Kreativ

ŠTÍTEK: hlasování

Britská premiérka Theresa Mayová

Čtvrtá šance pro dohodu? Mayová chce další hlasování, píše britský tisk

Spekulace o čtvrtém hlasování o brexitové dohodě i o předčasných volbách plní britský tisk poté, co dolní komora tamního parlamentu v pátek potřetí odmítla vládní vizi odchodu z Evropské unie. Deník Financial Times (FT) nicméně v komentáři svého editorského týmu uvádí, že další pokus prosadit dohodu o vystoupení by již byl absurdní. Podle The Daily Telegraph by měla premiérka Theresa Mayová dojednat odklad brexitu a odstoupit.

Britská premiérka Theresa Mayová

Třetí porážka Mayové. Britští poslanci opět neschválili dohodu o brexitu

Britští poslanci opět odmítli brexitovou dohodu. Pro návrh se vyslovilo 286 poslanců, proti se jich postavilo 344. Termín odchodu Británie z EU se tak posouvá na 12. dubna. Mayová po odmítnutí dohody s EU řekla, že vláda se bude dál snažit o spořádaný brexit. Nyní je podle ní téměř jisté, ze země se zúčastní eurovoleb. Předseda Evropské rady Donald Tusk stanovil termín mimořádného summitu o vystoupení Británie z EU na 10. dubna. 

Britská premiérka Theresa Mayová na půdě parlamentu před hlasováním o brexitové dohodě

Britští poslanci odložili termín brexitu. Návrhy na řešení patu zamítli

Zrušení brexitu, ale také odchod Velké Británie z Evropské unie bez dohody již 12. dubna. Britští poslanci dnes projednávali osm návrhů, které by mohly naznačit další kroky země při odchodu z EU. Všechny návrhy však byly zamítnuty. Premiérka rovněž oznámila, že po úspěšném dokončení brexitu rezignuje. Ztratila však podporu Severoirských unionistů (DUP), kteří informovali, že její dohodu s EU v případném dalším hlasování nepodpoří.

Náměstí Míru ve Zlíně. Ilustrační foto

Máte nápad? Spoluutvářejte Zlín

Spolurozhodovat o rozdělení pěti milionů korun a navrhovat vlastní menší projekty k realizaci. Takovou možnost měli loni obyvatelé Zlína v rámci projektu Tvoříme Zlín. Stejnou možnost budou mít Zlíňané i letos.  

Google. Ilustrační snímek

EU schválila reformu autorských práv na internetu. Kritici se obávají cenzury

Evropští poslanci dnes schválili reformu ochrany autorských práv na internetu, jejímž cílem je přizpůsobit digitální éře evropské autorské právo z roku 2001. Norma především ukládá internetovým gigantů, jako je Google, platit vydavatelům a umělcům za použití jejich děl online. Členské státy Evropské unie budou mít nyní dva roky na to, aby směrnici posilující postavení tvůrců převedly do svého práva. 

Britská premiérka Theresa Mayová

Mayová stále hledá podporu pro dohodu o brexitu. Poslanci přebírají iniciativu

Britská premiérka Theresa Mayová podle zákulisních informací britských novinářů na dnešek plánovala třetí hlasování o "rozvodové" dohodě Británie s Evropskou unií. Nakonec ho ale odložila a před poslanci v pondělí přiznala, že dokument stále nemá šanci na zisk většinové podpory v dolní komoře parlamentu. Žádný "plán B" ale Mayová nenastínila a v prosazování dohody prý hodlá pokračovat. Dolní komora britského parlamentu si v pondělí vynutila možnost projednat ve středu nevládní, poslanecké návrhy ohledně podoby britského odchodu z Evropské unie. 

Britská premiérka Theresa Mayová na půdě parlamentu před hlasováním o brexitové dohodě

O brexitové dohodě se zatím hlasovat nebude. Mayová stále nemá podporu poslanců

Snaha premiérky Theresy Mayové získat hlasy britských poslanců pro brexitovou dohodu, kterou již dvakrát odmítli, bude pokračovat. Předsedkyně vlády to dnes v Dolní sněmovně prohlásila s tím, že v tuto chvíli podpora stále není dostatečná a že třetí hlasování o dohodě se tedy v úterý neuskuteční. Zároveň opět nevyjasnila, jaký postup by její kabinet zvolil po definitivním ztroskotání dokumentu, a dokonce naznačila, že by nemusela realizovat scénář, který by schválil parlament.

