Kreativ

ŠTÍTEK: Štýrský Hradec

Brucknerhaus stojí už 40 let.

Linecký koncertní dům Brucknerhaus slaví čtyřicátiny

Linec - Před 40 lety, 23. března 1974, byl v Linci uvedením Brucknerovy Sedmé v podání Vídeňských filharmoniků s dirigentem Herbertem von Karajanem slavnostně otevřen koncertní dům Brucknerhaus.  Bylo to 44 let poté, kdy Hornorakouský lidový spolek inicioval koncertem v obchodním paláci myšlenku vybudování koncertní síně, připomíná deník OÖN. Po válce začali brucknerovští aktivisté organizovat benefiční koncerty k podpoře záměru – první v roce 1950, druhý rok poté, ten rovněž pod taktovkou Karajana, tehdy ovšem ještě nikoliv světoznámého.

Za starým Egyptem k Dunaji.

U sousedů chystají Tutanchamona

LINEC, hlavní město kultury Evropy 2009, se chce ucházet o titul City of Media Arts v síti kreativních měst UNESCO. V sedmi kategoriích celosvětové sítě je dosud 41 měst, jako jediné rakouské Štýrský Hradec v oboru design.  „Kandidatura je dalším krokem internacionalizace města," říká starosta Klaus Luger v deníku OÖN.  Ten dodává, že cesta k přijetí do sítě je ale trnitá, v každé ze sedmi kategorií je přijímáno jen jedno město za rok a s Lincem se o ně uchází asi 15 konkurentů. Media Arts se pyšní zatím jen Lyon, Enghien-les-Bains a Sapporo. Rozhodnutí padne v koncem listopadu.

Ve výrobním závodě vídeňského Siemensu byla 12. února novinářům předvedena výroba vlaků Rail Jet pro České dráhy.

Railjetem se cestující svezou od poloviny roku

Praha – První soupravu nových vlaků Railjet (Viaggio Comfort) od společnosti Siemens dostanu České dráhy na přelomu dubna a května. Lidé by se s novým vlakem mohli svézt po povinných zkouškách v polovině roku. Na dnešním setkání s novináři to řekl generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený. Všech sedm objednaných souprav by mělo do Česka dorazit nejpozději v listopadu.

ÚTOČNÍK. Zdeněk Blatný na tréningu.

Blatný: Když to půjde, chci hrát za Znojmo i nadále

Znojmo /ROZHOVOR/ - Brněnský rodák Zdeněk Blatný hraje za hokejový tým znojemských Orlů již půl roku. Pyšní se mnoha zkušenostmi z různých hokejových působišť. Tou největší a zároveň splněným snem mu jsou odehrané zápasy v nejslavnější soutěži světa NHL.

Opavská šermířka Eva Havranková skončila druhá v turnaji v Grazu. Zleva: Eva Havranková (Opava), Lilli Maria Bruggerová (Rakousko), Anna Chiara Bordinová (Itálie) a Julia Speicherová (Rakousko).

Eva Havranková byla druhá v Grazu

Graz, Opava – Talentovaná šermířka Eva Havranková z opavského Slezanu uspěla na mezinárodním turnaji juniorek v rakouském Grazu, kde v tradiční a dobře obsazené soutěži Alpe Adria Pokal brala mezi soupeřkami z Rakouska, Itálie a Slovinska stříbro.

Ilustrační foto.

České dráhy nemají 2,5 miliardy na nové Railjety. Musí si půjčit

Praha - České dráhy nemají peníze na nákup sedmi nových vlakových souprav Railjet za zhruba 2,5 miliardy korun. Kvůli nákupu rychlovlaků, které schválilo minulé vedení drah v čele s Petrem Žaludou, si dopravce bude muset půjčit. Řekl to náměstek pro ekonomiku a techniku ČD Daniel Kurucz. Předchozí management předpokládal, že nákup vlaků, které mají jezdit mezi Prahou, Brnem, Vídní a Štýrským Hradcem, zaplatí z neuskutečněného prodeje nádraží.

