Kreativ

ŠTÍTEK: Štýrský Hradec

Dočasná krása.

Pěkné platy u sousedů v Linci

LEDOVÁ KRÁSA. Mužíčci a panenky z naskládaných kamenů bývají ozdobou břehů a toků i jihočeských řek. Jsou i celosvětově užíváni k usnadnění orientace v neosídlených oblastech – v horách, stepích, pouštích, v některých kulturách jsou spojováni i s náboženskými zvyky. Fotograf pasovské PNP ale takové postavičky objevil na břehu jezera u Seebrucku – složené z kousků ledových ker při lámání se zamrzlého povrchu jezera. Se zcela rovnými plochami jsou k takovým stavbám jako stvořené A taky prý ukazují směr – k jaru…

Ilustrační foto.

Šermířka Havranková ovládla turnaj v Grazu

Graz, Opava – Talentovaná šermířka Eva Havranková z Otic hájící barvy opavského Slezanu má další velký úspěch na mezinárodní scéně. Velká česká naděje díky parádnímu obratu ve finále opanovala 22. ročník tradičního turnaje Alpe Adria Pokal v rakouském Grazu.

Znojemští hokejisté (v červeném) - ilustrační foto.

Duel Orlů. Jedna série skončí

Znojmo – Výhodnější postavení do nadstavbové části a zisk bonusových bodů. To je aktuální úkol v tabulce pátých znojemských hokejistů do posledních dvou zápasů základní části mezinárodní soutěže EBEL. V pátek hostí třetí Villach a v neděli jedou do maďarského Fehérváru, který na šestém místě stále bojuje o přímý postup do play off.

Ilustrační foto.

Orli zvítězili na ledě Grazu a uklovli jeho naděje na přímý postup

Graz, Znojmo – Do nedělního zápasu nastoupilo Znojmo oslabeno o několik hráčů základní sestavy. Mimo dlouhodobě laborujícího Pavla Rosy chyběli také Jan Lattner, Peter Pucher, Jiří Beroun a Richard Pavlikovský. Zpět v sestavě se objevil Martin Bača. Graz potřeboval nutně vítězství, aby si udržel naději na přímý postup do play off.

Sportovní foto roku v deníku PNP.

Nejoblíbenější jména u sousedů: Emma a Ben

POVEDENÉ! V soutěži čtenářů pasovského deníku PNP o sportovní fotografii roku 2014 vyhrál Harald Deubert z Langdorfu v okrese Regen s tímto snímkem „Naplno vodním příkopem".

Ilustrační foto.

EBEL: Orli porazili nepříjemný Graz 5:2

Znojmo – Závěrečné utkání třetí čtvrtiny základní části a poslední kolo letošního kalendářního roku odehráli v úterý hokejoví Orli. Jejich soupeřem byl tentokrát klub z rakouského Grazu.

Ilustrační foto.

I kojenci budou muset do vlaku s vlastní jízdenkou

Praha – Cestujete vlakem 
s malými dětmi? Pak byste měli zbystřit. Změna jízdního řádu, která nastane už tuto neděli, přinese i důležitou změnu pro rodiče. České dráhy (ČD) zavádějí povinnou jízdenku pro děti do šesti let. Ty jsou nyní přepravovány zdarma a bez dokladu. I nadále za ně rodiče platit nebudou, ale jízdenku s nulovou hodnotou jim obstarat musejí.

Ilustrační foto.

Hokejové Orly čekají v EBEL další dva duely

Znojmo - Sedmizápasová vítězná série znojemských Orlů je po úterní domácí porážce s Klagenfurtem 3:4 pryč a na tu novou se mohou Orli naladit již v pátek. Nastoupí na ledě rakouského Villachu, který má také ve znaku orla.

Ilustrační foto

Rakouská policie provedla rozsáhlou razii proti islámským radikálům

Vídeň – Rakouské úřady dnes provedly rozsáhlý zátah proti islámským radikálům ve Vídni, v Linci a ve Štýrském Hradci. Na akci se podle rakouské ministryně vnitra Johanny Miklové-Leitnerové podílelo na 900 policistů. Prohledali byty, modlitebny a mešity a vyslechli 16 osob a 13 jich zatkli, informovala agentura APA.

Znojemští hokejisté (v červeném) - ilustrační foto.

