Kreativ

ŠTÍTEK: grafika

Iva Hüttnerová

Iva Hüttnerová zahájí v Přerově vernisáž svých obrazů

Přerov – Významnou návštěvu na poli výtvarného umění přivítá ve čtvrtek 6. října přerovská Galerie Eso v Kratochvílově ulici. Od 17 hodin se uskuteční vernisáž výstavy Grafika, kterou tvoří obrazy malířky a herečky Ivy Hüttnerové.

Herní počítač Lenovo Ideacentre Y900.

Skvělé hry potřebují skvělý hardware. Třeba Lenovo Ideacentre Y900

Být hráčem je v současné době skvělé. Za posledních pár let udělaly hry obří pokrok. Na těch největších hrách pracují stovky lidí a vydavatelé za ně utrácí miliony dolarů. Pro hráče to pak znamená detailní, krásnou grafiku, skvělé animace, špičkový dabing a ozvučení.

Vladimír Suchánek se tvorbě exlibris věnuje léta.

Exlibris přilákal do krajské metropole sběratele

Hradec Králové - Pravidelné Sjezdy a setkání členů pořádá každoročně celorepublikový Spolek sběratelů a přátel exlibris. Pro letošní rok se zhostili pořadatelského úkolu členové z Královéhradecka, v krajském městě se tak konal o uplynulém víkendu pošesté.

Motocyklista Jiří Mrkývka.

Praděda, děda i táta. Mrkývka nejmladší drží závodní tradici

Brno – Úspěchů předků se nezalekl a dělá čest svému rodu. Brněnský motocyklový jezdec Jiří Mrkývka představuje už čtvrtou generaci závodnické rodiny a letos dosáhl na výrazný úspěch. V šestnácti letech si s předstihem zajistil celkové první místo ve středoevropském šampionátu Alpe Adria v kubatuře supersport 600 junior. „Jde o moji první sezonu na šestistovce, takže jsem spokojený," hlásí talentovaný mladík.

Ilustrační foto.

Stranická agitace porušuje pravidla

Slatiňany, Chrast – Stejně jako v minulosti se teď ve Slatiňanech objevují letáky s předvolební agitací na výlepových plochách města, kde nemají co dělat.

Luboš Vetengl

K Víkendu otevřených ateliérů se připojí také Luboš Vetengl

Plzeň – Desítky plzeňských výtvarníků pozvou v sobotu a v neděli 24. a 25. září veřejnost do svých ateliérů. Akci víkend otevřených atreliérů pořádá společnost Grafia. Deník v desetidílném seriálu představuje některé umělce, kteří se k Víkendu otevřených ateliérů připojili. Někteří pozvou návštěvníky do svých ateliéru, s jinými se zájemci budou moci setkat v areálu DEPO2015.

Televizní soutěž AZ-kvíz v nové dekoraci.

AZ-kvíz má novou dekoraci, pořad brzy oslaví 20 let

Brno /FOTOGALERIE/ – Festina lente je latinské přísloví. Jaký zní český překlad? Touto otázkou pod políčkem třináct s písmeny SP odstartovalo ve středu v Líšni natáčení 145. dílu vědomostní soutěže AZ-kvíz. Brněnské studio ho v premiéře odvysílá 26. října. Televizní soutěž uvidí diváci na obrazovkách po osmi letech z nové dekorace, s novou vnitřní grafikou i znělkou. Moderátoři a pravidla hry zůstávají stejné.

MARIE RUMLAROVÁ před svou sbírkou exlibris v Galerii Na Mostě.

Sjezd sběratelů exlibris se uskuteční v Hradci po šesti letech

Hradec Králové - Pravidelné sjezdy a setkání členů pořádá každoročně Spolek sběratelů a přátel exlibris. Po jednou takovém, který se uskutečnil před šesti lety v Hradci Králové, se jeho členové rozhodli, svolat Sjezd pro letošní rok právě do krajského města.

Armaturka. Ilustrační foto.

V Armaturce uvidíte, jak si Peter hraje

Ústí nad Labem - Peter Bankov, designér, žijící mezi Prahou a Moskvou, se zajímá o prostor mezi kulturami západní a východní, mezi evropskou a slovanskou. Na výstavě představuje sérii autorských plakátů z cyklu Design Diary.

Ve výstavní síni Viléma Wünscheho Kulturního domu Leoše Janáčka v Havířově byly v pátek 2. září slavnostně vyhlášeny výsledky 26. ročníku mezinárodní výtvarné soutěže „Krásná jako kvítka je ta země…“

OBRAZEM: Mezinárodní výstava dětské kresby a grafiky

Ve výstavní síni Viléma Wünscheho Kulturního domu Leoše Janáčka v Havířově byly v pátek 2. září slavnostně vyhlášeny výsledky 26. ročníku mezinárodní výtvarné soutěže dětí mateřských škol, základních škol a nižších tříd gymnázií v oboru kresby a grafiky, „Krásná jako kvítka je ta země…," kterou organizuje Základní škola Frýdecká Havířov-Bludovice.

Ilustrační foto.

Pokémony ve firmě? Nestrpíme, shodují se šéfové z regionu

Zlínský kraj - Stop vášnivým hráčům hry Pokémon Go chtějí učinit velké firmy v kraji, pokud se začnou vyskytovat v řadách jejich zaměstnanců a budou ji hrát v areálech podniků. Navíc ještě v pracovní době. Pokémon Go je mobilní aplikace a videohra založená na principu reality. Spuštěna byla minulý měsíc.