Libor „Mouka“ Podmol (vpravo) ze Znosimi vyhrál první závody mistrovství Evropy v rakouském Linzu. Pyšelský Petr „Pilník“ Pilát  (vlevo) byl nejprve čtvrtý a poté druhý.

Podmol si podmanil Rakousko

Linz (Rakousko) – Sportovec roku na Benešovsku za rok 2013, freestylový motokrosař Libor „Mouka" Podmol, začal nový závodnický rok na výtečnou, když na prvním podniku „Night of the Jumps" mistrovství Evropy v rakouském Linzu, nedal v obou závodech nikomu šanci. Ve druhém závodě vlály na stupních vítězů dokonce dvě české vlajky, když byl stříbrný, pyšelský Petr „Pilník" Pilát.

Ilustrační foto.

Judisté o prázdninách nezaháleli

Litoměřice - Ani letos nezapomněli trenéři Sport Judo Litoměřice uspořádat novoroční tréninkový sraz, při kterém vyhlásili i nejúspěšnější mládežnické závodníky uplynulé sezony.

Rozsvítili Vánoce.

U sousedů v Pasově už vánočně „roužli“

V úterý večer v Ludwigstrasse stiskli starosta Jürgen Dupper a ředitelka městského marketingu Christiane Kickumová společně vypínač, kterým rozsvítili čtvrt milionu vánočních světel ve vnitřním městě. Dvě místní firmy pracovaly na instalaci čtyřkilometrového řetězu, který je nejdelší v Bavorsku, po tři týdny. Osvětlení s LED lampami bude ve městě zářit do 7. ledna. Rozsvícení doprovodila stylově kapela alpských rohů.

Osvědčí se?

U sousedů namrzající vozovku ohlídá chytrá barva

Linec - Na dvou místech Jižní dálnice A2 zkouší správa silnic Asfinag značky na vozovce se speciální barvou, která reaguje na změnu teploty. Jestliže začne mrznout, objeví se nápadný modrý sněhový krystal s červeným rámem.

V pondělí před jedenáctou hodinou dopoledne došlo v železniční stanici Adamov nádraží k mimořádné situaci na trati. Vlak Eurocity vjel na kolej, na které stál osobní vlak. Vlak zastavil asi třicet metrů od něj.

Za hrozící srážku vlaků v Adamově je údajně odpovědný výpravčí

Adamov - Za hrozící srážku dvou vlaků v únoru na nádraží v Adamově na Blanensku je podle Drážní inspekce (DI) odpovědný výpravčí. Měl vypnout návěstidlo, jehož zelené světlo umožnilo vlaku EuroCity Gustav Klimt vjet na kolej, na níž již stál osobní vlak. ČTK to dnes řekl mluvčí inspekce Martin Drápal. Soupravy zastavily 50 metrů od sebe.

V pondělí před jedenáctou hodinou dopoledne došlo v železniční stanici Adamov nádraží k mimořádné situaci na trati. Vlak Eurocity vjel na kolej, na které stál osobní vlak. Vlak zastavil asi třicet metrů od něj.

Za hrozící srážku vlaků v Adamově je údajně odpovědný výpravčí

Adamov - Za hrozící srážku dvou vlaků v únoru na nádraží v Adamově na Blanensku je podle Drážní inspekce (DI) odpovědný výpravčí. Měl vypnout návěstidlo, jehož zelené světlo umožnilo vlaku EuroCity Gustav Klimt vjet na kolej, na níž již stál osobní vlak. ČTK to dnes řekl mluvčí inspekce Martin Drápal. Soupravy zastavily 50 metrů od sebe.

Ilustrační foto.

Znojemští Orli uhráli v Rakousku čtyři body a jsou druzí

Innsbruck, Dornbirn, Znojmo - Dvě víkendová vítězství přinesla znojemským Orlům druhou příčku v tabulce. Na víkendový trip vyjížděli znojemští hokejisté dobře naladění. Jasným cílem bylo přivézt body. Porážkou Innsbrucku i Dornbirnu tak splnili plán na sto procent.

