Kreativ

ŠTÍTEK: hormon

Nedostatek jódu poznáte třeba podle únavy. Ilustrační foto.

Nedostatek jódu hrozí především těhotným a kojícím ženám

Praha – Česko zařadila Světová zdravotnická organizace (WHO) už v roce 2002 mezi země, které problém nedostatku jódu vyřešily. Některé skupiny obyvatel přesto mohou být ohroženy, hlavně těhotné a kojící ženy, které potřebují jódu víc – pro plod a pro kojené dítě. Jód je nezbytný pro normální vývoj mozku. Nedostatek jódu má polovina Evropanů. Význam jódu pro lidské zdraví připomíná dnešní Den jódu.

Ilustrační foto.

I při hektickém životním tempu se dá správně stravovat

Hektické životní tempo se podle odborné garantky iniciativy Vím, co jím lékařky Václavy Kunové dá skloubit se správným stravováním. Příjem potravy by měl být během dne vyvážený, čímž se předejde večernímu přejídání. Snídaně by měla tvořit 20 až 25 procent denního příjmu, oběd 30 až 35 procent. Chybou je vynechat večeři, která by měla být dvě až tři hodiny před ulehnutím. Kdo si myslí, že vynecháním večeře zhubne, podlehl výživovému mýtu.

Ženský kruh, který vede v Prostějově Lucie Čapková s Anettou Pantělejevovou, propojuje tanec, setkávání, meditaci i relaxaci

Ženský kruh v Kasku: meditace, tanec i pomoc s otěhotněním

Prostějov – Nenaučíte se v něm vyšívat, mluvit anglicky nebo tančit tango, ale naučíte se v něm mít ráda sama sebe, poznat svoje vlastní já, udělat si čas jen sama na sebe a načerpat energii na řešení obtížných životních situací. Řeč je o Ženském kruhu, který od prosince vedou v Prostějově dvě dámy, a to lektorka intuitivního léčivého tančení a muzikoterapeutka Lucie Čapková spolu s lektorkou automatického kreslení a rukodělného tvoření Anettou Pantělejevovou.

Red Bull ji kousl do zobáku...

Zachránili sousedy z hořícího domu, měli platit

POMOHLI. Huse šedé na rybníku v bavorském Leopoldskronu se před dvěma týdny zasekla do spodní části zobáku plechovka od Red Bull a nemohla žrát. V pátek v poledne se ji konečně podařilo hasičům odchytit a lékařka zoologické zahrady Miriam Wiesnerová jí dózu ze zobáku vyřízla. Teď bude husa několik dní na pozorování v zoo a pak ji dopraví zpátky. Foto: Deník/repro PNP

Podle informací místního tisku napadl během posledních tří týdnů zdivočelý výr desítky obyvatel tohoto jindy poklidného městečka.

Nizozemsko terorizuje krvežíznivý výr velký

Purmerend – Město Purmerend na severu Nizozemska trápí nevyzpytatelný noční útočník. Objeví se odnikud, napadá chodce v naprosté tichosti a zůstávají po něm krvavé šrámy na hlavách obětí, často vyžadující chirurgické stehy. Naštěstí je poměrně snadné se mu bránit – oním útočníkem je výr velký, a proto místní úřady doporučují obyvatelům nosit nad hlavou otevřený deštník, dokud se situace nějak nevyřeší.

Ilustrační foto

Čtyři roky vězení. Šéf kliniky pyká za účast na dopingovém skandálu v MLB

Miami - Šéf kliniky Biogenesis Anthony Bosch byl coby jeden z hlavních strůjců dopingového skandálu v baseballové MLB odsouzen ke čtyřem letům vězení. Bosch se v říjnu přiznal, že ve svém centru v Miami dodával předním hráčům soutěže steroidy, růstové hormony a testosteron. Mezi jeho nejslavnější zákazníky patřil i Alex Rodriguez, hvězda Yankees.

Ilustrační foto

Sauny? Přednost má klasika

Lednové a první únorové dny přilákaly do saun a wellnesscenter velké množství lidí. Výhodné slevové balíčky saunování a pobytů v relaxačních zařízeních nabízejí také internetové slevové portály.

