Kreativ

ŠTÍTEK: Hollywood

Z vernisáže výstavy věnované Otu Hofmanovi v poděbradské knihovně.

Na výstavě Oty Hofmana nechybí ani kouzelná buřinka Pana Tau

Poděbrady /FOTOGALERIE/ - Kdo by neznal černý deštník a buřinku Pana Tau, vševědoucí Centrální mozek lidstva, nebo roztomilé chobotničky z druhého patra? Výstava s názvem Ota Hofman 90 představuje souhrn všech ikonických děl známého českého spisovatele a scénáristy. Oslavit výročí jeho nedožitých jubilejních narozenin mohou nyní i návštěvníci městské knihovny v Poděbradech, kde je výstava k vidění do konce srpna.

V klášteře na severu země strávili thajští chlapci devět dní, přičemž se věnovali modlitbám, meditaci a úklidu.

Thajští chlapci opustili klášter, trenér v něm zůstává na tři měsíce

/VIDEO/ Většina mladých thajských fotbalistů, kteří byli před necelým měsícem zachráněni ze zatopené jeskyně Thang Luam na severu Thajska, ukončila svou "očistnou" dobu v klášteře a vrací se domů. Na místě v oblasti Mae Sai – rovněž na severu země – mladíci strávili devět dní. Jedná se o rituál, jenž v Thajsku podstupují jedinci, které potká "nepřízeň osudu".

Chlapci stráví v klášteře celkem devět dní, věnovat se budou modlitbám, meditaci a úklidu.

Z uvězněných budou mniši. Zachráněné chlapce čeká buddhistický ceremoniál

Většina členů chlapeckého fotbalového týmu, který musel nedávno nedobrovolně strávit více než dva týdny v jeskyni Thang Luam na severu Thajska, bude slavnostně uvedena do buddhistického kláštera. Zde poté stráví devět dní. První etapa je naplánována na úterý, přičemž si chlapci oholí hlavy a navlečou na sebe učednické róby, píše britská BBC.

Miloš Forman.

Prague Proms uctí Miloše Formana

Tradiční koncert Hollywood Night dnes uzavře přehlídku klasické, jazzové a filmové hudby Prague Proms, kterou pořádá Český národní symfonický orchestr (ČNSO). V Obecním domě nabídne hudbu z filmů Star Wars, Toy Story, Chicago, La La Land, Železná lady nebo Pravdivá romance.

Pablo Escobar (v podání oscarového Javiera Bardema) patřil ve své době k nejmocnějším lidem planety. Dokázal prodávat drogy lépe než kdokoli jiný.

Kmotr dál vládne mafiánům na plátně. Změní to Escobar?

/TRAILER/ Do českých kin vstoupil snímek Escobar. Oscarový herec Javier Bardem si v něm zahrál charismatického drogového bosse Pabla Escobara, který byl v době své největší slávy pravděpodobně nejbohatším mužem světa. Není to však poprvé, kdy Escobar zaujal filmaře. Navíc není jediným mafiánem, kterého si zamilovali diváci.

Spoluzakladatel společnosti Guess Paul Marciano

Dozvuk MeToo: Zakladatel Guess opouští vedení firmy kvůli sexuálnímu obtěžování

Jeden ze zakladatelů americké módní značky Guess Paul Marciano se rozhodl odejít z pozice výkonného předsedy představenstva firmy. Stalo se tak v důsledku obvinění ze sexuálního obtěžování, ačkoliv zvláštní vyšetřovací výbor obvinění nepotvrdil. Naznačil však, že má Marciano „chybný úsudek v komunikaci s modely a fotografy“. Informoval o tom server BBC.

Den dětí v ZŠ Proboštov ve stylu Hollywoodu.

FOTO: Proboštovská škola se proměnila v Hollywood

Proboštov - Indiánská kráska Pocahontas, želvy Ninja, postavy z Hvězdných válek či Pirát z Karibiku. Všechny tyto notoricky známé postavy se v pátek dopoledne proháněly areálem základní školy v Proboštově.

Roseanne Barrová

Zavtipkovala na účet poradkyně bývalého amerického prezidenta. Zakázali jí show

Americká televizní síť ABC zrušila sitcom Roseanne Barrové "Roseanne". Důvodem byl vtípek, který Barrová udělala na svém twitterovém účtu na adresu Valerie Jarrettové, bývalé afroamerické poradkyně předchozího amerického prezidenta Barracka Obamy. Tweet vyvolal okamžitě širokou kritiku coby rasistický. Hvězda sitcomu se za něj Jarrettové omluvila, to ale nepomohlo.

