Kreativ

ŠTÍTEK: grafika

KAPELU MEAT MINCER můžete vidět v pátek v sokolovské Alfě nebo o týden později v karlovarském Pizza Pubu.

U českých textů jsme se zapotili, říkají muzikanti z Meat Mincer

Karlovy Vary – Rockmetalová kapela Meat Mincer z Karlových Varů se stále snaží vyvíjet a nestát na místě. To dokazuje například přechod na české texty a také stále nové skladby. Kapela má za sebou i koncerty v předprogramu legendy Katapult (v rámci festivalu ve Vintířově) a také klubová vystoupení s populárními kapelami Seven, Menhir, Roxor nebo Titanic.Více o aktuálním dění v Meat Mincer informoval kytarista Standa Švarc.

Ilustrační foto.

Týden volna pro tatínky? Jen když pracují

Narodil se nám potomek a chceme volno, co máme dělat? Takové dotazy novopečených otců zaplavily „sociálku" hned zkraje letošního roku. Tatínkové se mylně domnívali, že novinka v podobě týdenní placené dovolené po porodu už platí.

Ilustrační foto.

Kladský impuls uvidíte nově v galerii

Hradec Králové - Nová výstava v Galerii Na Hradě, kterou provozuje Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Hradci Králové, je věnována polským výtvarníkům z Klodzka. Výstava dostala název Kladský impuls a potrvá od 22. února do 20. března 2017.

Absolvent ústecké „umprumky“ září, vyhrál Grafiku roku!

Hajlující vlčák ústeckého absolventa je Grafikou roku

Praha/Ústí n. O. – Ze Střední školy uměleckoprůmyslové Ústí nad Orlicí vycházejí absolventi, kteří se v životě neztratí. A nejen to. Řada z nich pokračuje ve studiu na vysokých uměleckých školách a sbírají úspěchy. Jeden opravdu výrazný zaznamenal ve středu 15. února grafik a ilustrátor Jakub Bachorík.

Pavel Rapušák (vlevo) z Klubu Za starý Bruntál.

Akce klubu na první pololetí

Klub Za starý Bruntál zveřejnil plán svých akcí na první pololetí tohoto roku. Jsou v něm jako obvykle zahrnuty jak akce turistické, tak i společenské, kulturní a vzdělávací.

Martin Bek

Hovory s… se odehrají poprvé v Klubu Art

/POZVÁNKA/ Pravidelná talk show Jakuba Plaskury nazvaná Hovory s… bude mít v úterý svou premiéru v opavském Klubu Art. Pozvání tentokrát přijali pedagog oddělení Kulturní dramaturgie Slezské univerzity Hasan Zahirovič a opavský tatér Martin Bek, zvaný Bekus.

PlayStation 4 hra Crash Bandicoot: N’Sane Trilogy.

Crash Bandicoot oznamuje datum návratu

Oblíbená série původně z konzole PlayStation 1 se v průběhu léta vrátí na herní scénu s přepracovanými prvními třemi díly. Chystá je vydavatel Activision a do obchodů se dostanou pod názvem N'Sane Trilogy. Kolekce vyjde 30. června pro konzoli PlayStation 4, na další herní platformy se neplánuje.

Výstava Oldřicha Kulhánka Vzkaz v Galerii Toyen na Praze 3.

OBRAZEM: Kresby Oldřicha Kulhánka vystavují v Praze 3

Praha /FOTOGALERIE/ - Výstavu vzkaz, na které představila dílo českého malíře a grafika Oldřicha Kulhánka, připravila ve spolupráci s Galerií M&K Galerie Toyen. V Informačním centru Praha 3 na náměstí Jiřího z Poděbrad jsou v těchto dnech k vidění kresby výtvarníka, jehož dílo je zastoupeno v mnoha světových sbírkách výtvarného umění, jako například v galeriích Albertina ve Vídni či Centre Pompidou v Paříži. Pro Kulhánkovu grafiku je typické zaujetí pro figuru, v jeho tvorbě lze nalézt torza lidských tváří a rukou. Výtvarník také v letech 19921993 vytvořil grafické návrhy současných českých bankovek.