Znojmo po drtivém závěru přehrálo Graz 4:2

Znojmo - Druhé utkání ze tří v šesti dnech odehráli hokejisté Znojma. Po páteční výhře na nájezdy v maďarském Fehérváru se představili domácím fanouškům proti třetímu Grazu. Oba kluby vstupovaly do zápasu jako neporažení v měsící listopadu.

Ta si pamatuje!

Bavorská sousedka udivila pamětí

Pasov - V sobotní předposlední televizní show Vsaďte, že… vysílané ze Štýrského Hradce usilovala o přízeň diváků také 28letá Alisa Kellnerová z dolnobavorského Altöttingu.  Disponuje mimořádnou pamětí. Při své premiéře v mistrovství světa v pamatování v roce 2004 v Manchesteru se stala vicemistryní žen a celkově skončila pátá. Rok poté konkurenci žen ve svých 19 letech vyhrála.

Ilustrační foto.

Nový řád prodlouží železniční spojení Prahy a Ostravy do Košic

Praha - Nový jízdní řád přinese prodloužení na trase mezi Prahou a Ostravou o úsek do slovenských Košic a rovněž prodloužení spojení z Prahy do Vídně o úsek do Štýrského Hradce. Naopak se cestující nedočkají náhrady za zrušený noční vlak Excelsior, kterou ještě v létě prosazoval ministr dopravy Antonín Prachař. Změny řádu platné od 14. prosince zveřejnila na svých internetových stránkách Správa železniční dopravní cesty (SŽDC).

Nový rychlovlak teď jezdí z Prahy až do Vídně. V prosinci si cestu prodlouží až do Štýrského Hradce.

Z Brna do Vídně? Pohodlně a s plným břichem

Brno, Vídeň - Dojet vlakem z Brna do Vídně za hodinu a půl? A z Břeclavi ještě rychleji? To můžou cestující už od léta, kdy České dráhy nasadily svůj první rychlovlak Railjet. Dnes jich už na českých a rakouských kolejích jezdí pět a další dva přibudou do konce roku. Nový rychlovlak teď jezdí z Prahy až do Vídně. V prosinci si cestu prodlouží až do Štýrského Hradce.

Nový rychlovlak teď jezdí z Prahy až do Vídně. V prosinci si cestu prodlouží až do Štýrského Hradce.

Z Brna do Vídně? Pohodlně a s plným břichem

Brno, Vídeň - Dojet vlakem z Brna do Vídně za hodinu a půl? A z Břeclavi ještě rychleji? To můžou cestující už od léta, kdy České dráhy nasadily svůj první rychlovlak Railjet. Dnes jich už na českých a rakouských kolejích jezdí pět a další dva přibudou do konce roku. Nový rychlovlak teď jezdí z Prahy až do Vídně. V prosinci si cestu prodlouží až do Štýrského Hradce.

Railjet Českých drah pro trasu Praha-Brno-Břeclav-Vídeň

Dráhy nabídnou od prosince v Railjetech poprvé business třídu

Vídeň - České dráhy (ČD) nabídnou od poloviny prosince, kdy začne platit nový jízdní řád, cestujícím poprvé tři třídy. Ve vlacích Railjet, které spojí každé dvě hodiny Prahu s Brnem, Vídní a Štýrským Hradcem, bude vedle první a druhé třídy k dispozici i business třída. Cena bude stejná jako do první třídy, cestující si však musí koupit ještě vnitrostátní, nebo mezinárodní místenku, řekla mluvčí ČD Kateřina Šubová.

Kantor ve výslužbě učí azylanty.

U sousedů vrátí prostitutkám platby za prohlídky

POMÁHÁ. Učitel základní školy v důchodu Gerd Rabe z Lohnsburgu se nabídl učit zadarmo němčinu běžence ze Sýrie umístěné přechodně v bývalému hotelu ve Waldzellu, kde jich 50 čeká na rozdělení do dalších obcí. Učí je ve třech skupinách třikrát týdně. „Ti, kteří umí anglicky, už znají latinku a překládají ostatním. Pro ty, kteří znají jen arabsky, je němčina velmi těžká. A jako u školáků jsou i mezi nimi pilnější a méně pilní," říká Rabe a hledá další vysloužilé kolegy ku pomoci.

Ilustrační foto.