Ilustrační foto

Sauny? Přednost má klasika

Ostrava - Lednové a první únorové dny přilákaly do saun a wellnesscenter velké množství lidí. Výhodné slevové balíčky saunování a pobytů v relaxačních zařízeních nabízejí také internetové slevové portály.

Jedinečný nástavec metody kryolipolýza s názvem Zeltiq CoolSculpting.

V Praze představili novinku, jak se zbavit slovanských stehen

Často chceme zhubnout po tom, co jsme v zimě nějaká kila nabrali, ale vlastně vůbec netušíme, co s vlastními genetickými predispozicemi. Klinika Mediestetik ale nyní představila novou metodu, využívanou ve světě, a sice kryolipolýzu stehen, ale i dalších problematických partií, které jsou typické pro slovanské národy.

Jedinečný nástavec metody kryolipolýza s názvem Zeltiq CoolSculpting.

V Praze představili novinku, jak se zbavit slovanských stehen

Praha - Často chceme zhubnout po tom, co jsme v zimě nějaká kila nabrali, ale vlastně vůbec netušíme, co s vlastními genetickými predispozicemi. Klinika Mediestetik ale nyní představila novou metodu, využívanou ve světě, a sice kryolipolýzu stehen, ale i dalších problematických partií, které jsou typické pro slovanské národy.

Janita je v očekávání vůbec poprvé, březost trvá u slonic 22 měsíců.

Sloní samice z pražské zoo je březí, rodit by měla za rok na jaře

Praha - Jedenáctiletá sloní samice Janita z pražské zoo je březí. Potvrdily to analýzy vzorků krve. Slůně by se mělo narodit na jaře 2016. Jeho otcem je samec Mekong. Informovala o tom mluvčí zoo Hana Szotkowská. Vůbec první sloní mládě se v Praze narodilo před dvěma lety. Slonice Donna ovšem tehdy do pražské zoo přišla už ve vysokém stadiu březosti.

Ilustrační foto.

Plesová sezona je tady. Tipy Deníku na akce v Ostravě

Ostrava - Nadcházející víkendy proběhnou ve znamení plesů, bálů i zábav. Ostravské organizace i sdružení nabízejí desítky možností, kam vyrazit, a módní odborníci radí, jak u slavnostních příležitostí vypadat, co nejlépe. Stačí si tedy vybrat a jít se bavit.

Ilustrační foto.

Plesová sezona je tady. Tipy Deníku na akce v Ostravě

/TÉMA DENÍKU/ Nadcházející víkendy proběhnou ve znamení plesů, bálů i zábav. Ostravské organizace i sdružení nabízejí desítky možností, kam vyrazit, a módní odborníci radí, jak u slavnostních příležitostí vypadat, co nejlépe. Stačí si tedy vybrat a jít se bavit.

Ilustrační foto

Obavy z hormonální antikoncepce jsou zbytečné, tvrdí lékaři

Hormonální antikoncepci se podle gynekologů některé ženy brání kvůli obavám z vedlejších účinků. Většinou si myslí, že až ji vysadí, budou mít potíže s otěhotněním, rozhodí se jim menstruační cyklus, ztloustnou či jim budou otékat nohy. Podle lékařů ale jsou tyto obavy zbytečné. V ČR se hormony chrání před nechtěným otěhotněním kolem milionu žen v plodném věku. Na výběr je 80 různých přípravků, takže lékař může vybrat pro ženu ten nejvhodnější.

Ilustrační foto

Obavy z hormonální antikoncepce jsou zbytečné, tvrdí lékaři

Praha – Hormonální antikoncepci se podle gynekologů některé ženy brání kvůli obavám z vedlejších účinků. Většinou si myslí, že až ji vysadí, budou mít potíže s otěhotněním, rozhodí se jim menstruační cyklus, ztloustnou či jim budou otékat nohy. Podle lékařů ale jsou tyto obavy zbytečné. V ČR se hormony chrání před nechtěným otěhotněním kolem milionu žen v plodném věku. Na výběr je 80 různých přípravků, takže lékař může vybrat pro ženu ten nejvhodnější.

Příklad omamných a psychotropních látek odhalených ruzyňskými celníky v roce 2014.

