Kreativ

ŠTÍTEK: grafika

Výtvarník Jiří Slíva

Galerie vystavuje přes léto grafiky ze svých sbírek

Galerie VK37 otevřela po pauze opět od června retrospektivní výstavou grafik s názvem Naši. Jedná se o vystavená díla z let 2007 až 2019 celkem sedmnácti autorů. Pod vystavenými grafikami jsou podepsáni například Slíva, Bauer, Brázda, Čápová a další. 

Jiří Slíva.

Galerie představuje grafiky Jiřího Slívy

V berounské městské galerii si zájemci mohou až do 3. července prohlédnout výstavu malíře a karikaturisty Jiřího Slívy, který tam představuje grafiky ze své poslední knihy Vino fatale. Dnes je výstava přístupná mezi třináctou a šestnáctou hodinou. 

Wizardin své grafiky představil v náchodském Bistru Pecka. Až bude opět otevřeno, výstava zde bude pokračovat.

Zázračný Wizardin tvoří v karanténě mimořádné počítačové grafiky

/FOTOGALERIE/ Přestože neumí vzít pořádně do ruky štětec ani tužku, špatně čte a píše, chodí na Střední průmyslovou školu v Novém Městě nad Metují, kde studuje druhým rokem obor IT a multimédia. Je zřejmě jediným středoškolákem s pedagogickým asistentem u nás, a za dva roky bude pravděpodobně prvním maturantem s asistentem v inkluzi. Řeč je o 17letém Václavovi, který ve svém světě grafickém tvorby používá pseudonym Wizardin.

Wizardin své grafiky představil v náchodském Bistru Pecka. Až bude opět otevřeno, výstava zde bude pokračovat.

Zázračný Wizardin tvoří v karanténě mimořádné počítačové grafiky

/FOTOGALERIE/ Přestože neumí vzít pořádně do ruky štětec ani tužku, špatně čte a píše, chodí na Střední průmyslovou školu v Novém Městě nad Metují, kde studuje druhým rokem obor IT a multimédia. Je zřejmě jediným středoškolákem s pedagogickým asistentem u nás, a za dva roky bude pravděpodobně prvním maturantem s asistentem v inkluzi. Řeč je o 17letém Václavovi, který ve svém světě grafickém tvorby používá pseudonym Wizardin.

Výtvarnice Monika Žemličková.

Od malička si život bez kreslení, malování a tvoření nemohla představit

Monika Žemličková původně vystudovala střední pedagogickou školu, potom pokračovala ve výtvarném a uměleckém duchu na Soukromé střední uměleckoprůmyslové škole v Písku a dále vystudovala Pedagogickou fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, obor Učitelství pro základní umělecké školy se specializací na výtvarnou výchovu. Ve svém životě se plně věnuje kresbě, malbě, grafice a počítačové grafice, a také i dětem, kterým předává jiný pohled na svět - ten umělecký, tvůrčí.

Z výstavy Tomáše Hřivnáče

Grafikám Tomáše Hřivnáče dominují ženy

Univerzita Pardubice představí ve své galerii další zajímavou osobnost české grafiky. Výstava grafik a maleb výtvarníka Tomáše Hřivnáče bude otevřena v úterý 11. února. Doménou tohoto autora jsou ženy.

Umělecky smyšlející duše potěší výstava v novopackém muzeu.

Jirousová, Jirásko: dvojvýstava v novopackém muzeu

/FOTO/ Kdo chce výstavu v novopackém muzeu prožít do hloubky, nestačí přijít a hledět. Však i tak možno. Nechat na sebe lidský kumšt působit bez vysvětlení. Ta první možnost je nebezpečná v tom, že vás souvislosti zaujmou, vy hledáte, snažíte se dozvědět víc. O autorech, jejich životě i rodině. A informace se větví …

Grafiku V. A. Kounice uvidí návštěvníci zámku v průběhu letošní prohlídkové sezóny.

Získali unikátní dílo. Grafiku knížete, který se zasloužil o rozvoj zámku

Od konce března si návštěvníci slavkovského zámku prohlédnou grafiku knížete Václava Antonína Kounice. Dostala se tam z Brna. „Zakoupili jsme ji v dražbě, nyní je u nás ve Slavkově. Nebyla to příliš nákladná záležitost, cena byla asi deset tisíc korun,“ uvedla místostarostka Slavkova Marie Jedličková.

Dali se k záložákům. Osmavacetiletá Zuzana Urbanová s hodností četaře zastupuje velitele družstva, kulometčík Jan Klusal je původním povoláním grafik.

Záložáci: Ostré granáty, mapy i první pomoc

„Nechtěl bych do války poslat své syny. To do ní raději půjdu sám,“ vysvětlil Jan Klusal, proč se přidal k aktivním zálohám Armády České republiky. Před třemi lety si prý také uvědomil, že v jeho věku je na čase začít naší zemi oplácet, co od ní za léta svého života dostal. Povoláním grafik ve zlínské společnosti Cominfo je v aktivních zálohách na pozici kulometčíka.

Plakát akce.

Výstava odhaluje fenomén domova

Galerie U Radnice v Táboře ožila netradiční výstavou grafik nazvanou „Kde domov můj?“. Vernisáž děl členů Sdružení českých umělců grafiků Hollar se konala ve středu 13. listopadu od 17 hodin.

Dílo Mariny Richterové.

