Kreativ

ŠTÍTEK: grafika

Tvoření v Muzeu papírových modelů v Polici nad Metují.

Muzeum modelů z papíru slaví pět let

Královéhradecko, Police nad Metují - Před pěti lety se pro veřejnost otevřela jediná stálá expozice papírových modelů v Evropě. A páté narozeniny jsou důvodem k oslavě.

Ilustrační foto

Břeclavská radnice spustila nový web. S novou grafikou i strukturou

Břeclav – Modernější, lépe fungující, přehlednější. Takové mají být nové webové stránky břeclavské radnice. Město spustilo novou podobu poprvé ve čtvrtek před polednem, předchozí fungovala od roku 2014. „Původní web, spuštěný na konci roku 2014, mnoho pochvaly nesklidil. Informací obsahoval sice spoustu, ale cesta k nim byla někdy trnitá, vyhledávání nefungovalo dostatečně a vlna kritiky se snesla i na grafickou podobu," uvedl tajemník břeclavské radnice Zdeněk Opálka.

Pecha Kucha Night v kině Bio Central v Hradci Králové.

Bio Central večer ovládne kreativita

Hradec Králové - Pecha Kucha - to je večer plný zajímavých prezentací, který pro veřejnost připravují lidé z oborů architektura, grafika, design a z dalších kreativních oborů. Koná se ve středu večer od 20.20 hodin v hradeckém kině Bio Central.

Reistna u Valtic.

Saletění u Reistny. Břeclavští výtvarníci vystaví díla pod širým nebem

Valtice, Břeclav – Dlouhodobý projekt, na kterém pracovali výtvarníci ze Sdružení břeclavských výtvarníků, jde do finále. Jejich malby, fotografie, grafika či keramiky budou k vidění pod širým nebem. Projekt pojmenovali Výtvarné umění na saletech LVA. Uskuteční se v sobotu třináctého května u Reistny ve Valticích.

Xénie Hoffmeisterová maluje i vytváří trojrozměrné artefakty

Xénie Hoffmeisterová inspiruje a provokuje fantazií

Liberec - Galerie Prostor 228 manželů Jermanových připravila výstavu, která má potenciál oslovit i širší veřejnost. Malířka Xénia Hoffmeisterová zde vystavuje průřez svou tvorbou. Ta je velmi pestrá, sama umělkyně přiznává, že je pro ni typické vybírat si z více možností, pohybovat se mezi jednotlivými technikami a žánry.

Sparta (v bílém) vyhrála v Příbrami gólem Šurala v poslední minutě. Tady bojuje Trapp se Sáčkem

V Příbrami neztrácejí víru, záchrana není utopií

Příbram – Smolnou porážkou od Sparty se vrátili na poslední místo, jejich situace ale rozhodně není před ligovým finišem nikterak bezvýchodná. Namočených je čtyři kola před koncem hned několik mužstev. Opět oživit šance na záchranu, která se po podzimu jevila jako sci-fi, mohou fotbalisté Příbrami v pátek, od 18 hodin nastoupí na Dukle.

Podchod získal novou tvář v rámci Kolínského Majálesu

OBRAZEM: Na podchod upozornila vernisáž i jeho vymalování na bílo

Kolín – Donedávna barvami a grafity hýřící podchod pod kolínskou Jaselskou ulicí dostal bílou barvu, bíle je namalovaná i jeho podlaha. Vše je dílem výtvarnice Elišky Králové a pomocníků v rámci studentského Majálesu, v sobotu po poledni se pak uskutečnila vernisáž.

Nevidomí zvládli cestu ve tmě. S vodicími psy.

Aplikace mluví s nevidomými podobně, jako kdyby s nimi mluvil člověk

V létě 2017 si nevidomí mohou stáhnout unikátní navigační aplikace Naviterier, která jim ulehčí pohyb po městě. Speciální navigační systém využívá precizně zpracovaných mapových podkladů projektu ROUTE4ALL. Nevidomý je tak informován například o tvarech rohů ulic, nebo o sklonu a šířce chodníku. 

Bývalá márnice na židovském hřbitově v Telči slouží od roku 1994 jako galerie. Nese název Atelier Síň a slouží jako výstavní prostor pro mladé umělce.

Mladí umělci vystavují v bývalé márnici na židovském hřbitově

Telč – Vystavovat na hřbitově a týden spát v márnici. Takovou možnost nabízí umělcům každoročně telčský kulturní spolek Oblast. Spolek totiž spravuje Atelier Síň na židovském hřbitově v Telči, který už roky slouží v letních měsících jako galerie. Jinak tomu nebude ani letos.

Zřícenina hradu Zvířetice.

Zvířetice nejsou v dobré kondici, upozornil starosta

Bakov nad Jizerou - Díky precizně promyšlené marketingové strategii založené zejména na moderních technologiích se zřícenina hradu a zámku Zvířetice dočkala v posledních letech značné pozornosti. Tu nyní hodlá tým nadšenců využít k záchraně romantické památky.

Čertovské i jiné grafiky v Lodžii

Čertovské i jiné grafiky v Lodžii

Jičínsko - Na pianu byly nachystané děti, že budou zpěvem krášlit vernisáž. Tři děti na pianu, to je dobrý předpoklad na zahájení výstavy, ale šum v kavárně nepřestával, protože se tu sešli lidi, kteří si mají co říct a dlouho se neviděli. Tak vzal Jirka trumpetu a hlasitě zatroubil.

