Kreativ

ŠTÍTEK: hormon

Ilustrační foto

Při cestování letadlem do vzdálenějších krajů hrozí pásmová nemoc

Praha - Při cestování letadlem do vzdálenějších krajů může zejména starší lidi postihnout pásmová nemoc. Souvisí s přesunem přes více časových pásem v jednom dni. Chod vnitřních hodin, které kontrolují v těle tlak, teplotu a hladiny hormonů, se naruší. Postiženého bolí hlava, nemůže jíst ani spát. Vhodnou prevencí je postupné přizpůsobování denního režimu času v cílové zemi už před vycestováním, radí prezident Fóra infekční, tropické a cestovní medicíny Rastislav Maďar.

Ilustrační foto.

Chůze je zdravá, začít s pravidelnou chůzí lze o dovolené

Praha - Chůze posiluje srdeční činnost, zlepšuje okysličování těla, tím zpomaluje tvorbu vrásek i zlepšuje paměť. Snižuje také hodnoty krevních tuků a spaluje tělesný tuk, zvyšuje hustotu kostí a udržuje tvorbu hormonů, které brání úbytku svalů provázející stárnutí a nečinnost. Začít s pravidelnou chůzí mohou lidé například na letní dovolené a pak si tento návyk udržet po celý rok.

Ilustrační foto

Veslař Mornati nesmí kvůli dopingu na olympiádu, dostal čtyřletý trest

Řím - Italský veslař Niccoló Mornati vyfasoval čtyřletý trest za doping a přijde o možnost startovat počtvrté v kariéře na olympijských hrách. Domácí antidopingový tribunál potvrdil předběžnou suspendaci, kterou držitel pěti medailí z mistrovství světa dostal na konci dubna od Italského olympijského výboru (CONI).

Špatně spíte? Zjistěte, jaké jsou možné příčiny

Špatně spíte? Zjistěte, jaké jsou možné příčiny

Probouzíte se unavení a nevyspalí? Nejspíš je to nedostatečným zatměním místnosti a špatným větráním. Podle studie Healthy Homes Barometer, kterou zpracovala Humboldtova univerzita ve spolupráci se společností VELUX pro 14 evropských zemí včetně ČR, nemá až 77 % lidí doma vhodné podmínky ke kvalitnímu spánku. Nekvalitní spánek má přitom přímý vliv na naše zdraví, pracovní výkonnost, nehodovost v pracovním prostředí a pracovní docházku.

Pole lnu setého u Luké na Bouzovsku

Žlutá pole ředí modrá. Na Bouzovsko se vrací len

Luká – Pole na Olomoucku se letos opět trochu zamodrala. V pahorkatině kolem Luké vyseli zemědělci jednu z nejstarších zemědělských plodin – len setý. K pěstování rostliny se vrátili po mnoha letech.

Wolfgang Amadeus Mozart.

Mozartova hudba snižuje tlak

Řím - Hudba Wolfganga Amadea Mozarta a Johanna Strausse mladšího má pozitivní vliv na zdraví: snižuje krevní tlak a tepovou frekvenci. Vyplývá to ze studie Porúrské univerzity v německé Bochumi. Totéž však nelze říci o švédské popové skupině Abba, která zřejmě nemá na naše zdraví žádný výrazný účinek, napsal italský list La Repubblica.

Ilustrační foto

Soupeřka Sáblíkové Antošinová má problémy kvůli dopingu

Lausanne - Ruská cyklistka Taťjana Antošinová má kvůli podezření z dopingu předběžně zastavenou činnost. O trestu pro závodnici, která na loňském mistrovství světa v Richmondu v časovce těsně porazila Martinu Sáblíkovou, v pondělí informovala Mezinárodní cyklistická unie (UCI).

Ilustrační foto

Přátelé působí jako přírodní morfin

Dobrovolníci, kteří při vědeckém experimentu delší dobu vydrželi bez problémů nepříjemnou situaci, se mohli pochlubit vyšším počtem přátelských vztahů. Přátelé nám totiž pomáhají snášet bolest a bojovat proti depresi. Jsou jakýmsi druhem přírodního morfinu. I když k takovému závěru můžeme dospět na základě zkušeností, má to i své vědecké odůvodnění.

