Kreativ

ŠTÍTEK: Hollywood

Filmové hvězdy Angelina Jolie (vlevo) a Gwyneth Paltrowová.

Skandál v Hollywoodu. Filmový magnát obtěžoval i herečky Jolie a Paltrow

Filmového producenta Harveyho Weinsteina, který byl odvolán z The Weinstein Company kvůli sexuálního obtěžování žen, obvinily z nevhodného chování další herečky. Jsou mezi nimi mimo jiné i oscarové vítězky Angelina Jolie nebo Gwyneth Paltrowová. Ta získala svého jediného Oscara za film Zamilovaný Shakespeare, který produkoval právě Weinstein.  

Psací stroj. Ilustrační foto.

Filmová recenze: Který je ten pravý?

Na film Který je ten pravý jsem vyrazil bez jakéhokoliv očekávání. No, vlastně upřímně s jedním ano, a to vypnout a pozitivně se naladit na nový pracovní týden. A to se podařilo na 110 %.

Český národní symfonický orchestr. Ilustrační foto.

Howard s ČNSO v pátek vystoupí ve Varech, na podzim v Praze

Praha - Jeden z nejúspěšnějších hudebních skladatelů Hollywoodu James Newton Howard dnes v Praze zahájil zkoušky s Českým národním symfonickým orchestrem (ČNSO). Držitel ceny Grammy, který byl osmkrát nominován na Oscara, s ČNSO vystoupí v pátek na zahajovacím koncertu 52. ročníku karlovarského filmového festivalu.

Já, padouch 3

Padouch a ti druzí, dobře naložení

/TRAILER/ Stále vtipní a akční. Takoví jsou hrdinové už třetího pokračování animovaného snímku Já, padouch. Nabízí nápaditou podívanou a baví celou rodinu.

Zámeckou jízdárnou zněly legendární šansony.

Zámeckou jízdárnou zněly legendární šansony

Rychnov nad Kněžnou - Hana Holišová v roli Edith Piaf. Katarína Ptáčková jako Marlene Dietrich. Druhý den festivalu Poláčkovo léto nabídl divákům představení Vrabčák a anděl v podání Městského divadla Brno.

Prostory Jízdárny ve Světcích v dnešních dnech hostí štáb filmařů.

Ve Světcích točí štáb v čele s oskarovým režisérem

Tachov – Jízdárnu ve Světcích u Tachova si vybrali filmaři pro několik jezdeckých scén do velkofilmu o Marii Terezii. Dvoudílný projekt, který bude ve veřejnoprávní televizi k vidění kolem Vánoc, má ve Světcích poslední štaci. Natáčení končí, teď se bude natočený materiál upravovat do konečné podoby.

Oblíbený Roman Vojtek skvěle odzpíval všechny skladby. I ty, jejichž interpretem byla žena jako například Hana Zagorová nebo Nena.

Roman Vojtek na chotěbořském náměstí předvedl i „Zagorku“

Chotěboř - Jako muž mnoha tváří se představil herec, moderátor a zpěvák Roman Vojtek v sobotu na chotěbořském náměstí. Se svou kapelou Fantastic 80s předvedl na tradičních Dnech města Chotěboř skvělou show, odzpíval ty nejlepší hity osmdesátých let a absolutně si podmanil chotěbořské fanoušky.

Marilyn Monroe kam se podíváš

Marilyn Monroe kam se podíváš

Police nad Metují - Mimoářnou příležitost seznámit se s dílem kmotra pop artu nabízí od včerejšího podvečera Zelený domeček v Polici nad Metují.

Dana Morávková

Dana Morávková: Mám ráda černobílé filmy, dobu první republiky

/ROZHOVOR/ Dana Morávková vede svůj tým proti týmu Aleše Cibulky v zábavném soutěžním pořadu TV Barrandov Kdo to ví?, kde musejí své znalosti ukázat hvězdy českého showbyznysu. Dále můžete herečku vidět v seriálu Doktorka Kellerová, kde hraje Evu Podlipnou úhlavní nepřítelkyni, jež si předsevzala zničit Kellerové život.

Wonder Woman

Wonder Woman je opravdu zázračně ženský film

/TRAILER/ Do světových kin dorazila další komiksová adaptace. Studio Warner Bros. uvádí první díl z další očekávané série Wonder Woman a věří, že i díky úspěchu tohoto snímku se mu konečně začne dařit dohánět konkurenční studio Walt Disney. To je zatím neotřesitelným králem komiksových adaptací díky postavičkám z fikčního světa Avengers, který je zároveň nejúspěšnější filmovou sérií historie (ano, překonal Bondovky i ságu o Harrym Potterovi).

