Kreativ

ŠTÍTEK: Štýrský Hradec

Daniel Křeček z Plzně

Střevo už nepraskne. Mladík s půlkou těla si vyzkoušel vysněný vozík, je nadšený

Vysněnou věc nemusí přinést jen Ježíšek o Vánocích. Daniel Křeček z Plzně, který po unikátní operaci žije jen s polovinou těla, se již za několik měsíců dočká toužebně očekávaného vozíku, který mu za prvé může zachránit život a za druhé mu umožní větší možnosti pohybu. Vše sice zkomplikoval koronavir a s ním spojená omezení, ale teď už si mohl mladík přístroj v zahraničí vyzkoušet a za několik měsíců se ho dočká.

Pavel Bartoš byl v Rakousku velmi blízko finálové účasti. V sérii o třetí místo poté jeho mužstvo mělo relativně velkou výhodu.

Bronzový Pavel Bartoš: V Rakousku uznávali půlroční imunitu

Vypadalo to, že si minimálně zajistí finálovou účast a bude bojovat o nejcennější triumf. Vždyť od semifinálového postupu s Waldviertelem mu dvakrát chyběly pouhopouhé dva míče. Ačkoliv sen o volejbalovém titulu Pavla Bartoše z Rakouska se letos rozplynul, tak nakonec s českými parťáky Martinem Lickem, Markem Šulcem a trenérem Zdeňkem Šmejkalem vybojoval cenný bronz.

Rakouské spisovatelce Ilse Tielsch, která má kořeny v Hustopečích, vychází nová kniha povídek s názvem Vzpomínky na dědečka.

Rodačka z Hustopečí Ilse Tielsch vydává další knihu. Povídky pojí vzpomínky

Daleko odtud, na obzoru, kde se nebe a země zdánlivě dotýkají, vidím kráčet dědečka. I na tu vzdálenost ho dobře rozpoznám. Nebylo by ani možné ho s někým zaměnit. Nikdo jiný nechodí tak jako on, nikdo tak nenosí pušku přes rameno, nikdo nemá tak černé vlasy. Také jeho knírek je černý, konce jsou zatočené nahoru, jeho oči jsou tmavohnědé. Dědečkovo jméno začíná na ZEM, to znamená země. Takto začíná poslední z patnácti povídek z nově vydané knížky rakouské autorky Ilse Tielsch, která se před jednadevadesáti lety narodila v Hustopečích na Břeclavsku.

Sourozenci Eliška Březinová a Michal Březina.

Sourozenci Březinovi se uvidí po víc než roce. Opět na šampionátu

Krasobruslařské mistrovství světa je pro brněnské sourozence Michala a Elišku Březinovy nejen jediný letošní vrcholný závod, ale také ojedinělá příležitost pro osobní setkání. Bydlí od sebe zhruba deset tisíc kilometrů, což je v době koronavirové pandemie prakticky nepřekonatelná vzdálenost. Naposledy se viděli před čtrnácti měsíci na mistrovství Evropy ve Štýrském Hradci.

Ilustrační foto.

Právník dostal doživotí za vraždu

Linec – Za vraždu bývalé přítelkyně a pokus o vraždu jejího bratra odsoudil ve Štýrském Hradci senát jednomyslně 35letého Hornorakušana, právníka, na doživotí.

Volejbalista Martin Licek (vlevo) v brněnském dresu odehrál mezi dospělými šest sezon.

Licek po odchodu z Brna vyhlíží boj o medaile: Po prohrách se mnou nebyla řeč

Je vítězný typ a každý neúspěch ho dost poznamená. A v této sezoně smečař Martin Licek kousal s Volejbalem Brno dokonce i černou sérii devíti extraligových proher v řadě. Také proto nastal čas na změnu. Šestadvacetiletý reprezentant přestoupil před startem play-off nejvyšší české soutěže do Rakouska, kde oblékne dres celku Waldviertel.

Ilustrační foto.

Dnes je mezinárodní den tepláků

Linec – V oficiálních kalendářích je 21. leden Mezinárodním dnem objímání, ale pro mladé alternativně také Mezinárodním dnem tepláků, či vznešeněji teplákových kalhot.

Ozbrojení policisté na ulici ve Vídni den po střeleckém útoku v centru rakouské metropole

Obří razie v Rakousku. Policie kvůli podpoře islamistů pozatýkala třicet osob

Rakouští policisté provedli dnes ráno ve čtyřech spolkových zemích razie proti lidem a spolkům podezřelým z podpory islamistických hnutí Muslimské bratrstvo a Hamás. Zátah, jehož výsledkem je předvedení 30 osob k výslechu, se připravoval více než rok, informovala agentura APA. Ministr vnitra Karl Nehammer na dopolední tiskové konferenci řekl, že policisté provedli více než 60 domovních prohlídek. Operace s označením Luxor se zúčastnilo 930 policistů.

Pühringer u již opuštěných klecí.