Zájemci mohou v Uherském Hradišti do konce týde zdarma absolvovat vyšetření štítné žlázy.

Máte podezření na chybnou funkci štítné žlázy? Nechte se zdarma vyšetřit

Uherské Hradiště – Únava, zimomřivost či vypadávání vlasů. Lidé s podobnými příznaky by měli v těchto dnech zpozornět. V rámci právě probíhajícího Týdne štítné žlázy si totiž mohou nechat tento orgán zdarma vyšetřit. Zda jejich štítná žláza funguje normálně, při snížené činnosti či naopak nadměrně, se dozvědí v ambulanci MEDICA Macháček v Uherském Hradišti.

Jiřina Šámalová

Myokiny. Účinný lék, který máme všichni v sobě

Praha – Zázračný hormon, který produkují naše svaly, léčivě působí na tukovou tkáň, mozek, trávicí trakt, kosti, srdeční sval i cévy 
a hraje roli i v prevenci rakoviny. Představujeme vám myokiny, o nichž se stále častěji mluví jako o lécích třetího tisíciletí.

Ilustrační foto.

Jak zatočit s únavou?

Základem je dopřát si dostatek pravidelného pohybu a pestrou stravu plnou vitamínů. Někdy pomůže třeba jen zvolnit tempo a nesnažit se stihnout všechno za každou cenu.

Ilustrační foto

Doping. Rus Lovčev přijde o zlato z MS a má stopku na čtyři roky

Moskva - Ruský vzpěrač Alexej Lovčev dostal kvůli pozitivnímu dopingovému testu čtyřletý trest, navíc přijde i o zlato z loňského mistrovství světa v Houstonu. Šestadvacetiletý světový i evropský šampion v kategorii nad 105 kilogramů měl na loňském MS v těle látku ipamorelin, což je peptid, který stimuluje produkci růstového hormonu. Potrestáni byli i další tři dopující ruští vzpěrači.

Ilustrační foto

ASMR. Relaxační technika nebo orgasmus mozku?

Paříž - Za podivnou zkratkou ASMR se skrývá zvláštní jev: radost a uvolnění způsobené zpravidla zvukem. Na internetu jsou videa s praskáním, hučením, šelestěním a dalšími zvuky stále častější. Jde o jev, který vědci stále nedokážou vysvětlit. Říká se tomu braingasm či "orgasmus mozku". Pro některé lidi to jsou nepříjemné zvuky, které vyvolávají nervozitu.

Ilustrační foto.

Jak zatočit s únavou

Základem je dopřát si dostatek pravidelného pohybu a pestrou stravu plnou vitamínů. Někdy pomůže třeba jen zvolnit tempo a nesnažit se stihnout všechno za každou cenu.

MÍSTO SLIBOVANÉHO NINJAGO byla v časopise přibalena ampulka s hormonálním lékem.

Místo hračky vypadla z dětského časopisu Lego ampulka s lékem

Liberec - „Mami, co to je?" přinesl šestiletý Viktor své mamince ukázat „nečekaný" dárek, který našel pod igelitovou fólií v časopise Lego. Vytřeštěná maminka, paní Růžena z libereckého Vesce, s hrůzou zjistila, že její syn drží v ruce místo slibované hračky ampulku s hormonálním lékem Pregnyl.

MÍSTO SLIBOVANÉHO NINJAGO byla v časopise přibalena ampulka s hormonálním lékem.

Místo hračky vypadla z časopisu pro děti ampulka s lékem

Liberec - „Mami, co to je?" přinesl šestiletý Viktor své mamince ukázat „nečekaný" dárek, který našel pod igelitovou fólií v časopise Lego. Vytřeštěná maminka, paní Růžena z libereckého Vesce, s hrůzou zjistila, že její syn drží v ruce místo slibované hračky ampulku s hormonálním lékem Pregnyl.

Ilustrační foto.

