Kreativ

ŠTÍTEK: hormon

Lenka Králová s Bohumilou Čihákovou

Sexuologa zajímalo, co dělám při masturbaci a milování, říká Lenka Králová

Dospělý a svéprávný člověk má být zodpovědný za svoje rozhodnutí, za svoje tělo a za svůj život. Je o tom přesvědčená Lenka Králová, která své proměně z muže na ženu obětovala manželství, rodinu i domov. „K tomu, abych mohla brát hormony, opravdu nechci sexuologovi odpovídat na otázky, na co myslím, když masturbuji, anebo když jsem měla sex, jestli se v posteli otírám, anebo zasouvám,“ říká v rozhovoru pro Deník.

Ženy mají problémy se štítnou žlázou šest až osmkrát častěji než muži.

Únava i podrážděnost? Možná vám správně nefunguje jeden orgán. Otestujte se

Vaše jarní únava nemusí být jen výsledkem celkového vyčerpání po zimním období. Může se za ní také skrývat špatná funkčnost jednoho důležitého orgánu. Především ženy by měly zpozornět, když je delší dobu trápí velká únava, spavost a zimomřivost. Mezi další příznaky patří podrážděnost, úzkost či nadměrné pocení a třes rukou. Za nepříjemnými symptomy se totiž může skrývat onemocnění štítné žlázy. Na co všechno má štítná žláza vliv, co způsobuje, když nefunguje, a jak zjistit, jestli se není třeba léčit? Zkuste své potíže porovnat s přehledem příznaků.

Daniel Black (vlevo) s Bohumilou Čihákovou

Prošel si kastrací. Tranzice Danielovi zničila život, žena z něj nikdy nebyla

Transsexualita je obrovský byznys. Po operaci musíte brát do konce života hormony, přidají se komplikace a přidruží se další psychické poruchy, které nebyly řešeny. Takže každého trans pak čekají další léky a další operace. A z toho člověka si nakonec udělají celoživotní kasičku, říká Daniel Black, který kritizuje lékaře i trans komunitu a tvrdí, že problém trans lidí tkví především v hlavě. Přitom si sám a dobrovolně před pár lety tranzicí prošel.  

Gynekoložka Kamila Nouzová

Vaginální suchost ženy trápí, ale řešit ji nechtějí, říká gynekoložka Nouzová

Málo spím a občas bezdůvodně ječím. Večer se potím, a i když jím jako vrabec, tělo si asi začíná ukládat zásoby na horší časy, postěžovala jsem si nedávno u gynekologa. „A bude už jen hůř. Stáří se hlásí, madam,“ skočil mi do řeči. Chtělo se mi zase ječet a říct mu, že starej je on. Jako zralá a moudrá žena jsem to v tichosti přešla a běžela se poradit za gynekoložkou Kamilou Nouzovou, která je přesvědčená, že pro spoustu mužů je téma menopauzy děsivé. „Nemají jej prostě rádi, zejména týká-li se jejich vrstevnic, možná i proto, že jim to připomíná jejich věk, a tak raději zvídavou pacientku razantně odbydou.“

Návaly horka a přibírání v oblasti břišních partií - to je pro většinu žen menopauza.

Sníst celou bonboniéru menopauzu nezmírní. Vyšívejte nebo skákejte přes švihadlo

Blížíte se ke zlomové padesátce a občas se přistihnete, že stojíte v místnosti a přemýšlíte, proč tam proboha jste nebo zapomenete, co jste právě chtěli říct? Nebojte se. Nemusí se jednat o příznaky demence. Může jít jen o změnu hormonální hladiny a s návaly horka je pravděpodobné, že se jedná o první příznaky menopauzy.

Vyhoření není jen pocit neurčitého smutku a neschopnosti se pro cokoli nadchnout

Plíží se k vám, až vás pohltí. Jak poznat a zvládnout syndrom vyhoření?

Jste stále v zápřahu, snažíte se každému vyhovět, v práci dřete jako kůň a k tomu se točíte kolem domácnosti? Chcete být perfektní, je na vás spoleh, jen síly už docházejí? Pozor na vyhoření. Vše se může zbořit jako domino a syndrom vyhoření vás pohltí. Ale co potom? Jak se syndromem vyhoření bojovat, jak si sám pomoci a znovu vše začít zvládat? 

Léčivé účinky lékořice využívali lidé již od dob egyptských faraónů.

Cítíte únavu a stres? Vašim nadledvinkám pomůže bylina, kterou znali už faraóni

Malé trojúhelníkové žlázy umístěné na horní části každé ledviny. Oč jsou nadledvinky nenápadnějšími orgány, o to větší roli hrají v našem zdraví. Nadledvinky vylučují téměř 50 hormonů včetně adrenalinu, kortizolu, estrogenu a testosteronu, které pomáhají regulovat reakci těla na stres. A ten nás dnes doprovází na každém kroku - ve škole, v práci i doma. Pokud vás tedy trápí problémy se spánkem, vyčerpanost nebo nadměrné ukládání tuku, může jít o špatnou funkci nadledvin. A právě s tím vám může pomoci lékořice.

