Kreativ

ŠTÍTEK: hlasování

Ilustrační foto.

Ankety a referenda. Obce a města zapojují do rozhodování obyvatele

Lounsko - Jít jednou za čtyři roky k volbám. To je mnohdy jediná možnost, jak mohou běžní obyvatelé města či obce reálně ovlivnit jejich směřování. Někdy se ale mohou vyjádřit k dané problematice i v referendu či anketě, řada měst a obcí v okrese Louny má s jejich vypisováním zkušenost.

Jednání o participativním rozpočtu v Havířově.

Lidé mohou rozhodnout, jak využít pět milionů

Od února do března město Havířov přijímá návrhy projektů, které může financovat z participativního rozpočtu, čili vymezené části rozpočtu, o jehož zaměření mohou rozhodovat obyvatelé.

Ilustrační foto.

Proměny mohou pomoci i vám

Již osmý ročník Proměn s Deníkem začíná. Přihlaste se a možná to budete právě vy, komu pomůžeme změnit styl a zvýšit si sebevědomí.

Dvorská pohlednice získala zlato v soutěži.

Dvorská pohlednice získala zlato v soutěži

Dvůr Králové nad Labem - Nejhezčí turistickou pohlednici má Dvůr Králové nad Labem. Shodla se na tom veřejnost i odborná porota v soutěži, která doprovázela lednový veletrh cestovního ruchu Regiontour v Brně.

Lídr britských labouristů Jeremy Corbyn

Moc do rukou parlamentu. Corbynův návrh umožní nové referendum o brexitu

Druhé referendum o vystoupení z Evropské unie získalo ve Velké Británii reálnější obrysy. Lídr opozičních labouristů Jeremy Corbyn předložil návrh dodatku, který by vládu premiérky Theresy Mayové donutil vyčkat s realizací brexitu až do chvíle, kdy parlament připraví legislativu pro další hlasování veřejnosti. Mayová to považuje za ohrožení demokracie.

Vyhlášení nejúspěšnějších sportovců regionu Svitavska v Tylově domě v Poličce.

Scéna je nachystána pro sportovní smetánku

Polička – V Tylově domě budou v úterý večer slavnostně vyhlášeni nejúspěšnější sportovci Svitavska za rok 2017. Oceněny bude celkem čtyři desítky laureátů v kategoriích jednotlivců a kolektivů.

Prezident Miloš Zeman

Zeman k Palachovi: Kdo chce bojovat za pravdu, musí žít. Plocka nevyznamená

V souvislosti s 50. výročím upálení Jana Palacha se dnes v rozhovoru na serveru Blesk.cz vyjádřil prezident Miloš Zeman. Řekl, že kdo chce bojovat za svou pravdu, musí pro ni žít, smrtí ničeho nedosáhne. Palachův čin ale podle něj přesto měl efekt, protože pomohl v roce 1989 ke svržení komunistického režimu. V současnosti ale podle Zemana lidé mají nespokojenost s režimem vyjádřit hlasováním ve volbách. Zeman také řekl, že neudělí státní vyznamenání Evženu Plockovi, který se po vzoru Palacha upálil v dubnu 1969.

Piráti si v Táboře odhlasovali kandidáty do eurovoleb. Chtějí je vyhrát s dvaceti procenty hlasů.  Nedělní část sjezdu věnovali workshopům.

Piráti na sjezdu schválili změny stanov, zavedou pozastavení členství

Piráti zabudují do stanov institut pozastaveného členství a usnadní krajským organizacím odvolávání osob, které nominovaly do republikových orgánů strany. Příslušné změny stanov dnes schválilo celostátní fórum Pirátů, které zasedá v Táboře. Neprošel naopak návrh na to, aby bylo příště možné měnit stanovy pouze na internetu bez jejich projednání na fyzickém zasedání celostátního fóra.

ZUZANA MERTLÍKOVÁ se narodila 16. ledna ve 14.41 hodin rodičům Lucii a Tomášovi. Vážila 2,97 kg a měřila 49 cm. Rodina bydlí v Janských Lázních.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Trutnov/Jilemnice - Svým hlasováním můžete rozhodnout o nejhezčím miminku měsíce Krkonošského deníku. Každý měsíc odměňujeme pouze jedno miminko.

Lilien je nová radost manželů Lucie a Milana Zdráhalových z Benešova. Narodila se 11. ledna 2019 v 10.48 hodin s váhou 3750 gramů a mírou 51 centimetrů. Doma na ni čeká bratr Sebastian (3).

