Kreativ

ŠTÍTEK: grafika

Igor Piačka: Ty a Karpaty, olej, akryl na plátně, 2013.

Přitažlivé projevy tvůrčí svobody. Podívejte se

Náměšť nad Oslavou - Galerie 12 v Náměšti nad Oslavou otevřela na šest a půl prázdninových týdnů výstavu obrazů a grafických listů z individuální tvorby současných slovenských akademických malířů Júlie Piačkové a Igora Piačky. Piačka je třebíčským rodákem, ale nikdy zde nežil.

Animovaný film ve Sladovně Písek.

Příměstský tábor s animovaným filmem

Písek – Ve čtvrtek 27. července se ve Sladovně uskuteční premiéra. Účastníci prázdninového příměstského tábora rodičům představí výsledek svého několikadenního snažení – animovaný film Náš vesmír.

Náchodský zámek. Ilustrační snímek.

Kulturní tipy: Pohádkou děti provede vévoda

Královéhradecko /KRÁTKÉ ZPRÁVY/ - Prázdninové speciální pohádkové prohlídky pro děti ode dneška do neděle nabízí expozice „Na dvoře vévodském“ na státním zámku v Náchodě.

Ilustrační foto.

Nový televizní signál. Do konce roku bude hotovo

/INFOGRAFIKA/ Každý měsíc dva nové vysílače. Takovým tempem probíhá postupné předělávání obřích „antén“ na kopcích, které šíří televizní signál. Skončí bezplatné vysílání? Zatímco na kopcích už se předělávají vysílače, část politiků chystá bojkot.

Přemysl Drozd

Přemysl Drozd: Potřebujete jen luk, šípy a trochu místa

/ROZHOVOR/ Přemysl Drozd si jako domov pro sebe a svou rodinu mohl vybrat jakékoli místo v naší republice. Vybral si Osoblažsko. Divíte se? Přemysl je obdivovatelem zdejší krajiny a může se věnovat takovému způsobu života, který je mu nejbližší.

Výstava o povodních - "Dvacet let poté"

V Pasáži zahájili výstavu připomínající katastrofální povodně

Přerov – „Dvacet let poté“. Tak se jmenuje výstava ukazující hrůzy, které způsobila velká voda, která se před dvaceti lety prohnala přerovským okresem, vyžádala si třináct lidských životů a škody obrovských rozměrů. Vernisáž výstavy se uskutečnila ve čtvrtek ve Výstavní síni Pasáž v Přerově.

Nadace Tři brány pořádá sbírku na rekonstrukci sochy Jana Amose Komenského. Podílejí se na ní i studenti vyškovského gymnázia, kam se má restaurovaná socha vrátit.

Amos je stále bez hlavy: nadace věří, že sbírka pomůže

Vyškov /FOTOGALERIE/ - Spolu s Františkem Palackým vítal řadu let studenty na schodišti vyškovského gymnázia i Jan Amos Komenský. Obě sochy však časem zmizely. Zatímco socha Palackého se před třemi lety díky vyškovským skautům vrátila po obnově na své původní místo, Komenský na restaurátorské práce stále čeká. Chybí mu hlava a práce tak budou o to nákladnější.

Max Švabinský: gobelín Diana.

Max Švabinský se vrací do Hořic

Hořice - V hořické galerii plastik bude 13. července otevřena výstava Nic mimo umění, která představuje rané grafiky umělce Maxe Švabinského. Ten stál na počátku 20. století u zrodu české moderní grafiky.

Max Švabinský: gobelín Diana.

Max Švabinský se vrací do Hořic

Královéhradecko, Hořice - V hořické galerii plastik bude 13. července otevřena výstava Nic mimo umění, která představuje rané grafiky umělce Maxe Švabinského. Ten stál na počátku 20. století u zrodu české moderní grafiky.

Kreativní tvoření v galerii probíhá každé prázdninové pondělí.

Prázdninové pondělky v galerii patří dětem

Havlíčkobrodsko - Tři pondělí v každém prázdninovém měsíci patří v brodské galerii dětem. Mohou se zde totiž výtvarně vydovádět v rámci kursu, který je pro ně připraven.

Varšavská rodačka Sylwia Svorová Pawełkowicz vystavuje obrazy vína v Dubňanech.

Varšavská rodačka maluje dubňanské víno

Dubňany /FOTOGALERIE/ - Její rodné město, polská Varšava, není baštou vinařů. Přesto ji víno a vinná réva uchvátily. Zvláště ta rostoucí na půdě francouzské Provence a na svazích Dubňanské hory. A to až tak, že ji Sylwia Svorová Pawełkowicz zvěčnila tahy svého štětce.

