Kreativ

ŠTÍTEK: Hollywood

Koncert Deep Purple ve Slavkově u Brna v roce 2013.

Legenda se vrací do Slavkova. Mrkněte, jaký byl koncert Deep Purple v roce 2013

Slavkov u Brna bude opět světový. Hlavními hvězdami tradičního hudebního festivalu Slavkov Open, který se v červenci příštího roku uskuteční v zámeckém parku, bude britská rocková legenda Deep Purple a americká superskupina Hollywood Vampires. Deep Purple už ve Slavkově před početným publikem vystoupili v roce 2013. Připomeňte si atmosféru tehdejšího koncertu prostřednictvím krásných fotografií Radoslava Lánského, kterému děkujeme za možnost jejich zveřejnění.

Carey Mulliganová a Zoe Kazanová jako Megan a Jodi

Sexuální násilí na plátně. Film Když promluvila se vrací ke kauze Weinstein

/RECENZE/ Sexuální násilí a nechutné vyděračské praktiky ho dovedly za mříže, kde sedí už dva roky. Bylo jen otázkou času, kdy Harvey Weinstein, respektive jeho kauza vstoupí i na filmové plátno. Stalo se. V kinech je od konce minulého týdne film Když promluvila. Režisérka Maria Schraederová se v něm vrací k tomu, jak se před pěti lety rodila klíčová reportáž o jednom z nejmocnějších a nejarogantnějších mužů Hollywoodu, jenž překročil hranice profesní i lidské etiky. A jehož případ odstartoval hnutí MeToo.

Tady Petr

VIDEO: Česká značka batohů zachraňuje tradice v Indii a Kolumbii

V Česku je spousta zajímavých podnikatelských příběhů, které nám prozatím unikají. Někdy to jsou příběhy tak fascinující, že by se za ně nemusel stydět ani Hollywood. Příkladem může být česká značka Bagind. Ta se snaží zachránit dnes již ohroženou tradici kožedělnictví v Indii a Kolumbii, která je jednou z nejstarších řemesel na světě. Často si výrobky z těchto zemí bohužel spojujeme se špatnou kvalitou a strašnými pracovními podmínkami, ale Bagind dělá pravý opak.

Marek Vašut.

Marek Vašut: Vypadám, jak vypadám. Nepůsobím jako miloučký dědoušek

V případě, že chce režisér do svého filmu obsadit elegantního a šarmantního muže v letech, který vypadá opravdu dobře, potenciální adepty bychom zřejmě napočítali na prstech jedné ruky. Možná proto je Marek Vašut v posledních letech právě do rolí osudových mužů tak často obsazován. A zatímco na plátně tento charismatický herec působí sympaticky, v „civilu“ spíš budí respekt, což si, jak prozradil v rozhovoru pro časopis Story, dobře uvědomuje. 

Bývalý filmový producent Harvey Weinstein u soudu v Los Angeles 4. října 2022.

Napadení? Sex byl v Hollywoodu vždycky zbožím, brání Weinsteina u soudu obhajoba

Obhajoba bývalého filmového producenta Harveye Weinsteina při prvním dni hlavního líčení před soudem odmítla obvinění, že se někdejší mocný muž filmového byznysu dopustil sexuálního napadení. Podle obhájců měly ženy sex s Weinsteinem dobrovolně, protože od něj očekávaly nějakou protislužbu. Podle advokáta Marka Werksmana pohlavní styky fungovaly v Hollywoodu jako zboží ve výměnném obchodě. Obžaloba tvrdí, že Weinstein sexuálně napadl v Los Angeles pět žen, za což mu hrozí až 140 let vězení, uvedla agentura AP.

Lukáš Matuský je letošním vítězem 132. Velké pardubické se Slavia pojišťovnou a to původně měl jet na jiném koni.

Matuský se ve Velké pardubické ukázal jako zlatý náhradník

Jako slepý k houslím. V jeho případě ale platí: Jako slepý ke koni. K výbornému koni. Stálý jezdec čerstvého čtyřnohého vítěze Velké pardubické se zranil, a tak se trenér Mr Spexe musel poohlédnout po jeho náhradníkovi. Své radary zamířil na Slovensko a ulovil tučnou kořist. Lukáš Matuský totiž legendární dostih už jednou vyhrál. V roce 2020 se prohnal cílem jako první, jenže tehdy mu nikdo neaplaudoval. Jako žokej v sedle Hegnuse a také jako pracovník fabriky. V loňském roce s ním skončil pátý a jeho parťák zamířil do koňského důchodu. Matuský zamířil na hřbet Mistra Spexe a Hollywood bledne závistí…

Zastupitelé v pondělí schválili prodej dvou pozemků, a to místním firmám.

