Kreativ

ŠTÍTEK: Štýrský Hradec

Jde prý o takovýto kus dortu.

Den rovných mezd u sousedů

Linec - Ženy zaměstnané na plný úvazek v Pergu musejí pracovat o 105 dnů v roce déle, aby dosáhli stejné mzdy jako muži.

Kladno (v bílém) přehrálo Prostějov 8:7. Brendon Nash

Nashův příchod potvrzen, Kanaďan je v Kladně

Kladno – Hokejový obránce Brendon Nash bude po dvou letech hrát opět za Kladno. Rytíři jeho příchod, o kterém se spekulovalo celé léto, potvrdili až v sobotu, kdy Kanaďan přiletěl na ruzyňské letiště a podepsal jednoletý kontrakt.

Vídeňská státní opera.

Výjimečné Rakousko: Země Mozarta, budoucnosti i biskupa, jenž fandí technu

Mnozí z nás znají z Rakouska zejména jeho hlavní město. Není divu, do Vídně míří davy turistů, sousední metropole totiž elegantně propojuje minulost s přítomností, habsburské paláce i divoký noční život. Ano, to všechno lze prožít během pár dní na břehu Dunaje. Vídeň i celé Rakousko ovšem nabízejí mnohem více.

Ilustrační foto

Rakouské dráhy vybavují průvodčí kamerami, ČD s nimi zatím nepočítají

Rakouské spolkové dráhy (ÖBB) začaly vybavovat kvůli větší bezpečnosti svůj vlakový personál kamerami. Poprvé se takzvané BodyCams připevněné ke stejnokroji průvodčích objevily v běžném provozu v červnu na regionálních vlacích v Korutanech a Štýrsku, nejnověji se rozšířily i na Salcbursko. Postupně by měly být zavedeny v celém Rakousku. Agresivitě čelí i zaměstnanci Českých drah, s kamerami ale český dopravce nepočítá.

Ilustrační foto

Cestou na jih čeká motoristy několik zdržení

Situace na českých silnicích je dnes přiměřená prázdninovému období, nejfrekventovanější je podle předpokladů dálnice D1. Češi, ale i Němci po ní míří na jih, další motoristé jedou na závod formule 1 v Budapešti. Dnes to řekl mluvčí Ústředního automotoklubu (ÚAMK) Igor Sirota. Cestou do Chorvatska musí podle něj řidiči počítat se zdržením kolem Vídně, Štýrského Hradce, na konci slovinské dálnice včetně hraničního přechodu a poté na mýtné bráně Záhřeb-Lučko.

Lukáš Kobes

Kobes oblékne národní dres

Plzeň, Domažlice – Lukáš Kobes z Domažlic se nominoval na blížící se mistrovství Evropy horských kol v cross country, které proběhne od 24. do 29. července v rakouském Štýrském Hradci.

Nezvyklý pohled na dóm.

Dron nad dómem u sousedů

Linec – Jak náš web informoval, v pondělí měřila specializovaná firma Linsinger z Pongau digitálně výšku Mariánského dómu v Linci.

Náročný závod skončil odvážný Jablonečák v silné konkurenci skvěle.

Martin Vinař si dal extrémní triatlon v Grazu

Poslední červnový víkend patřil již ostrým závodům v extrémním triatlonu. Lokalita prvního z nich byla v rakouském Gratzu pod názvem Austria extreme triathlon. Na závodníky čekaly náročné disciplíny: 3,8 km plavání, 210,4 km kolo a 44 km běh s celkovým převýšením 5800m.

Pěvecký sbor Iuventus, gaude. Ilustrační fotografie.

Mimořádné sucho zhatilo plány, město přidá

Jablonec n. N. – Padesátitisícový dar získá od města dětský pěvecký sbor Iuventus, Gaude! na částečnou úhradu nákladů spojených s účastí sboru na světové olympiádě ve sborovém zpěvu World Choir Games.

Nový digitální označník

Jízdní řád přečtou z elektronického papíru. DPMB zkouší nový druh označníku

Brno - Lidé v Brně jako první v České republice při hledání informací o hromadné dopravě otestují interaktivní označník. V pondělí jej na zkušební dobu umístili zaměstnanci dopravního podniku na zastávku Mozolky ve směru do centra. Nové zařízení usnadní hledání informací o dopravě také nevidomým. Panel navíc spotřebuje o devadesát procent méně energie než dnes obvykle používané informační panely a lidé v něm najdou daleko více informací. Mohou třeba listovat jízdními řády.