Natálie Hlavičková, Lucie Budáková, Natálie Karásková a Gabriela Zajícová.

FOTO: Dívka Deníku Gabriela Zajícová z Ústí bodovala u diváků i poroty

Ústecký kraj /ROZHOVOR, VIDEO/ – Ústečanka Gabriela Zajícová, žákyně ZŠ Vinařská, vyhrála hlasování čtenářů Deníku v prestižní soutěži krásy a zručnosti Dívka talent 2019. Ale nejen to. V hlasování návštěvníků soutěže samotné v Domě kultury v Ústí v neděli odpoledne získala také ocenění Dívka Sympatie. A okouzlila též odbornou porotu soutěže, ve které usedli například fotograf Petr Berounský, Miss Sympatie 2002 Lenka Kocmanová Taussigová či moderátor TV Nova Martin Kočárek.

NIKOLA HERMANOVÁ se narodila 18. března ve 20 hodin rodičům Jaroslavě a Janovi. Vážila 2,96 kg a měřila 49 cm. Spolu se sourozenci Anetkou a Janem bydlí ve Starých Bukách.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Trutnov/Jilemnice - Svým hlasováním můžete rozhodnout o nejhezčím miminku měsíce Krkonošského deníku. Každý měsíc odměňujeme pouze jedno miminko.

Britská premiérka Theresa Mayová

Třetí hlasování o rozvodové dohodě možná nebude, naznačila Mayová

Britská premiérka Theresa Mayová rozeslala poslancům dopis, v němž podle agentury Reuters naznačila, že parlamentu možná příští týden do třetice nepředloží svou brexitovou dohodu. Učiní tak, pokud bude zjevné, že text nemá mezi zákonodárci dostatečnou podporu. Mayová také členům Dolní sněmovny nabídla schůzky, pokud o to budou mít zájem.  

Britská premiérka Theresa Mayová

Krátký odklad pomůže ke schválení brexitové dohody, věří Mayová

Britský parlament dostane díky krátkému odkladu šanci odsouhlasit dohodu o spořádaném odchodu Británie z Evropské unie. Při příchodu na dnešní jednání summitu v Bruselu to řekla britská premiérka Theresa Mayová. Podle ní teď má konečné slovo Dolní sněmovna a ona jako šéfka vlády udělá vše pro to, aby poslanci jí vyjednanou dohodu s EU schválili.

Brexit. Ilustrační snímek

Brexit změnil i samotnou EU. Pouze jinak, než mnozí očekávali

Dva roky poté, co Británie oficiálně oznámila Evropské unii svůj záměr z bloku odejít, je EU bezpochyby v mnoha ohledech jiná. Nenaplnily se ale scénáře předpokládající rychlou erozi bloku či raketový nástup antiunijních stran v dalších evropských zemích. Přesto očekávaný odchod tak významné země, jakou Británie bezesporu je, znamená pro EU a její fungování změny, mnohdy ovšem jiné, než se čekalo.  

HANA VAŠÁKOVÁ se narodila se 11.března v 17.00 hodin rodičům Daniele a Janovi. Vážila 3,41 kg a měřila 50 cm. Spolu se sestřičkou Alicí bydlí v Trutnově-Libči.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Trutnov/Jilemnice - Svým hlasováním můžete rozhodnout o nejhezčím miminku měsíce Krkonošského deníku. Každý měsíc odměňujeme pouze jedno miminko.

Zuzana Čaputová s dcerou ve volební místnosti

Zuzana Čaputová: Slovensko stojí na křižovatce. Lidé volají po změně

Dnešní prezidentské volby na Slovensku označila jejich hlavní favoritka Zuzana Čaputová za důležité kvůli volání lidí po změně v reakci na loňskou vraždu novináře Jána Kuciaka. Čaputová po svém hlasování novinářům řekla, že země stojí na křižovatce. Slovensko dosud nemělo v čele státu ženu a Čaputová v případě svého zvolení plánuje navštívit při první zahraniční cestě Českou republiku.  

Maroš Šefčovič s manželkou ve volební místnosti

Slováci si vybírají nového prezidenta. Úvod voleb poznamenala tragédie

Úderem sedmé hodiny ráno se na Slovensku otevřely volební místnosti. První kolo prezidentských voleb však poznamenala tragédie. V obci Janice, která leží na jihu země, zemřel krátce před otevřením volební místnosti předseda tamní volební komise. Volby v obci přesto probíhají, zvolen byl nový předseda.