Chrudim konečně prodala pozemky v průmyslové zóně. Bylo nutné jet do Hollywoodu

Do chrudimské průmyslové zóny Západ vstoupí další dvě firmy. Zastupitelé v pondělí schválili prodej dvou pozemků, takže do městské kasy připutuje kolem pětadvaceti milionů. Cena za metr čtvereční je 990 korun, což vedení města pokládá za kompromis. Znalec původně stanovil částku 650 korun, čímž srazil představu radnice, která původně požadovala 1700 korun.

Plzeňská filharmonie pod širým nebem v rámci Festivalu Na ulici.

Plzeňské ulice ovládne na devět dní hudba, divadlo i tanec

Devět dní, od pátku 19. srpna do soboty 27. srpna, bude Plzeňany bavit v centru města další ročník Festivalu na ulici. Na pěti hudebních scénách se během něj vystřídá přes 100 kapel různých žánrů, připravený je i bohatý doprovodný program.

Woody je věčný pohodář a milovník marihuany.

Celoživotní kuřák trávy Woody Harrelson začal v Hollywoodu prodávat marihuanu

Woodyho Harrelsona proslavily, pomineme-li jeho talent, tři věci. Otec nájemný vrah, slabost pro marihuanu a neproměněné nominace na herecké ceny. Ta první na jeho život pořád tak trochu vrhá stín, nepromarněné nominace neřeší a celoživotní láska k marihuaně ho dokonce přivedla k novému byznysu. V Hollywoodu totiž otevřel vlastní lékárnu s konopím. 

Německý režisér Wolfgang Petersen (na archivním snímku z 10. června 2001)

Zemřel Wolfgang Petersen. Režisérovi Nekonečného příběhu bylo 81 let

Ve věku 81 let v Los Angeles zemřel německý filmový režisér Wolfgang Petersen. Jako jeden z mála německých filmových tvůrců se dokázal prosadit v Hollywoodu. Natočil akční filmy jako Dokonalá bouře (2000) nebo Smrtící epidemie (1995), ale i kultovní a dobrodružný Nekonečný příběh (1984). O jeho úmrtí dnes informovala agentura DPA.

James Caann

Zemřel americký herec James Caan. Proslavil ho mafiánský snímek Kmotr

Ve věku 82 let zemřel americký herec James Caan známý například z filmů Kmotr nebo Misery nechce zemřít. Informovala o tom agentura Reuters. „S velkým smutkem informujeme o tom, že Jimmy odešel večer 6. července. Rodina si váží projevů lásky a srdečných projevů soustrasti a prosí, abyste v této těžké době respektovali její soukromí,“ stojí v tweetu na Caanově účtu.

Podbořanské gymnázium plesalo a loučilo se s Američankou

OBRAZEM: Podbořanské gymnázium plesalo a loučilo se s Američankou

Na podbořanském gymnáziu se v červnu uskutečnil první školní ples na téma „Hollywood“. Bylo to zároveň rozloučení s americkou asistentkou Emmou Holleran, která vyučovala zdejší studenty celý školní rok a zpestřila tím výuku angličtiny ve všech ročnících na gymnáziu, ale i v některých třídách SOŠ. Přípravy tedy probíhaly v duchu amerických tradic a zvyků, které se gymnazisté od Emmy dozvěděli a naučili.

Kim Kardashian na Met Gala 2022.

Zničila šaty Marilyn? Poškozené už byly, zastal se Kardashianové jejich vlastník

Blonďatý drdol, luxusní náušnice a k tomu ikonické třpytivé šaty, které však hyzdí několik trhlin a chybějících krystalů. Výstup americké osobnosti Kim Kardashianové na letošním Met Gala pobouřil fanoušky historické módy i řadu odborníků. Modelka a podnikatelka se rozhodla předvést ve slavných šatech Marilyn Monroe přezdívaných „Happy Birthday Dress“. Ty však po galavečeru působily značně poničeně. Kardashianové se nyní zastal vlastník oděvu.

Slavný Polibek zachytil fotograf Alfred Eisenstaedt.

