Kreativ

ŠTÍTEK: Hollywood

Novinářský příběh s Humphreym Bogartem

Hitchcock, Batman a Češi v Hollywoodu. Filmový noir se vrací na Český Šternberk

Když nebudou žádné zprávy, půjdu ven a pokoušu psa. To je motto jednoho z hrdinů Noir Film Festivalu, který se ve čtvrtek 24. srpna vrátí na hrad Český Šternberk. Až do neděle budou jeho prostory patřit zločincům, detektivům a osudovým ženám. Ale nejen jim. Hlavní sekce je letos zaměřená i na novináře a sílu novin.

Umělecká rekonstrukce útoku megalodona na dvě menší velryby Eobalaenoptera

Megalodoni byli superpredátoři. Už v děloze požírali své sourozence

Obří žralok je zpět. Pět let po filmu Meg, v němž herec akčních filmů Jason Statham bojoval s obrovským prehistorickým žralokem, přichází pokračování Meg 2: Příkop. Bez ohledu na to, co si diváci o snímku myslí, tvor, kterého zobrazuje, byl kdysi opravdu takový. Vyhynulí žraloci megalodonové byli ve své době nejlepšími mořskými predátory a byli pravděpodobně děsivější než cokoli, co si vymyslel Hollywood, napsal server BBC News.

Fenomén Barbie v krnovském kině Mír. Už týden fanoušci a fanynky  Barbie chodí do kina v růžovém outfitu. Červenec a srpen 2023

VIDEO: Fenomén Barbie dorazil do Krnova. Diváci chodí do kina v růžové

„Růžová se hodí ke všemu, a proto nám tak sluší,“ je nejdůležitější poselství filmového trháku Barbie. Díky zfilmované Barbie růžová nekompromisně vtrhla do šatníků a kinosálů po celém světě. Do krnovského kina Mír chodili diváci v kostýmech svých oblíbených hrdinů naposledy na Pána prstenů. Teď do tohoto kina už týden míří fanoušci a fanynky Barbie v růžovém outfitu.

Mezzosopranistka Dagmar Pecková

Sobotní magazín Víkend: Dagmar Pecková o Emě Destinnové i Járovi Cimrmanovi

Necelý měsíc zbývá do zahájení nového ročníku hudebního festivalu Zlatá Pecka, na němž tradičně nebude chybět přední česká mezzosopranistka Dagmar Pecková. Rozhovor s pěvkyní nabídne nové vydání magazínu Víkend, který vychází v sobotu 29. července. Příloha Deníku nahlédne také do Hollywoodu, kde se momentálně více stávkuje než točí, nebo do Černé Hory, aby čtenářům představila tamní lákadla. 

Interview s upírem (1994)

KVÍZ: Maverick, upír i agent. Jak dobře znáte filmy Toma Cruise?

Tom Cruise je bez diskuze největší hitmaker současného Hollywoodu. Natáčel s režijními esy jako Steven Spielberg, Ridley Scott, Stanley Kubrick nebo Barry Levinson. Své projekty důkladně promýšlí a premiéry umí jako zkušený obchodník dobře načasovat. Jeho filmy vydělávají vysoké částky a těší se zájmu napříč světem. V kvízu Deníku si vyzkoušejte, jak dobře znáte jeho kariéru a ocenění.

Natáčení filmu Deadpool 3, kde si Hugh Jackman znovu zahraje Wolverina (vlevo) a Ryan Raynolds Deadpoola (vpravo)

Stávka herců v Hollywoodu: Deadpool 3 a další projekty přerušují natáčení

Chystané třetí pokračování filmové série o komiksovém hrdinovi Deadpoolovi nebo Mission: Impossible 8 jsou mezi prvními hollywoodskými projekty, jejichž tvorba se zastavila poté, co odbory zastupující zhruba 160 tisíc herců spustily stávku kvůli sporům o pracovní podmínky. Informují o tom americká média. Podle zpravodajské společnosti BBC by mohla být zasažena také produkce dalšího Avataru i slavnostní premiéry a další akce. Herci odpoledne zahájili protesty u sídel firem Disney, Netflix a HBO v Kalifornii a New Yorku.