Výtvarník Karel Malich.

Laureátem Ceny Vladimíra Boudníka se stal výtvarník Karel Malich

Praha - Novátor abstraktního umění Karel Malich se stal laureátem 22. Ceny Vladimíra Boudníka udělované za významný tvůrčí přínos v grafické tvorbě. Porota dnes jeho jméno vyhlásila spolu s výsledky 23. ročníku soutěže Grafika roku. Letos bylo uděleno osm cen. Vítěze Ceny kritiky sdělí 23. března v pražském Clam-Gallasově paláci, kde bude představen i laureát Boudníkovy ceny. Výstava potrvá od 16. února do 26. března.

Project Cars 2

Hra Project Cars 2 na prvních obrázcích vypadá skvěle

Kdo si občas zahraje na počítači nebo konzoli hru s automobilovou tématikou, jistě slyšel o titulu Project Cars. Hra, na kterou se velmi nadšeně čekalo, bohužel nedostála všem svým slibům a byla kritizována zejména za nedotaženou fyziku. Vše by měl však napravit druhý díl.

Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky.

Výstava potrvá ještě několik dní

Hradec Králové - Ještě několik dní, konkrétně do 25. února, bude v královéhradecké Galerii Koruna k vidění výstava s názvem Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky.

Na vernisáži výstavy Kniha v maturitní práci v loketské knihovně se o hudební doprovod postaral Jazz Apetit.

Studenti grafického designu představili své maturitní práce

Loket - Kniha v maturitní práci žáků Střední uměleckoprůmyslové školy (SUPŠ) Karlovy Vary je název výstavy, kterou hostila Městská knihovna Loket. S kurátorem výstavy, pedagogem Střední uměleckoprůmyslové školy Karlovy Vary Ivanem Pelcem vedl rozhovor Vladimír Kalný.

Libor Zajíček v redakci Ústeckého deníku.

Libor Zajíček: Kouzelný 8. Ples patriotů bude ve znamení pana Tau

Ústí nad Labem/ROZHOVOR/  - V sobotu 11. února v DK Ústí začne již 8. Ples severočeských patriotů s velkou hvězdou jménem Lou Bega. Zazpívají též No Name (SK), Marta Jandová, skupina Poetika i Tereza Kerndlová. Více řekl Libor Zajíček z ústecké agentury Crazy Production.

Výstava z díla malíře, kreslíře, grafika, ilustrátora, animátora a kostýmního výtvarníka Adolfa Borna začala v galerii Hollar.

Výstava Bornových děl je poctou Hollarovi, vzoru českých grafiků

Praha - Výstava z díla malíře, kreslíře, grafika, ilustrátora, animátora a kostýmního výtvarníka Adolfa Borna začala ve středu v galerii Hollar na Smetanově nábřeží. Jmenuje se Pocta Václavu Hollarovi, slavnému rytci, jehož jméno nese i český spolek výtvarníků-grafiků. Výstava, jež se kvůli loňskému Bornovu úmrtí stala výstavou posmrtnou, se z umělcovy tvorby soustředí právě jen na grafické práce.

Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky.

Na výstavu: Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky

Hradec Králové - V galerii Koruna na hradeckém Svatojánském náměstí (V Kopečku) je otevřena nová expozice Ohlédnutí - obrazy, grafika, plastiky (za zajímavými výstavami loňského roku), která potrvá do 25. února 2017.

Richard Pešek

Spojí umění otce, syna a dcery

Vysoké Mýto – Městská galerie pro letošní sezonu připravila sérii výstav nazvanou Talent napříč generacemi. Pestrý rok 2017, ve kterém galerie oslaví šedesát let od svého založení, zítra zahájí svou výstavou Richard Pešek se svým synem Richardem a dcerou Alenou.