Lidé, kteří tráví v přírodě alespoň 120 minut týdně, mají výrazně vyšší pravděpodobnost, že budou mít dobré zdraví a lepší psychickou pohodu.

Místo prášků na uklidnění vědci radí: Duši vyléčí už dvě hodiny týdně v přírodě

Úzkosti a deprese se už od covidové pandemie šíří naší populací. Teď se k obavám z války na Ukrajině a energetické krizi přidal strach z nedostatku peněz. Léčba pro duši přitom nemusí stát skoro nic. Vědci prokázali, že k psychické pohodě pomáhá pobyt venku. Stačí vyrazit do přírody, pryč z temných místností na denní světlo a bude nás to léčit. Pohyb venku v přírodě navíc nemusí být bezcílný. Klub českých turistů pro nás připravil tipy na krátké značené trasy.

První okamžiky a začínající příběhy rodiny s miminkem.

Vyvracíme mýty: Dula jako průvodkyně těhotenstvím. Placenta jako zdroj energie

Mnoha lidem se pod pojmem dula nevybaví téměř nikdo, popřípadě sluníčková žena, která v batikovaném oblečení poskakuje vedle rodící ženy, u ní doma v obýváku. Stejně tak se dozvídáme sporné informace o placentě a jejím poporodním využití. Tato zaběhnutá dogmata se ve společnosti tradují z důvodu nepochopení a nedostatku faktických informací. Dula Markéta Verbíková se považuje za průvodkyni ženy těhotenstvím, porodem a následným obdobím seznamování s jejím miminkem. Podpořit a moci se opřít o pevný bod v průběhu tohoto transformačního úseku v životě ženy, je cílem, na kterém si zakládá.

Ilustrační snímek

Ministerstvo chce pohlídat štítnou žlázu těhotných. Připravuje plošný screening

Těhotenská cukrovka, poškození plodu, potrat nebo předčasný porod. Všechny tyto komplikace může způsobit neléčená tyreopatie – poruchy štítné žlázy. Zmírnit rizika, která mohou propuknout i u žen, jež se se štítnou žlázou dosud neléčí, chce ministerstvo zdravotnictví. Připravuje screeningový program včasného záchytu v těhotenství.

Návaly horka a přibírání v oblasti břišních partií - to je pro většinu žen menopauza.

Tloustnutí a návaly horka v menopauze? Víme, jak s tím naložit a žít opět naplno

Věk přináší mnohé: moudrost, určitý nadhled nad věcí, klid v duši, ale pro někoho bohužel i pár kilogramů navíc, návaly horka a nepříjemné změny nálad. Důvodů, proč k nim v menopauze dochází, může být hned několik. Nedostatek energie, úbytek hormonů, ale i špatná životospráva vedou k tomu, že si starší ženy nemohou život užívat naplno.

Hormonální antikoncepce. Ilustrační snímek

Antikoncepce zvyšuje riziko rakoviny prsu, varují vědci. Rozhoduje více faktorů

Podle nejnovějšího výzkumu vědců oxfordské univerzity se při užívání progestagenní hormonální antikoncepce může zvýšit riziko propuknutí rakoviny prsu o dvacet až třicet procent. Lékaři ovšem jedním dechem dodávají, že nebezpečí je v této souvislosti stále malé, daleko horší dopady má nezdravý životní styl.

Pro většinu těhotenství jsou typické určité příznaky, které může odhalit i ženino okolí

Jak poznat, že je žena těhotná? Toto jsou jasné signály, kterých si lze všimnout

Když se žena snaží otěhotnět, může si v určité chvíli začít všímat jemných signálů, že se s jejím tělem něco děje a poznat, že čeká dítě dříve, než se na testu objeví dvě čárky. Pak jsou tu ale také ukazatele, podle kterých může těhotenství rozeznat i ženino okolí včetně partnera. Čeho si všímat a kdy a s jakou pravděpodobností je možné těhotenství odhalit i bez testu?

Ilustrační foto

Zlínští vědci z UTB: Cigaretové filtry pomůžou odstranit hormony z vody

Kosmetika, čisticí prostředky, průmyslová výroba či hormonální antikoncepce. To vše se dostává do odpadní vody ve formě znečisťujících látek a zbytků hormonů. Jejich množství se neustále zvyšuje a zatěžuje organismus lidí, zvířat i přírodu. Proto je potřeba jejich přítomnost eliminovat.

Infarkt mohou mít už i ženy po třicítce.

Ženy po přechodu jsou náchylnější k infarktu. Mohou mu ale předcházet

Dostatek pohlavního hormonu estrogen naměřili před několika lety Alici Cárkové z Prahy (jméno redakce změnila), které lékaři po zdravotních komplikacích vyoperovali dělohu a vaječníky. „Bylo mi čtyřicet, věděla jsem, že úbytkem hormonů jsou ženy náchylnější k infarktům či mrtvicím, ale nechtěla jsem po operaci brát umělé hormony,“ řekla Deníku.

