Kreativ

ŠTÍTEK: Štýrský Hradec

Ilustrační foto.

Na Silvestra bylo v Rakousku nahlášeno několik sexuálních deliktů

Vídeň - Devět lidí dosud oznámilo rakouské policii sexuální delikty ze silvestrovských oslav v Innsbrucku. V Salcburku vyšetřují podezření na nejméně čtyři případy, zatímco ve Vídni prověřují tři udání. Napsal to dnes server listu Kurier. Jeden útok má na svědomí afghánský žadatel o azyl, v dalších případech šlo podle serveru o muže jižního vzhledu.

Znojmo odehrálo utkání s Fehérvárem ve speciálních dresech.

Orlí trpké Vánoce: pět bodů si odvezli soupeři

Znojmo – Smolné svátky Vánoční. V potemnělé aréně a za doprovodu prskavek nastupovali k pátečnímu 34. kolu mezinárodní EBEL hokejisté Znojma proti maďarskému Fehérváru. Staronová posila ze Zlína, obránce Antonín Bořuta se zařadil do třetí obranné dvojice.

Hokejový obránce Dalibor Řezníček se vrací zpět do Zlína.

Obránce Řezníček se vrací do Zlína. Výměnou za Bořutu

Zlín - Tahle transakce byla na spadnutí minimálně čtrnáct dnů. Nakonec se upekla těsně před Vánoci. Hokejový obránce a odchovanec zlínského hokeje Dalibor Řezníček se z kádru účastníka EBEL Znojma vrací zpět do Zlína výměnou za jiného zadáka Antonína Bořutu, který přitom ještě dnes odehrál vítězný zápas proti Plzni (3:1).

Hokejový obránce Dalibor Řezníček se vrací zpět do Zlína.

Řezníček se vrací do Zlína. Výměnou za Bořutu

Zlín – Tahle transakce byla na spadnutí minimálně čtrnáct dnů. Nakonec se upekla těsně před Vánoci. Hokejový obránce a odchovanec zlínského hokeje Dalibor Řezníček se z kádru účastníka EBEL Znojma vrací zpět do Zlína výměnou za jiného zadáka Antonína Bořutu, který přitom ještě dnes odehrál vítězný zápas proti Plzni (3:1).

Ilustrační foto.

Orli v EBEL září pouze venku. Doma čelí tlaku ze strany diváků

Znojmo – Venku šlapou, doma jim to skřípe. Hokejoví Orli v mezinárodní soutěži EBEL potěší spíš své fanoušky, kteří vycestují na venkovní zápasy. Z nich si totiž přivezli svěřenci trenéra Jiřího Režnara o šest bodů víc, než získali v domácích střetnutích. „Popravdě se to dozvídám poprvé, těžko hledat důvod. Je možné, že venku je naše hra víc uvolněná," přemýšlí znojemský univerzál Jan Lattner.

Libor Šulák v dresu znojemských Orlů.

Šulák: Žádné závěry. Tým bojující o šestku může vyhrát soutěž

Znojmo /ROZHOVOR/ – I přesto, že je obránce, vede se spoluhráčem Davidem Bartošem produktivitu Orlů v mezinárodní soutěži EBEL. Dvaadvacetiletý bek Libor Šulák nasbíral osmnáct bodů a s pěti plusovými body vévodí i statistikám v hodnocení účasti na ledě. Po středeční výhře 3:2 nad ligovým lídrem z Vídně doufá v zisk plného počtu bodů i z tří zápasů v řadě na venkovních stadionech, již Znojmo načne už v pátek patnáct minut po sedmé hodině večer na ledě Grazu. „Máme sice početnou marodku, ale máme na to, abychom je všechny porazili," burcuje mužstvo.

Jan Lattner.

Obránce, nebo útočník? Orel Lattner dokáže hrát na obou postech

Znojmo – Zásah. První gól v letošní sezoně v EBEL vstřelil v neděli znojemský hokejista Jan Lattner, který hrál v úvodu soutěže jako obránce, ale v posledních zápasech po delší pauze nastoupil jako útočník. Jeho branka však na vítězství nestačila, Orli podlehli Linci 3:4. V pátek se vrátil po šestizápasové pauze způsobené zraněním ramena.