Znojemští Orli v utkání se slovenskou Skalicí - útočník Milan Procházka.

Procházka: Dva body nemáme, nemůžu mít radost z gólů

Znojmo – Znojemští Orli stejně jako v předchozím utkání se Štýrským Hradcem neudrželi dvougólový náskok ani v Klagenfurtu a prohráli 2:4. „Je to už takové hloupé, že se to pořád opakuje. První třetina byla skvělá. Druhá už byla horší. A ve třetí jsme nedotáhli, co jsme ztratili. Je to zatím začátek sezony a čím dřív se z toho poučíme, tak to bude lepší," prohlásil střelec jediných dvou branek Orlů Milan Procházka.

Trenér znojemských hokejistů Jiří Režnar.

Trenér Jiří Režnar: I pekař musí být prvně tovaryšem

Znojmo – Znojemští Orli první zápas sezony s Fehérvárem prohráli, pak dovezli oba body ze Salcburku a doma získali bod za prohru po samostatných nájezdech se Štýrským Hradcem. Naplno tak bodovali jen venku. Rádi by na to navázali a i v pátek v Klagenfurtu vyhráli. Trenér Jiří Režnar shrnuje úvod sezony.

Křest lokomotivy Taurus v Brně.

OBRAZEM: Rekordní lokomotiva dostala jméno Duch Brna

Brno - První lokomotivu Taurus v modrobílých barvách Českých drah pokřtili ve středu dopoledne zástupci dopravce spolu s politiky na brněnském hlavním nádraží. Nově nese jméno Spirit of Brno, tedy Duch Brna.

Křest první lokomotivy s názvem Spirit of Brno 1216 Taurus v korporátních barvách Českých drah.

"Duch Brna". Lokomotiva Taurus od Siemensu potáhne railjety

Brno – České dráhy (ČD) dnes představily na brněnském hlavním nádraží první elektrickou lokomotivu Taurus od Siemensu ve firemním modrobílém nátěru s logem ČD. Od prosince 2014 bude vozit mezi Prahou, Brnem, Vídní a Štýrským Hradcem jednotky Railjet. Celkem jich budou mít ČD sedm stejně jako jednotek, od rakouských drah jsou však pouze pronajaté. První z lokomotiv nese jméno Spirit of Brno.

Znojemští hokejisté otevřeli třetí sezonu EBEL utkáním s Fehérvárem

Orli v pátek míří do Salcburku, v neděli hrají doma s Grazem

Znojmo - Soupeř, který více spoléhá na kombinační hru, než aby se prosazoval fyzicky, čeká v pátek znojemské Orly. Ti by po úvodní prohře s Fehérvárem v nové sezoně EBEL rádi dovezli první body ze Salcburku. Z loňska má Znojmo s tímto soupeřem výrazně pozitivní bilanci. Z šesti utkání pětkrát vyhrálo, i když dvakrát s odřenýma ušima až v prodloužení.

Evropský šampionát mladých bikerů v Grazu.

Mladí bikeři uspěli i na Evropě

Vimperk, Graz – Mladí vimperští bikeři se vrátili z Mistrovství Evropy v rakouském Grazu. Sice bez medaile, ale o zkušenost bohatší…Medaile totiž v rakouském Grazu na Mistrovství Evropy kategorie starší žáci a kadeti visely pěkně vysoko…

Ilustrační foto.

V Grazu Sport Judo zářilo

Litoměřice – Vynikajícího výsledku dosáhli judisté Sport Juda Litoměřice na prestižním turnaji v rakouském Grazu, kde startovalo 1500 závodníků z 22 zemí Evropy.

Jan Kocisek z firmy ADEVA ukazuje jeden z exponátů, který je k vidění v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze. Jde o faksimile kolibřího rukopisu – Žaltář sv. Ruperta, který pochází ze severní Francie z 9. století.

