Kreativ

ŠTÍTEK: hormon

Péče o tělo

Předčasný přechod

Přechod představuje náročné období pro každou ženu. O to náročnější je, pokud přijde dřív. Český průměr říká, že poslední menstruaci ženy zaznamenají kolem 49. roku. O předčasné menopauze se mluví u žen mladších 42 let. Výjimkou ale nejsou ani třicátnice.

Imunitní systém výrazně zlepšuje vydatný spánek.

Spíte málo, budíte se v noci a cítíte se unavení? Kvalitní spánek je důležitý

Dobrý a kvalitní spánek je neuvěřitelně důležitý pro naše zdraví. Vlastně je to stejně důležité jako jíst zdravě a cvičit. Bohužel je toho hodně, co může zasahovat do přirozených spánkových vzorců. Lidé dnes spí méně než v minulosti a snížila se i kvalita spánku. Špatný spánek může způsobit i přibíraní na váze.

Imunitní systém výrazně zlepšuje vydatný spánek.

Spíte málo, budíte se v noci a cítíte se unavení? Kvalitní spánek je důležitý

Dobrý a kvalitní spánek je neuvěřitelně důležitý pro naše zdraví. Vlastně je to stejně důležité jako jíst zdravě a cvičit. Bohužel je toho hodně, co může zasahovat do přirozených spánkových vzorců. Lidé dnes spí méně než v minulosti a snížila se i kvalita spánku. Špatný spánek může způsobit i přibíraní na váze.

Jestli vám to v posteli momentálně skřípe, věnujte pozornost tomu, co jíte. Jídlo má totiž na sex mnohem větší vliv, než se zdá.

Špatný sex? Možná pijete moc kávy. Co jíst, aby vám to v ložnici klapalo?

Lásku si lze jen těžko představit bez sexu. Pokud vám to v posteli momentálně skřípe, věnuje pozornost tomu, co jíte. Jídlo má totiž na sex mnohem větší vliv, než by se mohlo zdát. Významně ovlivňuje vaše libido, míru vaší vzrušivosti a má vliv i na orgasmus. Vybrali jsme nejčastější problémy, s kterými se páry v sexu potýkají, a rozebrali je z pohledu tradiční čínské medicíny, ale i západní vědy. A poradíme, co změnit v kuchyni, aby vám to lépe fungovalo i v ložnici.

Dva objevitelé inzulinu. Kanadsko-americký student lékařství Charles H. Best (vlevo) a kanadský lékař a vědec Frederick Grant Banting. Objev vynesl Bantingovi Nobelovu cenu za fyziologii a medicínu

Tragická smrt vynálezce. Objevitel inzulinu Banting umíral ve sněhové pustině

V pátek 20. února 1941 odstartoval z kanadského města Gander bombardér Lockheed Hudson a nabral kurs na Londýn. Neměl tam samozřejmě nic bombardovat - na jeho palubě naopak cestoval jeden z nejváženějších vědců své doby, aby Britům představil svůj návrh revolučního obleku pro vojenské piloty. K cíli ale už nikdy nedoletěl.

MUDr. René Chlebik z gastroenterologické ambulance Nemocnice AGEL Třinec-Podlesí.

Lékař z Třince: Láska procházející žaludkem má vědecké opodstatnění

Blíží se Den svatého Valentýna, svátek všech zamilovaných. A k svátkům patří neodmyslitelně i dárky. Květina, šperk, ale i čokoládové srdce či jiná "pokušení". Zamilovanost a láska mají také vliv na náš organismus. A to včetně trávicího traktu. "Rčení o lásce procházející žaludkem má vědecké opodstatnění," říká René Chlebik, gastroenterolog Nemocnice AGEL Třinec Podlesí.

V boji s Alzheimerovou chorobou se nabízí nová zbraň, vědci ji však zatím ještě zkoumají

S léčbou Alzheimera by mohl pomoci hormon lásky, naznačuje nový experiment

Nový experiment s myší naznačil, že ztrátu paměti, která je průvodním jevem Alzheimerovy choroby, by mohl pomoci léčit hormon oxytocin. Tomu se mimo jiné přezdívá hormon lásky, věrnosti a důvěry, protože hraje roli v sociálních vazbách, při reprodukci a porodu. A může také ovlivnit naši paměť - i když způsoby, které nejsou zcela zřejmé. 