Lichtenštejnský dům v Břeclavi hostí výstavu dvou mladých umělkyň.

OBRAZEM: Talentované umělkyně krášlí Lichtenštejnský dům fotkami a malbami

Břeclav – Umělecká díla Břeclavanky Kateřiny Cigáňové a rodačky z Kravař u Opavy Veroniky Drastíkové jsou k vidění v břeclavském Lichtenštejnském domě. Výstavu, kterou lze navštívit ještě do poloviny září, pořádá městské muzeum a galerie. „Jde o zajímavá díla. Vernisáž si nenechala ujít spousta lidí," uvedla Sylva Vymyslická z muzea.

Rusalka ve Zbýšově

Na rybníku ve Zbýšově zpívala Rusalka

Zbýšov - Na začátku byl jen takový drobný nápad. Když už Jana Štěrbová přijede na pár dní na chatu na Zbýšov, že bymohla něco zazpívat. Pak jsme zjistili, že bude úplněk a ona má kostým vodní víly a v autokempu bude plno dětí.

Sting

Sting vydá koncem září kolekci sólových alb na vinylu

Vinyly jsou poslední dobou v kurzu a stále více hudebních fajnšmekrů touží mít alba svých oblíbených interpretů doma nejen na CD, ale právě i na černých deskách. Toto přání vyslyšel i věhlasný britský hudebník Sting, který všechna svoje zásadní studiová alba vydá koncem září v nádherném boxu pod názvem The Studio Collection.

Webové stránky Brna-středu.

Radniční weby očima odborníka: graficky dobré, ale obsah nepřehledný

Brno /INFOGRAFIKA/ – Slušný kabát, ale autoři si nedali práci, aby vytvořili užitečný a přehledný obsah, který má sloužit lidem a kvůli němuž na web přijdou. Tak ohodnotil pro Brněnský deník Rovnost nové internetové stránky některých městských částí webdesignér Martin Domes. Podobně, jako před rokem jiný specialista, se zaměřil především na přehlednost, vzhled i aktuálnost.

Ulice politických vězňů. Ilustrační foto.

Po dostavbě hotelu se obnoví pasáž do ulice Politických vězňů

Praha - Vyšší standard ubytování a novou pasáž do ulice Politických vězňů přinesou stavební práce, které potrvají déle než rok u hotelu Yasmin poblíž Václavského náměstí. Dnešní hotel, který byl otevřen před deseti lety a řadí se mezi designové hotely, dostane 150 nových pokojů a konferenční centrum. Pro veřejnost by vše mělo být otevřeno do konce roku 2018.

Dřevorytec Jožka Baruch

Před 124 lety se narodil dřevorytec Jožka Baruch

Valašsko - Dnes je to právě sto dvacet čtyři let, co se v Krásně nad Bečvou narodil valašský malíř, grafik, ilustrátor, dřevorytec a spisovatel Jožka Baruch. Zároveň si letos lidé na Valašsku připomenou padesáté výročí úmrtí tohoto významného regionálního umělce.

Projekt Young HeART pokračuje v břeclavském muzeu a galerii.

Projekt Young HeART pokračuje. Představí mladé umělkyně

Břeclav – Podkrovní galerie v břeclavském Lichtenštejnském domě přivítá další účastníky projektu Městského muzea a galerie Břeclav Young HeART. Třetí výstava patří domácí Kateřině Cigáňové a Veronice Drastíkové. Vernisáž je na programu ve čtvrtek v pět hodin odpoledne.

Počítačová hra Batman - The Telltale Series.

Batman se vrátí do herního světa v epizodické novince

Batman se dočká další hry. Vzhledem k současné reputaci studia Telltale Games se netopýří hrdina nemusí bát, že by mu novinka zkazila jméno. Tvůrci z Telltale Games mají za sebou oceňované hry jako například Tales from the Borderlands, The Walking Dead či Game of Thrones.

Zbožní muži z USA, Británie, Izraele, Rakouska a České republiky na místě starého židovského hřbitova v Prostějově

Schválí město rabínům cedulky na bývalém židovském hřbitově?

Prostějov – O pondělní návštěvě jednadvaceti rabínů v Prostějově jsme vás sice podrobně informovali v úterním vydání Prostějovského deníku, ale přítomnost duchovních ve městě má i svou dohru. Při shromáždění umístil Michal Donath, zástupce židovské obce, na pozemku bývalého židovského hřbitova šest typů informačních a edukativních tabulek. Následně oficiálně požádal radnici o svolení.

Výstavní prostor galerie Hollar

Výstava v Hollaru ukazuje nejnovější práce grafiků

Praha - Čtyři desítky autorů několika generací vystavují své nejnovější práce z oblasti grafiky na výstavě v galerii Hollaru na Smetanově nábřeží v Praze. Jsou mezi nimi ti, kdo se věnují grafice výhradně, i výtvarníci, kteří pracují i s jinými prostředky, jako je malba či kresba. Vedle slavných jmen jako Martin Velíšek, Patrik Hábl, Jiří Slíva, František Hodonský či Emanuel Ranný vystavují i mladší a méně známější tvůrci. Výstava Nová tvorba potrvá do 14. srpna.