Muzeum vystavuje cenné kopie. Na bibli Václava IV. padlo 600 telat

Nejde sice o originály, ale i tak svazky vystavené v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze dosahují hodnot, které lze vyjádřit ve stovkách tisíc korun. V letním refektáři muzea jsou od konce minulého týdne k vidění faksimile církevních rukopisů, tedy jejich co nejdokonalejší kopie. Ty zachycují nejen uvnitř psaný text či kresby, u nichž se dbá na co nejvěrnější zachování barevnosti, ale přesně kopírují i ořez jednotlivých stránek či zdobení vazby. Devětadvacet vystavených věrných kopií vytvořila firma ADEVA, která sídlí v rakouském Grazu. Některé z vystavených exponátů dosahují hodnoty až 80 tisíc eur.

Jan Kocisek z firmy ADEVA ukazuje jeden z exponátů, který je k vidění v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze. Jde o faksimile kolibřího rukopisu – Žaltář sv. Ruperta, který pochází ze severní Francie z 9. století.

Muzeum vystavuje cenné kopie

Plzeň – Nejde sice o originály, ale i tak svazky vystavené v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze dosahují hodnot, které lze vyjádřit ve stovkách tisíc korun. V letním refektáři muzea jsou od konce minulého týdne k vidění faksimile církevních rukopisů, tedy jejich co nejdokonalejší kopie

Zdeněk Blatný (vlevo) a Václav Nedorost.

Zdeněk Blatný: Cítil jsem, že z Vídně musím zase o dům dál

Brno /ROZHOVOR/ - Zdeněk Blatný, hokejový cestovatel. Takovou vizitku může známým rozdávat brněnský rodák. Juniorský mistr světa z roku 2000 se vrací skoro domů. Ve Znojmě bude v příští sezoně pokračovat v anabázi v soutěži EBEL. „Od Znojma jsem cítil velký zájem," těší dvaatřicetiletého důrazného útočníka.

Ilustrační foto

Zápasníci přivezli tři medaile z Rakouska

Prostějov – Pět zápasníků z TJ Sokol Čechovice se zúčastnilo Mezinárodního turnaje v zápase řecko-římském, který se konal v rakouském Grazu a byl vypsán pro juniory do dvaceti let. Zúčastnilo se 130 závodníků z Maďarska, Srbska, Chorvatska, Slovinska, Itálie Rakouska a České republiky. České barvy hájili velmi dobře také Čechovičtí, na Hanou přivezli jednu stříbrnou a dvě bronzové medaile. Vedle tří medailových umístění jim patřila navíc dvě velmi úspěšná umístění na čtvrtých místech.

Jízda rakouským rychlovlakem Railjet byla nezapomenutelným zážitkem. Souprava cestovala z Rakouska do Ostravy na veletrh Raildays.

Cestující si budou moci v dubnu vyzkoušet nový vlak Railjet

Praha – Vyzkoušet si svezení novými vlaky Railjet od švýcarského výrobce Siemens budou cestující poprvé moci 17. a 18. dubna. České dráhy tímto vlakem chtějí od konce roku 2014 jezdit z Prahy přes Brno a Vídeň do Štýrského Hradce (Graz). V tiskové zprávě to dnes uvedl dopravce.

Vlaková souprava Railjet se na testovací trase zastavila i v Břeclavi.

Supermoderní vlaky Railjet se na tajném testu zastavily i v Břeclavi

Břeclav – Tajný test Českých drah, který prověřuje vlastnosti supermoderní vlakové soupravy Siemens Viaggio Comfort známé i jako Railjet, přitáhl pozornost také v Břeclavi. Černožluté vagony se na tamním nádraží zastavily ve čtvrtek po desáté hodině dopoledne. Poté pokračovaly přes Brno do České Třebové, odkud se večer přes Břeclav vracejí do Vídně.

Původní jihlavská tramvaj čeká na renovaci. Do výběrového řízení se zatím nikdo nepřihlásil.

První jihlavská tramvaj je po 65 letech zpátky doma

Jihlava - Nejstarší jihlavská tramvaj, která nesla evidenční číslo 1, se po téměř 65 letech vrátila do svého města. Více než stoletý vůz je nyní uložen v bezpečí střeženého městského objektu, kde bude čekat na renovaci.