Za slavnými válečnými snímky stojí příběhy, které by nevymyslel ani Hollywood

Často surovým a brutálním způsobem ukazují válečné fotografie to nejhorší, co se skrývá v lidských bytostech. Motivy těch, kdo pro jejich pořízení riskují vlastní život, jsou různorodé. Touha po slávě, adrenalin, určitá fascinace smrtí, ale také snaha přinést svědectví natolik silné, aby v lidech vzbudilo nutkání veškeré válčení ukončit.

Milan Meduna ve své kovoobráběcí dílně na pesvickém letišti.

Kulomety a harpuna. Živnostník z Jirkova vyrábí atrapy pro americké filmy

Brzy se na obrazovky vrátí pokračování akčního hitu Netflixu „Extraction 2“ a s ním i Chris Hemsworth v roli drsného Tylera Rakea. Film má dost společného s Chomutovskem. Kromě toho, že řada scén vznikla v horách nad městem, produkce navázala menší spolupráci s Milanem Medunou z Jirkova, který má kovoobráběcí dílnu na letišti v Pesvicích. Vyrobil pro ně atrapu rotačních kulometů a získal zakázku pro další americký akční film.

Divadýlko na dlani představí 30. hru Prodavači snů aneb Ať žije Hollywood

Jubilejní hra Divadýlka na dlani zavede na počátky kinematografie

/FOTOGALERIE/ Divadýlko na dlani pozve ve čtvrtek 26. května v 19:30 hodin diváky na svou nejnovější inscenaci Prodavači snů aneb Ať žije Hollywood. A jak název napovídá, v jubilejní 30. hře uváděné mladoboleslavským amatérským souborem, se podíváme mezi filmaře. Ano, i do hollywoodských studií plných hvězd a pozlátka, ale především mezi pěšáky filmového umění, kteří na přelomu 19. a 20. století takřka z ničeho začínají budovat základy toho, čemu se jednou bude říkat kinematografie.

Týnecká chasa si užila Dívčí vínek ve znamení šedesátých let.

Živé retro. Týnecká chasa si na Dívčím vínku střihla šedesátky

Dívčí vínek jsme u nás v Týnci pořádali po dvou letech, kvůli zákazům spojeným s covid-19. Vždycky u nás Dívčí vínek bývá na podzim a původně jsme to tak také plánovali. Měli jsme vymyšlené téma, natrénované předtančení, ale zákazy nám to bohužel opět překazily. Děkujeme Jiřímu Kosíkovi za krásné fotky, chase za video a Kláře Ostratické za pěkný příspěvek.

Týnecká chasa si užila Dívčí vínek ve znamení šedesátých let.

Živé retro: Týnecká chasa si na Dívčím vínku střihla šedesátky

Dívčí vínek jsme u nás v Týnci pořádali po dvou letech, kvůli zákazům spojeným s covid-19. Vždycky u nás Dívčí vínek bývá na podzim a původně jsme to tak také plánovali. Měli jsme vymyšlené téma, natrénované předtančení, ale zákazy nám to bohužel opět překazily. Děkujeme Jiřímu Kosíkovi za krásné fotky, chase za video a Kláře Ostratické za pěkný příspěvek.

Brněnské vodojemy pod Žlutým kopcem se brzy stanou vyhledávanou turistickou atrakcí.

OBRAZEM: Vodojemy na Žlutém kopci otevřou na podzim, touží po nich i Hollywood

Brňanům od podzimu přibude nová turistická atrakce. V říjnu se poprvé podívají do opravených vodojemů v lokalitě na Žlutém kopci. V pondělí začala rekonstrukce. „Očekáváme, že se místo v atraktivnosti vyrovná Špilberku a vile Tugendhat,“ předpověděl v pondělí náměstek primátorky Jiří Oliva.

Policie Los Angeles. Ilustrační foto.

Vraždil i těhotné ženy. Než maniaka Turnera chytili, omylem odsoudili nevinného

Jedním z nejhorších sériových vrahů v historii amerického města Los Angeles se stal Chester Turner, který nyní ve věznici už více než deset let čeká na vykonání rozsudku smrti. Turner zabil nejméně čtrnáct mladých žen. Ve dvou případech šlo dokonce o nastávající matky. Vyšetřovatelé mu činy prokázali až léta po jejich spáchání, více méně náhodou.

Herec Zach Horowitz si u soudu vyslechl rozsudek - dvacet let za mřížemi

Největší podvod v Hollywoodu. Mladý herec půjde na dvacet let za mříže

Herec Zachary Horwitz jde na dvacet let do vězení. Trest si vyslechl za organizaci největšího Ponziho schématu, jaké kdy Hollywood viděl. Pětatřicetiletý muž si vymýšlel filmové nabídky pro společnosti Netflix a HBO a lákal na ně investory. Z nich vymámil pod falešnými sliby v přepočtu téměř 14 miliard korun. Soud, který rozhodl o jeho budoucnosti, proběhl v pondělí v Los Angeles.