Při obezitě se mění hladiny hormonů a z tukové tkáně se do organismu následně vyplavují jiné typy látek, než které jsou u zdravého muže třeba. Následkem toho může dojít k útlumu tvorby spermií

Zhodnoťte své spermie. Stačí k tomu krejčovský metr nebo kalkulačka

Jestli něco neprospívá mužově plodnosti, tak je to spousta tělesného tuku navíc. Při obezitě se mění hladiny hormonů a z tukové tkáně se do organismu následně vyplavují jiné typy látek, než které jsou u zdravého muže třeba. Kvůli tomu se může utlumit tvorba spermií.

Vnímání denního světla a délka vystavení se jeho svitu má vliv například na léčení depresí (na snímku úsvit u Železničního mostu v Praze)

Denní světlo má velký vliv na mozek. Nová studie může tuto záhadu vysvětlit

Sezónní změny v množství denního světla mohou mít na lidský organismus a zejména lidský mozek významný dopad. Nyní se vědci dokázali podívat na tyto účinky až na úroveň mozkových neuronů. Jinými slovy odkryli spojení mezi délkou denního světla a naším chováním až na molekulární úrovni. Výsledky výzkumu by mohly přispět k léčení zdravotních problémů, jako jsou sezónní deprese.

Pláčou psi štěstím?

Psi pláčou štěstím. A to, když vidí své majitele po dlouhé době, uvádí vědci

Každý z nás někdy zažil psa štěstím bez sebe. Divoce se vrtící ocas, radostné skákání, olizování obličeje a zářivé oči rozněžní téměř každého. A jestli se někdy stalo, že se vám přitom zamlžily oči dojetím, možná byl tento pocit vzájemný. Autoři nové japonské studie totiž věří, že když čtyřnozí společníci své pány vítají, pláčou přitom štěstím podobně jako lidé.

Preventivní ochrana jodem v obavě před radiací je rizikem hlavně pro děti a nenarozená miminka

Taky jste sháněli jodové tablety? Užívání bez důvodu je ale nebezpečné

Začátek konfliktu na Ukrajině přinesl spoustu obav a kromě jiného u nás spustil lavinu nákupů jodových tablet. Ty se podle přesvědčení části veřejnosti hodí jako ochrana proti nemocem z ozáření. Odborníci ale varují, že jod v rukou laika může být nebezpečný, zvlášť když ho budete užívat v domnělé prevenci proti radiaci a v nadměrném množství.

Plánujete-li  zhubnout, zaměřte se kromě jídelníčku a cvičení také na kvalitu spánku.

Chcete zhubnout? Vyspěte se do štíhlosti

Spánek je zásadní součástí našeho života – když jde vše tak, jak má, prospíme ho až jednu třetinu. Ovlivňuje řadu pochodů v našem těle a souvisí dokonce i s tím, kolik tuku a svalů budete mít nebo jak (ne)snadno se vám bude hubnout. Plánujete-li tedy zhubnout, zaměřte se kromě jídelníčku a cvičení také na kvalitu spánku. Článek na toto téma přinesl časopis Kondice.

Říká se, že emoce jsou našimi nejstaršími průvodci, projevy starých animálních instinktů a mají nám pomoci žít co nejlepší život

Podzimní deprese? Špatná nálada je otázkou chemie v mozku, zjistili vědci

Podzim přináší kratší dny, méně slunce, méně tepla a více zimy, více práce a méně odpočinku, více stresu a méně klidu. U mnoha lidí se tak ozve takzvaná „podzimní depka“, či snad lidověji blbá nálada, ze které máme mnohdy tendenci osočovat nejrůznější viníky. Na vině ale vždy je i to, jak se staráme o své tělo a jak si dokážeme poradit s emocemi, které se nás snaží ovládat. Nabízíme vám několik rad, jak porazit blbou náladu, která nás na podzim přepadá častěji než v jiná období.

světlo je jedním ze základních faktorů našeho blahobytu

Budiž (umělé) světlo: Jaký má ale vliv na děti?

Denní světlo je jednou z věcí, kterou nevnímáme, protože ho bereme jako samozřejmost. Přesto bychom měli přemýšlet o důležitosti světla pro naše zdraví. Studie ukazují, že světlo je jedním ze základních faktorů našeho blahobytu.

Puberta

Puberta může být skvělá

Pro mnohé rodiče je puberta obávané období. Někteří mají pocit, že to musí hlavně nějak přečkat. Podle psychologů to ale může být skvělá doba. Věci, které se nám ve výchově nepovedly, lze nyní napravit. Můžeme našeho adolescenta mnohem lépe poznat a pochopit. A taky mu nabídnout bezpečné místo, kam se schovat, když mu během cesty od dítěte k dospělému bude úzko či smutno.