Stávka hollywoodských scenáristů může ovlivnit desítky filmů, seriálů i talk show. Ilustrační snímek

Hollywoodští herci se přidali ke stávce scenáristů. Studia jsou zcela ochromená

Vedení odborového svazu amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) se rozhodlo zahájit stávku poté, co se vyjednavači odborů nedohodli se studii na nové kolektivní smlouvě. Informují o tom americká média, podle nichž krok prakticky znamená ochromení hollywoodského zábavního průmyslu. Herci se totiž přidávají ke scenáristům, kteří stávkují kvůli sporům o platy a pracovní podmínky už přes dva měsíce. Odbory scénáristů WGA protest herců podpořily.

Miliardář a letec Howard Hughes se svým Boeingem 100A v roce 1940. V té době už měl na kontě množství leteckých rekordů.

DiCapriův Letec Hughes: Film ho vykreslil přesně, umíral jako troska

Definoval Hollywood své doby, přepsal dějiny letectví, v podnikání slavil úspěchy jako málokdo, v náručí držel nejkrásnější ženy světa. Bojoval však také s psychickou nemocí, několikrát se málem zabil při leteckých nehodách a umíral zanedbaný, obklopen lahvemi s vlastní močí. Legendární Američan Howard Hughes přesně před 85 lety překonal světový rekord, když obletěl planetu za 91 hodin.

Martin Komárek

Sex, drogy a Rammstein

Pryč jsou šedesátá, sedmdesátá i osmdesátá léta. Dnes zažíváme novou pruderii.

Headlinerem druhého dne festivalu byl rockový rapper Machine Gun Kelly.

OBRAZEM: Oblohu nad festivalem Rock for People ovládly v pátek roje dronů

Hudební festival Rock for People 2023 v Hradci Králové připravil pro páteční den opět velkolepý program. Headlinerem druhého dne byl rockový rapper Machine Gun Kelly. V průběhu pátku vystoupili také Ashnikko, Billy Talent, Hollywood Undead, Palaye Royale, Set It Off, Cane Hill, Vypsaná Fixa a další. Když se na areál Parku 360 snesla tma, užili si návštěvníci unikátní dron show.

Arnold.

Co je k vidění na streamech: Schwarzeneggerův životní příběh i nový Asterix

Pro příznivce slavného rakouského kulturisty, herce i politika je určen nový dokument Netflixu nazvaný jednoduše Arnold. Další dokumentární seriál První pětka, který nabízí platforma HBO Max, diváky zavede do období, kdy měly ve finské vládě rozhodující slovo ženy. Na streamy míří i seriálové pokračování filmového hitu Do naha! nebo rodinná podívaná Kvík.

Příprava mosteckého kulturního domu Repre a okolí na natáčení záběrů pro nový sci-fi seriál.

Most je opět jako Hollywood. Stává se kulisou pro nové sci-fi. Natáčení se blíží

FOTO, VIDEO/ Pro veřejnost už několik let zavřený kulturní dům Repre náhle ožil. A s ním i jeho okolí, kde je nezvykle rušno. Řemeslníci zakrývají dřevěnými deskami část obchůdků, za pomocí těžké techniky budují nové stavby a upravují interiér Repre, u něhož hlídkují ženy v reflexních vestách. Lidem se může zdát, že začala dlouho očekávaná rekonstrukce objektu, ale není tomu tak. Za vším opět stojí filmaři, kteří si v posledních letech Most oblíbili.

Vláda Petra Fialy zveřejnila soubor opatření, kterými chce omezit výdaje státu

Čtěte v sobotním vydání magazínu Víkend: Přehledně vše o vládních úsporách

Vláda premiéra Petra Fialy se snaží vrátit Česko do formy, představila tak balíček úspor a reformu důchodového systému. Co všechno se změní a jak se to dotkne obyvatel republiky? Kompletní přehled nabídne magazín Víkend. V něm se čtenáři přenesou i na letošní Anifilm, z nějž nepochyně zaujme rozhovor s hollywoodským animátorem a režisérem Johnem Stevensonem. Sobotní příloha Deníku také poradí zahrádkářům, jak pěstovat rostliny v kyselé půdě. A chybět nebude ani tradiční seriál o původu slov.     