Nové webové stránky Hluku umožní virtuální prohlídky či rezervace

Hluk – Změna grafiky, celkového uspořádání, optimalizace pro tablety či mobily, ale také novinky v podobě rezervačního systému či virtuálních prohlídek. Pokud někomu v minulosti přišli stránky Hluku příliš nepřehledné, nemohl si nevšimnout změny jejich vizáže, kterou město premiérově spustilo v pátek 13. ledna.

Porota rozhodla, kdo získá ceny Největší z pierotů.

Porota rozhodla, kdo získá ceny Největší z pierotů

Uherské Hradiště – Ceny odborné kritiky Největší z pierotů udělované nejlepším výkonům i inscenacím Slováckého divadla roku 2016 už jsou známy. Alespoň tedy členům odborné poroty, která ceny každoročně uděluje.

Zuzana Růžičková.

Nové ceny klasické hudby získali Růžičková, Javůrková a Gardiner

Praha /FOTOGALERIE/ - Zuzana Růžičková, Kateřina Javůrková a sir John Eliot Gardiner se stali prvními držiteli nové ceny klasické hudby Classic Prague Awards. Ceny dnes poprvé vyhlásili v Sále Martinů budovy HAMU v Praze. Křišťálovou trofej získala cembalistka Růžičková za celoživotní přínos, hráčka na lesní roh Javůrková v kategorii talent roku a laureátem ceny za propagaci české hudby v zahraničí se stal britský dirigent Gardiner.

Vernisáž výstavy obrazů Václava Siky v domažlické ČSOB.

FOTO: Václav Sika vystavuje v Domažlicích

Domažlice /FOTOGALERIE/ - Realistickou malbu představuje výstava kdyňského výtvarníka Václava Siky, která byla v pátek odpoledne zahájena v Domažlicích, v nových výstavních prostorách vzniklých při renovaci tamní pobočky ČSOB.

Studentka oboru grafický design hodonínské Střední školy průmyslové a umělecké vystavuje v nové galerii Div.oka.

Mladá autorka kreslí lidi, s nimiž se setkává. Vystavuje v galerii Div.oka

Hodonín – Do osmého ledna je k vidění v nové hodonínské galerii Div.oka v Dobrovolského ulici první výstava. Premiéru tady mají ilustrace Žofie Fodorové, studentky třetího ročníku oboru grafický design hodonínské Střední školy průmyslové a umělecké. Galerie je novou součástí ateliérů školy. „Žofia je historicky první studentkou, která v ní dostala možnost vystavovat," upozornila pedagožka Jana Slováková.

Sprinterský fenomén Usain Bolt. Bude se radovat ze zlata i na srpnovém MS v Londýně?

GRAFIKA: Sport v roce 2017? Těšte se, rozhodně překvapí!

Praha - Olympiáda v Riu, fotbalové EURO ve Francii, Světový pohár v hokeji… Právě skončený rok byl doslova nabitý velkými sportovními událostmi. Ten následující bude sice v tomto ohledu chudší, to ale neznamená, že by se snad sportovní fanoušci následujících 365 dní nudili. Kdepak.

Libor Velan.

Libor Velan: Fotografování jídla je často složitější, než jídlo samotné uvařit

Bystřice pod Lopeníkem /ROZHOVOR/ - Před nedávnem vydal již svou třetí knihu regionálních receptů a pomalu připravuje další. Libor Velan z Bystřice pod Lopeníkem zatím uvařil všechny recepty, které vyšly v jeho knihách. „V pořadí čtvrtou knížku provařit nestihnu. Tam bude totiž 420 receptů," nechal se slyšet fotograf a spisovatel.

Monitor Acer H277HU.

Monitor Acer H277HU sází na stylový design, tenký rámeček a barevné podání

Test monitoru Acer H277HU. Potěšit mě dokázal už při vybalování. Krabici totiž položíte a odklápí se celá její strana. K monitoru a příslušenství tak dostáváte skvělý přístup a nemusíte vše těžce dolovat z krabice. Občas při testování něco vybalit a pak zase zabalit do krabice představuje celkem problém. Po vybalení už jen stačí připevnit stojánek a můžete zapojovat.