Šest medailí a další cenná finálová umístění získala na silně obsazeném mezinárodním mítinku v rakouském Grazu sedmičlenná výprava Žraloků ze Zlínského plaveckého klubu.

Žraloci lovili medaile v Rakousku. Zábojník vytvořil dva klubové rekordy

Šest medailí a další cenná finálová umístění získala na silně obsazeném mezinárodním mítinku v rakouském Grazu sedmičlenná výprava Žraloků ze Zlínského plaveckého klubu. Členové úspěšného moravského klubu bojovali v konkurenci více než osmi set plavců ze čtrnácti zemí.

Tomáš Plíhal.

Musíme jít do zápasu hlava nehlava a bojovat, burcuje útočník Orlů Plíhal

Znojmo /ROZHOVOR/ – Měli nakročeno k vítěznému obratu, přesto se jim vytoužené play-off vzdálilo. Znojemští hokejisté prohráli v nedělním utkání na ledě Grazu 3:4 v prodloužení a na postupovou pozici ztrácejí v nižší nadstavbové skupině šest bodů. O teoretickou šanci na účast mezi elitní osmičkou mezinárodní soutěže EBEL zabojují už v úterý, kdy od půl sedmé večer přivítají Villach. „Potřebujeme zapracovat na první třetině,“ ví čtyřiatřicetiletý forvard Tomáš Plíhal.

Lehokolo. Ilustrační foto.

Dobrodruh poví o cestě na lehokole

Orlickoústecko - V Mateřském centru Kamínek v Chocni se v úterý od 18 hodin koná cestovatelský večer. Hvězdou bude Zdeněk Švec, který putoval z Grazu do Albánie téměř dva tisíce kilometrů přes hory, doly, lesy, lány, moře, ostrovy i soutěsky, a to na lehokole.

Hokejový trenér Miroslav Fryčer.

Orli se blýskli před novým trenérem. Fryčera přivedlo do Znojma i kamarádství

Znojmo – Před novým trenérem se blýskli. Znojemští hokejisté porazili v sobotním domácím utkání mezinárodní soutěže EBEL Graz 4:0 a za přítomnosti nového kouče Miroslava Fryčera urvali druhé vítězství v nižší nadstavbové skupině. Před reprezentační pauzou jim tak patří páté místo se ztrátou pěti bodů na pozici zajišťující play-off.

Žáci zkusili práci v Miláně.

Žáci zkusili práci v Miláně

Ústí nad Orlicí - Letošní školní rok je na Střední škole automobilní Ústí nad Orlicí ve znamení zahraničních stáží žáků. Po úspěšném pracovním pobytu dvou žáků v Lipsku na podzim 2017 vyrazila skupina 13 žáků na dvoutýdenní pobyt do Milána.

Znojemští Orli. Ilustrační foto.

Orlům startuje boj o play-off. Už bez odvolaného kouče Šimíčka

Znojmo – Za sedm let účinkování v mezinárodní soutěži EBEL zaznamenali letos nejhorší umístění po základní části. Znojemští hokejisté klesli po nedělní domácí prohře 2:5 se Záhřebem na poslední místo tabulky a dnes zabojují na ledě Dornbirnu o první vítězství v nižší nadstavbové skupině.

Předposlední Litvínov doma hostil poslední Jihlavu.

Pád na dno! Litvínov nestačil na Duklu i se třemi posilami...

Litvínov – Může to být ještě horší? Bohužel, může… Hokejisté Litvínova nedokázali doma porazit ani Jihlavu a po deváté porážce v řadě klesli až na úplné dno. Víru v odvrácení baráže už ztrácejí fanoušci. Na litvínovskou bídu se přišlo podívat jen 2 847 diváků.

Ilustrační foto.

Fotbalisty Viktorie prověří Salcburk

Marbella, Plzeň – Po cenné výhře nad osmifinalistou Ligy mistrů FC Basilej 2:1 čeká fotbalisty Viktorie na soustředění ve Španělsku druhá herní prověrka. Soupeřem Západočechů bude v sobotu jedenáctinásobný mistr Rakouska, celek Red Bull Salcburk.