Chris Pratt nechce být spojován s žádnou církví, která zneužívá moc nad lidmi. Víra pro něj ale nabyla na významu, když jeho syn přišel na svět o devět týdnů dříve a nebylo jisté, zda přežije. Bůh tedy ano. Církev ne

Americký sen Chrise Pratta: Herec se živil i striptýzem a zbytky v restauracích

Žil na ulici, svlékal se pro peníze, živil se zbytky v restauracích… Trvalo deset let, než přišla role oplácaného povaleče, díky které si producenti herce Chrise Pratta konečně všimli. Následně se zrodila hvězda. Kluk „z ulice“ se začal objevovat v největších hollywoodských bijácích v čele se Strážci galaxie. 

Lidé jsou kreativnější než umělá inteligence. Zneklidňuje mě ale etika celé věci, říká spolutvůrce Shreka a Kung Fu Pandy

Shrek byl fajn, ale až Kung Fu Panda mě nakopla, říká režisér John Stevenson

Shrek, Kung Fu Panda, Madagaskar či Půlnoční hlídka. Úspěšné animované tituly spojuje jedno jméno: John Stevenson. Britský animátor a režisér, který působí v Hollywoodu, byl vzácným hostem právě skončeného Anifilmu. V rozhovoru pro Deník prozradil, co si myslí o umělé inteligenci, jak vratký je úspěch a co v jeho životě způsobil Krteček. 

Stávka hollywoodských scenáristů může ovlivnit desítky filmů, seriálů i talk show, ilustrační foto

Hollywoodští scenáristé zahájili stávku. Ovlivní to natáčení filmů i seriálů

V USA v úterý začala stávka hollywoodských scenáristů, kteří se s producenty nedohodli na zlepšení finančních podmínek a dalších zárukách. Od pondělní půlnoci tak nepracuje 11 500 tvůrců, které zastupuje sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA), což může podstatně zpomalit přípravy na natáčení nových seriálů a filmů. Úplně se zastaví natáčení populárních talk show, jako jsou například ty s moderátory Jimmym Fallonem nebo Jimmym Kimmelem, napsala agentura Reuters.

Když vyrůstal, nepatřil prý Adam Driver zrovna ke slušňákům. To se změnilo v dospělosti. Tehdy se dokonce rozhodl, že půjde do služeb amerického námořnictva a v případě nutnosti bude bránit svou vlast

Adam Driver: Po teroristických útocích se stal mariňákem, teď je hvězdným hercem

Nebýt zranění, které ukončilo jeho kariéru v armádě, Hollywood by Adama Drivera asi nepoznal. I když si sen o herectví splnil, tři roky u námořnictva byly bezesporu jeho nejdrsnější životní etapou. Sympatický herec má na svém kontě slušnou řádku rolí, neminuly ho dokonce ani nominace na Oscara za vedlejší roli i v hlavní mužské kategorii.

Sylvester Stallone a Arnold Schwarzenegger

KVÍZ: Akční hrdinové Hollywoodu. Kdo se nenáviděl a kdo propadl drogám?

Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Sylvestr Stallone, Jean-Claude van Damme, Chuck Norris… Legendární filmoví bojovníci, kteří svými rolemi inspirovali nejednoho dospívajícího muže k tomu, aby byl odvážnější. Všichni už překročili šedesátku a prošli si mnoha zajímavými životními etapami. Připomeňte si s námi některé z nich.

Salma Hayek na předávání Oskarů v roce 2023.

Víte, že Salma Hayek probrečela sexuální scénu s Banderasem? Pak přišel striptýz

Ohnivý temperament a nezaměnitelný přízvuk, které jsou dnes její obchodní značkou, byly na začátku kariéry hlavním důvodem, proč nedostávala role. Salma Hayek to ale nevzdala a našla způsob, jak v Hollywoodu prorazit a zůstat přitom věrná svému původu. Začátky pro ni byly náročné, třeba natáčení sexuální scény s Antonio Banderasem pro snímek Desperado. Nakonec se ale otrkala a před kamerou se později nebála ani žhavějších čísel. 