Orli se střetnou s Grazem a Dornbirnem

Znojmo – Navázat na úspěšný víkend z minulého týdne se pokusí hokejisté znojemských Orlů, kteří dokázali sestřelit postupně dva lídry a neporažená mužstva Salzburgu a Linze. Podobný soupeř čeká na znojemské hráče i v dnešním kole. Znojmo míří na led rakouského Grazu, jenž po minulé sezoně značně obměnil kádr a zatím to přináší kýžené výsledky.

Miloš Říha

Říha řekl Slovanu Bratislava ne, hokejisty tak povede Fin Matikainen

Bratislava - Novým trenérem hokejistů Slovanu Bratislava se stal Fin Petri Matikainen. Ve hře o post, který v závěru minulého týdne opustil Rostislav Čada, byl i jiný český kouč Miloš Říha, podle informací slovenských médií se ale s vedením klubu KHL nedohodl na spolupráci.

Petr „Pilník“ Pilát se naučil nebo vypiloval skoky, které věří, že porota na závodech ocení.

Pilníka zatím přítelkyně do chomoutu nežene

Čerčany – Ve svém tréninkovém centru v Čerčanech se v těchto dnech připravuje na další závody jeden z nejlepších českých motokrosových freestylistů Petr „Pilník" Pilát. Ve dne pro sponzory ukázal tréninkové skoky, pohostil přítomné opečeným prasátkem a v závěru se už utahaný, ale ochotný rozpovídal o závodech, nových skocích a přítelkyni.

Petr Kopáček s přítelkyní Markétou a jeho nepřehlédnutelný Jeep Grand Cherokee Limited.

Elegantní Jeep Grand Cherokee. Jeho heslem je síla a spolehlivost

Třebíč - Jeep Grand Cherokee byl první Jeep vyrobený po převzetí automobilky AMC (která do té doby Jeepy vyráběla) firmou Chrysler. Grand Cherokee první generace byl světu představen v roce 1992. Grand Cherokee měl, jak název napovídá, větší samonosnou karoserii nežli doposud a souběžně vyráběný Cherokee.

Vimperští bikeři na ME v Grazu.

Vimperští bikeři se na šampionátu neztratili

Graz (Rakousko) – Mladí vimperští bikeři se vrátili z Mistrovství Evropy horských kol mládeže, kde dokázali, že patří do širší evropské špičky, a to je dobrá zpráva pro budoucnost vimperského týmu, který se v současné době opírá zejména o výborné výkony Jana Vastla v kategorii mužů do 23 let.

Ilustrační foto.

České dráhy oznámily plán změn v příštím jízdním řádu

Praha – České dráhy od příštího roku prodlouží linku z Prahy do Vídně provozovanou railjety o úsek mezi Vídní a Štýrským Hradcem a zavedou ranní spoj z Bohumína do Vídně. Vyplývá to z navrhovaných změn v rámci nového jízdního řádu, který začne platit 15. prosince. Dále dopravce zvažuje, že vlaky pendolino budou ráno zajíždět do Plzně, uvedl v tiskové zprávě dopravce.

ÚSPĚŠNÍ medailisté Sport Judo Litoměřice v Grazu.

Hájková vybojovala v Grazu zlato

Litoměřice - Šestičlenná výprava Sport Judo Litoměřice se vypravila do rakouského Grazu sbírat cenné mezinárodní zkušenosti.

Landstrasse je bulvár.

Šumava volá po veřejné přeshraniční dopravě

BULVÁR. Linecká Landstrasse je nadále druhou nejfrekventovanější obchodní ulicí v Rakousku – za Mariahilferstrasse ve Vídni, napsaly OÖN s odvoláním na statistiku chodců, která byla zveřejněna v pondělí. Na Landstrasse bylo u Mozartovy křižovatky zaznamenáno 211 000 lidí, u Passage 208 000. Mariahilfer zůstává se 288 000 chodců jasně jedničkou, za ní je ale „husto". Innsbrucká Ulice Marie Terezie je na tom prakticky stejně jako Landstrasse,  těsně následuje Panská ve Štýrském Hradci (207 000). Pátá je známá Getreidegasse v Salcburku.

Na věži dómu chovají včely.

Včely bydlí na lineckém Novém dómu

Linec - Bernhard Rihl, architekt a včelař, který prý rád provokuje, umístil úly na terasu v pátém patře Nové radnice v Linci, a nyní také na Novém (Mariánském) dómu. Na severní věži v desetimetrové výšce tak odevzdávají snůšku dvě včelstva, kolem 50 000 včeliček…

Plakát, který je jádrem sporu.

