Kreativ

ŠTÍTEK: Hollywood

Quentin Tarantino má svou vlastní hvězdu na legendárním chodníku slávy.

Quentin Tarantino má vlastní hvězdu na hollywoodském chodníku slávy

Los Angeles (USA) – Vlastní hvězdu na legendárním chodníku slávy přišel v pondělí k Čínskému divadlu v Hollywoodu oslavit americký režisér, scénárista a herec Quentin Tarantino. Umělec, který kariéru zahájil jako uvaděč v kině, má na svém kontě dva Oscary za scénáře k filmům Pulp Fiction (1995) a Nespoutaný Django (2013).

Ilustrační foto

Řidička v Las Vegas najela schválně do chodců, jeden mrtvý

Las Vegas - Řidička osobního auta v noci na dnešek v Las Vegas najela do lidí na přeplněném chodníku, jednoho člověka zabila a asi 30 zranila. Podle policie to udělala úmyslně, vyšetřovatelé nicméně vyloučili teroristický čin. CNN uvedla, že ve voze bylo tříleté dítě, které vyvázlo nezraněno. Incident se stal poblíž místa, kde se v tu chvíli konala světová soutěž krásy Miss Universe.

R2-D2 (vlevo) a C-3PO přichází na premiéru snímku Star Wars: Síla se probouzí.

V Hollywoodu měl premiéru dlouho očekávaný díl Hvězdných válek

Los Angeles  – V Los Angeles měl v pondělí večer světovou premiéru dlouho očekávaný sedmý díl kultovní vědeckofantastické ságy Hvězdné války. Červený koberec zastřešený obřím bílým stanem lemovali stormtroopeři, tedy příslušníci úderné pěchoty Galaktického impéria, a neonová světla připomínající legendární světelné meče. VIP premiéra snímku Star Wars: Síla se probouzí se konala za přísných bezpečnostních opatření. Zápletku filmaři ale dosud přísně tají a média nesmějí v tomto ohledu nic zveřejnit až do středy.

Cate Blanchett

Nominacím na Glóby vládne originalita filmového zpracování

Praha – Lesbická láska ve špatných časech, existenční drama v džungli a dva pohledy do zákulisí médií a technologií, to jsou témata, která bodovala u zahraničních novinářů v Hollywoodu při čtvrtečním vyhlášení nominací na Zlaté glóby.

ROMEO A JULIE NA TITANIKU. Kate Winslet a Leonardo DiCaprio jako bohatá Rose a chudý Jack na palubě osudné lodi.

Hvězda Titaniku Winsletová získala Oscara až na šestý pokus

Reading - Jméno britské herečky Kate Winsletové si dnes téměř každý filmový fanoušek spojí především s rolí ve velkofilmu Titanik. Svého prvního Oscara získala tato sympatická herečka ale až na šestý pokus, za roli ve filmu Předčítač. Winsletová, která je již potřetí vdaná a je také trojnásobnou matkou, oslaví v pondělí 5. října čtyřicáté narozeniny.

Herec Janos Bán

Maďarský herec János Bán oslaví šedesátiny

Györ - Ztvárnil desítky filmových rolí, ale pro českého diváka zůstane navždy zaostalým Otíkem Rákosníkem z komedie Vesničko má středisková, kterého protřelejší závozník Pávek chrání před nástrahami okolí. Maďarský herec János Bán, v Maďarsku známý jako představitel četných charakterních rolí, oslaví 4. října 60. narozeniny.

Ilustrační foto

Rukopisy k filmu Občan Kane se prodaly za 102.000 dolarů

New York - Rukopisy scénáře filmu Občan Kane, který napsal americký filmař Orson Welles ve 40. letech, byly prodány na aukci za více než 102.000 dolarů (2,5 milionu korun). Jde o tři verze, které Welles přepracovával, než natočil stejnojmenný oscarový film. V úterý rukopisy nabídla k prodeji aukční síň Profiles in History, která se specializuje na prodej dokumentů a předmětů vztahujících se k Hollywoodu.

Ilustrační foto.

Kultovní Trainspotting se prý pokračování dočká příští rok

Londýn - Trainspotting, kultovní snímek britského režiséra Dannyho Boylea, se po téměř 20 letech dočká pokračování. Natáčení začne v květnu či červnu 2016 a ve stejném roce by měl film přijít do kin, řekl Boyle v Londýně odbornému časopisu Hollywood Reporter.

NAJÍT KLÍČ K HRANÍ. O to se pokouší Hana Vagnerová, již oslnila americká dílna.

