Kreativ

ŠTÍTEK: grafika

Peníze. Ilustrační foto.

Izer pro SKP-Centrum vydražil 149.500 korun

Pardubice – Celkem osmnáct položek, mezi nimiž nechyběla díla Olbrama Zoubka, Kurta Gebauera nebo Roberta Vana, se dražilo na pardubickém zámku na třináctém ročníku benefičního večera pro SKP-Centrum.

Plakát festivalu komorní grafiky

Spolek Hollar pořádá Festival komorní grafiky, bude i prodávat

Praha - Festival komorní grafiky, který ve středu začne v galerii spolku Hollar na Smetanově nábřeží, uzavře pro grafiky letošní výstavní sezonu. Festivalu se mohou tradičně zúčastnit všichni členové Hollaru, kteří připraví svá díla v daném formátu. Během výstavy se uskuteční Grafický trh, kde bude přibližně 15 grafiků osobně nabízet své drobné grafiky a další práce ze svých archivů. Festival komorní grafiky potrvá do 23. prosince.

Předání daru průmyslové škole.

Průmyslovka v Trutnově dostala dárkový šek

Trutnov – Střední průmyslová škola převzala ve středu finanční dar ve výši 100.000 korun z rukou ředitele společnosti Continental Automotive Czech Republic s.r.o. Trutnov Lukáše Rosůlka.

Karel IV. Sáry Szmekové (vlevo) a Michala Juny.

Grafiky krnovských gymnazistů vystavili v Praze na ministerstvu školství

Jsou dva, příliš podobní si nejsou, ale oba jsou krásní. Jeden se, možná trošku překvapeně, dívá vstříc budoucnosti, druhý má korunu a z tváře mu čiší laskavost. Dva Karlové IV. grafiky krnovských gymnazistů jsou v těchto dnech vystaveny v budově ministerstva školství v Praze.

Porovnání designu tub výrobků Indulona a Isolda.

Výrobce Indulony je ve sporu kvůli obalům konkurence z Bystřice

Bystřice nad Pernštejnem - Společnost Saneca Trade vyrábějící krém Indulona je ve sporu s výrobcem kosmetiky Cormen z Bystřice nad Pernštejnem na Žďársku. Firma Saneca Trade se sídlem ve slovenském Hlohovci má za to, že vysočinský konkurent napodobuje na inovovaných tubách svých výrobků grafiku jejího krému Indulona, proto na něj podala žaloby.

Scholaris, burza škol, představila desítky vzdělávacích zařízení i firem z Prostějovska i vzdálenějších oblastí.

Burza škol představila řadu oborů: strojírenské, potravinářské i výrobu protéz

Prostějov – Zdravotnictví, strojírenství, grafika, zemědělství. Tyto a desítky dalších oborů a podoborů představila prostějovská burza škol, Scholaris. Ve středu na ni do Společenského domu zavítaly stovky žáků a studentů, akce však mířila i na absolventy. Kromě škol se totiž představily i některé firmy. Prim však hrály střední školy a učiliště.

Cyril Bouda.

Před 115 lety se narodil malíř, grafik a ilustrátor Cyril Bouda

Praha - Přední český malíř, grafik a ilustrátor Cyril Bouda, který se narodil 14. listopadu 1901, za sebou zanechal rozsáhlé a rozmanité dílo. Nejraději se věnoval grafice a kresbě, byl vyhledávaným ilustrátorem, navrhoval plakáty, poštovní známky, bankovky, ex-libris, ale také gobelíny nebo divadelní výpravy. Graficky upravil a ilustroval téměř 600 knih, je také autorem návrhů na dvě okna v chrámu sv. Víta a 14 oken ve vile Jaromíra Rašína v Liběchově.

Rok 2017 je pro Sdružení českých umělců grafiků Hollar rokem přelomovým,kdy spolek oslaví stoleté výročí své existence.

Spolek Hollar chce své stoleté výročí věnovat propagaci grafiky

Praha /FOTOGALERIE/ - Sdružení českých umělců grafiků Hollar vyhlásilo rok 2017 rokem grafiky. Na příští rok připadá sté výročí založení spolku, který si dal do štítu jméno proslulého rytce Václava Hollara. Kromě tradičních výstav ve svém sídle na pražském nábřeží spolek připravuje několik velkých expozic, spolupráci s uměleckými školami a větší propagaci umělecké disciplíny, jíž se členové spolku věnují.

Popelnice. Ilustrační foto.

