Kreativ

ŠTÍTEK: Hollywood

Kultura k nezaplacení

Ocitli jsme se v divném čase. Diáře jsou k ničemu, dny splývají do jednoho toku a mnozí se bojí víc o existenci než nákazy koronavirem. V kinech, divadlech či galeriích je pusto. Kinaři, divadelníci, muzikanti, knihkupci i galeristé dělají, co mohou. Všechna čest všem, kteří nabízejí umění online, i těm, kteří jim poskytují internetový prostor. Ale ruku na srdce, ani sebelepší internetové vystoupení nenahradí bezprostřední zážitek, magii stříbrného plátna, vůni divadelního prachu a šminek či energii valící se z koncertního pódia.

Hollywoodský filmový producent Harvey Weinstein přichází k soudu v New Yorku 24. února 2020

Trest za sexuální násilí: Soud v USA poslal Weinsteina na 23 let do vězení

Na 23 let do vězení poslal americký soud bývalého filmového producenta Harveyho Weinsteina, který byl v únoru uznán vinným ze znásilnění a sexuálního nátlaku. Informovala o tom agentura AP. Sedmašedesátiletému Weinsteinovi hrozilo za mřížemi až 29 let a obhajoba s ohledem na filmařovo zdraví žádala pětiletý trest vězení.

Chuck Norris je mezi vojáky oblíbený.

Fenomén Chuck Norris: Z Hollywoodu se dostal až na vojenské latríny

Chuck Norris před nedávnem zemřel. Obec jeho fanoušků, která je nadále překvapivě početná a nerekrutuje se jen z filmových diváků, ale třeba i z vyznavačů pravicově-konzervativního pohledu na svět, pro něž píše komentáře, to šokovalo – ale jen nakrátko. Hvězda akčních filmů se z toho dostala a už je zase v pořádku. Desátého března oslaví osmdesáté narozeniny. Jeho fenoménu se věnoval časopis Týdeník Květy.

Hollywoodský filmový producent Harvey Weinstein.

Harvey Weinstein je vinen, rozhodla porota. Hrozí mu 29 let vězení

Bývalého hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina dnes v New Yorku uznala porota vinným ze sexuálního napadení a z lehčí formy znásilnění. Osvobodila ho však v těch bodech obžaloby, za něž mu hrozilo až doživotní vězení, napsala agentura Reuters. Weinsteinovi nyní hrozí za oba činy až 29letý trest, o jehož konečné výši rozhodne soudce 11. března. Obhajoba uvedla, že se hodlá proti dnešnímu verdiktu odvolat.

Reneé Zellwegerová již dnes ví, že práce není vše. Uvědomila si, že by měl člověk myslet především sám na sebe.

Renée Zellwegerová: Lhala jsem sama sobě, byla jsem zaslepená prací

Šest let strávila nicneděláním, cestováním, radovánkami s rodinou i přáteli a hlavně přemýšlela o tom, jestli chce ještě někdy hrát. Ovšem jak poznamenává časopis TV Mini - když se pak herečka Renée Zellwegerová (50) rozhodla pro návrat před kameru, vzala to opravdu zostra.

Z plesu studentů Střední odborné školy informatiky a spojů a Středního odborného učiliště v Kolíně.

Spojaři na svém plese vsadili na Hollywood

/FOTOGALERIE/ Výzdoba vytvořená rukou profesionálů s tématikou americké filmové továrny na sny provázela páteční bál studentů tříd 4TA a 4C Střední odborné školy informatiky a spojů a Středního odborného učiliště v Městském společenském domě v Kolíně.

Začínající spisovatelka Blanka Kubíková a její prvotina, román Nevěsta v okovech.

Obrnice mají další známou tvář. Spisovatelku Blanku Kubíkovou

Po filmové hvězdě, která dokázala prorazit i v Hollywoodu, mají Obrnice další známou tvář. Je jí Blanka Kubíková, autorka románu Nevěsta v okovech. Osmačtyřicetiletá asistentka českého zastoupení zahraniční firmy si tak splnila celoživotní sen.

Kino Napajedla: Tenkrát v Hollywoodu

Brad Pitt a Leo DiCaprio se objeví na plátně sázavského infocentra

Tenkrát v Hollywoodu přijde i do sázavského kinosálu a to v pondělí 9. února od 19 hodiny. Film se odehrává se koncem 60. let. Hlavními postavami jsou bývalá westernová hvězda Rick Dalton, kterého hraje Leonardo DiCaprio a jeho dlouholetý kaskadér Cliff Booth v hlavní roli s Bradem Pittem.

Harvey Weinstein, Arthur Aidala Soud na newyorském Manhattanu dnes začal projednávat ostře sledovanou kauzu hollywoodského filmového producenta Harveyho Weinsteina (uprostřed), který je obviněn ze sexuálního násilí. Vpravo jeho právník Arthur Aidala

Soud s Weinsteinem: Producent sexuální násilí popřel, trvá na své nevině

Soud na newyorském Manhattanu dnes začal projednávat ostře sledovanou kauzu hollywoodského filmového producenta Harveyho Weinsteina, který je obviněn ze sexuálního násilí. Weinstein trvá na své nevině, pokud jde o obvinění ze sexuálního napadení dvou žen, za něž je souzen. V případě usvědčení mu hrozí až doživotní vězení.