Onemocnění štítné žlázy je často bezpříznakové, ale včasný záchyt a léčba předejdou možným komplikacím.

Únava i zadýchávání. Snížená funkce štítné žlázy je riziko, mnoho lidí o ní neví

Markétu čeká v nejbližší době hned několik radostných událostí. V červnu plánuje svatbu a potom také založení rodiny. Na těhotenství se ale musí připravit – má totiž nemoc štítné žlázy. Sníženou funkci tohoto orgánu jí lékaři diagnostikovali ve 14 letech. Žádné potíže neměla a nebýt toho, že si pediatrička všimla abnormálně zvětšeného krku, nejspíš by o své nemoci roky nevěděla.

Vlasy a zase vlasy

Vlasy v ohrožení. Jak řešit nejčastější problémy?

S nadměrnou ztrátou vlasů bojuje stále více lidí. Nehrozí jen mužům nabitým testosteronem, naopak postihnout může kohokoliv z nás. Dobrou zprávou je, že dnes už existuje celá řada léčebných metod, které mohou tento proces zmírnit anebo úplně zastavit.

Ilustrační foto

Zamilovaní jsou zfetovaní láskou. Vždy jde ale pouze o dočasný stav

Všichni zamilovaní oslaví už zanedlouho na Valentýna svůj svátek. Víte ale, co to vlastně zamilovanost je? A podle čeho si vybíráme své partnery? Ze sexuologického hlediska je zamilovanost erotická fascinace. „Znamená to, že v době zamilování je objektem mého erotického zájmu pouze jedna milovaná osoba,“ vysvětluje profesor Petr Weiss ze Sexuologického ústavu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a všeobecné fakultní nemocnice v Praze.     

Václav Osička na své farmě Doubravský dvůr u Červenky

Levné maso? Za 60 Kč buď někoho okrádám, nebo je to šunt

Dobré hovězí za sto padesát korun? Vepřové za šedesát? Podle farmáře Václava Osičky, který chová na farmě Doubravský dvůr u Červenky 300 kusů holštýnského skotu, což je speciální skot na výrobu mléka, by se měl spotřebitel důsledně zajímat o to, co kupuje a jí.

Václav Osička na své farmě Doubravský dvůr u Červenky

Levné maso? Za 60 Kč buď někoho okrádám, nebo je to šunt

Dobré hovězí za sto padesát korun? Vepřové za šedesát? Podle farmáře Václava Osičky, který chová na farmě Doubravský dvůr u Červenky 300 kusů holštýnského skotu, což je speciální skot na výrobu mléka, by se měl spotřebitel důsledně zajímat o to, co kupuje a jí.

Ivan Hoffman

Týden Ivana Hoffmana: Nemoderní vesta

Reflexní vesta, kterou předpisově vozím vedle sedadla řidiče, mne poslední dobou znervózňuje. Je totiž oranžová. Kdybych musel měnit kolo, vypadal bych v té oranžové jako bačkora, někdo, kdo je spokojený se směšným důchodem, nevadí mu mrznoucí bezdomovci a chladným ho nechávají lichvářské úroky. Člověk s náturou rebela obléká vestu žlutou. Tento outdoorový doplněk sebevědomého příslušníka střední třídy přichází z Francie, která tradičně diktuje módní i revoluční trendy.

Letošní čeští mistři Evropy z Ukrajiny.

Mostečtí mistři světa i Evropy hrají na turnaji v Liberci

Liberec – Před rokem přijeli světoví šampioni v malém fotbale a letos také. Zatímco loňský turnaj Lasvit Cup opepřila česká reprezentace dospělých jako čerství mistři světa, na jubilejní 25. ročník dorazí se stejným primátem český národní tým do 21 let v malém fotbale. Mezi reprezentanty budou i Mostečané Ondřej Bíro, Jakub Polák a Lukáš Haspra.

Ilustrační fotografie.

U Přísečné se sklouzly dvě řidičky

Českokrumlovsko - Dvě dopravní nehody ovlivněné stavem vozovky se staly v neděli 23. 12. mezi obcemi Přísečná a Rájov na Českokrumlovsku. Obě řešili zdravotníci, hasiči a policisté.

Zabíjačka ve Vrchoslavicích

Vrchátkami vonělo vepřové. Podívejte se

Místo cukroví mastné pusy. Pro své spoluobčany přichystali příjemné předvánoční zpestření místní fotbalisté z TJ Sokol Vrchoslavice 1946, když v sobotu uspořádali na návsi pravou domácí zabíjačku.