Hodně, nebo málo? Češi vytřídili 46 kilo odpadu

Praha - Každý Čech loni vyhodil do koše v průměru 317 kilogramů odpadků. To je o dvě procenta více než v roce 2014. Podle Českého statistického úřadu rok od roku stoupá objem vytříděného odpadu, přičemž loni to bylo 46 kilogramů na jednoho člověka. Většina se přesto odveze na skládku nebo do spalovny.

Pavel Hlavatý na vernisáži výstavy.

Výstava s erotickou tematikou

Havířov – Karel Jaroslav Obrátil (1866 až 1945), Markýz Franz von Bayros (1866 až 1924) a Ti druzí je název výstavy, která je k vidění Ve výstavní síni Viléma Wünscheho KD Leoše Janáčka v Havířově.

Z výstavy Od Bítova k Vranovu.

Skleněné negativy ukazují starý Bítov

Znojmo – Ještě posledních pár dní mají lidé na to, aby vyrazili na unikátní výstavu do znojemského Domu umění na Masarykově náměstí. Pod názvem Od Bítova k Vranovu ji tam pořádá Jihomoravské muzeum ve Znojmě. „Jde o autorskou výstavu z fondu fotoarchívu Jihomoravského muzea. Výstava je velmi úspěšná a určitě za vidění stojí," informovala kurátorka sbírky Alena Vysočanová. Výstava končí 19. listopadu.

Ilustrační foto.

Hodně, nebo málo? Češi vytřídili 46 kilo odpadu

Praha /INFOGRAFIKA/- Každý Čech loni vyhodil do koše v průměru 317 kilogramů odpadků. To je o dvě procenta více než v roce 2014. Podle Českého statistického úřadu rok od roku stoupá objem vytříděného odpadu, přičemž loni to bylo 46 kilogramů na jednoho člověka. Většina se přesto odveze na skládku nebo do spalovny.

Výtvarníci skupiny 42 si dají dostaveníčko v hradecké galerii Koruna.

Výtvarníci skupiny 42 si dají dostaveníčko v hradecké galerii Koruna

Hradec Králové - Další výstavu grafik a obrazů, tentokrát výtvarníků známé skupiny 42, zahájí ve středu 26. října královéhradecká galerie Koruna na Svatojánském náměstí v Kopečku. V 18 hodin se tu ve slavnostním úboru pomyslně sejdou Kamil Lhoták, Jan Kotík, Jan Smetana, František Gross, František Hudeček, Karel Souček a Bohumír Matal.

Obsah pochází ze stejnojmenného blogu. Stereotypy provází i vtipné ilustrace jako tato, kde je glosován první partnerský sex.

Kniha Bez jablka vtipně popisuje vztahy současných třicátníků

Chodov, Praha - Co by se stalo, kdyby Eva kdysi nepodala Adamovi jablko a Adam si do něj nekousl? Mluvili by spolu ženy a muži beze studu, stereotypů a předsudků? Na to v knize Bez jablka hledá odpovědi autorské duo Michelle Losekoot, pocházející z Chodova na Sokolovsku, a Miloš Říha, kteří glosují vztahy současných třicátníků z pohledu ženy a muže.

V Turistickém centru Velehrad bude až do 21. Listopadu k vidění výstava odznaků, pivních podtácků a kapesních kalendáříků ze sbírek Jána Glosze, ale i grafik Moniky Zelinkové.

Sbírka odznaků, kartičkových kalendářů a pivních tácků jako osud

Velehrad – Nadšeně cosi hromadit je základem sběratelství. Ono to hromadění se liší tím, co člověk sbírá, jak dlouho to sbírá a na kolik ho ta či ona sbírka přijde. Obyčejné sbírání odznaků si zkusil ve svých patnácti letech Ján Glosz, rodák ze Slovenska, žijící dvaačtyřicet let na Velehradě.

Břeclavská dentální klinika se proměnila v galerii. Obrazy tam vystavuje do konce listopadu Erika Voith a Boris Jirků.

Netradiční spojení umění a péče o zuby. Pacientům zpříjemní čekání obrazy

Břeclav /FOTOGALERIE/ – Zpříjemnit pacientům čekání na lékařský zákrok a zároveň také dokreslit moderní prostředí se rozhodli manželé a majitelé kliniky Maxi Dental v Břeclavi Aranka a Ivan Krupovi. Ve čtvrtek v tamních prostorách zahájili výstavu malířky Eriky Vojtkové, známé jako Erika Voith, a Borise Jirků. „Ke spojení dentální kliniky a výstavy došlo také proto, že oba manželé mají již dlouhé roky kladný vztah k umění," zmínila kurátorka výstavy a galeristka Helena Tušková Vojtková.