Praha se málo směje. Je to zvyk

Praha /INFOGRAFIKA, ANKETA/ - Smích je projevem uvolnění a dobré nálady. Jeho prospěch pro lidské zdraví potvrzují i vědecké studie. Podle smíchologa Petra Fridricha nejsou lidé v Praze zvyklí se smát a na veřejnosti se tváří odtažitě.

I V NEDĚLI BYLO MOŽNO POZOROVAT najednou jen jedno z dvojčat ve společnosti matky a týdenního telete od jiné samice. Druhé 
z dvojčat bylo skryté.

Pratuří matka porodila v Milovicích dvojčátka

Milovice - Druhý porod praturů, ke kterému došlo v pátek v Milovicích na Nymbursku, přinesl tentokrát dokonce pratuří dvojčátka. „Obě mláďata by měly být jalovičky," uvedla Barbora Valníčková z České zemědělské univerzity, která 
v neděli pozorování praturů prováděla.

Ilustrační foto

Veslař Mornati kvůli dopingu možná přijde o Rio, je suspendovaný

Řím - Majitel pěti medailí z mistrovství světa ve veslování Ital Niccoló Mornati měl pozitivní dopingový test a zřejmě přijde o olympijské hry v Riu de Janeiro. Trojnásobný olympionik měl v mimosoutěžním vzorku zakázaný hormon anastrozol, který má anabolické účinky a může krýt další dopingové látky.

Simona Kratochvílová nedává problémům šanci.

Nikdy jsem se neřídila poučkami, ale potřebami vlastního těla, říká Simona

Miřetice – Rakovina. Slovo, při jehož vyslovení naskočí každému z nás husí kůže po těle. A co teprve, když se to týká někoho z našich blízkých nebo dokonce nás. V tu chvíli se naše mysl zatemní, život se hroutí jak domeček z karet, a před očima nám během několika vteřin proběhne vše, co jsme do té doby zažili.

5. dubna po sedmé ráno se slůně poprvé napilo a začalo poznávat svět.

POHLEDEM Miroslava Bobka: První pražské slůně

Telefon mi v úterý zazvonil před třetí ráno. Během pěti minut jsem byl z bytu venku a rozjel se do zoo. Nikdy jsem nebyl vděčnější za Blanku, která mi cestu zkrátila a zrychlila - jenže i tak jsem přijel pozdě. Ačkoli… zase úplně pozdě to nebylo. Když jsem zšeřelým pavilonem v Údolí slonů prošel až na konec, v posledním boxu jsem již zastihl čerstvě narozené slůně!

Zelený životabudič. S MatchaTea se člověk probere do jara.

MatchaTea.cz: Vyhrát boj s jarní únavou není nic nemožného

Praha - Přechod ze zimního spánku do jara plného aktivity, vyžaduje víc než jen pár slunečních paprsků. Obzvlášť, když se zpod mraků objeví jen občas a na chvíli. Vyhrát boj s jarní únavou ale není nic nemožného. Naopak! Stačí pár jednoduchých návyků, které vám dodají spoustu energie. Poradili odborníci z MatchaTea.cz.

Ilustrační foto.

Řídnutí kostí hrozí v každém věku, vyšetření ho včas zjistí

Řídnutí kostí spojované s vyšším věkem hrozí podle Aleny Polanské z pražské polikliniky I.P.Pavlova i mladším lidem. Kdo je hubený, malého vzrůstu, kouří, žije nezdravým životním stylem, nebo má potravinovou alergii, měl by si dát vyšetřit hustotu kostí, řekla lékařka. Osteoporózou trpí téměř milion Češek a Čechů, zlomeninu oslabené kosti utrpí každá třetí seniorka a každý šestý senior. Zdravotní pojišťovny dají ročně za léčbu osteoporózy a souvisejících zlomenin půl miliardy korun.