Herečka Hana Vagnerová: V Hollywoodu to byl masakr

Praha /ROZHOVOR/ - Patří k vyhledávaným herečkám, které se nebojí experimentovat. Hana Vagnerová na sebe upozornila v seriálu Expozitura, hrála v debutu Hany, v seriálech Vraždy v kruhu a Kriminálka Anděl, teď točí film o Karlu IV. Hlas pro římského krále. Koncem srpna přijela na Noir Film Festival na Křivoklátě, prakticky rovnou po příletu z L.A.

Vladimír Křížek na natáčení.

Tohle je Česká televize, nikoliv Hollywood

Jihlava, Třebíč – Vlastně po mini roli ve filmu nikdy netoužil, ale kolega z práce mu předpovídal hvězdnou kariéru, samozřejmě z legrace. Sedmadvacetiletý Vladimír Křížek z Jihlavy se v pátek zúčastnil natáčení televizního filmu Hlas pro římského krále.

Raquel Welch.

Americká herečka Raquel Welchová slaví pětasedmdesátiny

Chicago/Praha - Americká herečka a zpěvačka Raquel Welchová, která oslaví 5. září pětasedmdesátiny, byla jedním ze sexuálních symbolů filmového plátna v 60. a 70. letech. Welchová, jejíž fotografie v kožešinových bikinách jsou dodnes legendou, natočila celkem na 50 hlavně dobrodružných filmů a westernů (například Fantastická cesta, Bandolero!, 100 pušek). Za postavu Constance Bonacieuxové - lásky mušketýra d'Artagnana ve Třech mušketýrech (1973) - dostala ocenění Zlatý glóbus. Českým divákům je dobře známa i z francouzské komedie Zvíře z roku 1977, kde hrála s Jeanem-Paulem Belmondem.

Ilustrační foto.

Návštěvnost památek: na slavkovský zámek přišlo o pět tisíc lidí méně

Vyškovsko – Vyškovanka Eva Musilová jezdí na dovolenou po celé republice a vždycky se těší, že navštíví nějakou památku. Neodradily ji ani tropy, které panovaly po značnou část letošního léta. „Ve většině zámeckých místností totiž bývá příjemný chlad, takže zpravidla není problém přemluvit k návštěvě také děti. A na rozdíl od ležení na koupališti se i něco dozvědí," pochvalovala si Musilová.

Klienti stacionáře přivezli z Los Angeles cenné kovy.

V Americe vybojovali zlatou a bronzové medaile

Ústí nad Orlicí – Medaile, fotky, pár suvenýrů a hlavně spoustu nezapomenutelných zážitků si přivezla ze Světových her speciálních olympiád v americkém Los Angeles dvojice klientů Stacionáře v Ústí nad Orlicí Marie Bartošová a Filip Heinige.

Americký herec Sean Penn.

Hollywoodská hvězda Sean Penn oslaví pětapadesátiny

Santa Monica - Americký herec Sean Penn má za sebou řadu filmových úspěchů, dobré kritiky mívají i jeho režijní počiny. Kromě toho je znám svojí občanskou angažovaností i vztahem s řadou svůdných krásek. Jedna z nejvýraznějších postav Hollywoodu oslaví 17. srpna pětapadesátiny.

Úspěšná hodonínská zpěvačka a herečka Nicola Petrécsová v Hollywoodu.

Petrécsová v Hollywoodu: Jen co jsem vyšla v kroji, všichni vytřeštili oči

Hodonín /ROZHOVOR/ – Studentka hodonínského gymnázia Nicola Petrécsová zářila v Hollywoodu na mistrovství světa talentů WCOPA. Z Kalifornie odletěla se zlatým albem pro největší talent a třemi medailemi. „Bylo hodně slziček. Když jsem viděla své dítě stát na pódiu při vyhlášení a udělování medailí, byl to krásný zážitek," prohlásila Pavlína Petrécsová, matka Nicoly. Ta se zpěvem začala v hodonínské Základní umělecké škole u operní specialistky Olgy Plhalové už ve třech letech. O dvanáct let později v kyjovském kroji svým hlasem oslnila Hollywood.

Jaroslav Tomsa

Zemřel legendární kaskadér Jaroslav Tomsa, bylo mu 85 let

Praha - Ve věku 85 let zemřel filmový kaskadér Jaroslav Tomsa, uvedl dnes Radiožurnál. Tomsa byl zakladatelem dnes už světově proslulé české kaskadérské školy a proslavil se například filmy Limonádový Joe, Rozmarné léto, Jáchyme, hoď ho do stoje! nebo Postřižiny. Naposledy se objevil před devíti lety v Menzelově přepisu Hrabalovy knihy Obsluhoval jsem anglického krále. Vytvořil i desítky menších filmových rolí.