Ilustrační foto

V Rakousku zadrželi 30 lidí, kteří pašovali drogy i z Česka

Vídeň - Celkem 30 lidí podezřelých z pašování drog zadržela rakouská policie ve Vídni a Štýrském Hradci (Graz). Zboží do Rakouska alespoň částečně přivezli i z České republiky. Hodnotu zabavených drog odhadli kriminalisté na 300.000 eur (8,1 milionu Kč). U pašeráků zabavili i více než 92.000 eur (2,5 milionu Kč) v hotovosti, informovala dnes agentura APA.

Austria Vídeň

Austria se v rakouské lize vytáhla, porazila lídra 2:0

Vídeň - Fotbalisté Austrie Vídeň, jedni ze soupeřů Viktorie Plzeň v Evropské lize, porazili v šlágru 13. kola rakouské ligy vedoucí tým soutěže Sturm Štýrský Hradec 2:0. Úvodní branku zápasu vstřelil v 51. minutě Raphael Holzhauser z penalty, čtvrt hodiny nato přidal další Olarenwaju Kayode.

Austria Vídeň

Austria vyhrála vídeňské derby na hřišti Rapidu 2:0

Vídeň - Vídeňské derby dopadlo lépe pro fotbalisty Austrie. Soupeř Plzně v Evropské lize vyhrál v 12. kole rakouské nejvyšší soutěže na hřišti Rapidu 2:0. V tabulce se po třetí výhře za sebou nachází na čtvrtém místě se sedmibodovou ztrátou na vedoucí Sturm Štýrský Hradec.

Gólman Patrik Nechvátal.

Změna vyšla. Hokejoví Orli vsadili na mládí a opět našli ztracenou formu

Znojmo – Blýská se na lepší časy. Znojemští hokejisté po nepovedeném vstupu do sezony v mezinárodní soutěži EBEL nalezli ztracenou formu a ze série tří utkání na stadionech soupeřů vytěžili osm bodů. V základní hrací době uspěli na ledě Grazu 1:0 a Dornbrinu 4:3, pak se radovali v Innsbrucku 3:2 po samostatných nájezdech. O první vítězství před domácím publikem zabojují Orli v pátek od půl sedmé večer proti Linci, které v minulé sezoně vyřadili v semifinále play off.

Ilustrační foto.

Plán hokejových Orlů: minusové útočníky nahradí střelci

Znojmo – V součtu s Ligou mistrů čekali znojemští hokejisté devět zápasů na vytouženou výhru. Vedení klubu sáhlo ke změnám a přišlo první letošní vítězství v mezinárodní soutěži EBEL. Orli v Grazu slavili výhru 1:0. „V obraně nám to už jde lépe. Poslední tři zápasy za něco stály. Situace se otáčí 
k lepšímu," řekl brankář Orlů Marek Schwarz.

Gólman Patrik Nechvátal.

Chtěli jsme ohrožovat jejich gólmana a dát blbej gól, říká Nechvátal

Znojmo /ROZHOVOR/ - Premiérová výhra. Znojemští hokejisté dokázali na šestý pokus v EBEL poprvé zvítězit, venku porazili rakouský Graz 1:0. Jeden z hrdinů duelu byl brankář Orlů Patrik Nechvátal, který za svá záda nepustil jedinou střelu. „Všechny puky, které jsem vyrazil před sebe, kluci zametli do rohu," říká čtyřiadvacetiletý brankář. Další utkání čeká Jihomoravany v pátek na ledě Dornbirnu, o den později pak v Innsbrucku.

Ilustrační foto.

Orli narazili na trestající Vídeň, prohráli i pátý duel

Znojmo – Když v polovině zápasu vymetl roh vídeňské branky Francouz Teddy Da Costa a zaznamenal svůj první gól v dresu znojemských Orlů, vypadalo to 
s útokem na první vítězství v letošním ročníku mezinárodní soutěže EBEL nadějně. Vedení 2:1 však domácím nevydrželo, s rakouským rivalem padli v derby 2:4. „Těžko hráčům upřít snahu a bojovnost. Byla tam taková ta jiskra, která nám ze začátku chyběla," ocenil i přes porážku výkon svých svěřenců znojemský trenér Jiří Režnar.