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Benešovsko /HLASOVÁNÍ/ - Vážení čtenáři, díky vstřícnosti porodnice v Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově vám přinášíme fotografie nejmladších občánků. Tentokrát ze 3. týdne roku 2019.

MATOUŠ TŘÍSKA, CÍTOLIBY. Narodil se 8. ledna 2019. Po porodu vážil 3,28 kg a měřil 51 cm. Rodiče jsou Adéla Banková a Adolf Tříska. (porodnice Slaný)

Právě jsme se narodili

Kladno, Slaný /ANKETA, FOTOGALERIE/ - V uplynulém týdnu se v kladenské a slánské porodnici narodili další noví občánci. Šťastným rodičům blahopřejeme a miminkům přejeme hodně štěstí na dlouhou cestu životem.

Julie Urbanová se poprvé na svět podívala 14. ledna 2019 v 11.08 hodin v čáslavské porodnici. Vážila 3500 gramů a měřila 50 centimetrů. Doma v Kutné Hoře se na ni těší maminka Martina a tatínek Lukáš.

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Kutnohorsko /HLASOVÁNÍ/ - Vážení čtenáři, díky vstřícnosti porodnice v Městské nemocnici v Čáslavi vám přinášíme fotografie nejmladších občánků. Tentokrát ze 3. týdne roku 2019.

Marie Čandová z Kamýku nad Vltavou, narozená 12. ledna 2019 rodičům Martinovi a Kristýně, vážila 3600 g a měřila 51 cm, doma má sestru Aničku (2).

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Příbramsko /HLASOVÁNÍ/ - Vážení čtenáři, díky vstřícnosti porodnice v Oblastní nemocnici v Příbrami vám přinášíme fotografie nejmladších občánků. Tentokrát ze 3. týdne roku 2019.

Rodiče Blanka Jirásková a Jiří Horák přivedli společně na svět své první miminko, dceru Annu. Anička Horáková se narodila 11. ledna 2019 ve 4 hodiny, vážila 3,51 kg a měřila 48 cm. Rodina má domov v Kublově.

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Berounsko /HLASOVÁNÍ/ - Vážení čtenáři, díky vstřícnosti porodnice v Nemocnici Hořovice vám přinášíme fotografie nejmladších občánků. Tentokrát ze 3. týdne roku 2019.

Filip Váňa se narodil 11. ledna 2019, vážil 3030 g a měřil 48 cm. V Úvalech ho přivítá maminka Štěpánka a tatínek Martin.

FOTOGALERIE: Právě jsme se narodili

Kolínsko /HLASOVÁNÍ/ - Vážení čtenáři, díky vstřícnosti porodnice v Oblastní nemocnici v Kolíně vám přinášíme fotografie nejmladších občánků. Tentokrát ze 3. týdne roku 2019.

Britská premiérka Theresa Mayová

Mayová čelí rebelii. Kvůli neřízenému brexitu jí ministři hrozí odchodem z vlády

Britská premiérka Theresa Mayová čelí kvůli přibližující se hrozbě neřízeného brexitu možné rebelii mezi vlastními ministry. Skupina členů jejího kabinetu podle listu The Daily Telegraph hrozí opuštěním vlády a podobně jako opoziční labouristé požaduje, aby Mayová vyloučila, že Británie na konci března odejde z Evropské unie bez dohody.

Vítěz prezidentských voleb Felix Tshisekedi

Sporné volby v Kongu. Unie volá po odsunu termínu vyhlášení oficiálních výsledků

Africká Unie (AU), mezi jejíž členy patří všech 55 států černého kontinentu, žádá úřední orgány Demokratické republiky Kongo (bývalý Zair), aby posunuly datum zveřejnění oficiálních výsledků prezidentských voleb, které se v tamní zemi uskutečnily 30. prosince loňského roku. Jako důvod svého naléhání označila „závažné pochybnosti“ při sčítání hlasů, které přisoudilo vítězství opozičnímu kandidátovi Felixi Tshisekedimu. Informoval o tom server BBC.

Ilustrační foto.

Libra v reakci na ohrožení brexitu posílila

Pokud by v referendu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie hlasovala britská libra, byl by výsledek jednoznačný. Svou proevropskou pozici ostrovní měna potvrdila také po hlasování o dohodě, kterou vyjednala britská premiérka Theresa Mayová.

Z vyhlášení Sportovce roku v Kutné Hoře. Na snímku starosta města Josef Viktora.

