Kreativ

ŠTÍTEK: grafika

Boris Jirků: Provance Saint Private II.

Boris Jirků vystaví v Ostravě obrazy z Dalmácie, ale také jedinečné ilustrace

Akademický malíř a grafik, ale také sochař, ilustrátor a vysokoškolský profesor Boris Jirků patří k našim prestižním osobnostem v oblasti výtvarného umění. V týdnu po Velikonocích, ve čtvrtek 4. dubna v 17 hodin, zahájí jeho další ostravskou výstavu ve Výtvarném centru Chagall jeho spolužák z pražské AVU, akademický malíř Martin Pawera a šéf „Chagallu“ Petr Pavliňák. Ještě před zahájením výstavy si našel Boris Jirků čas k rozhovoru pro Moravskoslezský deník.

Ukázky z díla Oldřicha Kulhánka.

Oldřich Kulhánek: autor skvostných návrhů českých bankovek v Ostravě

/POZVÁNKA NA VÝSTAVU/ Akademický malíř a grafik Oldřich Kulhánek (1940 až 2013) se řadil k našim předním grafikům a ilustrátorům. Pražský rodák, absolvent Vysoké školy umělecko-průmyslové v našem hlavním městě, kde studoval speciální ateliér grafiky a knižní ilustrace u profesora Karla Svolinského, vtiskl českým bankovkám skvostnou podobu, která svým výtvarným pojetím esteticky daleko předčí třeba eura. Ostravská výstava díla Oldřicha Kulhánka bude od 7. března k vidění ve Výtvarném centru Chagall.  

Výstava Oldřicha Schnabla. Ilustrační foto.

Grafik Oldřich Schnabl zaplní přerovskou galerii digitálním uměním

Digitální grafiku, ve které pracuje především s optickými a prostorovými kvalitami jazyka geometrie, vystaví v únoru v Galerii města Přerova olomoucký výtvarník Oldřich Schnabl. Po pěti letech se na Horní náměstí vrací podruhé, tentokrát s odlišnou expozicí, která vedle jeho nejnovějšího digiartu zahrne také autorovy kalendáře za posledních jedenáct let nebo překližkové reliéfy, jež vycházejí z jeho počítačové grafiky.

Výtvarný svět Kornelie Němečkové čeká na diváky ve Slováckém muzeu

Výtvarný svět Kornelie Němečkové čeká na diváky ve Slováckém muzeu

Obrovský potlesk ve čtvrtek 15. února v hlavní budově ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti byl uznáním velké dámě, výtvarníci a ilustrátorce Kornelii Němečkové a její výstavě Kouzlení Kornelie Němečkové. Za bohatého zájmu příchozích tak zahájili vernisáž její výstavy, která potrvá až do 21. dubna.

Ukázky z tvorby Bereniky Ovčáčkové.

ROZHOVOR: Berenika Ovčáčková: Je štěstí mít kolem sebe hodně inspirativních lidí

/FOTOGALERIE/ Akademická malířka Berenika Ovčáčková je známá především jako česká grafička. Rodačka z Ostravy studovala v letech 1986 až 1991 na Akademii výtvarných umění v Praze v Ateliéru grafiky u profesora Ladislava Čepeláka, a později pod pedagogickým vedením docenta Dalibora Chatrného. Má na svém kontě desítky výstav, přestože dlouhá léta měla co do činění s literaturou, když vedle vlastní umělecké práce současně zajišťovala licence k vydání knih v tuzemsku a zahraničí. V únoru oslaví své významné životní jubileum. Společně s ní se ohlédneme za její dosavadní tvorbou.

Divadlo Oskara Nedbala v Táboře.

Divadlo v Táboře po letech zdražilo předplatné. Na podzim přichystalo novinky

/VIDEO/ Divadlo Oskara Nedbala (DON) v Táboře představilo novinky pro letošní podzim. Mimo jiné se vedení rozhodlo po letech zdražit předplatné, má novou grafiku a na prosinec chystá pásmo věnované Václavu Havlovi. Slavnostní zahájení sezony se uskuteční v rámci několika vernisáží už ve středu 13. září.

Výtvarnice Marie Blabolilová.

Obrazy a grafika. Poděbradská galerie představí výtvarnici Marii Blabolilovou

/FOTOGALERIE, VIDEO/ Výstavu z děl výtvarnice Marie Blabolilové s jednoduchým názvem Obrazy a grafika připravila Galerie Ludvíka Kuby v Poděbradech. Pro tvorbu této malířky, grafičky a také restaurátorky jsou příznačné civilní náměty, spíše chybí ztvárnění figury, ale projevuje se smysl pro systém a řád.