Tragédie ve Štýrském Hradci

Psychicky nemocný vrah ze Štýrského Hradce dostal doživotní trest

Vídeň – K doživotnímu trestu vězení a povinné psychiatrické léčbě odsoudil dnes soud v rakouském Štýrském Hradci muže, který loni v červnu ve vysoké rychlosti najížděl s terénním autem do chodců, tři lidi zabil a 34 zranil. Sedmadvacetiletý pachatel identifikovaný v médiích jako Alen R. byl odsouzen přesto, že podle řady psychiatrů trpí schizofrenií a paranoidními halucinacemi.

Ilustrační foto.

Maročanka pašovala do Rakouska střeva svého mrtvého manžela

Vídeň - Rakouští celníci objevili v zavazadlech Maročanky, která přicestovala do země, lidská střeva uložená v plastové nádobě s formaldehydem. Jak dnes informovala agentura APA, žena byla zadržena na letišti v jihorakouském Štýrském Hradci.

Fotbal - Ilustrační foto.

Soupeř Plzně v EL Austria padla se Salcburkem, díky hattricku Soriana

Vídeň - Fotbalisté Austrie Vídeň, kteří budou příštím soupeřem Viktorie Plzeň ve skupině E Evropské ligy, podlehli v 8. kole rakouské ligy Salcburku 1:4. Výhru domácích zařídil hattrickem Jonathan Soriano, v závěru přidal gól Maciel Wanderson. Za vídeňský klub se prosadil pouze kapitán Alexander Grünwald.

David Šulc z mladoboleslavského cyklistického týmu Ivar CS Author Teamu.

Cyklista David Šulc: Nemám rád mytí kola a rozjíždění na válcích

Mladá Boleslav /ROZHOVOR/ - David Šulc z Mladé Boleslavi a Zuzana Kadlecová z Veltěže. To jsou dvě jména, o kterých jste možná ještě neslyšeli. Ale je možné, že o nich velice brzy uslyšíte. Jsou to nadějní mladí cyklisté, kteří se vrátili z evropského šampionátu kategorií U 15 (starší žáci) a U 17 (kadeti) z rakouského Grazu.

Matyáš Fiala z klatovské stáje Cyklosport - Pitstop.cz vybojoval na ME horských kol v rakouském Grazu v kategorii U15 desáté místo. V soutěži týmů byla Česká republika A s Matyášem třetí.

Matyáš Fiala byl na ME v první desítce

Graz, Klatovy – První velkou reprezentační akcí bylo pro jezdce klatovské stáje Cyklosport – Pitstop.cz Matyáše Fialu srpnové mládežnické mistrovství Evropy horských kol v rakouském Grazu.

Marion Kreinerová.

Ledecké ubyla soupeřka, Kreinerová končí se snowboardingem

Štýrský Hradec - Bronzová medailistka v paralelním obřím slalomu na snowboardu z olympijských her ve Vancouveru 2010 Marion Kreinerová ukončila kariéru. Pětatřicetiletá Rakušanka, jež patřila v posledních letech mezi soupeřky českého talentu Ester Ledecké, se rozloučila na středeční tiskové konferenci.

Ilustrační foto.

Časopis KAM míří do vlaků

Brno - Při cestování vlakem či autobusem si mnozí krátí čas čtením. V některých dálkových spojích už brzy najdou časopis KAM, který zdarma vydává brněnské turistické informační centrum.

Vladimír Putin

Putin jede do Slovinska, řidiče čeká uzavírka tunelu Karavanky

Lublaň/Vídeň -Řidiči, kteří v sobotu na cestě ze severu Evropy na jadranské pobřeží chtějí využít dálniční tunel Karavanky na rakousko-slovinské hranici, by měli zvolit náhradní trasu. Tunel, který je jednou z dopravních tepen mezi severem Evropy a Jadranem, bude kvůli návštěvě ruského prezidenta Vladimira Putina ve Slovinsku opakovaně v průběhu dne uzavírán. Německý autoklub ADAC proto řidiče upozorňuje, aby se na rakousko-slovinském pomezí připravili na zácpy a dlouhá čekání v kolonách.