Ilustrační foto

Spíme méně. O dvě hodiny než před půlstoletím

Praha /INFOGRAFIKA/ – Také patříte mezi ty, kterým se večer nedaří zabrat nebo se v noci několikrát vzbudí? Pak jste mezi 30 procenty naší populace, která se potýká s poruchami spánku. Navíc dnes spíme o 1,5 až dvě hodiny méně než před půl stoletím. Právě na potřebu dostatečného odpočinku upozorňuje Světový den spánku, který letos připadá na 18. březen.

Ilustrační foto

Jedlíkům prý nemusí chybět pevná vůle

Mnohé lidi stojí obrovské úsilí odolat pokušení vzít si další zákusek či jinou dobrotu. Pokud podlehnou, nemusí to ještě znamenat, že mají slabou vůli. Podle nové studie německých vědců tito lidé mají jen rezistenci na leptin, což je hormon ovlivňující pocit sytosti. O objevu informoval server Infobae.

Ilustrační foto.

Kočky nemají rády změny

Kočičí povaha je pro mnohé velikou záhadou. Proč se kočka dokáže někdy mazlit, a jindy na sebe nedá sáhnout nebo zmizí na celý den a není k nalezení?

Ilustrační foto

Vědci poprvé prokázali úlohu střevních bakterií v kontrole růstu

Střevní bakterie jsou nezbytné pro správný růst jedince po narození a přispívají k určení jeho velikosti v dospělosti. Úlohu bakterií v kontrole růstu se podařilo prokázat českým vědcům ve spolupráci s francouzskými. Otevírají se tím nové možnosti v boji proti škodlivým účinkům chronické dětské podvýživy, mezi jejíž nejvýraznější projevy patří právě zpomalení růstu. V tiskové zprávě to uvedl Mikrobiologický ústav Akademie věd ČR (MBÚ), výsledky publikoval prestižní časopis Science.

Ilustrační foto.

Corriere della Sera: Cukr zvyšuje riziko rakoviny prsu

Cukr zvyšuje nebezpečí vzniku rakoviny prsu a metastáz, především jde o fruktózu. Výzkum amerických vědců osvětluje mechanismus, který vyvolává „nebezpečnou souvislost" mezi konzumací sladkostí a vznikem nádoru. Není to jen otázka kilogramů navíc a estetického vzhledu. Hojná konzumace cukrů, typická pro západní stravování, zvyšuje nebezpečí vzniku zhoubných národů na prsou a metastáz v plicích. Novým způsobem osvětluje „sladké nebezpečí" studie vědců z prestižního Andersonova centra pro výzkum rakoviny americké Texaské univerzity.

Ilustrační foto.

Hormonální jógová terapie

Harmonizace hladiny hormonů, pomoc při nemožnosti početí, zlepšení stavu pacientů trpících diabetem, přírodní antidepresivum, ale i hubnutí či zlepšení stavu pleti a vlasů. To všechno umí hormonální jóga, pokud se cvičí správně a pravidelně. Stačí 30 minut třikrát týdně.

V Rusku byly odhaleny a potrestány další dopingové případy u sportovců.

Rusové trestali ve velkém. Dopovala cyklistka, kajakář a házenkářka

Moskva - Dvojnásobná mistryně Evropy v dráhové cyklistice Jelena Brežnivová z Ruska dostala čtyřletý distanc za doping. Ruská antidopingová agentura její provinění nekonkretizovala, podle agentury R-Sport byly v jejím vzorku odebraném mimo soutěž nalezeny stopy růstového hormonu.

Ilustrační foto

Odbornice varuje před dietami, rozkolísají metabolismus

Diety nepatří mezi efektivní způsoby hubnutí, protože rozkolísají metabolismus. Ve finále skončí člověk s vyšší váhou, než když s hubnutím začínal, řekla terapeutka a cvičitelka hormonální jógové terapie Jana Černotová v souvislosti s častým novoročním předsevzetím zhubnout. Zbavit se nadbytečných kil podle ní ale možné je. Základem je udržet si dobrou náladu a nestresovat se, nehladovět a rozumně se hýbat.