Odhalení sajrajtů pro huntování těla na Ruzyni výrazně přibylo

Praha /FOTOGALERIE/ - Nepřehlédnutelný nárůst počtu odhalených případů nelegálního dovozu anabolických steroidů hlásí statistiky celníků z pražské Ruzyně za loňský rok. Zatímco předloni celníci odhalili dovoz těchto přípravků desetkrát, loni se již takovouto kauzou zabývali pětadvacetkrát.

Oční lékařka příbramské nemocnice Adéla Veselá.

Při cukrovce jsou důležité prohlídky očí, hrozí slepota

Cukrovka se vyskytuje jak v dospělém tak i v dětském věku. To, že s sebou přináší spoustu omezení v životě pacienta a že soužití s ní je velmi složité, víme. Toto onemocnění má však i své další komplikace, které dokáží velmi potrápit. Na otázky ohledně diabetické retinopatie odpovídá MUDr. Adéla Veselá z očního oddělení Oblastní nemocnice Příbram .

Operace. Ilustrační foto.

Chirurgická kastrace? Odborní doporučují, EU kritizuje

Praha – Chirurgické kastrace na snížení sexuálních pudů doporučuje sexuologická společnost zachovat jako účinnou metodu dobrovolné léčby sexuálních deviantů, řekl dnes vědecký sekretář společnosti profesor Petr Weiss. Po chirurgické kastraci se sexuálního zločinu dopustí jen čtyři procenta pacientů, při útlumu hormonů léky, který doporučuje Evropa, kolem 17 procent. Ukázala to vědecká studie, jejíž závěry dostane v pondělí vláda.

Oční lékařka příbramské nemocnice Adéla Veselá.

Při cukrovce jsou důležité prohlídky očí, hrozí slepota

Příbram /LÉKAŘ RADÍ/ – Cukrovka se vyskytuje jak v dospělém tak i v dětském věku. To, že s sebou přináší spoustu omezení v životě pacienta a že soužití s ní je velmi složité, víme. Toto onemocnění má však i své další komplikace, které dokáží velmi potrápit. Na otázky ohledně diabetické retinopatie odpovídá MUDr. Adéla Veselá z očního oddělení Oblastní nemocnice Příbram .

Ilustrační foto.

Ženy mohou snadnější otěhotnět při superovulaci

Hormonální antikoncepce blokuje ovulaci během menstruačního cyklu, takže žena je dočasně neplodná. Když ji žena přestane brát, okamžitě je plodnější, než kdyby ji předtím neužívala. Může za to takzvaná superovulace.

Ilustrační foto.

Chilli papričky – oblíbené a zdravé

V posledním vydání Receptáře jsme navštívili Českou zemědělskou univerzitu v Praze, abychom se dozvěděli více o původu, pěstování i zpracování chilli papriček.

Prostata - ilustrační foto

Rakovina prostaty. Přišla naděje

Nové léky přinášejí naději mužům ve finálním stadiu rakoviny prostaty. Ta je nejčastějším mužským nádorovým onemocněním v současnosti. Tuto diagnózu si jenom v Česku letos vyslechne devět tisíc lidí, oproti roku 1977 se výskyt onemocnění zvýšil 
o více než sto procent. Vzrůstající trend je zcela evidentní, tvrdí Marek Babjuk z Urologické kliniky 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Přesto se díky novým lékům dá život pacientů v konečném stadiu nemoci, kdy se rakovina rozšíří do celého těla, prodloužit a zpříjemnit.

Ilustrační foto

Antikoncepce. Češky přemýšlejí o změně

Naprostá většina mladých žen užívajících antikoncepci tvrdí, že je s ní spokojená. Přesto třetina z nich reálně uvažuje o změně. A polovina uživatelek se nechá zviklat, jakmile jim novou metodu nabídne lékař, jak vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Ipsos. Většinou se ale o alternativách k hormonálním pilulkám, jako jsou antikoncepční náplasti, injekce nebo vaginální kroužky, se svým gynekologem nebaví.