Galerie Ikaros ve Slaném slaví v úterý 25 let výstavou grafiky Mariny Richterové

/FOTOGALERIE/ K oslavě svých pětadvacetin přivítá v úterý 12. listopadu Galerie Ikaros akademickou malířku, grafičku, ilustrátorku a autorku unikátních Českých i Vatikánských známek paní Marinu Richterovou. Návštěvníci si budou moci prohlédnout a třeba i koupit některou z dnes již „historických“, nebo současných grafik, převážně litografií, které vytvořila v průběhu let tvůrčího života.

Ilustrační foto (dš)

Salon zve na kreslený humor. Tentokrát do Strážnice

Strážnice – Osmý ročník výtvarného salonu Františka Cundrly představuje kresby, malby, grafiku a především kreslený humor Jiřího Hiršla. Kulturní dům ve Strážnici tak hostí díla hodonínského autora s ostravskými kořeny do středy 6. listopady.

Jan Čáka v roce 2015.

Pohlednice z minulosti: Vzpomínka na Jana Čáku, významnou osobnost Příbramska

/FOTOGALERIE/ Před více než rokem zesnul známý spisovatel, malíř, ilustrátor, grafik a velký obdivovatel Brd a Povltaví Jan Čáka. Byl významnou osobností Příbramska. Od dětství tíhl k malování, a tak v roce 1948 složil zkoušky na Státní grafickou školu v Praze. Studoval obor užitá grafika a knižní ilustrace a po studiích pracoval jako kartograf u Uranových dolů v Příbrami.

Ilustrační foto.

Dny umění nevidomých na Moravě

Familiární drúzy, drúzové papily, degenerace sítnice, poškození zrakového nervu, makulární degenerace. Všechny tyto oční vady dohromady připravily Markétu Evjákovou téměř úplně o zrak. Přesto tvoří úžasné grafiky, plné zářivých barev i geometrických útvarů. 

Jitka Kůsová Valevská. Podle sochy Dech anděla stvořila na přání města i cenu pro význačné osobnosti.

Sochařka Jitka Kůsová Valevská: Bojovala jsem i za emancipaci žen

/ROZHOVOR/ Zdá se až nemožné, že stovky děl v širokém záběru technik pocházejí od jediného člověka. Nadto drobné ženy. Ve Francii a ve Švýcarsku tvorbu Jitky Kůsové Valevské připomínají sochy z pískovce a kamene, stejně tak i v řadě českých měst včetně Chomutovska. Sílu její představivosti ukazuje také bezpočet obrazů a grafik.  

Budova Galerie výtvarného umění v Hodoníně.

Tip Deníku: Galerie představí nové výstavy

Hodonín - Grafiku či ilustrace učitele a výtvarníka Jaroslava Dobrovolského a výstavu legendární brněnské skupiny ve složení Jiří Horák, Rostislav Košťál, František Maršálek a Petr Sikula s názvem EPOS /1967-1980/ si nyní prohlédnou návštěvníci Galerie výtvarného umění v Hodoníně.

Z vernisáže výstavy autorské grafiky pražské výtvarnice Lenky Dřízhalové ve výstavní síni Muzea Nové Strašecí.

V Novém Strašecí vystavuje Lenka Dřízhalová

/FOTOGALERIE/ Vernisáž výstavy autorské grafiky pražské výtvarnice Lenky Dřízhalové se konala ve čtvrtek 5. září odpoledne ve výstavní síni Muzea Nové Strašecí. Autorka se narodila v Praze v roce 1979. V roce 1999 dokončila obor propagační grafika a výtvarnictví na střední škole, po které pracovala jako grafik pro pražské agentury. Od roku 2005 je výtvarnicí na volné noze. Věnuje se propagační grafice pro firmy a zejména vlastnímu projektu kreslíkárna.cz.

Hradčany Praha. Ilustrační foto.

Boj o Hrad se rozbíhá. Kdo nahradí Zemana?

/INFOGRAFIKA/ Počátkem roku 2023 si potřetí v přímé volbě vybereme prezidenta ČR. Ačkoli do samotného hlasování zbývají čtyři roky, již nyní se objevují jména potenciálních kandidátů. Někteří z nich dokonce připustili, že účast ve volebním klání zvažují.

Ilustrační foto

Nová pravidla? Nic dramatického, hlásí kluby

Vysočina – Rozhodčí, hráči i diváci si musí zvykat na nová pravidla. Ty vešly v platnost prvním červnovým dnem, ale naplno se jimi fotbal řídí až od nové sezony. A jak na to reagovaly kluby napříč různými soutěžemi na Vysočině?

Renata Pourová vytváří ve své tiskárně originální potisky na látky.

V tiskárně tvoří luxusní šaty

České Budějovice - Renata Pourová spojila módu s grafikou a uměleckým designem. Barvy a látky, jedinečné potisky, vzory, obrazce, abstrakce. Originální, tvořené osobně, takřka ručně, na zakázku. A navíc coby prakticky jediní v republice. Zhruba to jsou základní specifika práce Renaty Pourové a její tiskárny v Českých Budějovicích.

GASK odstartoval výstavní sezónu vernisáží Elvis ze Záluží

Tip Deníku: Víkend v krajské galerii začne dvěma vernisážemi

Kutná Hora - První prázdninový víkend zahájí Galerie Středočeského kraje vernisážemi dvou nových výstav. Ty se uskuteční v sobotu 29. června od 16 hodin. „Ve výstavním prostoru Přesahy grafiky představíme výstavu Screening a v BlackBoxu výběr z tvorby Jaroslava Vožniaka,“ uvedla ředitelka středočeské galerie Jana Šorfová.