Brexit. Ilustrační snímek

Podoba brexitu zůstává neznámá. Na stole stále zůstávají všechny varianty

Do termínu brexitu zbývá pouhých třináct dní, stále však není jasné, co se stane. Britští poslanci přitom v úterý již podruhé odmítli schválit brexitovou dohodu, kterou s Bruselem vyjednala premiérka Theresa Mayová, ve středu odmítli odchod z EU bez dohody a ve čtvrtek schválili návrh vlády na krátký jednorázový odklad brexitu.

Jihomoravský kraj spustil hlasování o nejlépe opravenou kulturní památku.

Vyberou nejlépe opravenou památku. Lidé z Hodonínska už mohou hlasovat

Hodonínsko – Hlasování spuštěno. Lidé mohou posílat svoje hlasy o nejlépe opravenou památku Jihomoravského kraje. „Vítěz, který obdrží nejvíce hlasů získá šedesát tisíc korun. Dalších až sto padesát tisíc korun pak od odborné poroty,“ uvedl mluvčí kraje Jiří Klement.

Britská premiérka Theresa Mayová na půdě parlamentu před hlasováním o brexitové dohodě

Poslanci rozhodli. Britská vláda má požádat EU o odklad brexitu

Britští zákonodárci na dnešním jednání rozhodli o možném odkladu brexitu do 30. června letošního roku. Vládní návrh byl přijat výrazným rozdílem 412 ku 202 hlasům. S posunutím termínu bude muset souhlasit také všech 27 členských zemí EU. Před samotným hlasováním přišly na řadu pozměňovací návrhy. Dle očekávání poslanci odmítli dodatek, který měl otevřít cestu k novému referendu. Zamítnuty byly i zbývající dodatky.

Tak by měl vypadat nový svatostánek hradeckých fotbalistů.

Jednání zastupitelů hlídala policie

Hradec Králové - Osud hal, které na okraji Hradce Králové bez stavebního povolení vybudovala firma CTP, budoucnost fotbalového stadionu a osud ZUŠ na Střezině. Tři z mnoha témat, která v úterý dlouho do večera projednávali královéhradečtí zastupitelé. Ani v jednom z nich definitivně nerozhodli.

Radnice Brno-střed. Ilustrační fotografie.

V Brně-středu zvolili radního pro investice za Švachulu, který je ve vazbě

Brno – Novou členku rady a nového radního, který bude mít na starosti investice a správu rodinných domů, si ve středu zvolili zastupitelé Brna-středu. Do rady se za hnutí ANO dostala zastupitelka Ludmila Oulehlová, dohlížením na investice a správu rodinných domů svým hlasováním zastupitelé pověřili člena ODS Ivo Komárka. Nově zvolená dvojice nahradí na pozicích bývalého radního Jiřího Švachulu, kterého zastupitelstvo ve středu téměř jednohlasně odvolalo.

Zdravotníci z orlovské nemocnice i občané města vyrazili ve středu od místního špitálu demonstrovat před ostravský krajský úřad, kde probíhalo další jednání o budoucnosti nemocnice. Starosta města i někteří další zástupci Orlové pak vystoupili také v deba

Orlovští se za svou nemocnici bili, krajské politiky ale nezlomili

VIDEO/ Převod lůžkových oddělení do Karviné a Havířova, vybudování velkokapacitního oddělení tzv. následné péče a LDN, zachování ambulantní péče pro občany Orlové a okolí dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Tuto variantu nakonec po bouřlivé diskuzi i protestech před budovou krajského úřadu odhlasovali ve středu dopoledne jako další budoucnost nemocnice v Orlové krajští zastupitelé.

Zdravotníci z orlovské nemocnice i občané města vyrazili ve středu od místního špitálu demonstrovat před ostravský krajský úřad, kde probíhalo další jednání o budoucnosti nemocnice. Starosta města i někteří další zástupci Orlové pak vystoupili také v deba

Orlovští se za svou nemocnici bili, krajské politiky ale nezlomili

VIDEO/ Převod lůžkových oddělení do Karviné a Havířova, vybudování velkokapacitního oddělení tzv. následné péče a LDN, zachování ambulantní péče pro občany Orlové a okolí dvacet čtyři hodin denně, sedm dní v týdnu. Tuto variantu nakonec po bouřlivé diskuzi i protestech před budovou krajského úřadu odhlasovali ve středu dopoledne jako další budoucnost nemocnice v Orlové krajští zastupitelé.