CHEBSKÉ DVORKY jsou oblíbeným festivalem. Nejedno město by chtělo mít podobnou akci.

Dvorky inspirovaly klášter

Klášter Teplá - Pro Hroznatovu akademii v klášteře Teplá se stal inspirací festival Chebské dvorky. Obdobný festival umění a řemesel se tak má konat i v klášteře.

Otte Wallish.

Výstava ukáže plakáty izraelského grafika a českého rodáka Otteho Wallishe

Praha - Tvorbu grafika českého původu Otteho Wallishe (1906 až 1977), který většinu života strávil v Izraeli, ukazuje České centrum Praha. V galerii v Rytířské ulici ve středu začala výstava Zapomenutý pozdrav z Izraele, která je první autorovou přehlídkou v jeho vlasti. Wallish emigroval před nastupujícím nacismem do Palestiny. V Izraeli později navrhoval podobu mincí, známek i knih a je autorem několika tisíc plakátů. Počítá se mezi zakladatele izraelského grafického designu, uvedla autorka výstavy je Eva Janáčová z Ústavu dějin umění AV ČR.

Budoucnost českého sklářství v karlovarské Sun Gallery (zleva): Šárka Vačkářová, Martina Habaníková, Marcela Šilhánová, odborná asistentka Dana Zikmundová, Soňa Dermeková a Nikola Čermáková.

Sun Gallery představuje nastupující generaci sklářek

Karlovy Vary – Hned pět autorek najednou se sešlo na jarní výstavě v Sun Gallery karlovarského lázeňského komplexu Sanssouci. S výběrem ze svých prací tu přicházejí studentky ateliéru „Sklo" Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem.

Zřícenina hradu Zvířetice.

Rostoucí zájem o Zvířetice je má pomoct zachránit

Málokterá česká památka žije v současnosti tak bohatým životem jako zřícenina zámku Zvířetice u Bakova nad Jizerou, málokterá česká památka rovněž aspiruje na to nabídnout turistům servis světové úrovně. Pomiňme nyní, že právě dnes na Zvířeticích začala turistická sezóna a pojďme se podívat na to, jak hodlá tým seskupený kolem Vojtěcha Dvořáka Zvířetice zachránit a šířit jejich věhlas do světa. Každopádně to bude ve velkém stylu!

Malíř Herbert Kisza.

Malíř Herbert Kisza vystavuje své grafiky v Bílině

Bílina - Obrazy akademického malíře Herberta Kiszy jsou až poeticky dokonalé. Malíř v nich osobitým způsobem zachycuje kontrast života. Donutí přemýšlet o tom, jak stejné jsou významy života a smrti, jak dlouho roste strom a jak během pár okamžiků padne k zemi.

Knižní čtvrtek. Ilustrační foto.

Čtení na jaro pomůže vybrat Velký knižní čtvrtek

Velký knižní čtvrtek má za sebou deset úspěšných sezón. Už tento čtvrtek vkročí do další desítky s patnácti novinkami všech žánrů, které byly vybrány a namíchány tak, aby uspokojily všechny skupiny čtenářů. Navíc to jsou knihy, které už stačily posbírat ceny či se v krátké době staly světovými bestsellery.

Soňa Pančochová

Vymyslela brožuru pro komunikaci s neslyšícími. Je o ni zájem i v zahraničí

Zlínský kraj - Několik měsíců už slouží zlínským hasičům nová pomůcka pro záchranu osob při mimořádných událostech. Týká se spolupráce se sluchově postiženými. Hasiči teď mají brožuru sestavenou ze speciálních karet. Jsou na nich věty a grafika, které neslyšící dobře rozumí. Největší výhodou je, že značně zrychlují komunikaci s neslyšícími.

Studenti z Kolína soutěží o 50 tisíc na maturitní ples.

Studenti z Kolína soutěží o 50 tisíc na ples

Kolín - Studenti z kolínské obchodní akademie a gymnázia mají velkou šanci vyhrát 50 tisíc korun na svůj maturitní ples. Účastní se totiž soutěže „To fakt nevyčistíš!" vyhlášené v rámci vzdělávacího programu s názvem „Doodpadu".

Tvůrci školního časopisu Beda.

Béda dostal cenu za grafiku

Lanškroun /Krátce/ – Školní časopis Béda, který vychází na lanškrounské ZŠ Bedřicha Smetany už 22 let, i letos dostal ocenění – na celorepublikové soutěži školních časopisů v Brně získal první místo za grafiku.

Americký muzikant a zpěvák Bob Dylan.

V Praze budou v červnu vystaveny grafiky Boba Dylana

Praha - Výstavu pěti desítek grafických prací muzikanta a zatím posledního nositele Nobelovy ceny Boba Dylana uvidí od června návštěvníci Prahy. Na Staroměstské radnici ji uspořádá galerista Zdeněk Kočík, který provozuje nedalekou Gallery of Art Prague (GOAP). „Podařilo se nám získat kolekci 55 litografií Boba Dylana. Jsou to práce, které vznikaly na základě jeho skic, jež si vytvářel během svých cest," řekl Kočík