Strážci galaxie

Sériím se daří, proto vznikají nové díly i průměrných filmů

Filmové série jsou základním kamenem dnešního Hollywoodu. Slova jako „originální" nebo „původní" se stala téměř synonymem kasovnímu neúspěchu. Jedinou zárukou, jak vydělat hromadu peněz, je vsadit na existující sérii. V desítce nejúspěšnějších filmů všech dob je většina pokračováním známých hitů. Letos to potvrdily například série Rychle a zběsile nebo Strážci Galaxie.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Odvrácené mrzutosti

Velkou mrzutost se podařilo odvrátit v Hollywoodu, kde se schylovalo ke stávce scénáristů. Kdyby s nimi producenti na poslední chvíli nevyřešili spor o náhrady a zdravotní pojištění, rázem by bylo po zábavě. Ale také po romantice a dramatu. Bez scénáře není ničeho. Naštvat scénáristy už jednou stálo Kalifornii přes dvě miliardy dolarů, neboť když se herci neřekne, co má říct, nemluví a nehraje.

„Do Svitav se určitě vrátím,“ říká Thomas Morse.

„Do Svitav se určitě vrátím,“ říká Thomas Morse

Brněnec/Mnichov Hollywoodský filmový skladatel Thomas Morse, autor opery Frau Schindler, jejíž světová premiéra proběhla před pár dny v Mnichově, poskytl Deníku při té příležitosti rozhovor. Děj opery, která je zasvěcena manželce svitavského rodáka Oskara Schindlera, jehož příběh celosvětově proslavil Spielbergův oskarový snímek, se z velké části odehrává přímo v Brněnci u Svitav.

Teufelsee

Ďáblovo jezero se rozlilo v sokolovském kostele

Sokolov - Zřejmě největší kresbu na světě, panoramatickou instalaci berlínského výtvarníka Kaie Teicherta „Ďáblovo jezero" představí dnes autor na vernisáži od 17:30 hodin v sokolovském klášterním kostele.

Emir Kusturica

Točit film je sebevražda

Praha - Na mléčné dráze. To je nový snímek srbského režiséra a hudebníka Emira Kusturici, který nyní představil na Febiofestu. V Benátkách o něm prohlásil, že je poslední, který dal do soutěže. „Tenhle filmový sport mě už nebaví, je to ukrutný stres," tvrdí filmař.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Svěrákův Kolja

Je tomu 20 let, co Kolja vyhrál Oscara, a není mnoho českých filmů, které ve čtyřiceti zemích viděly miliony diváků. Nejlépe ovšem tomuto příběhu nepochybně rozumíme my a nepodezíráme Zdeňka Svěráka, že by jeho záměrem bylo vnutit se Hollywoodu. S odstupem dvaceti let se už dá říct, že pokud jsme se nějak vyrovnali s minulostí pookupačního reálného socialismu, pak právě touto hořkou a hluboce lidskou Svěrákovou komedií.

Lizabeth Scott

Dobří noiroví fanoušci se vracejí na Křivoklát

Už páté narozeniny oslaví letos v srpnu se svými fanoušky Noir Film Festival, a to v jeho domovském sídle na hradě Křivoklát. Kochat se snímky z éry klasického Hollywoodu a objevovat zajímavá díla z mimoamerické produkce i neonoirové počiny mohou návštěvníci od 17. do 20. srpna.

Ivan Hoffman

Týden v zádech

Právě končící týden začal v Hollywoodu netradiční ceremonií odebírání Oscarů. Selhal jednotlivec, který se místo péče o obálky rozptyloval fotografováním krásné Emmy, ale událost má i symbolický přesah. Už dlouho nemáme jistotu, že co se stalo, se doopravdy stalo.

Mel Gibson

Mel Gibson: Padouch, nebo hrdina?

Bojuje o Oscara za režii i nejlepší film. Možná natočí očekávaný hit Sebevražedný oddíl 2. O Mela Gibsona je zájem, přitom před pár lety byl kvůli řadě skandálů na černé listině Hollywoodu. Povedlo se mu ale vrátit na vrchol a v této cestě mu trochu pomohl i karlovarský festival.

Maroko

Maroko, země mnoha barev i chutí

Barevná perla u Atlantiku. Tak označují Maroko, stát ležící na nejzazším severozápadu Afriky, místní lidé i ti, kteří se do této země rádi vracejí. Nabízí totiž pro každého něco: na své si přijdou jak milovníci koupání, kteří si vychutnají hotelové bazény i pohodu na pláži, tak cestovatelé, již chtějí poznávat současnost i historii exotické země. A gurmány rozhodně nezklame místní kuchyně.

Zpěvačka Kateřina Kolčavová si za své umělecké jméno zvolila Katie Kei. Kvůli snadnější výslovnosti.

Ohromila porotu v Hollywoodu. Zpěvačka natočila klip na Brněnské přehradě

Brno /VIDEO/ - Hladinu Brněnské přehrady si jako kulisu ke svému zpěvu vybrala Kateřina Kolčavová. Na konci loňského roku zde natočila videoklip ke své první písničce Don't say no. „Natáčení bylo náročné, ale i tak si chci jednou zahrát ve filmu," říká sedmnáctiletá zpěvačka, která získala loni a předloni několik ocenění na Mistrovství světa v interpretačním umění v americkém Hollywoodu.