Letošní Porcinkule v Opočně dopadla skvěle.

Opočenská Porcinkule klepe na dveře. Začíná už zítra

Opočno - Pořadatelé slavné opočenské Porcinkule počítají čas na hodiny akce, na niž se sjíždí široké okolí, vypukne zítra. Náměstí se postupně zaplňuje a milovníci adrenalinu se už teď mohou těšit třeba na řetízák s úctyhodnou výškou 32 metrů nebo na ďábelskou jízdu na horské dráze. „Poprvé tu bude i Hollywood, na nové překvapení se mohou těšit také děti," zmínila novinky Monika Růžičková, která má už několik let celý lunapark na starosti. K atrakci pro děti prozradila jen to, že její součástí je prostor se spoustou míčků a prolézaček, kde si to děti neskutečně užívají.

Anna Netrebko.

Prague Proms zakončí Hollywood Night

Praha - Festival Prague Proms v neděli 19. července zakončí tradiční koncert filmové hudby Hollywood Night. Večer ve Smetanově síni Obecního domu v Praze bude od 19 hodin věnován také vzpomínce na skladatele James Hornera, jehož dílo připomene vokálně instrumentální koláž z filmu Jméno růže. 

Anna Netrebko.

Prague Proms zakončí Hollywood Night

Praha - Festival Prague Proms v neděli 19. července zakončí tradiční koncert filmové hudby Hollywood Night. Večer bude věnován také vzpomínce na skladatele James Hornera, jehož dílo připomene vokálně instrumentální koláž z filmu Jméno růže. Český národní symfonický orchestr vedený dirigentem Carlem Davisem zahraje také melodie ze seriálů Sherlock, Hra o trůny, Dexter nebo Profesionálové a navíc hudbu z filmů Duch, Mise, Nespoutaný Django nebo Absolvent.

Tábor v Baldě u Poličky si užívají dvě stovky dětí.

Táborníky inspirovalo hollywoodské téma

Balda u Poličky, Horka - „S těmi největšími filmovými hvězdami se potkáte u nás," hlásala pozvánka na návštěvní den největšího dětského tábora, který pořádá již 15. rokem parta nadšenců z Horky u Chrasti pod vedením Stanislava Jarého.

Omar Sharif

Zemřel legendární egyptský herec Omar Sharif

Káhira - Stal se filmovou legendou a byl zřejmě jediným arabským hercem, který ve své době prorazil v Hollywoodu. Charismatického Egypťana Omara Sharifa mezi hvězdy vynesly snímky Lawrence z Arábie a Doktor Živago. Herec, který natočil kolem osmi desítek filmů, v nichž ztělesnil hlavně milovníky či dobrodruhy, pracoval také v Evropě – pro italskou či francouzskou produkci. Světoběžník Sharif, v posledních letech žijící Káhiře, dnes ve věku 83 let zemřel.

Zámek ve Slavkově u Brna

Na slavkovský zámek dorazí v létě Hradišťan i němečtí rytíři

Slavkov u Brna – Kostýmované a veršované prohlídky na zámku ve Slavkově u Brna se pomalu stávají tradicí. I letos se v červenci návštěvníci dočkají průvodců v antickém oblečení, jejichž výklad bude doplněný informacemi o antických freskách a příbězích na nich namalovaných. V srpnu je pak budou doprovázet filmové hvězdy, respektive opět průvodci oblečením stylizovaní do takzvaného stylu Old Hollywood Glamour. Případně se představí jako některá ze současných celebrit.

James Horner.

Prague Proms uctí památku Jamese Hornera

Praha - Právě probíhající festival Prague Proms na počest zesnulého skladatele Jamese Hornera upravil program závěrečného koncertu Hollywood Night. „Jeho hudbu jsme hráli často a rádi. Naposledy velmi úspěšně Titanic před deseti dny v Berlíně," poznamenal šéf Prague Proms Jan Hassenöhrl. Závěrečný koncert festivalu se uskuteční 19. července v pražském Obecním domě a tradičně nabídne skladby z filmů a televizních seriálů.

James Horner.

Prague Proms uctí památku Jamese Hornera

Praha - Právě probíhající festival Prague Proms na počest zesnulého skladatele Jamese Hornera upravil program závěrečného koncertu Hollywood Night. „Jeho hudbu jsme hráli často a rádi. Naposledy velmi úspěšně Titanic před deseti dny v Berlíně," poznamenal šéf Prague Proms Jan Hassenöhrl.

Brad Pitt.