Hlasujte v novinách a vyberte Sportovní hvězdu Deníku 2018

Kutná Hora /FOTOGALERIE/ - Galavečer k vyhlášení ankety Nejúspěšnější sportovec Kutné Hory za rok 2018 se blíží. Uskuteční se ve středu 13. února v kutnohorském Tylově divadle. Svou jednu kategorii tam bude mít tradičně i Kutnohorský deník.

Ilustrační foto.

Trestným činem pochybení v Bořetíně nebyla

Bořetín – Nedostatky a pochybeními, k nimž došlo v Bořetíně při říjnových komunálních volbách, se zabývala v trestní rovině policie. Ta po necelých dvou měsících trestní stíhání odložila.

Ilustrační foto.

Tři obce se chystají na komunální volby

Vysočina – Ve stejném termínu, kdy se před rokem konalo druhé kolo prezidentských voleb, půjdou lidé na třech místech Vysočiny opět volit i letos. Tentokrát zřejmě s poněkud jinou motivací, neboť v sobotu 26. ledna se v Bořetíně na Pelhřimovsku, ve Ždírci na Havlíčkobrodsku a ve Stříteži na Žďársku uskuteční volby komunální.

Demonstrace v Londýně za druhé referendum o brexitu. Lidé žádali možnost rozhodnout o podobě "rozvodové smlouvy".

Debakl v parlamentu? Příznivci tvrdého brexitu i setrvání Británie v EU slaví

/OD ZVLÁŠTNÍHO ZPRAVODAJE DENÍKU/ V úterý večer proběhlo v britském parlamentu hlasování o odchodu z Evropské unie za podmínek vyjednaných premiérkou Theresou Mayovou. Pro vládu dopadlo katastrofálně, smlouva byla velkou většinou hlasů odmítnuta. Vládní neúspěch však v noci na včerejšek paradoxně oslavovali jak zastánci tvrdého brexitu, kteří nyní doufají v odchod bez dohody, tak i příznivci setrvání v EU.

Britská premiérka Theresa Mayová

Britská premiérka ustála hlasování. Její vláda si udržela důvěru

Vláda konzervativní premiérky Theresy Mayové ve středu večer odolala hlasování o vyslovení nedůvěry, které vyvolali opoziční labouristé. Reagovali tak na to, že zákonodárci v úterý výraznou většinou odmítli návrh dohody o podmínkách brexitu, který britská ministerská předsedkyně vyjednala v Bruselu.

Ilustrační foto.

Lidé teď budou vědět, jak členové rady hlasovali

Chrudim – Radní v pondělí schválili nový Jednací řád rady města. Zásadní změna se týká zveřejňování zápisů z jednání, jehož součástí bude i evidence jmenovitého hlasování členů rady města.

Britská premiérka Theresa Mayovuá

Buď dohoda, nebo žádný brexit, řekla Mayová. Hlasování o nedůvěře ustála

Premiérka Theresa Mayová ustála hlasování o nedůvěře vládě. To vyvolali opoziční labouristé po úterním debaklu, kdy vláda obrovským rozdílem prohrála klíčové hlasování o podmínkách odchodu země z Evropské unie, a to o 230 hlasů. Britská premiérka také během úterý zdůraznila, že buď vláda dohodu schválí, nebo žádný brexit nebude.

Dům, který leží v Táborské ulici v Černovicích, bojuje v celostátní soutěži Má vlast cestami proměn.

Černovický dům s cukrárnou boduje v celostátní soutěži

Černovice /FOTOGALERIE/ – Černovický dům z roku 1909, kde bylo dříve železářství a dnes v jeho prostorách funguje cukrárna, boduje v celostátní soutěži Má vlast cestami proměn. V hlasování o nejlepší proměně ročníku 2018/2019 je totiž zatím na prvním místě.

Brexit. Ilustrační snímek

Tvrdý brexit by byl pro Česko pohromou, souhlasí exportéři a ekonomové

Odmítnutí brexitové dohody v britském parlamentu je podle Asociace exportérů pro podniky, exportéry i celou EU špatnou zprávou. Čeští vývozci jsou kvůli přetrvávající nejistotě nadále nuceni omezovat objem své produkce mířící do Velké Británie. Pokud by nakonec přeci jen došlo na takzvaný tvrdý odchod Londýna z EU, bude Česká republika společně s dalšími středoevropskými zeměmi postižena ze všech nejvíce, říkají shodně zdejší exportéři a přední ekonomové. 