Ilustrační foto

Antikoncepce. Češky přemýšlejí o změně

Praha /INFOGRAFIKA/– Naprostá většina mladých žen užívajících antikoncepci tvrdí, že je s ní spokojená. Přesto třetina z nich reálně uvažuje o změně. A polovina uživatelek se nechá zviklat, jakmile jim novou metodu nabídne lékař, jak vyplývá z aktuálního průzkumu společnosti Ipsos.Většinou se ale o alternativách k hormonálním pilulkám, jako jsou antikoncepční náplasti, injekce nebo vaginální kroužky, se svým gynekologem nebaví.

Výtěžek z úterního zápasu mosteckých házenkářek (v černém Ryšánková) půjde na dobrou věc.

Frajerky na hřišti i mimo něj. Házenkářky podpoří malé diabetiky

Most - Výtěžek z úterního zápasu mezi házenkářkami DHK Baník Most a ŠKP Bratislava poputuje mosteckému občanskému sdružení DiaHelp. To nabízí pomocnou ruku rodinám, jejichž děti onemocněly zákeřnou cukrovkou. Všechny peníze vybrané na vstupném tohoto charitativního zápasu jsou určené na nákup zdravotních pomůcek pro diabetické děti.

Ilustrační foto.

Chraňte svůj mozek před mrtvicí

Nekvalitní strava, stres a nedostatek pohybu ohrožují celý náš organismus. Velice se podepisují také na mozku, nejsložitějším a velice podstatném orgánu našeho těla. Podle alarmujících čísel se nejméně 25 % Čechů setká během svého života s migrénou.

Atletika - ilustrační foto.

Má bronz ze sedmiboje. Teď se Van der Plaetsen dozvěděl: Máš rakovinu

Brusel - Belgický vícebojař a medailista z halového mistrovství světa Belgičan Thomas van der Plaetsen má rakovinu varlat a s nádorem se v pátek podrobí operaci. Lékaři u třiadvacetiletého atleta zjistili nemoc poté, co měl při nedávném dopingovém testu v těle těhotenský hormon HCG.

Ilustrační foto.

Novorozenecký screening: příští rok na 18 nemocí

Praha – Některé ze vzácných onemocnění, která jsou testována v rámci novorozeneckého screeningu, je odhaleno 
u jednoho dítěte z 1150. Zatímco zdravé děti si malého píchnutí do paty skoro nevšimnou, těm, které vzácnou chorobu mají, vyšetření změní celý život. Včasná terapie totiž může zamezit trvalému postižení včetně poškození mozku.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy opět na scéně: Pšenice a hubnutí

Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Pšenice a hubnutí

Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Pšenice a hubnutí

Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Pšenice a hubnutí

Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.

Doktor Leoš Středa.

Středy doktora Středy: Pšenice a hubnutí

Východní Čechy - Stále se mluví o tom, jak nám škodí tučné potraviny. Ano, tuk je zdrojem nadbytečných kalorií. Ale k jeho ukládání v těle dochází vlivem hormonu inzulínu, jehož produkci vyvolávají cukry. Málokdo si uvědomuje, že hlavním zdrojem cukrů je v jídelníčku pečivo a další moučné výrobky.

Ilustrační foto.

Odbornice radí vybírat potraviny podle složení a výživové hodnoty

Vybírat v obchodě potraviny nejprve podle složení a výživové hodnoty a až na druhém místě podle ceny radí odbornice na zdravou výživu Karolína Hlavatá. Vodítkem jsou tabulky na obalech s nutričními hodnotami na 100 gramů, jednoduchý přehled dávají i nutriční bubliny o údajích pro jednu porci. Dobrou pomůckou jsou loga, vedle Vím, co jím také například Klasa či Regionální potravina, řekla Hlavatá.

Ilustrační foto.

Odbornice radí vybírat potraviny podle složení a výživové hodnoty

Praha - Vybírat v obchodě potraviny nejprve podle složení a výživové hodnoty a až na druhém místě podle ceny radí odbornice na zdravou výživu Karolína Hlavatá. Vodítkem jsou tabulky na obalech s nutričními hodnotami na 100 gramů, jednoduchý přehled dávají i nutriční bubliny o údajích pro jednu porci. Dobrou pomůckou jsou loga, vedle Vím, co jím také například Klasa či Regionální potravina, řekla Hlavatá.