Ředitelka galerie Hana Řeháková s jedním z Fillových obrazů

Na zámku začala výstava Emila Filly

Pardubice – Díla jednoho z nejvýznamnějších českých malířů a grafiků 20. století Emila Filly jsou od včerejška k vidění v prostorách Východočeské galerie na zámku. 

Otevření Galerie Zahradní dům Teplice.

Galerie Zahradní dům změnila mimořádně výstavní plán

Teplice - Tvorba českých Němců ze soukromých sbírek v Teplicích ke zhlédnutí nebude. Výstava připravená pro letní sezonu do Galerie Zahradní dům měla představit vybraná díla německy hovořících výtvarných umělců z Čech, Moravy a Slezska a musela být z technických důvodů zrušena.

Východočeský výtvarný salon v královéhradecké Galerii Na Hradě.

Galerie Na Hradě opět hostí výtvarný salon

Hradec Králové - V letošním roce se v letních měsících - od 22. června do 3. září - opět uskuteční Východočeský výtvarný salon Unie výtvarných umělců, z. s. Hradec Králové.

Ilustrační foto.

Výtvarná soutěž pro seniory začíná

Ústí nad Labem - Pro seniory začala soutěž o nejlepší výtvarnou práci. Soutěžní výtvory do SEN-ART 2017 pro zájemce nad 60 let je možné doručit tajemnici Rady seniorů Ústí Lence Jaremové do budovy magistrátu na Lidickém náměstí do 30. srpna.

Ilustrační fotografie.

Koná se Den otevřených ateliérů 2017

Královéhradecko - Jediný den v roce máte možnost navštívit výtvarníky Královéhradeckého kraje v jejich tvůrčím prostředí. Setkat se s umělci osobně, prohlédnout si jejich dílny a ateliéry, cítit vůni barev, dřeva, hlíny či kovu…

Grafik V. Kovářík.

Vojtěch Kovářík s jeho Body si podmanil novou galerii

Andělská Hora – Severočeskou galerijní scénu obohatila svou znovuobnovenou existencí „Galerie 50°47'55.9"N 14°57'22". Těžko zapamatovatelný název je jednou z „logických poťouchlostí" provozovatele galerie, grafika Jana Měřičky.

Marilyn Monroe kam se podíváš

Marilyn Monroe kam se podíváš

Police nad Metují - Mimoářnou příležitost seznámit se s dílem kmotra pop artu nabízí od včerejšího podvečera Zelený domeček v Polici nad Metují.

Výtvarníci budou opět tvořit přímo mezi lidi. Na snímku uznávaný trutnovský fotograf Ctibor Košťál.

Umělci opět pustí veřejnost do svých ateliérů

Trutnov - Setkat se osobně s umělci, vidět jejich tvůrčí prostředí a zažít jiný pocit, než při návštěvě výstavních síní. Takovou mimořádnou příležitost nabízí zítřejší (sobotní) Den otevřených ateliérů. Do akce se zapojí také trutnovský Spolek podkrkonošských výtvarníků. 

Akademie výtvarných umění.

Akademie výtvarných umění otevře své ateliéry veřejnosti

Praha - Akademie výtvarných umění (AVU) se ve čtvrtek večer otevře veřejnosti. Lidé si v rámci Dnů otevřených dveří budou moct prohlédnout všechny její ateliéry včetně jedinečné budovy ateliéru sochaře Ladislava Šalouna. Dny otevřených dveří začnou v 18 hodin zahajovacím večírkem v Klubu AVU a potrvají do 21. června. Každý den včetně víkendu budou ateliéry otevřeny zdarma od 10 do 18 hodin.

Ve dnech 7. až 10. června se konal v Týně nad Vltavou druhý ročník Vltavotýnského symposia drobné grafiky.

Grafici připomněli loutkáře Matěje Kopeckého

Týn nad Vltavou - Ve dnech 7. - 10. června se konal v Týně nad Vltavou druhý ročník Vltavotýnského symposia drobné grafiky, organizovaný tamním Městským centrem kultury a vzdělávání a Domem dětí a mládeže-střediskem volného času.

Ilustrační foto.

Univerzity lákají i v létě. Na leguány, počítače i sushi

Brno – Informatika není jen pro chlapy, vzkazují z brněnského Vysokého učení technického. Dívkám od dvanácti do devatenácti let to dokážou pořadatelé Letní počítačové školy pro dívky, na Fakultě informačních technologií. „Studentky učíme základy programování, grafiky, zpracování fotek a čeká je i exkurze do společnosti IBM," popsala mluvčí školy Radana Kolčavová.

