Kreativ

ŠTÍTEK: grafika

Během čtyř dní se v Galerii plastik vystřídalo téměř tři sta dětí z hořických základních i uměleckých škol. Se zaujetím si v inspirativním prostředí vyzkoušely grafické techniky.

Max, suchá jehla a galerie? Inspirace pro tvorbu přímo před nosem

Hořice - Kdy jste naposledy navštívili galerii? Pokud ještě pátráte v paměti, tak vězte, galerie nemusí být pouze sváteční a výjimečná záležitost. Galerie je totiž jako vaše starší kamarádka, od které se toho můžete mnohé naučit. Nejen o umění, ale také o sobě samých.

Výstavu 100 let Hollaru, která zahrnuje díla předních českých grafiků, mohou lidé v holešovském zámku navštívit pouze do 1. října.

Holešovská výstava nabízí stylově stovku grafik

Už jen do konce září bude v prostorách holešovského zámku k vidění výstava nazvaná 100 let Hollaru. Nabízí díla stovky předních českých grafiků, mezi nimiž nechybějí třeba Emil Filla, Max Švabinský, František Tichý, Kamil Lhoták, František Kupka, Oldřich Kulhánek a další.

První grafické sympozium ve Skokách. Listy z Gasthausu.

Kouzlo poutního místa Skoky inspiruje mladé umělce

Skoky - Grafické sympozium Listy z Gasthausu se blíží do finále. Celý týden se do Skoků sjížděli mladí a talentovaní umělci do provizorního ateliéru, aby nasáli atmosféru místního genia loci a vytvořili přímo na místě grafické listy, které se budou prodávat na sobotní vernisáži v Gasthausu.

Abstraktní dílo současné sochařky a grafičky Moniky Immrové vystavuje českobudějovický dům umění. Autorka se soustředí 
na elementární tvary.

Abstraktní dílo Moniky Immrové nepotřebuje názvy

České Budějovice – Abstraktní umění lounské rodačky, čtyřiceti sedmi leté sochařky a grafičky Moniky Immrové, která v letech 2008 a 2009 dostala ocenění Grafika roku, nyní vystavuje českobudějovická Galerie současného umění a architektury Dům umění.

Ve středu zahájil  v městské galerii svoji výstavu Cestami snů berounský výtvarník Jiří Kreissl.

OBRAZEM: Jiří Kreissl vystavuje po pěti letech v Berouně

Beroun - Ve středu zahájil v městské galerii svoji výstavu Cestami snů berounský výtvarník Jiří Kreissl. V Berouně vystavoval naposledy před pěti lety. V Městské galerie Beroun mohou návštěvníci jeho obrazy zhlédnout až do 13. října. 

Nový časopis Slováckého divadla představuje Štěpán Goiš.

Novinky ve Slováckém divadle

Hned se třemi novinkami přichází na začátku nové sezóny Slovácké divadlo. Nejočekávanější je zřejmě nový divadelní dvouměsíčník s prozaickým názvem Časopis, který vychází právě dnes jako samostatná příloha Slováckého deníku.

Výstava Krásná jako kvítka je ta země v Havířově

OBRAZEM: Výstava Krásná jako kvítka potrvá do konce září

/VÝSLEDKY, FOTOGALERIE/ Ve výstavní síni Viléma Wünsche Kulturního domu Leoše Janáčka v Havířově byly v pátek 8. září slavnostně vyhlášeny výsledky 27. ročníku mezinárodní výtvarné soutěže dětí a mládeže v oboru kresby a grafiky Krásná jako kvítka je ta země.

V chomutovské SD aréně pokřtili kalendář s Piráty. Výtěžek půjde na dobročinné účely.

OBRAZEM: Slavný Vano v Chomutově pokřtil svůj kalendář s Piráty

Jakub Sklenář s činkou, David Kämpf v šatně, Ivan Huml na střídačce. Světlo světa spatřil kalendář extraligových Pirátů, který hráče představuje jinak než na ledě. Nafotil ho světově proslulý fotograf Robert Vano a pokřtil ho v chomutovské SD aréně při sobotním duelu s Olomoucí.