Brexit. Budova britského parlamentu. Ilustrační snímek

Nouzové plány a neřízený odchod. Britští poslanci rozhodnou o brexitu bez dohody

Předseda britské Dolní sněmovny dnes vybral dva ze šesti předložených pozměňovacích návrhů k večernímu hlasování o tom, zda má Británie opustit Evropskou unii bez dohody. Jeden dodatek hovoří o tom, že je potřeba takzvaný neřízený brexit zcela vyloučit, druhý pak vyzývá vládu, aby usilovala o odklad rozluky do 22. května, aby bylo možné se na odchod bez dohody připravit. Spojené království má podle plánu opustit unii 29. března.

Rozestavěné skladovací haly u Hradce Králové. Ilustrační fotografie.

CTP k souhlasu nepomohla ani omluva. Piráti váhají

Hradec Králové - Do jámy lvové vkročil zástupce zástupce developera CTP Zdeněk Apeltauer, když se přímo na jednání zastupitelů omluvil za kroky svých předchůdců a požádal zástupce města o dodatečné udělení souhlasu s další výstavbou hal u výpadovky na Třebechovice. S žádostí však neuspěl.

Britská premiérka Theresa Mayová

Očekávaná porážka. Britští poslanci znovu odmítli brexitovou dohodu

Britská premiérka Theresa Mayová nedokázala přesvědčit poslance, aby hlasovali pro upravený návrh dohody o brexitu. Klíčové hlasování prohrála poměrem 391 hlasů ku 242. Během následujících dní tak bude parlament hlasovat také o tom, zda Spojené království opustí EU bez dohody, nebo brexit odloží. 

Britská premiérka Theresa Mayová

Mayová: Parlament si musí vybrat mezi dohodou a žádným brexitem

Britská premiérka Theresa Mayová před večerním klíčovým hlasováním o brexitové dohodě v parlamentu poslancům řekla, že parlament si nyní musí vybrat mezi její dohodou nebo brexitem bez dohody či žádným brexitem. S odkazem na pondělní jednání s Evropskou komisí (EK) dodala, že se jí podařilo zajistit "vylepšení" textu, který členové Dolní sněmovny už jednou odmítli kvůli sporné irské pojistce.  

Geoffrey Cox

Klíčové stanovisko? Prokurátor: Riziko uváznutí Británie v strukturách EU trvá

Právní riziko, že Británie i po odchodu z Evropské unie uvázne v unijních strukturách na neomezenou dobu při uplatnění takzvané irské pojistky trvá. A to navzdory doplňku k brexitové dohodě, který s Evropskou unií na poslední chvíli v pondělí vyjednala premiérka Theresa Mayová. Uvedl to dnes ve své analýze britský generální prokurátor Geoffrey Cox. Dodal nicméně, že text doplňku považuje za právně závazný. 

Brexit. Ilustrační snímek

Britský parlament čeká večer klíčové hlasování. Rozhodne o brexitové dohodě

Velká Británi i Evropská unie budou dnes ve večerních hodinách napjatě sledovat jednání britských poslanců. To totiž budou hlasovat o brexitové dohodě,  k níž premiérka Theresa Mayová na poslední chvíli vyjednala doplňky, jimiž chce přesvědčit dosud oponující poslance ke změně názoru. Někteří z nich včetně šéfa opozičních labouristů Jeremyho Corbyna už dali najevo, že smlouvu ani napodruhé nepodpoří.

Jiří Loup přišel na svět 4. března s mírou 54 cm a váhou 4,44 kg. Z Jiříka se radují rodiče Martina a František Loupovi. Ve Všeni už na Jiříka čekají starší bratři Lukáš a František.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Trutnov/Jilemnice - Svým hlasováním můžete rozhodnout o nejhezčím miminku měsíce Krkonošského deníku. Každý měsíc odměňujeme pouze jedno miminko.

Brexit. Budova britského parlamentu. Ilustrační snímek

Labouristé by měli podpořit setrvání v EU, tvrdí jejich stínový ministr

Britští labouristé by měli podpořit setrvání v Evropské unii, bude-li se rozhodovat ve druhém referendu. Televizi Sky News to dnes řekl labouristický stínový ministr pro brexit Keir Starmer. V úterním hlasování o brexitové dohodě by ale podle něj strana neměla podporu pro druhé referendum hledat.

Elektronické hlasovací zařízení. Ilustrační fotografie.