Jak revizoři u sousedů šetřili výdaje svých známých

V duchu dlouholetého sloganu „Bez výhry v lottu je to špatné, s výhrou dobré" vedou rakouské loterie celostátní plakátovou kampaň aktuálně s mottem, který ukazuje stopařku v dešti, která chce do Pergu („špatně"), ale s výhrou v lottu nakonec dorazí do Paříže („dobré"). Občané Pergu se ovšem urazili, marketing města protestuje a také ředitel hornorakouské turistiky Karl Pramendorfer požaduje odstranění plakátů jako znevažující kampaně, napsal deník OÖN. Obrátil se i na ředitele loterie Karla Stosse. Je podle něho velmi politováníhodné, jak je domácí turistice páchána škoda.

První souprava rychlovlaku Českých drah Railjet (na snímku) vyjela 6. května ve zkušebním provozu s cestujícími z Prahy do Břeclavi.

Railjet poprvé vyjel s cestujícími na trase Praha - Břeclav

Praha – První souprava rychlovlaku Railjet dnes vyjela ve zkušebním provozu s cestujícími z Prahy do Břeclavi. V následujících dnech bude jezdit mezi Prahou a Brnem. Od prosince se trasa těchto vlaků prodlouží do Vídně a Štýrského Hradce. Spoje budou jezdit každé dvě hodiny a jízdní doba mezi českou a rakouskou metropolí se zkrátí o půl hodiny. Na dnešním slavnostním představení nového vlaku to řekl generální ředitel Českých drah Daniel Kurucz. Celkem dopravce nakoupil sedm těchto jednotek od firmy Siemens za 100 milionů eur (zhruba 2,7 miliardy korun).

Bečovský zámek.

Klenoty na zámku. Po relikviáři i unikátní bible

Bečov nad Teplou - Prohlédnout si Bibli moralisée, byť nejde o originál, je poměrně unikátní zážitek. Na bečovském hradě a zámku se to poštěstilo návštěvníkům v sobotu, kdy tady v kapli svatého Petra byla připravena krátká přednáška o tomto gotickém díle a poté i jeho ukázka.

Rychlovlak Railjet.

Do Česka dorazila první souprava Railjet Českých drah

Praha - Do Česka dnes přijel první vlak Viaggio Comfort Českých drah známý jako Railjet. Celkem má státní dopravce během letošního roku od společnosti Siemens převzít sedm těchto vozidel, které budou jezdit na trase Praha - Brno - Vídeň - Štýrský Hradec. Poprvé by cestující měli mít možnost se s novým vlakem svézt od změny jízdního řádu v polovině roku, řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Kulturní centrum AEC v Linci.

125. výročí Hitlera vyvolává napětí u sousedů

Linec - Posluchači rádia Ö3 volili nejkrásnější hlavní zemské město s nejlepšími podmínkami k žití, a vybrali Linec – hlasovalo pro něj 26,21 procenta posluchačů. Další místa obsadily Štýrský Hradec a Salcburk.

Ilustrační foto - korupce ve fotbale

Korupce v Rakousku. Tři bývalí fotbalisté manipulovali zápasy deset let

Štýrský Hradec - Tři bývalí fotbalisté z rakouské nejvyšší soutěže, obžalovaní za manipulaci zápasů, se pokusili ovlivnit 18 utkání. Kriminální činnost prováděli téměř deset let v období 2004 až 2013, přičemž sázky na jednotlivá utkání dosáhly sumy až 300.000 eur (8,2 milionu korun). 

Dechovka z Machlandu.

Hudební jubileum „Čechů z Mühlviertlu"

Linec - Čtrnáctičlenná kapela z Machlandu si oblíbila českou a moravskou dechovku a hraje ji celou tu dobu v takřka nezměněném složení.  Mívá většinou vyprodáno. V roce 2006 dokonce získala titul mistrů Evropy v česko-moravské dechovce, píše linecký deník OÖN. Čtyři roky nato si vybojovala prvenství v silně obsazeném jihotyrolském festivalu dechovek.  Pak se podle listu ze soutěží trochu stáhla a o to víc se věnuje svým posluchačům a „své" muzice.  Zejména na její tradiční koncerty o Pondělí velikonočním přijíždějí každoročně stálí hosté.