Brad Pitt a Marion Cottilardová jako zamilovaní zabijáci

Los Angeles – Milostné drama na pozadí 2. světové války. To je film, který chystá režisér Robert Zemeckis a v němž se na misi v Casablance do sebe zamilují dva nájemní vrazi, muž a žena. Uzavřou manželství, muž je ale posléze postaven před fakt, že jeho žena pracuje jako dvojí agent a dostane příkaz ji zabít.

Filharmonie Bohuslava Martinů zahraje pod širým nebem ve Zlíně. Ilustrační foto

Beatbox či melodie Hollywoodu. I to byl venkovní koncert filharmonie

Zlín - Hvězdné války, Piráti z Karibiku, Indiana Jones nebo Sedm statečných. Tyto nestárnoucí filmové melodie ve špičkovém podání zlínských filharmoniků se včera nesly Zlínem. Konkrétně okolím 14. a 15. budovy. Konal se tu totiž unikátní a ojedinělý koncert Filharmonie Bohuslava Martinů pod širým nebem. O vskutku netradiční zážitek tak nebyli ochuzeni ani cestující na nedalekém autobusovém nádraží.

Sestra v akci.

Studio Disney chystá remake Sestry v akci

Los Angeles - Studio Disney chystá remake populární hollywoodské komedie ze začátku 90. let Sestra v akci. Napsal to časopis Hollywood Reporter. Scénář podle něj píše osvědčená dvojice Kirsten Smithová a Karen McCullahová, která stojí mimo jiné za Pravou blondýnkou.

Ilustrační foto.

Sportovní hala v Kunštátě žila tancem. K vidění byly tance z ulic i plesů

Kunštát /REPORTÁŽ/ – Třpytivé kostýmy hýřící barvami. K tomu taneční kreace jako z Hollywoodu. Nebo spojené se scénkami o agentovi 007 Jamesovi Bondovi. Ale také kšiltovky, košile, plandavé kalhoty, široké country sukně i obtažená trička. Do toho nadupaná hudba. Na palubovce v prostorách sportovní haly v Kunštátě se v sobotu střídají tančení skupiny, dua i jednotlivci. Všichni se ze sebe snaží vydat maximum.

Omar Sharif.

Omar Sharif bojuje s Alzheimerovou nemocí

New York - Legenda světové kinematografie Omar Sharif bojuje s Alzheimerovou nemocí. Agentuře AP to v pondělí řekl hercův agent Steve Kenis. Třiaosmdesátiletý umělec se ve filmové roli naposledy představil před dvěma lety. Charizmatického Egypťana mezi hvězdy katapultovaly snímky Lawrence z Arábie a Doktor Živago.

Ilustrační foto.

Pásová výroba ve světě karbanátků. McDonald's slaví 75 let

San Bernardino/Praha - V zaprášeném městečku San Bernardino, hodinu cesty od Los Angeles, si 15. května 1940 bratři Richard a Maurice McDonaldovi otevřeli svou první restauraci. Po 75 letech nese jejich jméno víc jak 35.000 podniků ve 119 zemích. Firma, která vymyslela legendární Big Mac, dokázala za dobu jednoho lidského života ovládnout prakticky celý svět. Ale to už spíš přičiněním někoho jiného.

Skladatel Harry Gregson-Williams pozdravil diváky festivalu Film Music Prague v češtině. Svou zdravici se naučil za pět hodin pobytu v Praze. Poté predvedl americkou show.

Hollywood vtrhl do Rudolfina na Film Music Prague

Praha - Hollywoodští skladatelé hudby Harry Gregson-Williams a Fernando Velázquez byli ozdobou festivalu filmové hudby Film Music Prague. Ten se konal v pražském Rudolfinu. Oba umělci se ujali i dirigentské taktovky a svým výkonem zvedli zaplněné Rudolfinum na nohy. Dlouhotrvající bouřlivý potlesk ukončila vždy až další skladba.

Skladatel Harry Gregson-Williams pozdravil diváky festivalu Film Music Prague v češtině. Svou zdravici se naučil za pět hodin pobytu v Praze. Poté predvedl americkou show.

Hollywood vtrhl do Rudolfina na Film Music Prague

Praha - Hollywoodští skladatelé hudby Harry Gregson-Williams a Fernando Velázquez byli ozdobou festivalu filmové hudby Film Music Prague. Ten se konal v pražském Rudolfinu. Oba umělci se ujali i dirigentské taktovky a svým výkonem zvedli zaplněné Rudolfinum na nohy. Dlouhotrvající bouřlivý potlesk ukončila vždy až další skladba.