Britská premiérka Theresa Mayová na půdě parlamentu před hlasováním o brexitové dohodě

Historická porážka, ponížení, mrtvá jako dodo, píší o nezdaru Mayové v Británii

Hlasování, v němž poslanci Dolní sněmovny odmítli brexitovou dohodu, kterou britská vláda vyjednala s Bruselem a která má upravit podmínky odchodu z evropského bloku, označují dnes britská média za historickou porážku. Píší také o naprostém ponížení premiérky Theresy Mayové. Bulvární list The Sun považuje dohodu za zcela mrtvou a premiérku podle bulváru Daily Mail čeká boj o přežití.  

Ilustrační foto

Snaha o svržení vlády a referendum. Británie reaguje na selhání brexitové dohody

Kritika na adresu britské premiérky Theresy Mayové a její dohody o brexitu, volání po vypsání nového referenda i po nalezení parlamentního kompromisu. Takové ohlasy zaznívají od zástupců různých britských politických stran po odmítnutí brexitové dohody v dolní komoře parlamentu. Podle labouristického poslance a stínového ministra pro brexit Keira Starmera „se nyní věci musí změnit“.

Britská premiérka Theresa Mayovuá

Mayová utržila historickou porážku. Parlament odmítl brexitovou dohodu s EU

Britská Dolní sněmovna podle předpokladů odmítla brexitovou dohodu s Evropskou unií. Pro bylo 202 členů sněmovny, proti 432. Jedná se o nejhorší neúspěch vládního návrhu od roku 1924, kdy vláda Ramsayho MacDonalda prohrála o 166 hlasů, upozornila BBC. Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn v reakci na hlasování oznámil, že předložil návrh na vyslovení nedůvěry vládě.

Jednání o brexitové dohodě provází v Londýně protesty

Jednání o brexitu vrcholí. Britská média řeší scénáře, které mohou nastat

S nejistotou pohlížejí Britové na dnešní hlasování Dolní sněmovny o brexitové dohodě, kterou vyjednala vláda premiérky Theresy Mayové s Bruselem. Zatímco to, že poslanci dohodu odmítnou, považují za vysoce pravděpodobné komentátoři i trhy, co přesně bude následovat, zůstává nejasné. Alternativami jsou odložení brexitu, předčasné volby, druhé referendum, ale i neřízený brexit bez dohody.  

Obecní úřad v Chlístovicích.

V případu zmanipulovaných voleb v Chlístovicích padla dvě obvinění

Chlístovice - Případ zmanipulovaných voleb v Chlístovicích má další vývoj. Policie obvinila dvě osoby z maření přípravy a průběhu voleb a referenda. „V případě prokázání viny obviněným hrozí odnětí svobody na šest měsíců až tři léta,“ uvedla policejní mluvčí Vendulka Marečková.

Brexit. Budova britského parlamentu. Ilustrační snímek

Britští poslanci večer rozhodnou o brexitu. Výsledek ovlivní desetitisíce Čechů

Již dnes večer budou britští poslanci hlasovat o dohodě, která určuje pobrexitové vztahy mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Očekává se, že zákonodárci dojednané podmínky britského odchodu z Evropské unie v historickém hlasování odmítnou. Na výsledek, který bude znám již dnes ve večerních hodinách, čekají také desetitisíce Čechů žijících na Britských ostrovech.

Britská premiérka Theresa Mayová

Mayová hraje o vše. „Hrozí“, že brexit nebude

/OD ZPRAVODAJE DENÍKU/ Premiérce Therese Mayové už zbývá jen strašit. „Hrozí odchod země z Evropské unie bez dohody, ale i mnohem větší nebezpečí, že neodejdeme vůbec,“ varovala před dnešním rozhodujícím hlasováním poslance britského parlamentu.

Peníze. Ilustrační foto.

Obyvatelé Třebíče budou rozhodovat, na co použít peníze

Třebíč – Obyvatelé Třebíče budou už letos rozhodovat, co se za peníze z městské kasy postaví a vybuduje. Návrhy předloží radnice. Lidé pak budou hlasovat, na co peníze použít. K rozdělení budou tři miliony a pět set tisíc korun.

Britská premiérka Theresa Mayová

Zabraňte brexitu bez dohody, vyzvala Mayová. A oznámila nové záruky EU

Odchodu Spojeného království z EU bez dohody lze zabránit jedině tak, že parlament v úterý odsouhlasí současnou podoby dohody. Pouhý den před hlasováním to zdůraznila britská premiérka Mayová. Uvedla také, že se Británii podařilo dojednat nové záruky od EU ohledně irské pojistky. Zároveň ale připustila, že zablokování brexitu je pravděpodobnější variantou než odchod bez dohody.