Malířka a herečka Iva Hüttnerová zahájila ve čtvrtek 6. října v přerovské Galerii Eso v Přerově vernisáž svých obrazů.

Iva Hüttnerová svými obrazy prozářila podzimní deštivé dny

Přerov – Když se člověk zadívá na kresby Ivy Hüttnerové, je mu hned líp. Naivní a vtipné obrazy upomínající dávnou dobu zdobí od čtvrtečního odpoledne přerovskou Galerii Eso. O více než příjemnou atmosféru se v prostorách postarala i samotná malířka a herečka, která vernisáž zahájila.

Foyer kina Hvězda zaplnila díla učitelů ZUŠ Uherské Hradiště.

Když neučíme: učitelé ZUŠ vystavují

Uherské Hradiště – Sedm učitelů Základní umělecké školy Uherské Hradiště (ZUŠ) spojilo své síly a vystavují ve foyer kina Hvězda v Uherském Hradišti. Výstava nazvaná Když neučíme je souborem obrazů, fotografií, plakátů, užitkové keramiky ale i skulptur.

Volby. Ilustrační foto.

Máte zmatek ve volbách a referendech? Čtěte naši přehlednou volební kuchařku

Jižní Morava /INFOGRAFIKA/ - Už v pátek odpoledne zamíří Jihomoravané k volebním urnám, aby rozhodli, kdo příští čtyři roky usedne v křeslech krajských zastupitelů. Někteří určí také své zástupce v senátu. Brňané a Břeclavané navíc vyrazí k referendům o hlavním vlakovém nádraží a novém nákupním centru. Kdo nestihne hlasovat v pátek, bude mít příležitost ještě v sobotu.

Počítačová hra ReCore.

Nové ReCore si nyní lze vyzkoušet zdarma, nabídka je ale omezená

Nepřesvědčilo vás dobrodružné ReCore pomocí upoutávek či recenzí? Nyní si hru můžete vyzkoušet sami a zjistit, jestli je pro vás. Studio připravilo „Trial" edici. Nabízí k vyzkoušení prvních 30 minut ze hry. Pokud se poté rozhodnete pro koupi, tak se vám dosažený postup přenese.

Jindřich Štreit hovoří k návštěvníkům vernisáže výstavy Ticho kresby.

Přehlídka české kresby

Ve velké výstavní síni bruntálského zámku mohou nyní návštěvníci vidět výstavu nazvanou Ticho kresby. Diváci se na ní seznámí s výběrem prací předních českých výtvarníků, kteří se ve své tvorbě věnovali kresbě.

Prof. Zuzana Růžičková.

V lednu udělí Classic Prague Awards, první vítězkou je Růžičková

Praha - Klasická hudba bude mít od příštího roku v České republice novou hudební cenu. Ocenění Classic Prague Awards budou každoročně odměňovat tuzemské pěvce, instrumentalisty, dirigenty, skladatele, ale i sbory či orchestry. V nominačních kategoriích ocení talent roku, celoživotní přínos a propagaci české hudby v zahraničí. První laureátkou v za celoživotní přínos se stala cembalistka a pedagožka Zuzana Růžičková. Novináře o tom ve středu informoval ředitel soutěže Jiří Besser.

Zelenina. Ilustrační foto.

Výstava poukazuje na plýtvání jídlem posvěcené úřady

Praha - Výstava, která chce přispět k osvětě a zabránění plýtvání jídlem, začala ve venkovní Galerii Artwall pod Letenskými sady. Jmenuje se Vynikající a představuje velkoformátové fotografie německého umělce Uliho Westphala. Autor už deset let fotografuje ovoce a zeleninu vyřazené z prodeje v obchodech kvůli tomu, že nesplňují estetické normy. Podle pořadatelů výstavy a iniciativy Zachraň jídlo jde o velmi nebezpečný trend vedoucí k obrovskému plýtvání jídlem. Motto výstavy proto zní Jezte křivě!

Výstava americké grafiky.

Národní galerie začíná podzimní sezonu, ukáže americkou grafiku tří století

Praha - Klíčové momenty amerického grafického umění představuje výstava, která začíná ve Veletržním paláci. Představuje jak méně známé počátky grafického umění v USA, tak slavná jména v čele s Jacksonem Pollockem, Royem Lichtensteinem nebo Andy Warholem. Výstava Americká grafika tří století z National Gallery of Art ve Washingtonu bude pravděpodobně stěžejním projektem podzimní výstavní sezony ve Veletržním paláci. Od středy začíná v holešovickém sídle Národní galerie také dalších osm výstav.