Kreativ

ŠTÍTEK: grafika

Eva Milotová (na snímku vlevo).

Výstavu zahájil malířce z Hulína Kněz Zbigniew Czendlik

Kroměříž - Vernisáží s úvodním slovem Zbigniewa Czendlika a hudebním doprovodem, o který se postarala Věra Obdržálková (flétna) a Lucie Anna Fajkusová (harfa), byla v obřadní síni městského úřadu v Kroměříži na počátku léta slavnostně zahájena výstava malířky Evy Milotové pod názvem Mozart a Deník Josefíny.

Ilustrační foto.

Inovace se v Praze rozjíždějí pomalu

Praha (GRAFIKA) - Koncept Smart Cities se v poslední době stává populární formulkou. Skrývá se za ní využití „chytrých" a udržitelných technologií v provozu města (viz grafika). A jak už to tak v politice s podobně širokými a často nadužívanými pojmy bývá, i v tomto případě je složité rozlišit mezi politickým marketingem a realitou.

Literární maraton v ústecké knihovně.

Schválili nové nositele Cen města Ústí

Ústí n. O. – Cenu města letos získá Stanislava Dvořáková za bohatou reportérskou a dopisovatelskou činnost, dále bude udělena Ivanu Měrkovi za dlouholeté významné zásluhy o Heranovu violoncellovou soutěž a Marii Přibylové za celoživotní aktivní činnost v Sokole, zejména za její cvičitelskou činnost.

Módní přehlídka v rámci výstavy Jak se rodí řemeslo.

Co svedou mladí truhláři a čalouníci

Liberec - Na libereckém „Benešáku" se od včerejška brousí, aranžuje, vycpává, šije a vyřezává. Své schopnosti zde už poněkolikáté prezentují na výstavě Jak se rodí řemeslo žáci kateřinské střední školy a učiliště.

Ilustrační fotografie.

Cyklisté budou proudit Kyjovskem. Na víkend uzavřou čtyři obce

Kyjovsko /INFOGRAFIKA/ – Přes čtyři obce povede o víkendu trasa cyklistického závodu při mistrovství České a Slovenské republiky. V Kyjově, Strážovicích, Věteřově a Sobůlkách to znamená uzavření některých ulic, jejich seznam je v přiložené grafice.

ANTONÍN KANTA A ZDENĚK ŠPLÍCHAL vystavují svá díla v chodovské Galerii u Vavřince.

V Galerii u Vavřince po celé léto vystavují umělci z Vysočiny

Chodov - Po celé léto, až do konce prázdnin, bude v Galerii u Vavřince v Chodově otevřená výstava obrazů a plastik Zdeňka Šplíchala a Antonína Kanty, umělců, kteří jsou „doma" na Vysočině. Výstava je svým způsobem „oplátkou" za výstavu, kterou ve stejném čase v Třebíči uspořádali chodovskému Jiřímu Junovi.

 Kytarista a zpěvák kapely Wohnout Jan Homola.

Muzikant Jan Homola: Dvacet let s Wohnouty mi přijde jako chvilka

Praha /ROZHOVOR/ - Jan Homola spolu se svým bratrem Matějem založili před dvaceti lety kapelu Wohnout. Kulaté výročí oslaví speciálním venkovním bonbónkem, a to už v sobotu 18. června velkým open air koncertem na koupališti ve Vyžlovce nedaleko Říčan. Jan Homola se kromě muziky věnuje také grafice.

Sára Szmeková si v Lidicích převzala cenu Lidická růže za svůj portrét J.A. Komenského.  Foto:

V Lidicích jsou k vidění i díla našich dětí: grafiky a anděl

Krnov - Smutné výročí 74 let od vyhlazení obce nacisty si připomněli o víkendu v Lidicích. Hlavní projev na vzpomínkovém shromáždění v sobotu přednesl prezident Zeman, mši sloužil olomoucký arcibiskup Jan Graubner, pietní akt sledovalo více než tisíc lidí.

Ilustrační foto.

Pražany trápí hlavně hromadná doprava

Praha /INFOGRAFIKA/ - Už od poloviny května mají Pražané a Středočeši možnost ovlivnit, jak bude vypadat rozvoj dopravy v Praze a okolí v dalších desetiletích. Do přípravy takzvaného Plánu udržitelné mobility (blíže v grafice) se zatím zapojilo více než tisíc lidí. Své podněty mohou posílat až do konce června.

Chrudimák Pavel Pudil nedávno absolvoval v rámci projektu Erasmus třítýdenní stáž na ostrově Madeira

Stáž mi pomůže, věří mladík

Chrudim, Funchal – Chrudimák Pavel Pudil nedávno absolvoval v rámci projektu Erasmus třítýdenní stáž na ostrově Madeira uprostřed Atlantského oceánu. Jak se mu tato možnost naskytla a jak pobyt hodnotí, to už vám prozradí sám.

Výstava Jiří Anderle grafika na zámku v Holešově.

Zámek v Holešově vystavuje grafiky Jiřího Anderle. Podívejte se

Holešov – Výstavu grafik Jiřího Anderle otevřeli minulý týden na zámku v Holešově. Zájemcům nabízí výběr vrcholné autorovy tvorby ze 70. a 80. let, expozice vznikla k jeho letošním osmdesátinám. V srpnu na ni pak volně naváže další expozice v olomoucké galerii Mona Lisa a v září pak v Obecním domě v Praze.

Z výstavy Adolfa Borna v Galerii 12.