Ilustrační foto

Silvestrovské oslavy: Psa můžete uspat nebo zabavit

"Pro pejsky je to za trest," říká pro Deník Radka Juřičková z Otrokovic v souvislosti s blížícími se oslavami konce roku a příchodem nového. Doma má dva čtyřnohé mazlíčky a už teď se obává, jak zareagují na zábavní pyrotechniku, kterou lidé slaví Silvestr a Nový rok.

Ilustrační foto

Psa můžete uspat nebo zabavit

Zlínsko – „Pro pejsky je to za trest," říká pro Deník Radka Juřičková z Otrokovic v souvislosti s blížícími se oslavami konce roku a příchodem nového. Doma má dva čtyřnohé mazlíčky a už teď se obává, jak zareagují na zábavní pyrotechniku, kterou lidé slaví Silvestr a Nový rok.

Kost postižená osteoporozou

Povědomí o osteoporóze je nedostatečné u laiků i odborníků

Osteoporóza je pomalu vyvíjející se onemocnění, které řadu let probíhá skrytě bez příznaků. U osteoporózy dochází k postupnému úbytku kostní hmoty a k narušení mikroarchitektury kostí a vede k vyššímu riziku vzniku zlomenin. Ne nadarmo se osteoporóza někdy označuje za tichého zabijáka kostí. Přednosta Klinických laboratoří a kostního metabolizmu z Klatovské nemocnice Richard Pikner připomíná, že právě v zimě se zvětšuje počet zlomenin.

Ilustrační foto.

Tloustnutí hrozí i sportujícím lidem. Důležitá je strava

Tloustnutí hrozí i lidem, kteří hodně sportují. Pokud nemají ve stravě dost bílkovin a jedí nepravidelně, přibývá jim v těle tuk, řekl člen Fóra zdravé výživy Pavel Suchánek. Jde o tzv. skrytou obezitu, na váze se neprojeví. V těle přibývá tuk a ubývá svalů. Problém se zjišťuje například u dětí, které ve sportovních klubech intenzivně trénují. Při sportování je proto vždy nutno tělu spotřebované bílkoviny vrátit, upozornil odborník.

Zásilky obsahovaly nedovolená anabolika.

Celníci vyhmátli zásilky anabolik, které dorazily z USA

Praha - Nepovolená anabolika odhalili celníci z pražské Ruzyně při kontrole zásilek na celní poště v Praze 5. Zadrželi dvě zásilky odeslané z USA, které byly adresovány příjemcům v České republice, informoval Pavel Drobek z ruzyňského celního úřadu. Anabolické steroidy, jimiž si někteří jedinci chtějí dopomoci k nárůstu svalové hmoty, celníci podle jeho slov našli za pomoci rentgenu při běžné kontrole poštovních zásilek. 

Ve věku 91 let zemřel v sobotu endokrinolog a dlouholetý prorektor Univerzity Karlovy (UK) v Praze Vratislav Schreiber.

V 91 letech zemřel endokrinolog a bývalý prorektor UK Vratislav Schreiber

Praha – Ve věku 91 let zemřel v sobotu endokrinolog a dlouholetý prorektor Univerzity Karlovy (UK) v Praze Vratislav Schreiber, sdělil to jeho žák, nynější rektor UK Tomáš Zima. Schreiber se věnoval výzkumu, výuce či popularizaci vědy a lékařství. Lidé ho ale mohli poznat i jako lékaře u nemocničního lůžka nebo v ambulanci, kam pravidelně docházel stejně jako do laboratoře i po svých osmdesátinách.

Ilustrační foto

Muži a ženy vnímají bolest jinak, léčba ale musí být stejná

Muži a ženy vnímají akutní bolest jinak, neznamená to ale, že by se také jinak měli léčit, řekl dnes novinářům vedoucí lékař Centra pro léčbu bolesti brněnské Fakultní nemocnice u sv. Anny Marek Hakl. Upozornil i na to, že je lépe vzít si lék v samém počátku, protože plně rozvinutá bolest se hůře tlumí. Akutní bolest je pro život důležitá, je dobrým signálem, že se něco děje. Lidé, kteří vůbec bolest necítí, žijí kratší dobu, řekl Hakl.