Nová galerie Atrium připravila největší prodejní výstavu Oty Janečka od roku 1996. Navštívit ji můžete ve Štefánikově ulici
ve Zlíně.

Na výstavu malíře a sochaře Oty Janečka zve nová galerie Artrium

Průřez tvorbou jednoho z nejvýzna-mnějších českých malířů, grafiků, ilustrátorů a sochařů Oty Janečka představuje od 8. září do 16. října nová zlínská galerie Artrium. Veřejnosti nabízí sedmdesát exponátů od bronzových soch, přes kresby, grafiky až po malbu. Mezi obrazy jsou i dva unikátní velkoformátové oleje, které v Česku nikdy vystaveny nebyly.

Ilustrační foto.

Knihovna vyhlásila soutěž

Kolín - Výtvarnou soutěž vyhlásila Městská knihovna Kolín. Jako téma zvolili Kolín Ferdy Mravence. Zúčastnit se mohou děti od předškoláků po středoškoláky. Do zvláštní kategorie pak budou spadat kolektivní práce.

Proč se nebát skleněných ploch v kuchyni

Sklo má pověst křehkého materiálu, který se ihned zamatlá. Přesto se v moderních interiérech prosazuje jako jedno z nejlepších řešení pro obklady kuchyňské linky. A není tomu tak jen kvůli skvělému vizuálnímu efektu.

Junior nabízí dětem množství kroužků. Například kroužek mladých teraristů.

V Junioru se děti nudit nebudou, zelenou má technika

Chotěboř – Hned několik zajímavých kroužků chystá pro děti v novém školním roce Junior, Dům dětí a mládeže – Středisko volného času. (Junior DDM-SVČ). Jedním z nich je například kroužek malých detektivů.

Z výstavy Bob Dylan: On the Road.

Do Plzně míří grafiky Boba Dylana

Plzeň - Fanoušci legendárního písničkáře a čerstvého držitele Nobelovy ceny za literaturu Boba Dylana by si měli v kalendářích poznačit datum 15. září. 

Výstavu Karla Pokorného zahájila vernisáž.

Obrazy Karla Pokorného mají v Týnci nad Sázavou premiéru

Týnec nad Sázavou /FOTOGALERIE/ – Hold krajině je název výstavy akademického malíře Karla Pokorného, která se na hradě a v muzeu v Týnci nad Sázavou koná až do konce září. Obrazy z Posázaví si mohou zájemci v srpnu prohlédnout denně kromě pondělí a úterý, v září pak od čtvrtka do neděle vždy od 10 do 17 hodin.

Oldřich Jelínek - obraz

V Brodě budou k vidění známá i neznámá díla Oldřicha Jelínka

Havlíčkův Brod – Slavnostní vernisáž v pátek 25. srpna zahájí novou výstavu brodské Galerie výtvarného umění s názvem Známý neznámý Oldřich Jelínek. Akce začíná v 17 hodin.  Český malíř, grafik a ilustrátor Oldřich Jelínek, který spolupracoval třeba s Adolfem Bornem, věnoval brodské galerii sbírku 110 obrazů, kreseb a grafik.

Malíř Jiří Máška na Hluboké.

OBRAZEM: Jiří Máška na Hluboké

Strakonice, Hluboká - Na začátku srpna byla zahájena výstava Jiřího Mášky a jeho přítele sochaře Tomáše Havlíka na Hluboké. Přesto, že byla vysoká teplota, přišlo kolem osmdesáti lidí, kteří se skvěle bavili.

Ilustrační foto

Turistický portál je modernější

Pardubický kraj - Jak v pátek informoval kraj na svém webu, od začátku srpna se uživatelé oblíbeného turistického portálu www.vychodnicechy.info setkávají na jeho stránkách s modernější grafikou a mají snazší cestu k vyhledávaným informacím.