Kino Střelnice v Jindřichově Hradci. Ilustrační snímek.

Kam si v neděli vyrazit za kulturou?

Jindřichův Hradec - Pokud už jste si dosyta užili zimních radovánek, můžete změnit program. Přinášíme přehled nedělní kultury ve městě nad Vajgarem.

Barack Obama.

Obama se připravuje na roli exprezidenta, bude psát knihu

Washington - Po inauguraci Donalda Trumpa začne pro odcházejícího prezidenta USA Baracka Obamu nová životní etapa, jejímž prvním milníkem má být vydání knihy, která pravděpodobně spatří světlo světa příští rok. Na předpokládaný bestseller by bývalý prezident mohl dostat zálohu alespoň 20 milionů dolarů (půl miliardy Kč), napsala dnes agentura AP.

Z představení Varieté Freda A. aneb Chytání větru.

Novinkou Ypsilonky bude revue Variété Freda A. aneb Chytání větru

Praha - Pražské Studio Ypsilon zahájí nový rok 12. ledna premiérou inscenace nazvané Varieté Freda A. aneb Chytání větru. Titulní roli a choreografii vytvořil vítěz televizní soutěže StarDance Jan Onder. Autorem a režisérem je Jan Schmid, který postavil text na nově objevených souvislostech. S dramaturgem Jaroslavem Etlíkem přišel v německém tisku na pražský původ herce a tanečníka Freda Astaira spojeného v minulém století hlavně s Hollywoodem. Jeho židovský dědeček žil v Praze na Josefově a jmenoval se Austerlitz.

La La Land

Glóby si vytančil La La Land

Praha - Hořká romantika v Hollywoodu. Tou okouzlil zahraniční novináře muzikál La La Land, kterému dali v neděli večer sedm Zlatých glóbů.

Neznámý vtipálek v noci na dnešek pozměnil obří bílá písmena tvořící slovo Hollywood, která stojí na svahu nad kalifornským Los Angeles.

Slavný nápis Hollywood vtipálek změnil na Hollyweed

Los Angele - Neznámý vtipálek v noci na dnešek pozměnil obří bílá písmena tvořící slovo Hollywood, která stojí na svahu nad kalifornským Los Angeles. Místo názvu čtvrti, která je synonymem amerického filmového průmyslu, se po silvestrovské noci nad městem na západním pobřeží USA objevil nápis Hollyweed. Weed je anglický slangový výraz pro marihuanu.

Klasický film Mary Poppinsová z roku 1964 se dočká pokračování.

Mary Poppinsová bude mít pokračování, chůvu ztvární Bluntová

Los Angeles - Klasický film Mary Poppinsová z roku 1964 se dočká pokračování. Kouzelnou létající dětskou chůvu ve snímku Mary Poppins Returns (Mary Poppinsová se vrací) si zahraje Emily Bluntová. Ve filmu se znovu objeví nyní jednadevadesátiletý Dick Van Dyke, který hrál v originále kominíka, informoval The Hollywood Reporter.

MARIAH CAREY. Popová diva zpívá nejslavnější vánoční hit All I Want For Christmas Is You. Stal se její nejslavnější písní.

ANKETA: Vánoce by bez nich nestály za nic. Tyhle hity nestárnou

Vánoční song Johna Lennona a Yoko Ono složili jako protestsong v rámci kampaně proti válce ve Vietnamu. Písně Wham!, z Band Aid a Frankie Goes to Hollywood vznikly v roce 1984 a utkaly se v souboji. I když nakonec zvítězil ten benefiční. Oblíbené jsou dnes všechny.

Spielberg: i v sedmdesáti muž s duší dítěte

O málokterém režisérovi se dá s takovou jistotou říct, že je hravý. Americký filmař a producent Steven Spielberg tuhle výsadu má. I když točí i pěkné krváky. Zítra mu bude rovných sedmdesát.

Ilustrační foto.

Český animovaný film je mezi deseti kandidáty na Oscara

Los Angeles - Černá komedie českého režiséra, scenáristy a kameramana Jana Sasky Happy End byla zařazena do užšího výběru deseti krátkometrážních animovaných filmů, které se budou ucházet o amerického Oscara za rok 2016. Oznámila to na svém webu Americká filmová akademie. Prestižní ceny se budou v Hollywoodu udělovat příští rok v únoru.

Jan Tříska.

Jan Tříska alias Igor Hnízdo slaví osmdesátiny

Praha - V osmdesáti letech, které oslaví v pátek, je Jan Tříska obdivuhodně vitální, možná i díky pravidelnému běhání. Jeden z nejtalentovanějších herců generace 60. let, který si vysloužit přezdívku český Marlon Brando, dokázal po emigraci prorazit i v Hollywoodu. Po změně režimu se vrátil do českého povědomí rolemi krále Leara a učitele Igora Hnízda ve filmu Obecná škola. Zůstal ale v Kalifornii a do ČR vyráží na divadelní pódia a před kamery.