David Bartoš

Bartoš: Soupeře sice přestřílíme, ale gólman vše vidí

Znojmo /ROZHOVOR/ – Zaznamenali o sedmadvacet střel na bránu víc než soupeř, na vítězství přesto nedosáhli. Znojemští hokejisté padli v pátečním domácím utkání s Dornbirnem 2:6 a mizérii ještě prohloubili v neděli, kdy prohráli na ledě Grazu 1:3. Přišli tím o naději na postup do elitní nadstavbové skupiny mezinárodní soutěže EBEL. „Musíme chodit před bránu a clonit. Je to pořád dokola,“ litoval šestadvacetiletý znojemský odchovanec David Bartoš.

Znojemští Orli. Ilustrační foto.

Orli vezou další prohru. Z Grazu tentokrát 1:3

Graz, Znojmo – Stále v krizi. Hokejisté Znojma si připisují další porážku v EBEL. Ve 40. kole nastoupili na ledě rakouského Grazu. I přesto, že byli po většinu zápasu svému soupeři vyrovnaným protivníkem, podařilo se domácímu týmu dostat do tříbrankového vedení, které ve třetí třetině snížil Erik Němec.

Ilustrační foto.

Náročný program Orlů pokračuje i před silvestrem. Hrají na ledě Fehérváru

Znojmo - Výsledková mizérie přetrvává, přesto se hra Orlů postupně zlepšuje. Znojemští hokejisté v posledních dvou duelech sice prohráli, nicméně vedoucí Vídeň i třetí Linec potrápili, ukořistili jeden bod a o skóre přeskočili Graz, takže nyní okupují desátou příčku v tabulce mezinárodní soutěže EBEL.

Znojemští Orli. Ilustrační foto.

Miller vystřelil Znojmu výhru

Znojmo – Rozstřílel se v pravý čas. Americký hokejista ve službách znojemských Orlů Adam Miller nasázel ve 28. kole mezinárodní soutěže EBEL hattrick rakouskému Grazu, který Znojmo porazilo 5:4 po prodloužení. Jihomoravané zvítězili podruhé v řadě, což se jim naposledy povedlo před víc než dvěma měsíci.  

Hokejisté Znojma prohráli na tripu oba zápasy. V Salzburgu i Dornbirnu.

Orlí mantra pro postup do play-off: tři výhry v řadě

Znojmo – Sedm zápasů do konce roku a dalších deset v lednu. Vydatné menu čeká na znojemské hokejisty nejen o blížících se vánočních svátcích. Jde jim přitom o hodně – ve hře je jistý postup do play-off mezinárodní soutěže EBEL. Ten Orlům zajistí pouze umístění v elitní šestce tabulky.

Ilustrační foto.

S kradenými BMW ujížděli zloději před policií. Marně

Liberecký kraj – Tři mladé cizince s kradenými vozy BMW zadrželi minulý týden policisté v Libereckém kraji. Jedno z aut s německou poznávací značkou vzbudilo pozornost policisty, který ve středu ráno projížděl Kunraticemi u Cvikova.

Antonín Pištěcký, trenér ústeckých basketbalistů.

Antonín Pištěcký: Byla to mravenčí práce, snad se zúročí

Ústí nad Labem /ROZHOVOR/ - Ústečtí basketbalisté za sebou mají těžký závěr listopadu, v němž hráli derby s Děčínem, pohár ve Slovinsku a také ligu na palubovce mistrovského Nymburka. Zvládli dotáhnout příchod pivota, dnes je čeká od 18 hodin Opava.

Památky se vrátí domů...

Sousedé vrátili antiku Řecku

Linec - Univerzita ve Štýrském Hradci v pondělí vrátila na řeckém velvyslanectví ve Vídni do rukou velvyslankyně Chryssouly Aliferiové 26 antických archeologických nálezů, informoval linecký Volksblatt.

HIP-HOP, electro boogie, break dance. To je svět patnácti chlapců a jedné dívky z taneční školy A.D.S. Company v zadním Přívoze.

Protancují se z ostravského ghetta pryč?

/FOTOGALERIE/ Nadávat, krást, kouřit i fetovat ve věku školou povinných není v zadním Přívoze neobvyklé. Denis Dubnický a Zdeněk Baláž však patří k těm, kdo nesmí. Jinak by byl s jejich hobby konec!