili se společně.

Rakouské stop dálnici

Pasov - Dobře sto lidí z Bavorska a z Čech se sešlo k bohoslužbě u poutní kaple na Bučině.

Tomáš Pier v redakci Deníku s "malou" zlatou medailí za vítězství Rakušanů v B-skupině mistrovství světa v in-line hokeji ve švédském Karlstadu.

Rakušané mají maséra z jihu Čech

České Budějovice – Z mistrovství světa v in–line hokeji se ze švédského Karlstadu v noci na úterý vrátil i českobudějovický masér Tomáš Pier, jenž působil u národního mužstva Rakouska, které si loni v Ingolstadtu vybojovalo účast v elitní skupině šampionátu.

Ilustrační foto.

Frejlach zařídil Baníku výhru nad Sturmem

Glesidorf, Ostrava- Jedna z nových letních posil ostravského Baníku, záložník Tomáš Frejlach, zařídila po půlhodině hry dorážkou střely Jána Greguše výhru nad Sturmem Štýrský Hradec.

Ilustrační fotografie.

Hajduk Split souboj s Brnem odřekl

Brno – S Hajdukem Split se fotbalisté Zbrojovky Brno nepoměří. Chorvatský velkoklub čtvrteční přípravný zápas v Rakousku odřekl.

Fotbalové utkání FK BAUMIT. Ilustrační snímek.

Jablonec remizoval s Novosibirskem

Štýrský Hradec – V úvodním utkání svého rakouského soustředění v neděli fotbalisté Baumitu Jablonec remizovali s účastníkem nejvyšší ruské soutěže Sibirem Novosibirsk 1:1 (1:1).

V Arnieho domě otevřou muzeum

Rakousko – Dvoutisícová obec Thal u rakouského Štýrského Hradce se na první pohled může zdát jen jako obyčejné městečko. Jenže je tu jedno velké ALE! Pochází odtud totiž herec a nynější guvernér Kalifornie Arnold Schwarzenegger. Místní mu neřeknou jinak než Arnie. Na jeho počest se nyní ve městě chystají otevřít novou atrakci – muzeum přímo v Schwarzeneggerově rodném domě.