Dva mladí Přerované - Tomáš Oliva (vlevo) a Eduard Jaworek (vpravo) skládají trailery pro Hollywood

Mladí Přerované skládají trailery pro Hollywood. Jeden pověsil vědu na hřebík

Příběh dvou talentovaných mladých mužů z Přerova - Tomáše Olivy a Eduarda Jaworka - tak trochu připomíná hollywoodský film. Na začátku byl sen a snaha prosadit se. Díky vytrvalosti, talentu, ale i šťastným náhodám se jejich sen stal skutečností. Dnes oba skládají trailery k hollywoodským snímkům a jsou žádanými autory. Dokázali se totiž přesně trefit do vkusu doby a toho, co dnešní svět filmu žádá.

Dětmarovské divadlo, představení Koniáš a Juráš.

Na jevišti sedíme u piva a je nám dobře, říká šéf Dětmarovského divadla

/ROZHOVOR, FOTOGALERIE/ Před první covidovou vlnou zkraje roku 2020 stihli v premiéře odehrát svou třetí hru Světla Hollywoodu. V průběhu dalších pandemickým měsíců ale nazkoušeli novou hru, kterou uvedli koncem loňského roku a letos počátkem ledna. Pak ale část souboru postihl covid a činnost divadle je nyní přerušena. O tom, jak se daří ochotníkům v Dětmarovicích, o dalších plánech i mnoha jiných věcech jsme mluvili s principálem Dětmarovského divadla Pavlem Karasem.

Hugo Haas a Bibi Haasová

I v Česku vyrostla hvězda pro Hollywood. Hugo Haas ale neměl na růžích ustláno

Při procházce historickým centrem Brna nelze přehlédnout honosný secesní činžák stojící v těsné blízkosti katedrály svatého Petra a Pavla. V jednom z jeho bytů prožil mládí Hugo Haas, slavný herec a režisér, který se po nucené emigraci dokázal prosadit v Hollywoodu. Do milovaného Brna se vrátil až po své smrti.

Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich, ikonický režisér filmů Maska a Papírový měsíc

Ve čtvrtek zemřel americký režisér a herec Peter Bogdanovich, tvůrce slavných filmů Co dál, doktore? nebo Maska. Zkraje 70. let patřil k výrazným představitelům takzvaného Nového Hollywoodu. O jeho úmrtí informoval mimo jiné na svém webu časopis The Hollywood Reporter, zprávu potvrdila i filmařova dcera Antonia Bogdanovichová.

Tarantinov kniha Tenkrát v Hollywoodu.

Tarantinův trhák Tenkrát v Hollywoodu? Fajn film, dokonalá kniha i učebnice

Netrvalo dlouho a též na severu Čech se osud historického filmového dramatu „Tenkrát v Hollywoodu“ i stejnojmenné knihy také od Quentina Tarantina „proťaly“. Autor, co se svěřil, že v 70. letech vyrůstal na filmových novelizacích a dál k nim chová náklonnost, vyrukoval loni v létě s románovou adaptací svého kasovního bio trháku Tenkrát v Hollywoodu.

Basjetbalistky Slovanky přehrály Ostravu v osmifinále poháru

Drama jak z Hollywoodu! Slovanka ale slaví postup do čtvrtfinále

Na závěr kalendářního roku si vybojovaly postup do čtvrtfinále Českého poháru. Basketbalistky Slovanky zdolaly v domácím prostředí Ostravu 75:67 po druhém prodloužení a mohou oslavit společně se s nadcházejícím Silvestrem i účast mezi nejlepšími osmi celky druhé nejprestižnější ženské soutěže.

Moje slunce Mad

Velká šance pro Česko. Animovaný film Moje slunce Mad může vyhrát Zlatý glóbus

Český animovaný film dál boduje ve světě. Poetický snímek režisérky Michaely Pavlátové Moje slunce Mad se dostal do nominací na Zlatý glóbus. O prestižní cenu asociace novinářů v Hollywoodu se utká v kategorii animovaný film se třemi disneyovkami Encanto, Luca a Raya a drak a s filmem Flee (který je čerstvým držitelem evropského Oscara). V pondělí to oznámili producenti filmu, Kateřina Černá a Petr Oukropec.