Colin Farrell (vpravo) v roce 2000 ve filmu Tábor tygrů.

Jak šel čas s Colinem Farrellem: Kritizoval ženské ochlupení a skončil v léčebně

Colin Farrell zahájil hereckou kariéru na konci devadesátých let. Stal se jedním z nejvýznamnějších irských hereckých talentů, získal uznání kritiků i diváků po celém světě. Ale uměl o sobě dát vědět i jinak, než poctivě odvedenou prací. Colin se proslavil svým bujarým životem, který byl plný alkoholu a drog. Právě kvůli nim musel šlápnout na brzdu a přestěhovat se na pár týdnů do léčebny. 

Tobeyho Maguiera můžete vidět v novém snímku Babylon

Jak šel čas s Tobeym Maguierem: Chamtivého herce stály jeho manýry životní roli

S padesátkou na krku působí filmový Spider-Man stále jako vzorný hošík. Mladistvý vzhled si sedmačtyřicetiletý Tobey Maguire udržel, Mirek Dušín se z něj ale nestal. Několikrát už bojoval se závislostí na alkoholu, drogách a hazardu. A v Hollywoodu si vysloužil nálepku chamtivého herce s hvězdnými manýry. Jeho nejslavnější role se mu zdála být málo placená, což ho nakonec téměř stálo pověst. 

Harvey Weinstein na archivním snímku z 4. října 2022 v Los Angeles

Nový trest pro Weinsteina. Za znásilnění si odpyká dalších 16 let vězení

Soudkyně v americkém Los Angeles uložila trest 16 let vězení bývalému filmovému producentovi Harveymu Weinsteinovi, který byl odsouzen za znásilnění ve svém druhém procesu týkajícím se sexuálního zneužívání žen. Před třemi lety dostal v New Yorku 23 let odnětí svobody a druhý trest si začne odpykávat až po uplynutí toho původního. Podle webu Variety je prakticky jisté, že někdejší velikán Hollywoodu stráví zbytek života za mřížemi.

Styl a Kabo, přehlídka studentských prací a Fashion show

Šaty v hlavní roli. Styl a Kabo v Brně rozzářily modely jako z Hollywoodu

/VIDEO/ Veletrhy módy Styl a Kabo začaly v pátek v Brně. Po covidovém období, kdy se konaly v omezeném rozsahu, zájem vystavujících firem znovu roste. Veletrhy Brno mají přihlášených sto pětačtyřicet firem, loni v srpnu jich bylo sto šestatřicet a loni v únoru sto šest. Veletrhy se konají do neděle a jsou určené pro odbornou veřejnost. „Zapojí se světoví vystavovatelé, Turecko muselo účast zrušit kvůli zemětřesení," uvedl ředitel projektu Martin Škarka. Problémy má i Ukrajina kvůli převozu zboží přes hranice.

Raquel Welchová na snímku z června 1996

Zemřela americká filmová hvězda Raquel Welchová. Bylo jí 82 let

Po krátké nemoci v 82 letech ve středu ráno zemřela americká filmová hvězda Raquel Welchová. Podle zahraničních agentur to oznámila její rodina. Za svoji kariéru natočila desítky dobrodružných filmů a westernů, například 100 pušek (1969) nebo Zvíře (1977) s Francouzem Jeanem-Paulem Belmondem. Poprvé zazářila ve filmu Milion let před Kristem (1966), v němž vystupovala v odvážných kožených oblečcích.

Martina Ptáčková

Tipy na víkend: Do Horácké galerie přijedou hvězdy. Představí se Kořen i Zach

Poslední lednový víkend nabídne spoustu zajímavých tipů, kam vyrazit na Vysočině. V novoměstské Horácké galerii představí studentský projekt. Město Humpolec navštíví zpěvák Daniel Hůlka. Pátý Charitativní ples ve Žďáře nad Sázavou se ponese ve znamení zlatých šedesátých let a v Telči na plese zažijí Zlatý věk Hollywoodu. Třináctý farní ples pořádají v Krucemburku a Lukáš Hejlík s Pavlem Oubramem zavítají se svým představením Když Panda tančí do Třebíče.