Vyškovští zastupitelé nové hlasují elektronicky

Vyškov – První zasedání s novým způsobem hlasování za sebou mají vyškovští zastupitelé. Nově využívají elektronický systém, který má přinést řadu výhod. Například zobrazuje výsledky hlasování, přihlášky do diskuze i čas jednotlivých vystoupení.

Vlajka na budově krajského úřadu v Ostravě.

Vlajka pro Tibet: Podívejte se, kde (ne)bude? Pikantní je situace v Ostravě

ANKETA, MAPA MÍST/ Už v neděli 10. března si na celém světě lidé připomenou 60. výročí tibetského povstání. Ke kampani Vlajka pro Tibet, která má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany, se připojí i řada měst z Moravskoslezského kraje. V loňském roce se v České republice připojilo k akci 736 úřadů. Kolik jich bude letos?

Vlajka na budově krajského úřadu v Ostravě.

Vlajka pro Tibet: Podívejte se, kde v kraji (ne)bude?

MAPA MÍST UVNITŘ/ Už v neděli 10. března si na celém světě lidé připomenou 60. výročí tibetského povstání. Ke kampani Vlajka pro Tibet, která má především symbolický charakter a je vyjádřením solidarity s Tibeťany, se připojí i řada měst z Moravskoslezského kraje. V loňském roce se v České republice připojilo k akci 736 úřadů. Kolik jich bude letos?

Ilustrační foto.

Zastupitelé budou hlasovat elektronicky

Jičín - Zastupitelé Jičína budou brzy při veřejných zasedáních hlasovat pomocí elektronického hlasovacího zařízení. Dodavatelem technologie za zhruba 300 tisíc bude firma Ministr systems s.r.o.

AMÁLIE ŠOLÍNOVÁ se narodila 27. února ve 13.16 hodin rodičům Adéle a Davidovi. Vážila 3,17 kg a měřila 49 cm. Rodina má domov v Mladých Bukách.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Trutnov/Jilemnice - Svým hlasováním můžete rozhodnout o nejhezčím miminku měsíce Krkonošského deníku. Každý měsíc odměňujeme pouze jedno miminko.

Finále ústeckého kola republikové soutěže krásy a dovednosti Dívka Talent 2019 se blíží

HLASOVÁNÍ: Vyberte tu nej, půvabnou a sympatickou Dívku Deníku

Ústí nad Labem - Která z dívek je vám nejsympatičtější? Finále krajského kola republikové soutěže krásy a dovednosti Dívka Talent 2019 vyvrcholí v neděli 24. března v Domě kultury v Ústí nad Labem. A čtenáři Deníku si mohou z dvanácti finalistek zvolit svou nejkrásnější dívku. Hlasujte a dostaňte svou favoritku na vrchol!  

Britská premiérka Theresa Mayová

Premiérka Mayová ustoupila tlaku. Umožní hlasování o odložení brexitu

Britská premiérka Theresa Mayová dnes poprvé připustila, že Británie může požádat o odklad březnového termínu pro odchod z Evropské unie. Poslancům v parlamentu ale řekla, že vláda Brusel o jednorázový a krátkodobý odklad požádá jen v případě, že zákonodárci při hlasování odmítnou podpořit jí vyjednanou dohodu o odchodu z unie i možnost, že Británie příští měsíc EU opustí bez jakékoli předchozí dohody. Opoziční lídr Jeremy Corbyn označil přístup premiérky za „groteskně bezohledný“.

Britská premiérka Theresa Mayová

Mayová: Hlasování o brexitu proběhne do 12. března. Nezodpovědnost, říká opozice

Britská konzervativní premiérka Theresa Mayová dnes uvedla, že parlament nebude příští týden hlasovat o brexitové dohodě, má se tak ale stát do 12. března. Labouristická opozice odklad kritizovala. Označila jej za lehkomyslný pokus donutit poslance, aby si vybrali mezi dohodou o podmínkách odchodu, kterou Mayová dojednala s Bruselem, a brexitem bez dohody. Zákonodárci již dokument jednou odmítli.

Ilustrační foto.

Nymburští pro dětské hřiště nehlasují

Nymburk - Jen velmi malé množství obyvatel Nymburka vyslyšelo výzvu, aby hlasováním podpořili výstavbu nového dětského hřiště za 1,5 milionu korun. Akci vyhlásil letos naposledy hypermarket Lidl a města mohou získat nová hřiště zcela zdarma. Ani výzvy na sociálních sítích, ani hlášení městského rozhlasu však drtivou většinu místních nepřinutily, aby se do hlasování zapojili a pomohli tak k zisku hřiště.