Orit Ishay, snímek z videa

Dům fotografie seznamuje s prací izraelské autorky i s její zemí

Praha - O historii i současností Izraele, o životě jednotlivců i komunit ve městech i kibucech, o ztrátách v téměř každodenních incidentech i naději v budoucnost vypravuje dílo umělkyně Orit Išajové. Představuje ho Galerie hlavního města Prahy v Domě fotografie, výstava ale zahrnuje vedle fotografií i grafiky, videa a instalace. Jmenuje se Země jelena, to je podle kurátorky Dalii Levinové jeden z výrazů pro izraelskou zemi zmiňovaný ve starozákonní knize Daniel jako metafora, v níž je toto zvíře symbolem země.

z výstavy Boba Dylana

On the Road: Grafiky Boba Dylana ve Staromětské radnici

Přesvědčit se o tom, že proslulý americký písničkář a čerstvý držitel Nobelovy ceny za literaturu Bob Dylan je také talentovaný malíř, jehož díla jsou k vidění v prestižních galeriích po celém světě, se budou moci od 7. června do 31. srpna poprvé také jeho čeští fanoušci a návštěvníci Prahy.

Ilustrační foto.

Naučit se digitálně fotit, po tom touží senioři

Jihlava – Antická kultura, genealogie nebo například svět financí. Tomu se budou učit senioři příští akademický rok v rámci Univerzity třetího věku (U3V). Studium pro ně připravuje Vysoká škola polytechnická (VŠPJ). Ta začátkem června zveřejnila nabídku předmětů a spustila zápis do dalšího akademického roku.

Peníze.

Východočeská galerie může nakoupit díla za milion

Pardubice – Nákup uměleckých děl do sbírek Východočeské galerie se v posledních letech téměř zastavil, sbírky se rozrůstaly většinou pouze o dary. Krajští radní teď plánují založit fond na pravidelný nákup uměleckých předmětů.

Ocenění Nadačního fondu Neuron.

Neuron ocenil vědce do čtyřiceti let, i za počítačovou grafiku

Praha - Za přínos světové vědě ve středu večer ocenil Nadační fond Neuron pět špičkových odborníků do 40 let, mezi nimi počítačového grafika Daniela Sýkoru a biologa Marka Eliáše. Speciální cenu obdržel také antropolog Martin Soukup. Neuron už poosmé vybral významné vědce v pěti oborech - společenských vědách, fyzice, biologii, matematice a počítačové vědě. Laureáti převzali ceny v pražském Divadle Archa.

Alice Kopečková a její mníšecká výstava.

Obrazy Alice Kopečkové mají v Barokním areálu Skalka premiéru

Mníšek pod Brdy – Cesta je poznání je název výstavy obrazů a grafiky Alice Kopečkové, kterou až do neděle 28. května hostí klášter Barokního areálu Skalka v Mníšku pod Brdy. Zájemci si ji mohou prohlédnout denně kromě pondělí do 17 hodin, vstupné je dobrovolné.

Výstava absolventů Základní umělecké školy Uherské Hradiště odstartovala vernisáží v úterý 16. května.

Absolventi ZUŠky vystavili své díla v Galerii Vladimíra Hrocha

Zaujetí perspektivou, káva z různých úhlů pohledu, výtvarné ztvárnění vesmíru či odvážné módní návrhy. Celkem sedmatřicet absolventů Základní umělecké školy (ZUŠ) Uherské Hradiště představilo své závěrečné práce v úterý 16. května v Galerii V. Hrocha.

Cena klubu Laurus pro Martina Sodomku

Cena klubu Laurus pro Martina Sodomku

Svitavy – Klub Laurus ocenil další svitavskou osobnost, která se významným činem nebo dílem zasloužila o slávu, věhlas, rozvoj, propagaci a reprezentaci města.

Zástupci redakce kosmonoského školního časopisu převzali v Praze ocenění za nejlepší středočeský školní časopis.

Kosmonoský školní časopis vyhrál potřetí v řadě

Kosmonosy – Tradice školního časopisu, který založili žáci kosmonoské základní školy pod vedením učitelky Barbory Horákové, trvá teprve tři roky. Přesto časopis plný aktualit, rozhovorů, reportáží ze školních akcí i zábavných příloh už dva roky po sobě sklidil nejvyšší hodnocení v soutěži školních časopisů.