Pětici výstav uvidí lidé v Blansku vJežkově zámečku do konce června. FOTO: Bronislav Foller

Ježkův zámeček v Blansku hostí kulturní štafetu. Stojí za ní sochař Šimkůj

Fotky, originální objekty z plechu s drátů nebo grafiky mohou do konce června obdivovat lidé v Blansku. Iniciátorem výstav je sochař Jaromír Šimkůj. Který si na zahradě domku ve Lhotě Rapotině otevřel galerii s názvem 1. Vesnická. To bylo před rokem. Nyní se rozhodl předvést umělce pod záštitou své galerie v Ježkově zámečku ve Svitavské ulici v Blansku. K vidění bude celkem pět krátkodobých výstav. Střídání výstav každé dva až tři dny připomíná kulturní štafetu.

Princ z Persie patří mezi legendární hry.

Princ z Persie. Herní legenda, kterou zabil až asasín Altaïr

Když hráči počítačových her vzpomínají na své začátky, mnoho z nich si oživí vzpomínku na hru Prince of Persia. Není divu, jde totiž o jednu z legendárních her. Kdo si alespoň jednou nevyzkoušel tuto původně 2D plošinovku, jako by nežil. Pro mnoho uživatelů počítače šlo o vůbec první herní zážitek. O popularitě hry svědčí i počet vydaných herních titulů: spolu s prvním dílem vyšlo celkem osm her, a k tomu byl ještě natočen i film.

Malíř, grafik  Petr Ptáček

V galerii jsou k vidění díla Petra Ptáčka, výstava už se ale chýlí ke konci

Do 26. dubna je ještě možné navštívit výstavu Západní expres malíře, ilustrátora a grafika Petra Ptáčka. V plzeňské galerii Visio Art v ulici Na Roudné si návštěvníci po zhlédnutí děl renomovaného umělce mohou udělat radost nejen krásným obrázkem, ale i sadou sběratelských pohlednic s reprodukcemi jeho nejznámějších obrazů.

Josef Mánes: Prapor zpěváckého spolku Říp v Roudnici nad Labem, líc (1863–1864). Olej, hedvábí, podlepeno plátnem, 166,5 × 194 cm.

Ukážeme talent Josefa Mánesa v celé jeho šíři, slibují autorky nové výstavy

Ve Valdštejnské jízdárně v Praze na Malé Straně otevře 31. března výstava s výmluvným názvem Josef Mánes: Člověk ⁠–⁠ umělec ⁠–⁠ legenda. Návštěvníci zde budou moci znovuobjevovat rozsáhlé dílo jednoho z nejlepších českých malířů až do 16. července. Zašel jsem si do Národní galerie popovídat s kurátorkou Sbírky grafiky a kresby Markétou Dlábkovou a ředitelkou Sbírky umění 19. století a klasické moderny Veronikou Hulíkovou, které práci na výstavě spojily s detailním průzkumem a přehodnocením celého Mánesova odkazu i života.

Výtvarnice Marie Michaela Šechtlová.

Marie M. Šechtlová: Letos jsem hlavně slavila. Teď zase začnu něco dělat

/ROZHOVOR/ Marie Michaela Šechtlová je mezi českými i zahraničními sběrateli a znalci grafiky známa především jako autorka půvabných a technicky dokonalých hlubotiskových novoročenek a knižních značek. Narodila se 17. března 1952 v Praze, bytostně je ale spojena s městem Táborem, kde trvale žije. 

Komentovaná prohlídka Miloslava Polcara k výstavě Absorpce v Nové síni pod Vysokou bránou.

Obrazem: Miloslav Polcar okomentoval svoji výstavu Absorpce

Zájemci o výtvarné umění měli v úterý 29. listopadu jedinečnou možnost setkat se autorem výstavy, kterou pod názvem Absorpce hostí Rabasova galerie v Rakovníku. Po krátkém nahlédnutí do dějin grafiky představil Miloslav Polcar příchozím základní východiska ve své tvorbě. Připomněl, že ho vždy zajímaly přirozené přírodní procesy a rytmy, vznik, růst, zánik, a svá díla označil za vnitřní krajiny, v nichž není nutné hledat jasné výjevy.

Jan Beneš a Jakub Michl vedou úspěšnou webovou a grafickou agenturu.

Začínali z nuly, dnes mají úspěšnou grafickou agenturu a klienty zvučných jmen

/VIDEO/ Jan Beneš a Jakub Michl vedou úspěšnou webovou a grafickou agenturu, mezi jejíž klienty patří třeba Skupina ČEZ, Plzeňský Prazdroj nebo FC Viktoria Plzeň. Začínali jen ve dvou v roce 2005 v malé kanceláři v centru Plzně jako studio. Dnes sídlí v nedalekém domě, kde více jak dvacetičlenný tým pracuje v několika patrech. Jejich webová a grafická agentura Beneš & Michl také získala mnoho ocenění na prestižní soutěži Web Top 100.