Robbie Margot a Diego Calva v ďábelské Chazellově jízdě (Nellie a Manny)

Oslnivý i temný Hollywood. Film Babylon je ďábelskou, ale příliš dlouhou jízdou

/RECENZE/ Damien Chazelle je posedlý filmem a hudbou. A stejně tak má pochopení pro ty, kteří propadli obdobné vášni – byť je často semele. Vyprávěl o tom v debutu Whiplash z prostředí elitní hudební školy i v hořkém muzikálu La La Land, jehož ústřední milostný pár rozdělí touha po slávě. Trpké střízlivění z iluzí se tu potkává s poctou stříbrnému plátnu. A stejné motivy režisér oživuje i v novince Babylon, jež vstoupila koncem týdne do kin a jež nejspíš rozdělí diváky. 

Charlize Theronová je stále aktivní herečkou.

Jak šel čas s Charlize Theronovou: Adoptovala syna, vyklubala se z něj dcera

Oscara za jednu z nejpůsobivějších filmových proměn ani spokojenou rodinu nezískala lusknutím prstu. Osud jí už od dětství házel klacky pod nohy. Charlize Theronová to ale nikdy nevzdala a místo fňukání pomáhá druhým. K tomu navíc sama vychovává dvě adoptované děti, přičemž jedno z nich je transgender. 

Z filmu Na nože: Glass Onion.

Pačinkův „koncert“ u pece uhranul filmaře. Křišťálové skulptury září na Netflixu

Aktuálním diváckým hitem videotéky Netflix je nový film Na nože: Glass Onion. Nepřehlédnutelně v něm vystupuje na šest desítek unikátních plastik, skulptur ze sklárny Jiřího Pačinka v Kunraticích u Cvikova. Zakázku snů, jedinečnou práci na snímku režiséra Riana Johnsona s hercem Danielem Craigem v hlavní roli, museli skláři několik měsíců tajit. Podle manažera kunratické sklárny Davida Sobotky vedly k tomu, že se český křišťál z malé severočeské obce dostal až na výsluní Hollywoodu, neuvěřitelné cesty.

Májovák v kostele sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech.

Novoroční koncert Májováku letos opět nebude

Po mnoha letech poruší Symfonický dechový orchestr Májovák tradici a neodehraje 1. ledna před publikem svůj Novoroční koncert. Milovníci tohoto hudebního tělesa si budou muset počkat až do března, kdy se Májovák představí v Městském domě kultury v Karviné.

Z filmu Babylon

Fakt máme hrát tohle? Chazellův snímek Babylon zaskočil i Brada Pitta

„Nemá ani šajn, co přijde teď…“ Tak tuhle hlášku uslyšíte už brzo ve filmu Babylon a dala by se vztáhnout prakticky na celý film. Pod divočinou, jež vás na plátně čeká a jež překvapila i zkušené herce typu Brada Pitta, je totiž podepsán génius všech podívaných Damien Chazelle. Tvůrce něžného a zároveň dynamického muzikálu La La Land si opět vzal na mušku svět filmu.

Ti, co stojí za Studiem Fontána: (zleva) Martin, Ivana, Jan a Zdeněk Nedvědovi

Úspěch rodinného podniku. Hudbu ze Studia Fontána si oblíbili i v Hollywoodu

Ryze český rodinný podnik. To je Studio Fontána, které před třiceti lety zakládali rodiče Nedvědovi a dnes u kormidla stojí i jejich synové. Fontána nahrává hudební díla, ale pomocí svého projektu Hudební banka je také poskytuje filmovým a reklamním produkcím. Z nabídky melodií vybírají špičkoví filmaři z celého světa – například swingová Coffee Meditation roztančila Benedicta Cumberbatche a Keiru Knightley ve filmu Kód Enigmy. Fontána je navíc ověnčena oborovými cenami.