Slepice u sousedů: z klecí do polévky

Linec – Zemědělci Walter a Edith Pühringerovi z Pettenbachu zažili razii na své nosnice - úřední „přepadovka“ ráno přijela zabavit 1700 posledních slepic, které jsou v Rakousku chovány v klecích, píší OÖN.

Ilustrační foto.

Jak se „plašili“ sousedé

Linec – V sobotu po poledni prověřovali v Rakousku opět alarm civilní ochrany. Spustili 8221 poplachových sirén, napsal Volksblatt.

PREMIÉRA. Taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi předvedl v Ostravě oba nové programy.

Sourozenci Taschlerovi priority nemění. Největší sen je olympiáda

/FOTOGALERIE/ První start na seniorském mistrovství Evropy zvládli, v rakouském Grazu obsadili čeští mistři v lednu 19. místo, ale na světový šampionát do kanadského Montrealu se už mladý taneční pár Natálie a Filip Taschlerovi nepodíval. Zabránila mu v tom pandemie koronaviru, která všem krasobruslařům v březnu předčasně ukončila sezonu.

Praha - Zápas fotbalové FORTUNA:LIGY mezi SK Slavia Praha a SFC Opava 22. února 2020. Vilém Fendrich (SFC Opava).

Fendrich: Maďarsko? Něco se ke mně dostalo, ale soustředím se na práci v Opavě

/FOTOGALERIE/ V minulé sezoně patřil fotbalový brankář Vilém Fendrich k velkým oporám Slezského FC Opava. Nastoupil k devětadvaceti zápasům, ve kterých vychytal devět nul. Pro trenéra Radoslava Kováče bude klíčovým mužem i v nové ligové sezoně. Ale taky za určitých okolností být nemusí, o devětadvacetiletého gólmana je totiž zájem v Maďarsku.  

Fotbalisté Opavy mají za sebou soustředění v Rakousku

PODÍVEJTE SE: SFC Opava na soustředění v Rakousku

/FOTOGALERIE/ Jako velmi povedené hodnotil soustředění v rakouském Loipersdorfu trenér opavských fotbalistů Radoslav Kováč. Slezané během něj odehráli dva zápasy s těžkými soupeři. Nejdříve prohráli s Rapidem Vídeň 5:3, když ztratili tříbrankové vedení a v sobotu remizovali se Štýrským Hradcem 1:1.

Utrápené kotě...

Soused stahuje zaživa kočky

Linec – Policie ve Štýrském Hradci hledá pachatele, který zaživa stahuje kočky, píší OÖN a další rakouské i bavorské listy.

Od úterý začínají jezdit přímé vlaky Českých drah z Berlína do Štýrského Hradce. Přes Brno a Břeclav.

Bez přestupu. Vlakem se od úterý lidé dostanou přímo z Brna do Berlína

Z Brna bez přestupu do Drážďan a Berlína. Od úterý se vrací na koleje tradiční vlak ze Štýrského Hradce do Berlína přes Brno. „Třeba z Brna do Berlína dorazí lidé za sedm a čtvrt hodiny,“ řekl generální ředitel Českých drah Václav Nebeský. Cesta do Drážďan potrvá přes pět hodin.  

To bylo počasíčko!

U sousedů byl nával na přírodu

Pasov – Národní park Bavorský les zaplavili o Božím těle turisté. Stezky na Roklan, Luzný a Falkenstein byly plné lidí a parkoviště přeplněná, píše PNP.

Utkání 11. kola UNIQA volejbalové extraligy žen: TJ Sokol Frýdek-Místek - TJ Ostrava, 16. listopadu 2019 ve Frýdku-Místku.

Volejbalistky Ostravy se vrátí do pohárové Evropy

V pohárové Evropě minulou sezonu chyběly, letos se do ní ostravské volejbalistky vrátí. Potřetí v historii klubu si zahrají Challenge Cup. „Český svaz nabídl účast i nějakou podporu prvním pěti týmům nedohrané extraligy. Určitě se přihlásíme, oficiální přihlášky se budou posílat až v červenci nebo srpnu,“ řekl Miloš Matula, ředitel TJ Ostrava, která v nejvyšší domácí soutěži letos skončila pátá.

Eliška Březinová se na sklonku loňského roku představila na mistrovství republiky v Ostravě.

Navzdory formě stopka. Krasobruslařka Březinová přišla o šampionát

Dlouhé měsíce laborovala se zdravotními potížemi, které jí nedovolily naplno trénovat. Nejprve natržené vazy v koleni, následně pohmožděniny po pádech v přípravě i při závodě. Když se brněnská krasobruslařka Eliška Březinová dostala po lednovém mistrovství Evropy zpátky do formy, organizátoři zrušili světový šampionát v kanadském Montrealu kvůli pandemii koronaviru. „Byla jsem hodně zklamaná. Konečně jsem cítila, že jsem ve formě,“ říká čtyřiadvacetiletá závodnice.