Všechny parametry konkrétních modelů procesoru Intel Core 13th Gen

Na trhu je nová generace procesorů od Intelu. Nabízejí vylepšený výkon

Po pouhých osmi dnech od začátku prodeje grafických karet Arc A770 a A750 přinesl americký Intel na trh také novou generaci CPU procesorů. Pro 13. generaci bylo vybráno označení Raptor Lake, který svým taktem dosahuje až 5.8 GHz. Typy i5, i7 a i9 mají stále verzi jak s integrovanou grafikou, tak bez ní. Tepelný výkon je u všech 125 W, při vysokých frekvencích může ale dosahovat až 250 W. 

Festival současného umění Prostějov.

Festival současného umění Prostějov: Malby, grafiky, fotografie i videoart

Na úspěch loňského startovního ročníku letos druhým ročníkem navazuje Festival současného umění. Akce, pořádaná pod záštitou statutárního města Prostějov a za podpory Olomouckého kraje, nabídne během tří festivalových dní pestrý průřez tvorbou soudobých českých i zahraničních umělců různých generací.

Výstava Míly Fürstové v Galerii 105 v Třeboni

Galerie 105 přivítala v Třeboni grafičku a malířku Mílu Fürstovou

Od 18. června do 18. září představuje v Galerii 105 na Masarykově náměstí v Třeboni svá díla Míla Fürstová. Na výstavě Snové světy: ilustrace z Kytice a Babičky jsou prezentovány originály ilustrací, které autorka vytvořila pro nejnovější vydání Erbenovy Kytice a Babičky Boženy Němcové. Třeboň se tak po Praze stane druhým místem v Čechách, kde budou grafiky vystaveny.

Výstava Míly Fürstové v Galerii 105 v Třeboni

Galerie 105 přivítá v Třeboni grafičku a malířku Mílu Fürstovou

Od 18. června do 18. září představí v Galerii 105 na Masarykově náměstí v Třeboni svá díla Míla Fürstová. Na výstavě Snové světy: ilustrace z Kytice a Babičky budou prezentovány originály ilustrací, které autorka vytvořila pro nejnovější vydání Erbenovy Kytice a Babičky Boženy Němcové. Třeboň se tak po Praze stane druhým místem v Čechách, kde budou grafiky vystaveny.

Karel Beneš

Dílo Karla Beneše se vrací do jeho rodné obce

Pořadatelé letošní Jízdy králů připravili v rámci slavností výstavu dosud nevystavených grafik, kreseb, akvarelů a obrazů vlčnovského rodáka a tamního čestného občana, malíře a grafika Karla Beneše, k jeho nedávným nedožitým devadesátinám (zemřel 28. září loňského roku, narodil se 1. května 1932).

Sídlo České obce sokolské zdobí grafika k výročí 160 let.

FOTO, VIDEO: Sídlo Sokolů zdobí obří grafika, obdiv sklidila i u policistů

Zeď Tyršova domu – sídla České obce sokolské – na pražském Újezdě zdobí grafika uznávaného streetartisty Michala Škapy. Na první pohled jsou rozeznatelné dvě hlavy sokola, při detailnějším pohledu divák uvidí symboly obecně spojované s kulturou těla. Graffiti je součástí oslav 160 let od vzniku spolku Sokol, jeho záměr byl představen již v polovině února.

Jiří Slíva v Obrazárně Špejchar Želeč

Honička na Jiřího Slívu: Lidé ho rádi viděli, strhla se mela o jeho dílo

V Obrazárně Špechar Želeč najdete výstavu kreslíře, grafika a humoristy Jiřího Slívy. Ten do galerie zavítal v sobotu 23. března, aby se setkal s fanoušky, rozdal podpisy nebo dokonce zahrál. Děkujeme galeristovi Pavlu Šmidrkalovi za příspěvek. Děkujeme také Aloisi Sassmannovi, který je autorem některých fotografií. "Výstava a přítomnost pana Slívy měla velkou odezvu. Řada jeho grafik našla nové majitele a o některé se strhla bouřka. To jsem dávno nezažil. Předvedl se i jako výborný skladatel a interpret svých písní. Umí sám sebe podat vtipně," referuje Pavel Šmidrkal. 

Grafiku na podporu Ukrajiny nakonec vydražili dva zájemci, pošlou 50 tisíc.

Grafiku na podporu Ukrajiny nakonec vydražili dva zájemci, pošlou 50 tisíc korun

Nezvyklá situace se odehrála v závěru minulotýdenní dražby sokolské grafiky od Michala Škapy Stay Strong na podporu Ukrajiny. O grafický list se sběratelsky ceněným signovaným číslem 1 se „přehazovali“ dva zájemci - Patrik Schober řídící partner agentury PRAM Consulting a Jiří Manda, zakladatel společnosti LinkSoft. Nakonec uspěli oba.