Zleva Roman Holzbauer, Anna Mittermayrová a nálezkyně Christine Schaffrathová.

Sousedka našla svůj prstýnek ve sběru

Linec – Anna Mittermayrová (59) z Marchtrenku si svého Karla vzala před 40 lety, a dodnes jsou spolu. „Když asi tři roky po svatbě její snubní prstýnek zmizel, jako by se propadl do země, myslela si, že je to nešťastné znamení," píší OÖN. Domnívá se, že jí nejspíš vypadl, když jej při praní odložila do zástěry.

Časopis Kam brněnského Turistického informačního centra.

Napravují chybu. Centrum vybere dodavatele Kam, oslovilo stejného

Brno – Dodavatel brněnského časopisu Kam, kterého vybrala komise v chybném řízení, končí. Smlouvu turistické informační centrum vypovědělo ke konci července. Zároveň ale firmu Pocket Media oslovilo s nabídkou na vydávání periodika po zbytek roku. Jak Brněnský deník Rovnost informoval, výběr firmy v březnu zpochybnili někteří brněnští politici. Na podzim chystá městská organizace výběrové řízení pro další rok.

Josef Alois Schumpeter. Schumpeter byl u svých žáků i učitelů velmi oblíbený.

Významný ekonom se narodil v třešťské Rooseveltově ulici

Jihlavsko – Před několika lety jen málo zasvěcených lidí vědělo, že se v měšťanském domě v Rooseveltově ulici v Třešti narodil tvůrce japonského hospodářského zázraku – Josef Alois Schumpeter, významný ekonom, vědec a právník.

České dráhy. Ilustrační foto.

Českým drahám přibylo za prvních pět měsíců 420.000 cestujících

Praha - Českým drahám za prvních pět měsíců letošního roku přibylo meziročně 420.000 cestujících, celkem za tuto dobu přepravily zhruba 71 milionů osob. Na dnešním setkání s novináři to uvedl ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Ministr kladně hodnotí dokončení převodu nádraží z drah na Správu železniční dopravní cesty a dosažení lepšího investičního ratingu, který ČD nedávno získaly.

Na Simbach přišla pohroma...

Potok u sousedů se zvedl o pět metrů

Pasov – Potok Simbach protékající městečkem stejného jména v Dolním Bavorsku se během půldne zdvihl z půlmetrové hladiny na více než pět metrů. „Jak informoval bavorský úřad životního prostředí, měl v noci na středu ještě kolem 50 centimetrů. Kolem 13.15 dosáhla hladina více než dvou a půl metru a během následujících 60 minut už 506 centimetrů," napsal deník PNP.

Alexander Van der Bellen.

Jak sousedé zvolili prezidenta

Linec – Devátým rakouským prezidentem bude Alexander Van der Bellen (72). Rozhodlo o tom nakonec 746.110 korespondenčních hlasovacích lístků, z nichž 61,7 % bylo pro van Bellena. Ze ztráty 144.006 hlasů u uren z neděle oproti Norbertu Hoferovi (46, FPÖ) tak nakonec má náskok 31.026 hlasů. Celkem jich získal 2,254.484, tedy 50,35 %. Poprvé bude hlavou státu Zelený, poznamenal linecký deník OÖN.

Ilustračníf oto

Vlaky railjet budou bezdrátovým internetem vybaveny do týdne

Praha - České dráhy dokončují instalaci zařízení, které umožní příjem bezdrátového internetu v soupravách railjet jezdících na lince Praha - Brno - Vídeň - Štýrský Hradec. Všech sedm jednotek by mělo být Wi-Fi vybaveno během tohoto týdne. V dnešní tiskové zprávě to oznámila firma. Zatímco červená vozidla, která na stejné trase provozují rakouské dráhy (ÖBB), byla bezdrátovým internetem vybavena od zahájení provozu, modré soupravy Českých drah nyní dohání přes rok a půl trvající zpoždění.

Jaromír Skála.

Bikeři znovu zářili na mezinárodní scéně

Vimperk /FOTOGALERIE/ – Tým České spořitelny Specialized junior Vimperk o víkendu úspěšně reprezentoval na závodě juniorské světové serie horských kol v italském Montichiari.