Michal Březina

Březina v USA běhá, jezdí na kole a skáče na suchu

Suverénně vyhrál prosincový šampionát čtyř zemí v Ostravě, na lednovém mistrovství Evropy v rakouském Grazu předvedl nejlepší krátký program a celkově skončil sedmý, 5. února se poprvé stal otcem a 30. března oslavil 30. narozeniny. To jsou největší události minulých měsíců českého krasobruslaře Michala Březiny.

Ilustrační foto.

(Nejen) o koronaviru u sousedů

Linec – V sobotu ráno bylo v Rakousku 2664 nemocných koronavirem, o 461 víc než v pátek. Do nedělního rána stoupl počet na 3026, tedy „jen“ o 362.

Když jsem byla malinká, tak mě rodiče vodili do různých sportů, a začala jsem chodit do školičky bruslení. V Kopřivnici tenkrát byly závody a pan trenér za mnou přišel, jestli se nechci zúčastnit. Tak jsem tedy kvůli šatům jela, a tak to nějak začalo. Kra

Závody? Ne. Krásné šaty? Tak jdu do toho!

To si řekla Klára Štěpánová asi před čtyřmi lety. Rodiče ji přihlásili do krasobruslení, a když ji trenér řekl, ať jede na závody, kývla na to kvůli šatům, které si mohla obléct. Vyplatilo se, protože dnes jezdí na prestižní zahraniční soutěže.

Hrál z okna proti depresi.

Přes tisíc nemocných sousedů

Linec - V Rakousku stoupl do pondělních osmi hodin počet onemocnění koronavirem na 959 (Tyrolsko 254, Dolní Rakousy 150, Horní Rakousy 196, Korutany jen sedm), do 12 hodin na 1018 (Tyrolsko 294).

Výherce.

Vrátný vševěd od sousedů

Linec - Alexander Radatz (46), vystudovaný sociolog a fanoušek heavy-metalu, je nejspíš nejchytřejším recepčním Rakouska, píší OÖN.

Ilustrační foto. Na snímku Eliška Březinová.

Vrátí se do Ostravy v roce 2023 ME krasobruslařů?

Letos korunovaci evropských mistrů v krasobruslení zažil rakouský Graz, za rok k ní dojde v chorvatském Záhřebu a v lednu 2022 v es᠆tonském Tallinnu. Zájem o šampionát v roce 2023 má Česká republika.

Brněnští sourozenci Filip a Natálie Taschlerovi.

Na jednom ledě se svými vzory. Taschlerovi zajeli dva rekordy

Bronzová medaile na podzimním juniorském Grand Prix dodala Filipovi a Natálii Taschlerovým sebevědomí. A tak se rozhodli, že na svůj první seniorské evropský šampionát pojedou už letos. Vyplatilo se. Po osobním rekordu obsadili mezi ostřílenými evropskými páry v rakouském Grazu devatenácté místo. „Mistry Evropy jsme se bohužel nestali, ale pracujeme na tom,“ směje se Filip.  

Michal Březina.

Březinův zmar. Boj o evropskou medaili nevyšel, dvakrát upadl

Sen o druhé medaili z mistrovství Evropy byl krásný, ale trval jen krátce. Brněnský krasobruslař Michal Březina po krátkém programu vedl soutěž mužů, čtvrteční volná jízda však českému reprezentantovi vůbec nevyšla. Propadl se po ní až na sedmou příčku.

Znojemští hokejoví Orli podlehli poslední prosincovou sobotu na domácím ledě celku Fehérváru 3:4 až po samostatných nájezdech.

Orlí propad. Přestali hrát zdravý hokej a elita je v trháku

Dlouho statečně odolávali atakům movitějších a nablýskanějších rivalů. Hokejoví Orli Znojmo se nacházeli ještě před dvěma týdny na třetím místě rakouské EBEL. Dvě kola před koncem základní části jsou ovšem svěřenci trenéra Miroslava Fryčera až na osmé příčce a postup do elitní pětky zajišťující účast v play-off se jim vzdálila.

Ilustrační foto.

Další odložené dítě u sousedů

Linec - Návštěvník zemské nemocnice ve Štýrském Hradci našel v sobotu kolem 19 hodin na schodišti podzemní garáže nově narozenou holčičku zabalenou do ručníků a uloženou do sportovní kabely, píše Volksblatt.

Trenér basketbalistů SLUNETA Ústí nad Labem Antonín Pištěcký.

I přes první místo ve skupině našel kouč Pištěcký mínusy

Basketbalisté Ústí nad Labem opanovali skupinu mezinárodního evropského poháru Alpe Adria Cup. V konkurenci Děčína, Osijeku a Grazu obstáli na výbornou, neztratili ani bod a ve čtvrtfinále vyzvou Vídeň. Trenér Pištěcký byl i přes výhru o 32 bodů proti Grazu s řadou věcí nespokojen.

Zohlednili jim protestování.

Za „Fridays“ mají mladí sousedé stop

Pasov - Za opakovanou účast na pátečních demonstracích za zachování klimatu vyloučilo vedení gymnázia v Traunsteinu tři žáky desáté třídy ze čtyřdenní exkurze do Berlína.