Ilustrační foto - Laboratoř biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích

Světoví odborníci v Praze. Česko hostí konferenci o rostlinných hormonech

Více než 220 vědců ze sedmadvaceti zemí přijede na mezinárodní konferenci o rostlinných hormonech, která začíná v Praze v neděli a potrvá do čtvrtka pátého července. Pořádá ji Ústav experimentální botaniky Akademie věd (AV ČR) a odborníci na ní budou řešit i otázky, které mají praktický význam. Je to například odolnost zemědělských plodin vyšlechtěných v posledních desetiletích.

ilustrační foto

Afrodiziaka aneb Co nepřijde s celerem, můžete přehnat s chemií

Je sex s partnerem už trochu nuda? Chtělo by to povyražení, ale erotické pomůcky se vám zdají příliš „ujeté”? Přípravě „zázračných” elixírů lásky, jež by znásobily erotické radovánky, se lidé věnovali již od starověku. Co ale platí dnes? Stačí nám přírodní potraviny, nebo raději sáhneme po „zaručených” pilulkách? Způsobů, jak okořenit touhu a zvýšit libido je nespočet.

Mamograf. Ilustrační foto.

Rakovina prsu: Je rizikem umělé oplodnění? Odborníci se neshodují

Ročně postihne rakovina prsu v západních Čechách na 400 žen. Část z nich onemocní poté, co podstoupí umělé oplodnění, tvrdí doktor Tomáš Svoboda z onkologické a radioterapeutické kliniky plzeňské fakultní nemocnice. Podle něj právě asistovaná reprodukce riziko karcinomu zvyšuje. Pacientky přitom o nebezpečí zpravidla ani nevědí.

Tereza Španihelová byla před nedávnem napadena v opavském Ready Baru.

Transsexuál čelil napadení v baru

Tereza Španihelová z Opavy je momentálně asi nejznámější transsexuál v České republice. Život ale rozhodně jednoduchý nemá. O víkendu byla napadena v Ready Baru.

kotvičník zemní

Bylinné elixíry lásky

Již od pradávna jsou byliny spojované s čarovnou mocí, jak přivábit lásku. Třeba se věřilo, že pár lístků bazalky, které budeme mít neustále při sobě, přivolají lásku té správné osoby. V současnosti jsou potvrzené účinky řady přírodní afrodiziak, stačí je jen vyzkoušet. Bylinná afrodiziaka zvyšují sexuální touhu a prožitek pohlavního aktu, umocňují sexuální pud a fantazie.

Legislativou Evropské unie je použití antibiotik jako růstových stimulátorů zakázáno od roku 2006. Ilustrační foto.

Pravda o kuřecím mase

Každý Čech ročně spořádá zhruba 26 kilogramů kuřecího masa. Je totiž chutné, rychle hotové, levné a doporučují ho dietologové, protože není tučné a obsahuje prospěšné živiny. Při jeho nákupu a přípravě ale můžeme udělat chyby, kterých je dobré se vyvarovat.

Kateřina Perknerová.

Pohledem Kateřiny Perknerové: Přemýšlejte. A pak hlasujte

/INFOGRAFIKA/ Když se zamilujete, jste zaslepení a neposloucháte, co vám říká maminka. Hormony pracují a analytická část mozku spí. Uvědomila jsem si to včera, když mi volal čtenář z Ostravy. Vyčinil mi, že jsem zaujatá proti Miloši Zemanovi a píšu neobjektivně. Požadovala jsem důkazy.

Grand Festival smíchu - Ilustrační foto

Na Festivalu smíchu bude bojovat Divadlo v Dlouhé

Pardubice – Soutěžní část Grand Festivalu smíchu dnes v budově Městského divadla v Pardubicích pokračuje inscenací Tajný deník Adriana Molea ve věku 13 a ¾, s nímž přijede pražské Divadlo v Dlouhé. Začátek představení je v 19 hodin.

Světelný hřib vycházející ze skleníků u Smržic

Záře z obřího skleníku způsobila poprask

FOTOGALERIE / Jako za polárním kruhem si mohou připadat Hanáci, kteří žijí v blízkosti několikahektarových skleníků na hydroponickým způsobem pěstovaná cherry a koktejlová rajčata.