Vítězný tým hokejistů z Nagana.

Hokejové filmy: na velký hit se zatím čeká. Změní to Nagano?

Vášeň, napětí, vzrušení do poslední vteřiny. Takový umí být hokej a takový by také měl být každý film. Možná byste si řekli, že hokejové filmy patří k populárnímu a úspěšnému žánru a jsou jich přinejmenším stovky. Tak tomu ale není, stejně jako se například žádný velký životní příběh legend, jakými byli Gordie Howe nebo Wayne Gretzky, nedočkal zfilmování.

Miloš Forman

Poslední rozloučení s Milošem Formanem proběhlo v rodinném kruhu

V pátek 13. dubna náhle zemřel po krátké nemoci český režisér Miloš Forman. Poslední rozloučení s uznávaným umělcem proběhlo v úzkém rodinném kruhu v neděli v americkém městě Warren, kde rodák z Čáslavi žil. Informovala o tom jeho manželka Martina Formanová.

Miloš Forman s Courtney Love

Odešel skutečný umělec, vzpomíná na Miloše Formana Hollywood

Svět ztratil jednoho z mistrů filmařského řemesla a výjimečného umělce, vzpomíná na Miloše Formana, který v pátek zemřel, filmový svět. Forman byl jedním z mála zahraničních režisérů, který v Hollywoodu uspěl komerčně a potěšil i kritiky, píše BBC. Například herce Antonia Banderase Forman inspiroval, aby se stal hercem.

Ve druhé části interaktivního programu Jihočeského divadla pro školy, školky, družiny i veřejnost provedl zákulisím divadla po "bojovce" děti dramaturg opery František Řihout.

V divadelním bludišti je nejuklizenější šatna dam

České Budějovice – Užili si bojovou hru, při níž poznávali například divadelní slang. Osmnáctka studentů Gymnázia Česká chce ale prozkoumat ještě zákulisí historické budovy Jihočeského divadla (JD).

Zlaté glóby 2018

Černá na červeném koberci. Zlaté glóby se nesly ve znamení kampaně MeToo

/FOTOGALERIE/ Letos už 75. udílení prestižních filmových a televizních cen Zlatý glóbus připomnělo palčivý problém dneška – sexuální obtěžování. A právě v souvislosti s ním vznikl také neoficiální dress code večera, černá barva, který dodržela většina přítomných žen i mužů - včetně těch nejslavnějších.

Globalizace

Je hloupé cítit se šťastný doma za pecí?

Reklamy nás nutí být světoobčany: trávit dovolené v cizině, milovat exotické kuchyně, rejdit letadly po celé zeměkouli. Jak ale do tohoto světa zapadnou „peciválové“?

Harvey Weinstein

MeToo. Největší revoluce v Hollywoodu za 50 let

Série obvinění ze sexuálního obtěžování začala v říjnu a již stála kariéru řadu slavných osobností. Vedle amerických studií zasáhla také politiku a další oblasti veřej-ného života. A nejspíš ještě neskončila.

Ilustrační foto.

Česká premiéra Kálmánovy operety

/POZVÁNKA/ Předvánoční čas Opavanům ve Slezském divadle zpříjemní opereta Arizona Lady, která bude uvedená v neděli 17. prosince od 19 hodin v české premiéře.

Aerodrome festival 2017 - Linkin Park

Aerodrome bude třídenní multižánrovou přehlídkou zahraničních hvězd

Macklemore, Nine Inch Nails, Wiz Khalifa, Limp Bizkit, Parkway Drive, Bullet for My Valentine, Hollywood Undead a mnoho dalších… Aerodrome festival vstoupí do patého ročníku, který se v příštím roce uskuteční v závěru června, s řadou novinek. Rozroste se do počtu dní i pódií, nabídne ještě více zahraničních hvězd a multižánrový rozměr.

Knižní tipy

Knižní tipy na víkend

Kniha se hodí jako správný doplněk ke každé příležitosti. Ve spolupráci s Knihkupectvím a atikvariátem Fryč vám přinášíme vybrané knižní tipy. Na své si přijdou příznivci žánru young adult, thrillerů, historických románů a nezapomněli jsme ani na děti.

Ivan Hoffman

Den Ivana Hoffmana: Konec obtěžování

Světu, ve kterém muži dělali ženám neslušné návrhy, je, zdá se, konec. V budoucnu už snad nehrozí, že se ministrem obrany v Británii stane chlípník, který před patnácti lety sáhl při večeři rozhlasové novinářce na koleno.