Vítězný návrh sochařského portrétu Miloše Formana od Jana Padyšáka.

Legendární režisér má sochařský portrét. Letos i festival Formanova Čáslav

Autorem vítězného návrhu sochařského portrétu režiséra Miloše Formana je Jan Padyšák. Otevřené výtvarné soutěže se zúčastnilo sedmnáct umělců. Socha bude umístěna u rodného domu Miloše Formana v ulici Formanově čp. 555 v Čáslavi. Pořadatelem této soutěže jsou Město Čáslav, Dusíkovo divadlo Čáslav, Spolek Formanova Čáslav a Spolek sochařů České republiky.

Americký scenárista a jeden z herců Miloše Formana Buck Henry a Teri Garrová 15. prosince 1977 v New Yorku. Henry zemřel 8. ledna 2020 ve věku 89 let

Zemřel významný scenárista Buck Henry. Zahrál si i ve Formanově filmu

Ve věku 89 let ve středu zemřel americký scenárista a jeden z herců Miloše Formana Buck Henry. Informoval o tom dnes server The Guardian. Henry je autorem scénáře ke snímku Absolvent (1967) s Dustinem Hoffmanem v titulní roli. Druhým jeho významným počinem je klasická komedie Co dál, doktore? (1972). Jako herec se objevil v roli melancholického otce v hudebním filmu Miloše Formana Taking Off z roku 1971.

Filmový producent Harvey Weinstein u soudu v New Yorku.

V New Yorku začal soud s Weinsteinem, hrozí mu až doživotí

Před soud na newyorském Manhattanu se dnes dostavil americký filmový producent Harvey Weinstein, který čelí obvinění ze sexuálního násilí. Soud začíná výběrem porotců, který může trvat až dva týdny. Samotný proces, podrobně sledovaný americkými médii i veřejností, má trvat šest týdnů. Dnešní, spíše formální jednání ale zabralo jen hodinu.  

Z přednášky o zajímavých místech amerického jihozápadu.

Národními parky amerického jihozápadu s cestovatelem Jaroslavem Bouzkem

/FOTOGALERIE/ V Knihovně města Mladá Boleslav se v pondělí 9. prosince uskutečnila přednáška o zajímavých místech amerického jihozápadu. Vyprávění doplněné nádhernými fotografiemi bylo nabité zajímavými i praktickými informacemi. Fotografie, které Jaroslav Bouzek pořídil během dvou návštěv této části planety, přiblížily zájemcům neobvyklou americkou krajinu.

Divadelní léto

Divadelní léto pozve diváky do světa filmu

Festival Divadelní léto chystá pro své diváky pozvánku do filmových studií. Právě tam se bude odehrávat komedie amerického autora Kena Ludwiga s názvem Shakespeare v Hollywoodu.

Ivan Hoffman

Týden Ivana Hoffmana: Kůň s chytrým mobilem

Občas projedou kolem nás na horizontu jezdci na koních. Přesněji jezdkyně, kluka na koni jsem tady snad ještě neviděl. Možná proto, že kůň se po revoluci vrátil na moravskou vesnici, až když se z ní kamsi vytratila předrevoluční kráva. I když, pravda, honáků tady dávno nebylo třeba ani předtím a dnes už prý kovboj není k vidění ani v Americe.

Režisér snímku Nabarvené ptáče Václav Marhoul

Cesta do Hollywoodu. Režisér Marhoul podepsal smlouvu s agenturou CAA

Český režisér a producent Václav Marhoul, tvůrce oceňovaného filmu Nabarvené ptáče, podepsal smlouvu s prestižní americkou agenturou zastupující umělce Creative Artists Agency (CAA). Informoval o tom server Deadline. Marhoul ČTK řekl, že to může být první krok k práci na filmu z hollywoodské produkce.

Le Mans ‘66

RECENZE: Le Mans ’66 je „Tarantinovka“ na kolech. Zase jednou pořádný film!

Film známého režiséra Jamese Mangolda, stojícího za natočením například snímku Logan: Wolverine a mnoha dalších, a trojice scenáristů Jeza Butterwortha, Johna-Henryho Butterwortha, a Jasona Kellera Le Mans ’66 se jistě dočká srovnání s šest let starým, přesto stále v myslích diváků rezonujícím snímkem Rona Howarda Rivalové, pojednávajícím o závodech F1 a zároveň osobním i profesním boji mezi jezdci Jamesem Huntem a Nikim Laudou.

1. ročník Jabloneckého kinofestu.

Jablonecký Kinofest 2019

Jablonecký filmový festival nabídne téměř 20 filmů různých žánrů pro různé věkové kategorie.