Poslední výstava mistra moudrého humoru je v Náměšti nad Oslavou

Náměšť nad Oslavou - Galerie 12 v Náměšti nad Oslavou připravila na úvod této sezony přitažlivou výstavu třiceti čtyř grafických listů v technice barevného kamenotisku od Adolfa Borna, jednoho z nejpřednějších našich současných umělců. Nevypočitatelný osud určil, že je to autorova výstava poslední, v neděli 22. května, týden po vernisáži, Adolf Born v Praze zemřel. Bylo mu 85 let.

Zdeněk Gola při práci.

Výtvarník Zdeněk Gola tvoří už víc než půl století

Mladá Boleslav - Městská Galerie Pod věží bude ve čtvrtek 2. června v podvečer praskat ve švech. Jak to víme? Boleslavský výtvarník a tiskař Zdeněk Gola tu totiž právě připravuje svou velkou retrospektivní výstavu Být spolu s nápady a barvami

Jiří Anderle

Holešovský zámek vystavuje grafiky Jiřího Anderleho

Na zámku v Holešově na Kroměřížsku ode dneška vystavuje malíř a grafik Jiří Anderle. Výstava, níž návštěvníci uvidí 41 grafik z vrcholné tvorby 70. a 80. let, vznikla k autorovým letošním osmdesátinám.

Malíř Boris Jirků vystavuje.

Boris Jirků v Galerii plastik

Hořice – Výstava plastik Borise Jirků je k vidění v Galerii plastik. Malíř, sochař a ilustrátor prof. Boris Jirků se narodil 10. dubna 1955 ve Zlíně.

Adolf Born

Mistr humoru a zkratky

Zapřisáhlý příznivec monarchie, pořádku i humoru. To byl výtvarník Adolf Born, mistr vtipné grafiky a neutuchající fantazie. Lásku k mocnářství dostal do vínku prakticky v zavinovačce – narodil se do rodiny železničáře z česko-rakouského pomezí a vídeňské Češky. A celý život ji demonstroval názorně i svým důstojným „mocnářským" knírkem. V neděli autor knižních ilustrací, užité grafiky, animovaných filmů a obrazů zemřel. Bylo mu 85 let.

Pietní akt uložení ostatků akademického malíře Luďka Majera na Valašském Slavíně ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm; sobota 21. května 2016

Malíř Luděk Majer spočinul na Valašském Slavíně

Rožnov pod Radhoštěm – Několik desítek lidí přišlo v sobotu do kostela svaté Anny v Dřevěném městečku ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm vzdát hold vynikajícímu valašskému umělci, akademickému malíři Luďku Majerovi.

Adolf Born hovoří o své čítance.

Zemřel autor Macha a Šebestové či Žofky Adolf Born. Bylo mu 85 let

Praha - Málokterý výtvarník byl svým dílem tak zastoupen v českých domácnostech jako Adolf Born. Snad každý má doma Bornem ilustrovanou knihu, nosič s animovaným filmem z jeho dílny či alespoň plakát nebo malý obrázek plný svérázných postaviček či podivných zvířat. A téměř každý v Česku také bezpečně pozná jeho dílo a znal jeho výraznou tvář zdobenou majestátním knírem. Kouzelník duchovního jasu, jak jej popsal historik umění František Dvořák, či velmistr humorné grafiky, jak jej označily média, zemřel dnes ráno ve věku 85 let.

Zpěvák a textař kapely Jelen Jindra Polák (uprostřed)

Jindra 'Jelen' Polák složil manželce písničku. Rozbrečela se

Praha /ROZHOVOR/ - Ondřej Málek, Martin Kasal, Jan Rek, Alexandr Smutný, Janek Kovářík, Tomáš Málek. A také Jindra Polák. To je sedmička muzikantů, která se dere se svými písněmi na přední místa hitparád. Jejich muzika je stále ve větším kurzu.

Lichtenštejnský dům lze najít v centru Břeclavi.

Projekt YoungHeART úspěšně pokračuje. Představí další dva umělce

Břeclav – Originální umění vystihující jednadvacáté století ukážou autoři Jiří Dosoudil a Jan Charvát. Tvoří další dvojici, která se představí v projektu YoungHeART pod hlavičkou Městského muzea a galerie Břeclav. Vernisáž je naplánovaná na čtvrteční sedmnáctou hodinu v galerii v podkroví břeclavského Lichtenštejns­kého domu.

Výstavou ve Státním okresním archivu v Mělníku slaví Vladimír Veselý své letošní jubileum (na snímku s ředitelem archivu Daliborem Státníkem).

Vladimír Veselý představuje svá díla v mělnickém archivu

Mělník – Díla Vladimíra Veselého, malíře, který je po desítky let spjat s Mělníkem a Mělnickem, jeho krajinou, ale hlavně lidmi, se opět vrátila do našeho města. Tentokrát do státního okresního archivu, kde až do 27. června pokračuje výstava jeho děl.

Spolek MY Litvínov si nechal zpracovat architektonickou studii. Park by mohl mít tuto podobu. S největší pravděpodobností ale bude na místě nakonec méně laviček i květináčů. Záleží na tom, na co budou stačit získané peníze.

Park se brzy začne měnit. Pomoci může přijít kdokoli

Litvínov - Za pár týdnů odstartují úpravy parčíku na střeše Billy. Spolku MY Litvínov, který je autorem nápadu, se na tento účel podařilo získat bezmála 150 tisíc. Jeho členové budou na práci svolávat dobrovolníky.

Tužkou – perem – štětcem Vladivoje Jindřicha.

Vzpomínka na Vladivoje Jindřicha

Výstava grafik krnovského výtvarníka Vladivoje Jindřicha bude k vidění od 7. května do 5. června ve Flemmichově vile. Výstavu Tužkou – perem – štětcem zahájí v pátek 6. května 
v 17 hodin vernisáž, úvodní slovo pronese Ladislav Steininger.